Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
:D witamy

Rozpoczęliśmy budowę domu Piano z Biura Projektowego Krajobrazy woj.dolnośląskie, jesteśmy na etapie kończenia STANU ZEROWEGO

To już na forum muratora nie jestem sam realizujący projekt Piano.

Ja p.p. jak pogoda pozwoli ruszę już w najbliższym czasie.

Czy możecie napisać czy robiliście jakieś zmiany?

Ja na chwilkę obecną zastanawiam się nad powiększeniem schodów ponieważ stopień jest dość wysoki.

Czy dalsze prace będziecie prowadzić w tym roku?

Pozdrawiam,

mirma

jedyne zmiany to rezygnacja z okrągłego okna od strony tarasu i zastąpienie okrągłego okna przy garażu oknem standar. w tym roku stan surowy otwarty zakończenie około wrzesień-październik- na wiosnę okna rolety itd i cały średek wykończenie

Witajcie,

Dziękuję za zdjęcia, zdjęcia są dostępne bez problemu.

Ze zdjęć widzę że garaż robicie na równi z budynkiem

Czy macie policzone ile poszło Wam faktycznie bloczków fundamentowych na 8 warstw.

Czy planujecie wykonać przypory i wiecie już jak je zrobicie, pytam się ponieważ ze zdjęć chyba wynika że nie poszerzaliście fundamentu na rogach.

Pozdrawiam,

Mirek

fundamentu nie poszerzaliśmy, a przypory zrobimy z gazobetonu gdyż pełni to jedynie funkcję ozdobną, natomiast na fundament zużyto 1430 bloczków, wysokość fundamentu natomiast wynika z ukształtowania terenu a także m.in. wysokości domów na sąsiednich działkach (punkt Zero)

Jeżeli robicie z gazobetonu to muszą one na czymś się trzymać np na wbitych kołkach. Dodatkowa z gazobetonem trzeba uważać by nie dostała się woda by go nie rozsadziła w zimę.

Czy już wiecie jak to będzie zrobione czy zajmiecie się problemem później.

Pytam się bo kiedyś zbierałem różne możliwości zrobienia tych podpór i jestem ciekawy jak będzie u Was.

nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy, ale jeśli chodzi o "Filary" przy wejściu do domu i na zadaszonym tarasie to będą wylewane na gruncie i zbrojone, natomiast w projekcie sprecyzowano temat stóp tj. "stopy zbroić dołem w obu kierunkach"...

• 1 month później...
  • 1 month później...
Witam serdecznie. Razem z żoną zachwyciliśmy sie tym projektem. Jesteśmy na etapie kupowania działki. Mamy prośbę do osób budujących ten dom. Znalazłem kosztorys dla tego projektu zgodnie z którym stan surowy zamknięty kosztuje 213 tysięcy. I trochę nas to zbiło z pantałyku. Na innym forum znaleźliśmy z kolei informację, że ktoś wybudował ten dom stanie surowym zamkniętym za 152 tysiące. Proszę zatem o podanie informacji jakie koszty ponieśliście na tym etapie budowy .

• 2 years później...

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/piano/

Szukam osób które budują ww. projekt. Jednocześnie proszę o opinię na temat domu. Planuję zlikwidować słupek z tyłu domu w celu powiększenia kuchni. Wydłużyć garaż i wygospodarować za nim pomieszczenie gospodarcze oraz zaadoptować pomieszczenie nad garażem.

Ogrzewanie PC, kominek z DGP oraz WM z reku.

• 2 weeks później...