Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak podłaczyć wyłączniki schodowe

Recommended Posts

nie znam się na schematach

a muszę podłączyć wyłączniki schodowe

mógłby mi ktoś opisać jak je podłączyć

elektryk nie wchodzi w grę

wyłączniki mam z Schneidera

ma trzy wyjścia

tam gdzie jest jedna blaszka jest oznaczenie L

po drugiej stronie są dwie blaszki, nie mogę odczytać oznaczeń

próbowałem je podłączyć na różne sposoby ale za każdym razem prąd mam na wszystkich trzech blaszkach

kable trzy żyłowe

który przewód gzie mam wpiąć?

będę wdzięczny za łopatologiczne wytłumaczenie jak to połaczyć

• 3 weeks później...

Połączenia należy wykonać po wyłączeniu zasilani - bez napięcia!!!

Zasilanie czyli przewód L (ten co świeci gdy dotykasz neonówką) podłączasz do pierwszego wyłącznika zacisk "L". pomiędzy pozostałymi dwoma zaciskami wyłącznika pierwszego a tymi samymi zaciskami wyłącznika drugiego podłączasz dwie linie (równoległe tory pojedynczo) przewodami. Z zacisku L drugiego wyłącznika prowadzisz przewodem połączenie do zacisku wewnętrznego styku oprawki żarówki. Z zacisku gwintu oprawki żarówki prowadzisz przewodem linie do zacisku N zasilania (najczęściej koloru niebieskiego) Po wkręceniu żarówki i załączeniu zasilania wyłącznikami powinieneś sterować w układzie schodowym.