Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chodzi Ci o 19*C? wewnatrz?

tak wewnątrz.

odpuściłem ustawienia temp. 19*C. Na razie mamy w domu (dziś o 10.00) średnio 16,5*C w domu a w salonie już około 19*C od zysków słonecznch bo słońce daje dziś od rana (jak wyjeżdzałem spod bloku to w mieście była mgła a u mnie na budowie od 7.00 słońce choć tylko 8 km różnicy).

muszę porobić dylatacje wokół wylewek samopoziomujących - kierownik wczoraj stwierdził że to najprawdopodobniej jest przyczyną rys na posadzce. I w sumie rzeczywiście nie dawaliśmy tej pianki dylatacyjnej ani nie robilismy dylatacji na granicy sypialnia garderoba...

Również wczoraj miałem na budowie gościa który wyspawa mi połączenie kominka z kominem. przerobi trójnik który miałem systemowy do komina.

W następnym tygodniu kończymy elewację - wczoraj ustaliliśmy zakres prac z Wieśkiem który w zeszłym roku zaciągał nam dom siatką z klejem. Parapety zewnętrzne są właściwie do odbioru w fabryce.

to prawda ale jesli miałby to być dom dla powiedzmy dwójki osób a niekoniecznie dla wielkiej rodziny z całym inwentarzem to wydaje mi się że spokojnie da się tak zagospodarować wnętrze żeby te sklepienia nie były jakoś bardzo uciążliwe. Nie wiem jaka może być maks. rozpiętość pomiędzy ścianami ale jeśli jest tam powiedzmy 6m to już da się to zgrabnie urządzić. Łuki zawsze można przerobić na skosy - wystarczy dokleić styropianu :)

a tak abstrachując od M3system to po przemyśleniach nad ewentualną kolejną budową w bliżej nieokreślonej przyszłości, stwierdzam że zleciłbym fabryce styropianu wyprodukowanie gotowych wielkogabarytowych elementów szalunku traconego w specyfikacjo-konstukcjo-patencie M.A.G. System :D

• 3 weeks później...

W końcu udało nam się ogarnąć szczelność wpustów i ich połączeń z rurami spustowymi. Wszystkie stare wpusty zostały wycięte wraz z kolankami łączącymi wpusty z rurami. Wpusty mamy teraz SITA z systemowym przejściem ze 110mm na 80mm. Wszystko z uszczelkami. Czyli jak się chce to się da. Na szczęście wykonawca dachu zgłosił nasz problem dystrybutorowi i chyba nawet jemu zwrócą się koszty naszej naprawy. Ponieważ temat wpustów mamy zamknięty mogłem w końcu podłączyć opaski grzejne wpustów z kablami doprowadzonymi do wpustów jeszcze w zeszłym roku. Pozostałe przestrzenie przy wpustach zostały dodatkowo (na wszelki wypadek) zabezpieczone przeze mnie silikonem a następnie uzupełnione kawałkami styropianu i wypełnione pianką. Od czwartku mamy więc na budowie ponownie ekipę od elewacji. Zaciągają klejem te właśnie miejsca. Na dwie ściany musieliśmy nakleić styropian jedynkę żeby schowały nam się nowe kolanka. Ekipa obrabiateż okna po wstawieniu parapetów stalowych. Parapety w kolorze okien RAL9006. udało mi się dostać parapety bez podziału i łączenia nawet do naszych długich okien. Zazwyczaj zakłady obróbkarskie i blacharskie mają giętarki o długości roboczej 3m lub max 3,5m. Nasz najdłuższy parapet ma 3,83m. Znalazłem więc producenta w niedalekiej okolicy od nas który dysponuje giętarką na 6m. A właściwie to chyba nie używają do tego giętarki tylko tłoczą je. Mniejsza z tym, ważne że są niedaleko nas i mogłem po parapety pojechać osobiście bo gdybym zamówił je kurierem to przesyłka w całości kosztowała by krocie lub po prostu zostałyby pocięte do maksymalnego dopuszczalnego wymiaru czyli 2,6m. Walnąłem się z wymiarem głębokości parapetu przy narożnym naświetlu w salonie, i kombinuję jak je przerobić. Miało mieć 14,5cm a jakimś cudem zamówiełem 24,5cm. Są szanse że uda się na miejscu przyciąć i przygiąć parapet.

A tu osadzony parapet przy moim pakiecie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=288782&d=1415823997

Do końca tygodnia elewacja będzie skończona - tj doszpachlowana gdzie trzeba klejem i zagruntowana białym gruntem przedtynkowym. Tak zostawiamy do wiosny.

Niestety nie mam zdjęć z prac ekipy bo bardzo mało czasu spędzam na budowie.

Do naszej łazienki natomiast, trafił ostatni mebel. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=288781&d=1415823996

Zostały też zamontowane relingi na szufladach. Relingi będą służyły jako wieszaki na ręczniki dla mnie i dla inwestorki ale również są uchwytami do otwierania szuflad. Dotyczy to dwóch szuflad pod umywalką, trzecia szuflada - przy ścianie - jest na push-open.

dziś w końcu zmieniłem taryfę w energetyce z budowlanej na cywilną. Zmienilismy na G12w. W piątek mają się pojawić monteży z PGE żeby przeprogramować licznik. Od niedzieli więc włączam ogrzewanie na nieco wyższe temperatury. Obecnie w domu samoistnie utrzymuje się temperatura około 16,5-17,0*C. Tzn. narazie wszystkie obwody podłogówki są wyłączone i ogrzewa nas tylko solar który ostatnimi dniami niewiele działa bo ciągle wisi nad naszą budową niewielka mgła nawet jeśli w mieście świeci słońce... Tydzień temu było odwrotnie - u nas słońce w mieście mgła. Jutro spiszę obrót solarów bo dziś minął kolejny równy miesiąc jego działania.

W końcu udało nam się ogarnąć szczelność wpustów i ich połączeń z rurami spustowymi. Wszystkie stare wpusty zostały wycięte wraz z kolankami łączącymi wpusty z rurami.

M.A.G. nie zazdroszczę, życie w przeświadczeniu, że któryś z wpustów cieknie w trakcie prowadzonych prac wykończeniowych to nerwica murowana :(

Zmienilismy na G12w.

Dlaczego wybrałeś taryfę GW12, liczyłeś to jakoś ?

Obecnie w domu samoistnie utrzymuje się temperatura około 16,5-17,0*C.

Tak informacyjnie u nas bez solarów i uruchomionej instalacji co utrzymywana temperatura w pomieszczeniach 15,3 - 15,6*C, co mnie bardzo cieszy zero kosztów, oby jak najdłużej :D

To fakt, taka 'awaria' ktora trzeba obserwować nie jest najprzyjemniejszą rzeczą. Ale od początku zakładaliśmy ze tak moze sie stać bo zdecydowaliśmy sie na rozwiązanie nie sprawdzone. Dlatego tez wpusty nie byly do konca obrabiane. Teraz jest OK.

Taryfa g12w z tego względu ze mamy z inwestorką raczej weekendowy tryb życia i w ciagu tygodnia po prostu nie ma nas w domu calymi dniami. Siłą rzeczy największe zużycie będziemy miec wwłaśnie w wekedndy.

Solary:

Stan licznika na 12.11 - 159, 921l

Zurzycie energii 489, 39 kwh

• 2 weeks później...

aktualności z budowy:

ponieważ w pracy zaczyna mi się rozluźniać zaczęliśmy prace na budowie. W poniedziałek rozpoczęliśmy układanie kostki granitowej 4x6 na dojściu od furtki do drzwi wejściowych. Chodniczek ma bardzo komfortową szerokośc 1,6m co sprawia że dwie osoby mogą iść swobodnie obok siebie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290453&d=1416688891 malutka kostka = bardzo dużo pracy. Kostka 4x6 jest bardzo pracochłonna ale też daje najlepszy efekt. Przy okazji trzeba było pomyśleć nad odbojnikiem do drzwi wejściowych i wycieraczką. To pierwsze rozwiązałem tak :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290455&d=1416688896

to ustrojstwo zostało zalane mocnym betonem i jeszcze podczas zalewania dołożyłem kilka krótkich prętów fi 8mm.

Wycieraczka natomiast została przewidziana docelowo pod systemową wycieraczkę aluminiową jako wybetonowane zagłębienie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290456&d=1416688897

na tą chwilę nie będziemy jej kupować bo ceny takich wycieraczek zabijają... Będzie marketowa mata grubości 15mm w jednolitym kolorze. Gotowa kostka zaspoinowana wygląda całkiem fajnie. Wyszło bardzo równo. Teraz trzeba odczekać aż spoina związe całkowicie i zejdzie z niej i z kostki mleczko betonowe.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290458&d=1416688900

W następnym tygodniu moja ekipa działa jeszcze u nas, a później niestety ze względu na przedłużający się brak zimy wracamy do pracy :) Mamy do zrobienia nawadnianie frontowej części, ułożenie obrzeży z granitu dla dwóch rabatek z trawami ozobnymy i pasa 30cm szerokości na lampy wzdłuż chodniczka oraz poszerzenie parkingu o około 2,5m bo pojazdy nam się nie mieszczą :) Może jeszcze uda się zakopać studnię chłonną do POŚ.

Zaczną się robić lampy - będą self made.

Udało się wreszcie zakończyć wszystkie prace styropianowe przy elewacji i efekt jest jak poniżej:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290457&d=1416688899

Wieczorami działam trochę wewnątrz. Powoli składam zabudowę kominka. Zamontowałem drzwiczki do schowka kominkowego. Drzwiczki zwykłe białe na pusch-open. będą zlicowane ze ścianą. W nadchodzącym tygodniu będziemy mieć w końcu zamontowane połączenie kominka z kominem i będzie można wreszcie wypalić wkład z farby i fabrycznego zapachu. Mam też zamontowane wszystkie włączniki i pstryczki - wystarczy je tylko zlicować ze ścianami. Tylko albo aż...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290454&d=1416688893

Czekamy też na reku bo temp. wewnątrz nieuchronnie zbliża się do temperatury powietrza z GWC i wszelkie próby grzania powodują że jakiekolwiek kilowatogodziny wrzucimy do domu to wylecą momentalnie przez WM . Obecnie w domu po dwóch tygodniach bez zysków słonecznych, bez zysków bytowych i robotniczych, bez reku, z włączoną wentylacją i chłopakami od elewacji maszerującymi tam i z powrotem przez drzwi i wyjście na dach mamy ok. 12,5-13*C. Z GWC leci teraz chyba 11.5*C.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290458&d=1416688900

Piękna, zapraszająca perspektywa. Oczywiście niezgodna z abecadłem F-S ale co tam... zakrzywiona ścieżka by tu nie pasowała :).

Też myślę nad kostką granitową ale cena robocizny demotywuje. Natomiast ułożenie własne chyba nie wchodzi w grę. Szkoda nóg mojej rodziny. Wyszło bardzo ładnie. Pytanie o praktyczność korzystania przez (raczej) kobiety. Chodząc w szpilach czy jakimś podobnym obuwiu nie ma się wrażenia nierówności?