mody2302 09.02.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie znam się na schematacha muszę podłączyć wyłączniki schodowemógłby mi ktoś opisać jak je podłączyćelektryk nie wchodzi w gręwyłączniki mam z Schneiderama trzy wyjściatam gdzie jest jedna blaszka jest oznaczenie Lpo drugiej stronie są dwie blaszki, nie mogę odczytać oznaczeńpróbowałem je podłączyć na różne sposoby ale za każdym razem prąd mam na wszystkich trzech blaszkachkable trzy żyłowektóry przewód gzie mam wpiąć?będę wdzięczny za łopatologiczne wytłumaczenie jak to połaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 09.02.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Zejdź niżej dział Budowa i remont tam jest cały wątek ze schematami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierzaczek 02.03.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Połączenia należy wykonać po wyłączeniu zasilani - bez napięcia!!!Zasilanie czyli przewód L (ten co świeci gdy dotykasz neonówką) podłączasz do pierwszego wyłącznika zacisk "L". pomiędzy pozostałymi dwoma zaciskami wyłącznika pierwszego a tymi samymi zaciskami wyłącznika drugiego podłączasz dwie linie (równoległe tory pojedynczo) przewodami. Z zacisku L drugiego wyłącznika prowadzisz przewodem połączenie do zacisku wewnętrznego styku oprawki żarówki. Z zacisku gwintu oprawki żarówki prowadzisz przewodem linie do zacisku N zasilania (najczęściej koloru niebieskiego) Po wkręceniu żarówki i załączeniu zasilania wyłącznikami powinieneś sterować w układzie schodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts