Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legalett, co z nim nie tak oraz o tym że można taniej i lepiej,

pdurys

Recommended Posts

I taka to o Legalett "dyskusja". Pomówienia, rozpaczliwe próby zamknięcia innym ust, kompletny brak argumentów.

Ja opieram się na faktach które każdy może sprawdzić. Nie wierzysz w moją wycenę płyty? Zadzwoń, popytaj dojdziesz do takich samych wniosków. Nie wiesz jak to jest z tym EPS 100? Zadzwoń do producentów takiego styro, usłyszysz to co ja. Nikt lepiej od nich nie wie czy takie coś się pod płytę nadaje a napewno nie wiedzą tego w legalett. Zobacz w tabelce którą zamieściłem jaką izolację mozna zastosować w Niemczech i porównaj do tego co oferuje Legalett. Nic to nie kosztuje. Nie ufasz w halasujace wentylatory w płytach Legalett? Poczytaj w wątku o Legalett opinie użytkowników. O niedogrzanych małych pomieszczeniach informuje sam Legalett. Wszystko mozna sprawdzić. Tego co wypisuje ten wyżej sprawdzić nie sposób bo tam nie ma nic o rozwiązaniach technicznych, zadnej próby wyjasnienia tylko rozpaczliwe próby odebrania innym głosu.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po telefonie do Legalett wiem już co klient może usłyszeć. EPS 100 nadaje się w większości przypadków, nie ma co przepłacać za droższe styro ale jak ktoś chce to nie ma problemu. Wyceny robione są indywidualnie ale mozna pobieżnie przyjąć 600 zł/m2 jako cenę gotowego fundamentu (długo trwało zanim ktoś tam z siebie taką kwote wydusił). Małe pomieszczenia trzeba dogrzewać. Jak małe tego nie podano. Jako ogrzewanie mozna zastosować dowolny system a więc również wodny z PC. Pompy ciepła do Legalett powietrznego raczej nie polecają ale da się zastosować. Na ile to będzie wydajne odpowiedzi nie było, Zamiast tego podano że mieli klientów którym PC zamontowano i nie ma reklamacji. Hałas się czasem zdarza ale to kwestie indywidualne i oni potrafią temu zaradzić.

W sumie nic nowego. Potwierdza się wszystko co pisałem do tej pory.

To fajna rozmowa.Dopełnia ona obrazu zwyczajnego wyciągania kasy z dorobioną ideologią-coś jak domokrążcy sprzedający odkurzacze z paroma pokazanymi sztuczkami po 7tys zł.Identycznie wręcz bym powiedział.

Jeszcze ,coś o styro dla zaintersowanych, napisał to nasz Adam mk:

W obiegu są różne styropiany.

Producenci prześcigają się w wykazywaniu o ile i w którą stronę różnią się na gorsze wytwory konkurencji…

Są styropiany białe, szare, w kropki (dalmatyńczyki), ciapki itp.

Ale…

Tak naprawdę – to są tylko dwie grupy styropianów.

EPS i XPS

Jak się w nie wpatrzeć, to EPS składa się z bardzo wielu drobnych kuleczek ciasno sprasowanych i sklejonych do kupy.

XPS za to jest JEDNĄ wielką kuleczką!

W efekcie – JEST ogromna różnica w ich zachowaniu się w różnych miejscach domu.

We wszelkich tabelach podano, że nasiąkliwość styropianu to około 4% i raczej mniej niż więcej.

Jeżeli kawałek EPS (ten zlepek) zanurzymy w wodzie, obciążymy oraz zostawimy na dłuższy czas, to okazuje się, że tak potrafi naciągnąć tą wodą, ze w niej prawie tonie!

- To CO z tą tabelową nasiąkliwością?

Ano nic! Nie zmienia się…

Woda po prostu wypełnia przestrzeń pomiędzy tymi małymi kuleczkami.

Styropian (kuleczki) dalej jest SUCHY, ale PŁYTA EPS jest MOKRA.

Ponieważ XPS to jedna wielka kulka – woda nie bardzo ma GDZIE się w nim mieścić.

PŁYTY XPS SĄ ZAWSZE SUCHE.

Są też droższe…

Ode mnie :

Sprzedajcie te domki ja wam dobrze radzę póki czas.Wprawdzie budując z Pref-budem czy Abakonem na Legalett ( i Praefie w szczególności )ciężko będzie taki domek sprzedać (grzany prądem i sciany z jakiś płyt) za więcej jak 50% tego co przed chwilą zapłaciliście ,ale może lepiej uciec póki czas

Ode mnie :

Sprzedajcie te domki ja wam dobrze radzę póki czas.Wprawdzie budując z Pref-budem czy Abakonem na Legalett ( i Praefie w szczególności )ciężko będzie taki domek sprzedać (grzany prądem i sciany z jakiś płyt) za więcej jak 50% tego co przed chwilą zapłaciliście ,ale może lepiej uciec póki czas

Zachowaj swoje gówniarskie rady dla siebie albo dla kolegów z piaskownicy. Dla mnie jesteś sfrustrowanym gościem, który nie ma nic lepszego do roboty niż siedzenie na forum i wypisywanie bzdur. Przez trzy lata natrzaskałeś prawie 1,5 tyś. postów i nawet nie wbiłeś łopaty pod fundament. Gratuluję efektu. Jedyne co potrafisz to obrażać innych. Natomiast Twoja przyswajalność wiedzy jest na poziomie betonu ...

Do moderatora,

jeśli będziesz usuwał mój post, który zresztą na to zasługuje, to proszę usunąć również powyższą obraźliwą uwagę tomka131. Dziękuję.

Edytowane przez Dareckyy

Dajcie spokój. Myśle Tomek że nie ma sensu wytykać nabywcom Legalett i klientom Praefy że popełnili błąd. Po pierwsze: to jest ostatnia rzecz jakiej pewnie sobie życzą więc ich wolę wypadałoby uszanować, a po drugie spora ich część zdecydowała sie na takie rozwiązania świadomie.

Ja piszę to wszystko o Legalett i nie tylko, po to by inwestor ktory chce postawic dom na płycie mógł podjąć najbardziej racjonalną decyzję. Jeżeli zdecyduje sie na Legalett znając jego lepsze i gorsze strony to jego sprawa. Niestety informacje o tym co warto, czego nie, nie są łatwe do uzyskania a nachalny marketing wcale sprawy nie ułatwia. Myślę że ty masz podobne intencje więc trzymajmy sie tego.

@Dareckyy

To jest własnie efekt takich postów jak pawgara czy wczesniej PiotraO. Ich bezpodstawne oskarżenia, zgłaszanie do moderacji postów tylko dlatego że się z nimi nie zgadzasz, wmawianie innym że są trollami czy bezmyślnymi matołkami. Scyzoryk sie w kieszeni otwiera. Ja też mam czasem ochote palnąć coś soczyście tyle ze to nie ma sensu.

Edytowane przez perm

Gratuluję Perm. Jako założyciel tego wątku trzymasz fason i nie dajesz się ponieść emocjom.

Nie mniej nie będę się tu udzielał, ponieważ moim zdaniem wątek nie jest adresowany do użytkowników systemu legalett.

Jeśli reszta to zrozumie znikną niepotrzebne awantury i straszenie moderacją.

Gratuluję Perm. Jako założyciel tego wątku trzymasz fason i nie dajesz się ponieść emocjom.

Nie mniej nie będę się tu udzielał, ponieważ moim zdaniem wątek nie jest adresowany do użytkowników systemu legalett.

Jeśli reszta to zrozumie znikną niepotrzebne awantury i straszenie moderacją.

Miło mi że nareszcie zauwazyłeś że nie jestem jakimś wrogiem Legalett i jego nabywców. Nie rozumiał tego PiotrO i nie rozumie tego pawgar. Legalett jest za co pochwalić ale też można się do paru rzeczy przyczepić jak zresztą pewnie do każdej firmy i wyrobu. Tak jak napisałeś, trzymajmy się zdrowego rozsądku i nie dajmy ponosić emocjom. Mimo wszystko dzieki PiotrowiO zacząłem drążyć temat EPS więc chyba powinienm byc mu wdzięczny? :)

Chyba wspólnie zaczęliśmy o EPS i ja też mu jestem wdzięczny,bo przynajmniej wiem (dzięki temu co sprawdziłeś),że na tym chałupy się postawić nie da

Noi Dareckyy dzięki temu,że przed budową natrzaskam ze 2tys postów nie popełnie takich głupot jak Legalett (dodatkowo na EPS100) Praefa itp.Dzięki temu nie dam się naciągnąć na domek z Legalett i ścianami z płyt ,który po postawieniu ma realną wartość odsprzedaży na poziomie max 60% tego co bym zapłacił

Edytowane przez tomek131

Chyba wspólnie zaczęliśmy o EPS i ja też mu jestem wdzięczny,bo przynajmniej wiem (dzięki temu co sprawdziłeś),że na tym chałupy się postawić nie da

Noi Dareckyy dzięki temu,że przed budową natrzaskam ze 2tys postów nie popełnie takich głupot jak Legalett (dodatkowo na EPS100) Praefa itp.Dzięki temu nie dam się naciągnąć na domek z Legalett i ścianami z płyt ,który po postawieniu ma realną wartość odsprzedaży na poziomie max 60% tego co bym zapłacił

Raczej ty pierwszy. ja tylko sięgnąłem głębiej :)

Teraz może trochę na temat dokumentów ktore podpisuje nabywca systemu Legalett.

W umowie zawarte jest kiedy wygasa gwarancja na wady płyty fundamentowej i jest to 30 lat. Niestety dalej jest zastrzeżenie że dla "osprzętu" jest gwarancja tylko 2 letnia. Co to jest ten "osprzęt" nie wyszczególniono, co jest zapewne bardzo dla Legalett wygodnym rozwiązaniem. Można pod to pojęcie podciągnąć tak naprawdę wszystko. Dwa lata dla kogos kto buduje sie trochę dłuzej może oznaczać ze gwarancja wygasnie zanim inwestor wprowadzi sie do domu. Trzeba też pamiętać że na początku system ogrzewania płyty będzie wykorzystywany bardzo intensywnie ze względu na konieczność odparowania wilgoci technologicznej z płyty. Dwa lata a potem martw się sam. Kuriozum!

W umowie jest też wyszczególnienie prac do wykonania ktorych zobowiązuje sie Legalett. To również powinno potencjalnych nabywców zainteresować. Otóż wg tej listy nie stanowi płyty fundamentowej a więc nie jest objęta 30 letnią gwarancją "podbudowa" tejże płyty. Może nie byłoby to dziwne gdyby nie fakt że do tej podbudowy Legalett zalicza również izolację termiczną. Ona wg tej umowy nie ma żadnej gwarancji!!! Nie ma również w umowie słowa na temat tego jaki rodzaj izolacji zostanie zastosowany a w końcu nie tyczą sie jej żadne z certyfikatów zamieszczonych na stronie przez Legalett. Jest tylko bardzo enigmatyczne stwierdzenie o izolacji 20 cm grubości i o elementach brzegowych również bez jakichkolwiek szczegółów. Tak jak kiedyś żartem napisałem, gdyby Legalett do izolacji pod płytą zastosował zużyte waciki to wg tej umowy klient nie mógłby ich reklamować. Być może rodzaj izolacji jest objęty jakims załącznikiem którego w zamieszczonej na stronie umowie nie ma. Może ktoryś z nabywców legalett taka informację poda.

Edytowane przez perm

• 1 month później...
Chciałem jeszcze raz przypomnieć że koszty ogrzewania z takim upodobaniem podawane przez niektórych uzytkowników? Legalett nijak sie maja do tego że dom stoi na płycie fundamentowej Legalett. Są efektem ocieplenia ścian, stropu/dachu i ciepłych okien. Zależą równiez od powierzchni domu. Im ten mniejszy tym koszty ogrzewania niższe. Koszty ogrzewania nie zależą od producenta czy wykonawcy płyty fundamentowej.

• 4 months później...

Witam wszystkich,

Jako, że znalazłem ten oto wątek i sam jestem użytkownikiem tego systemu od dwóch lat, chciałem podzielić się swoimi przemyśleniami na ten temat.

Generalnie mieszkam w małym domku parterowym (100m2 pow. użytkowej). Skusiłem się na tego typu budowę ze względu na brak czasu. Nie mieliśmy gdzie mieszkać, dziecko było w drodze, kończyliśmy studia, rozpoczynaliśmy prace itd i trzeba było podjąć jakieś kroki. Jako, ze byłem w posiadaniu małej działeczki postanowiliśmy budować. Początkowo oczywiście brałem pod uwagę system tradycyjny jednak pewnego dnia natrafiłem na wielką reklamę która brzmiała ("...tradycyjny dom w 3 miesiące...") ;) Oczywiście skuszony terminem podanym w owej reklamie zacząłem drążyć temat. Oczywiście z braku czasu nie podrążyłem wystarczająco głęboko. Okazało się, ze firma ma wolne terminy, wybraliśmy projekt i zaczęliśmy załatwiać wszystkie formalności. Budowa ruszyła i tutaj nadmienie, ze dla nas jako niemających zbyt wiele czasu nie była to najgorsza opcja gdyż wszystko poszło w miarę sprawnie. Po niecałym roku mieszkaliśmy...i zaczęliśmy używać legalettu.

Moje uwagi po dwóch latach są następujące:

1) Szum Szum i jeszcze raz szum, który jak dla mnie dyskwalifikuje ten system. Juz tu stawałem na głowie, zeby to wszystko powygłuszać i nie ma opcji. Słychać szum krążącego powietrza i koniec. Drażni mnie to i czuję sie troche oszukany gdyż w materiałach reklamowych system ten opisywany jest jako praktycznie bezszelestny :(

2) Nierównomiernie ogrzana podłoga. Owszem na większości powierzchni jest ok ale jest wiele miejsc totalnie zimnych.

3) Kwestia styropianu - oczywiście mogę mieć zal tylko do siebie, ze nie podowiadywałem sie wiecej ale jak juz było poruszane w tym wątku mam wątpliwości co do niego. Martwi mnie kwestia trwałości całego tego ustrojstwa.

4) Kwestia kosztów - tutaj akurat nie ma tragedii gdyż za cały okrągły rok płacę za prąd ok 3300zł (ogrzewanie i "życie") Jednak zimą temparatury mamy niskie (max 19st) i dogrzewamy kominkiem od czasu do czasu.

Podsumowując, jak ktoś ma dużo kasy i chce szybko wybudować to ok . Jednak z czasem widzę, ze tradycyjny dom na ławach z porządną izolacją i tradycyjnym systemem ogrzewania byłby lepszy. Pomijam koszty budowy bo na pewno przepłaciliśmy tutaj nie ma dwóch zdań ale powiedzmy, ze była to cena za minimalizację załatwiania spraw związanych z budową. Najbardziej denerwuje mnie jednak ten szum podczas pracy ogrzewania i świadomość, ze dom za który zapłaciłem ciężkie pieniądze (kredyt i te sprawy) stoi na jakimś byle jakim styropianie i w sumie to nie wiem jak to wszystko będzie wyglądać za powiedzmy 30 lat (a przecież 30 lat to jest wcale aż tak długo).

Pozdrawiam wszystkich budowniczych :)

Edytowane przez bogeyman

• 1 year później...

Witam

Dawno nie pisalem a nawet moze nigdy:). Widze ze tamat przygasl. Z zainteresowaniem czytam posty perma i maja swoja logike. Planuje powoli budowe domu i po wizycie u kolegi ktory uzytkuje legalett postanowilem troche poczytac. Kolega uzytkuje 190m2 dom i podzielil sie wrazeniami:

- ogolnie stwierdzil ze uzycie do legarett pradu zamiast wody (ogrzewanej gazem) mogloby sie oplacac. Inwestycja w piec gazowy itd byla kosztowna. Powstalby tylko problem ogrzewnia wody (moze solary).

- o szumie nic nie wspominal

- istotnie male pomieszczenia mialy zamontowane normalne grzejniki

- po wstawieniu drzwi zauwazyl ze trudniej utrzymac rowna temperature w calym domu

Jesli ktos ma sprawdzonych wykonawcow plyt fundamentowych w okolicy Bydgoszczy to prosze podeslac na priv...tomatrix(at)o2.pl. Najlepiej plyta fundamentowa i dodane ogrzewanie wodne (z gazu).

Edytowane przez tomatrix

• 2 years później...
Przeczytałem i jestem ... zniesmaczony. Mieszkam od czerwca 2009 w parterówce z legalletem i jestem ... zadowolony. Jedno najważniejsze w całej tej kłótni - prąd to najdroższe "paliwo" i jak cię nie stać, lubisz smród i bród to kup węgiel albo pal PETami. Jak czytam, ze ktoś wygrzewa fundament 5 - 7 dni non stop to ... w glowie mi sie nie mieści. To tak jak jechać na wakacje i zostawić włączone światło w domu bo akurat ... w nocy wrócimy. Rozumiem, że wszyscy tutejsi forumowicze (od legalletu) mają wymiennik powietrza w kominku. Chętnie posłucham i też podzielę się info.

Przeczytałem i jestem ... zniesmaczony. Mieszkam od czerwca 2009 w parterówce z legalletem i jestem ... zadowolony. Jedno najważniejsze w całej tej kłótni - prąd to najdroższe "paliwo" i jak cię nie stać, lubisz smród i bród to kup węgiel albo pal PETami. Jak czytam, ze ktoś wygrzewa fundament 5 - 7 dni non stop to ... w glowie mi sie nie mieści. To tak jak jechać na wakacje i zostawić włączone światło w domu bo akurat ... w nocy wrócimy. Rozumiem, że wszyscy tutejsi forumowicze (od legalletu) mają wymiennik powietrza w kominku. Chętnie posłucham i też podzielę się info.
To u ciebie w kanałach Legalett zalęgły się myszy? Tak jakoś słyszałem tylko nie wiem czy myszy, czy karaluchy.