mic81 03.05.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 19 chyba bede ok polkowic i lubina Jak dasz radę wpadnij +/- 200 km MAG jak docinaliście / skracaliście klocki to czy wstępowały po tym zabiegu prześwity na wylot. U mnie wykonawca docina klocki piłka ręczną z 2 mm szeroką i po tym docięciu i dostawieniu kolejnego klocka te 2 milimetry robią szparę na wylot - wszystko jest na bieżąco piankowane nawet nie muszę im o tym mówić ale czy u Ciebie też tak to wyglądało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.05.2014 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Raczej nie mialem takich miejsc. Staralismy sie docinki robic tak zeby klocki były spasowane ciasno. Lepiej było przeciąć klocek z minimalnym zapasem i później skorygowac to tarką do styropianu. No ale nade mna nikt nie stal i nie popedzał wiec moglem to zrobic nieco dokladniej. Pozostałe miejsca były oczywiscie piankowane. Generalnie na koniec i tak dom wyglądał jakby go ktos obrzygał pianką bo kazda najmniesza nawet szczelina została zapiankowana takie zboczenie ''bo przecież ta mala szczelina mi parametry domu zaniży'' teraz to się właściwie z tego śmieje ale mam przynajmniej spokojne sumienie ze ze swojej strony, choć zeszło mi z tym dłużej, to zrobiłem wszystko jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.05.2014 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Trafiło sie natomiast kilka miejsc gdzie klocki nie zacisnely sie w poziomie ( bylo kilka pustaków o niższej wysokosci choc nie wiem jak to mozlie skoro wychodza z jednej formy wtryskarki ). No i miejsce łączenia pustaków ze styropianowymi przewiazkami z pustakami z plastikowymi przewiązkami wykazywało podobne dolegliwości te miejsca zostaly zapiankowane. Nie bylo ich duzo i na szczęście juz w miejscu mniej znaczacym bo to na scianki attykowe nam brakło pustaków i dostalismy niestety te z przewiazkami pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.05.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 dzięki za info - więc pistolet w dłoń i jazda. Mam sporo kleju do styro ilbrucka może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Raczej nie mialem takich miejsc. Staralismy sie docinki robic tak zeby klocki były spasowane ciasno. Lepiej było przeciąć klocek z minimalnym zapasem i później skorygowac to tarką do styropianu. No ale nade mna nikt nie stal i nie popedzał wiec moglem to zrobic nieco dokladniej. Pozostałe miejsca były oczywiscie piankowane. Generalnie na koniec i tak dom wyglądał jakby go ktos obrzygał pianką bo kazda najmniesza nawet szczelina została zapiankowana takie zboczenie ''bo przecież ta mala szczelina mi parametry domu zaniży'' teraz to się właściwie z tego śmieje ale mam przynajmniej spokojne sumienie ze ze swojej strony, choć zeszło mi z tym dłużej, to zrobiłem wszystko jak należy. Tu nie ma sie co smiac - wynik szczelnosci masz imponujacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 tego nie da sie zaprzeczyc ale to 1 z 3 skladowych dobrze zbudowanego domu ktora wplywa na zapotrzebowanie na cieplo2 skladnikiem jest Uw sciany, 3 wartosc mostkow liniowycha dopiero te 3 polaczone w calosc daje ogolny wynik , stad chyba M.A.G'a zdziwienie i rozjazd z OZC a tak naprawde to zycie dopiero to zweryfikuje - przy tym poziomie to i tak Andrzejowi to bedzie "ryba" 1000kWh w ta czy w tą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 a tak naprawde to zycie dopiero to zweryfikuje - przy tym poziomie to i tak Andrzejowi to bedzie "ryba" 1000kWh w ta czy w tą ... jakie "ryba"...!? on o każdy watt walczy a ty wyskakujesz z rozjazdem na poziomie 30% ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.05.2014 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 dzięki za info - więc pistolet w dłoń i jazda. Mam sporo kleju do styro ilbrucka może być ? Taki zielony ? lepsza byłaby pianka bo tak nie twardnieje i jest bardziej elastyczna. Ten zielony klej illbrucka strasznie się utwardza. Poza tym ... nie szkoda Ci kleju? Jest droższy od pianki a klej jeszcze Ci się przyda. Uwierz mi, wiem co mówię bo styropian to mój ulubiony materiał konstrukcyjny po tej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.05.2014 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 tego nie da sie zaprzeczyc ale to 1 z 3 skladowych dobrze zbudowanego domu ktora wplywa na zapotrzebowanie na cieplo 2 skladnikiem jest Uw sciany, 3 wartosc mostkow liniowycha dopiero te 3 polaczone w calosc daje ogolny wynik , stad chyba M.A.G'a zdziwienie i rozjazd z OZC a tak naprawde to zycie dopiero to zweryfikuje - przy tym poziomie to i tak Andrzejowi to bedzie "ryba" 1000kWh w ta czy w tą ... Szczelność jest, mostki liniowe zredukowane do minimum, Uw - ściany raczej nie ma się do czego przyczepić. Zdziwienia nie było bo ja w projekcie miałem OZC policzone a więc przed wbiciem łopaty już wiedziałem jak będzie. Jest powiedzmy zaciekawienie dlaczego jest rozjazd w OZC liczonych przez dwie różne osoby. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc przy tym poziomie? Tak jak Jasiek pisze - ja liczę każdy wat, bo jeśli wiem że mogę coś zrobić żeby nie uciekał mi z chałupy to to robię. Jeśli mam wiedzę co muszę poprawić to poprawiam. Nie do końca będzie mi "ryba" czy zapłacę ok. 350-400zł więcej bo po to te przepychanki ze styropianem żeby zapłacić te 350-400 zł mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.05.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Taki zielony ? lepsza byłaby pianka bo tak nie twardnieje i jest bardziej elastyczna. Ten zielony klej illbrucka strasznie się utwardza. Poza tym ... nie szkoda Ci kleju? Jest droższy od pianki a klej jeszcze Ci się przyda. Uwierz mi, wiem co mówię bo styropian to mój ulubiony materiał konstrukcyjny po tej budowie kupiłem tego ilbrucka trochę jeszcze w ubiegłym roku ale masz rację jeszcze się przyda do tego do czego został przeznaczony - jutro kupie piankę montażową i "obrzygam" nią wszystkie szparki tudzież inne otworki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 05.05.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 M.A.G wysłałem Ci priva jak znajdziesz chwile zerknij . Bede wdzieczny za pomoc i wszystkie rady juz na etapie wyboru projektu. Niestety nie uda mi sie przeforsowac w urzedach płaskiego dachu mimo ze bardzo bym chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.05.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 a tak naprawde to zycie dopiero to zweryfikuje - przy tym poziomie to i tak Andrzejowi to bedzie "ryba" 1000kWh w ta czy w tą ... jakie "ryba"...!? on o każdy watt walczy a ty wyskakujesz z rozjazdem na poziomie 30% ... Szczelność jest, mostki liniowe zredukowane do minimum, Uw - ściany raczej nie ma się do czego przyczepić. Zdziwienia nie było bo ja w projekcie miałem OZC policzone a więc przed wbiciem łopaty już wiedziałem jak będzie. Jest powiedzmy zaciekawienie dlaczego jest rozjazd w OZC liczonych przez dwie różne osoby. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc przy tym poziomie? Tak jak Jasiek pisze - ja liczę każdy wat, bo jeśli wiem że mogę coś zrobić żeby nie uciekał mi z chałupy to to robię. Jeśli mam wiedzę co muszę poprawić to poprawiam. Nie do końca będzie mi "ryba" czy zapłacę ok. 350-400zł więcej bo po to te przepychanki ze styropianem żeby zapłacić te 350-400 zł mniej. ok z tym 1000kWh to przegiolem ale roznice 500kwh to normalka -na ta chwile nic nie jest wiadome/ pewne! nawet 1000kWh Andrzej to nie 350-400zł a max 320 jesli bedzie np 500 to mowimy o 160 zł róznicy na sezon czyli na 3 rachunkach bedziesz mial 30/100/30 zł róznicy na 2 miesiace - w tym kontescie mowie ze nie zauwazysz nawet tej roznicy (nie odczujesz) a roznice w liczeniu OZC przez 2 os. nie wiem , nie znam sie, za glupi jestem .... nie mi to oceniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 06.05.2014 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 na budowie niewiele się dzieje... W między czasie udało mi się wreszcie ogarnąć dziurę z przepustami na przyłącza i kable. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=258580&d=1399401670 Zakończyłem również układanie granitowych krawężników z kostki 9x11cm. Pozostała jedynie strona południowa a więc od tarasu. na razie nie ma jasnej koncepcji na ten fragment więc się wstrzymamy. Natomiast z przodu w sensie od frontu wygląda to już bardzo fajnie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=258581&d=1399401673 W środkowym pasie oddzielającym podjazd od chodnika od razu posadziłem docelowe rośliny bo najzwyczajniej w świecie nie wytrzymałem Posadzone zostały rozplenice japońskie. W ogrodzie nie będzie zbyt wielu nasadzeń a jeśli już się pojawią to będą to duże jednogatunkowe grupy. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=258582&d=1399401675 \Przed oknem w kuchni posadziłem klona palmowego - taki rarytas denrdologiczny bo to czysty gatunek klona palmowego a nie odmiana szkółkarska. Bardzo ciężki do dostania, właściwie niezniszczalny jeśli chodzi o warunki pogodowe i bardzo malowniczy swoim pokrojem. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=258583&d=1399401678 Oczywiście zdjęcie nie oddaje jego uroku. I na koniec zdjęcie z recyclingu jaki przeprowadziłem pokrywa ze starego zbiornika na deszczówkę została ponownie wykorzystana - tym razem jako murek ogrodzenia. Wkopana w ziemię na około 90 cm obsypana z dwóch stron w wykopie suchym betonem i zamulona. Zostanie oklejona styropianem, zaciągnięta siatką z klejem i tynkiem i gotowe. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=258584&d=1399401680 Jutro na plac boju wraca Jasiek więc łazienka się dokończy a może i solary i centrala WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 09.05.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Nabiera kształtów - podoba mi się. Mam pytanko. Jak wykończyć ten element ( będzie zalany na równo betonem) pod montaż okien http://i.imgur.com/qBvdKL9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 11.05.2014 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja zalałem do wysokości dołu zamków. Same zamki zostaly ścięte na równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 12.05.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 M.A.G gdzie moge w woj opolskim dostać klona palmowego - czysty gatunek?Żona sie zakochała... PS. Nawadnianie w 70 % działa reszta terenu później. Dzieki wielkie za pomoc i materiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 14.05.2014 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Hmmmm ciężko powiedzieć gdzie znajdziesz. Trzeba próbować ipytac w szkolkach. Cieszę sie ze nawodnienie działa polecam sie na prprzyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 17.05.2014 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 ponieważ pogoda jest jak jest i na zewnątrz nawet psa nie wygoni to siedzimy w środku EcoHouse i działamy Powoli układa się łazienka a w łazience detale które są trochę widzi mi się inwestorów ale za to jest CZAD ! przycisk TECE zlicowany z płytkami http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=260721&d=1400352870 w pralni z Jaśkiem w zeszłą sobotę między główną łazienką a grilem ułożyliśmy płytki - tj. Jasiek układał ja robiłem za pomagiera http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=260722&d=1400352871 Wreszcie zabrałem się też za zabudowę kominka i jego izolację http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=260723&d=1400352872 wykleiłem płytami izolacyjnymi wnętrze kominka i jedną ściankę boczną. Wszystkie łączenia dokładnie oklejone zostały taśmą/sreberkiem do kominków wypoziomowaliśmy i zdystansowaliśmy kominek względem zabudowy i wnęki i można było wreszcie dokręcić brakujące płyty na ścianie jadalni. przypomnę że gotowy zamierzony efekt ma wyglądać mniej więcej tak a na razie jest tak http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=260724&d=1400352873 Muszę chyba na wymiar zamówić trójnik z wyczystką i kolano podłączeniowe/redukcyjne bo żaden gotowiec mi nie podejdzie żeby podłączyć kominek do komina z nierdzewki. Udało się też zakończyć szlifowanie ścian i sufitów na piętrze. W pokojach montujemy już gniazdka i włączniki razem z ramkami. Wiem że trochę od doooopy strony ale muszę je teraz zamontować i zaszpachlować dziury na około wszystkich pstryczków z powodu kolejnego widzi mi się inwestorów czyli bajeru w postaci zlicowanych ze scianą ramek. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=260725&d=1400352875 W następnym tygodniu Jóżek zakończy definitywnie całe szpachlowanie i przycieranie które i tak jest robione z doskoku bo też tylko w deszczowe dni mamy go na budowie... Zakopałem jeszcze jedną nitkę nawadniania ogrodu, ogarnąłem cały syf na zewnątrz i teraz musimy zamówić brakującą część klińca na podbudowę. Wniosek o dofinansowanie oczyszczalni się proceduje a my kompletujemy do niego załączniki - jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to będziemy mieć POŚ za około miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 17.05.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 No widzę, że się dzieje M.A.G. Super kominek sie szykuje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belgijska pralinka 18.05.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 SWIETNY kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts