M.A.G. 24.11.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Na zewnątrz zima a nasze wnętrza w zimowym słońcu wyglądają tak: salon z holuhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=338481&d=1448356081 salon z perspektywy jadalnihttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=338478&d=1448355770 Inwestorka ze zwierzakamihttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=338479&d=1448355971 Sypialniahttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=338480&d=1448356039 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.12.2015 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Podsumowałem pażdziernik i listopad w temacie ogrzewania. Październik 208,2 kWh co daje 54 zł. Listopad 785,3 kWh co daje 204zł. Dużo, mało ? Wydaje mi się że jest OK. Solar pracował bardzo mało - we wrześniu "przemielił" 12 m3 glikolu, w pażdzierniku 16m3 a w listopadzie już tylko 3m3. Niestety przez remont garażu przestawiłem go w tryb zimowy dopiero niedawno więc wszystko szło w wodę -CWU. Tak więc solar wyprodukował marne 57 kWh.... W domu w strefie dziennej utrzymujemy 22,5* (+/- 0,5* histerezy), w sypialni 20*, łazience 23*, wiatrołap ma ok.18-19*, pokoje na górze mają nastawione 20,5*. Krążyły pogłoski że nie da się tak przekosić temperatury w różnych pomieszczeniach. Da się bez problemu. wspomniana łazienka 23* i sypialnia 20* sąsiadują przez szklane drzwi. Udało mi się w końcu skończyć garaż. Na podłodze wylądowała jeszcze 1cm wylewka cementowa. Na nią poliuretanowa powłoka Hardfloor w dwóch warstwach. Na ściany przykeiliśmy panele PCV a przy wejściu do maszynowni zrobiony został brodzik z odpływem i z przepływowym podgrzewaczem wody DAFI 3,3kW. I tu może koś ma pomysł czemu raz się w nim grzałka załącza a raz nie?? Zakupiłem w Leroyu regały i poskładałem je do kupy - sześć słupków po sześć półek i okazuje się że mało przez lata prowadzenia działalności nazbierał człowiek śrubek, nakrętek, gwożdzi i innego tałatajstwa.... Wszystko porozrzucane było w różnych skrzynkach, teraz jest posegregowane i jest tego tyle że następną wizytę w metalowym zaliczę chyba dopiero przy następnej budowie Kupiliśmy też zamrażarkę która wylądowała w posprzątanej w końcu maszynowni. Okazuje się że posiadanie charta i dieta BARF to ciągłe zamrażanie strasznych ilości mięsiwa nasza lodówka nie ma tyle miejsca w komorze zamrażarki.. Dostałem dodatkowy rejestrator który nawet dziś uzbroję i zacznę znów zbierać dane z salonu. Powoli uzupełniamy też braki w oświetleniu wewnęrznym. Kinkiety na ścianach, żarówki LED zamiast halogenów. Zdjęcia wrzucę w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 02.12.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 zdjęcia z garażu: blat roboczy i wypłytkowany brodzikhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=339413&d=1449082790 ścianka z regałamihttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=339414&d=1449082823 i posadzkahttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=339415&d=1449082833 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 02.12.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Hej bardzo fajnie u Was- szczególnie udały Ci sie te zdjecia z lustrami w salonie:) wpis dawno umieszczony przez Ciebie a jestem pierwsza ktora komentuje...przyznam, że już rzadko zaglądam na fm i nie ma juz prawie nikogo z tych osób na fm z którymi budowaliśmy domy o tym czasie a szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 03.12.2015 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Hej bardzo fajnie u Was- szczególnie udały Ci sie te zdjecia z lustrami w salonie:) wpis dawno umieszczony przez Ciebie a jestem pierwsza ktora komentuje...przyznam, że już rzadko zaglądam na fm i nie ma juz prawie nikogo z tych osób na fm z którymi budowaliśmy domy o tym czasie a szkoda... Tak bywa.... faktycznie tych "zainteresowanych" coraz mniej... mimo że dziennik przegląda ok.200-300 osób dziennie to odzewu i dyskusji brak . ale właściwie co tu komentować skoro te emocjonujące momenty budowy minęły już dawno taki los chyba każdego dziennika Nie chciałbym nikogo urazić z obecnie budujących ale architektonicznie na forum w tym roku jest straszna "bida" z wyłączeniem kilku rodzynków... Co do zdjęć - ilość odbić i drugich, trzecich, czwartych planówjakie te odbicia tworzą jes w domu w słoneczny dzień ogromna. daje to świetny efekt. Baliśmy się że taka ilość szkła wewnątrz będzie niesmaczna ale rozmieszczone zostało idealnie podkreślając to co miało podkreślić i chowając to co miało schować. Szczególnie dobrze wypadł właśnie wspomniany przez Ciebie czarny lacobel w którym odbijają się schody i ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 03.12.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Oj, no bo czytają, zaglądają, ale co tu innego napisać poza "ale ładnie", czy coś w ten deseń? Wyłamię się więc Wasz dom, jego architektura oraz styl wnętrz to zupełnie nie moja bajka. ALE. Doceniam gust i smak, bo urządzacie się tak, że wszystko do siebie pasuje. Zdaje się, że słowo-klucz tutaj to "spójność". Bryła budynku, jego otoczenie oraz wnętrza współgrają ze sobą. Nie ma wrażenia, że każdy element pochodzi z innej parafii, a raczej, że całość została przemyślana i konsekwentnie wykonywana To rzadkość we współczesnej architekturze (i mówię ogólnie: wnętrz, ogrodów, budynków). I chociaż zazwyczaj do subskrypcji dodaję te dzienniki, w których widzę jakieś elementy wspólne z domem, który sama będę budować, tak Wasz dziennik jest wyjątkiem: przeglądam, mimo, że budujecie na zupełnie przeciwnym biegunie niż są moje preferencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 06.12.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Oj, no bo czytają, zaglądają, ale co tu innego napisać poza "ale ładnie", czy coś w ten deseń? Wyłamię się więc Wasz dom, jego architektura oraz styl wnętrz to zupełnie nie moja bajka. ALE. Doceniam gust i smak, bo urządzacie się tak, że wszystko do siebie pasuje. Zdaje się, że słowo-klucz tutaj to "spójność". Bryła budynku, jego otoczenie oraz wnętrza współgrają ze sobą. Nie ma wrażenia, że każdy element pochodzi z innej parafii, a raczej, że całość została przemyślana i konsekwentnie wykonywana To rzadkość we współczesnej architekturze (i mówię ogólnie: wnętrz, ogrodów, budynków). I chociaż zazwyczaj do subskrypcji dodaję te dzienniki, w których widzę jakieś elementy wspólne z domem, który sama będę budować, tak Wasz dziennik jest wyjątkiem: przeglądam, mimo, że budujecie na zupełnie przeciwnym biegunie niż są moje preferencje dzięki za mile słowa zawsze fajnie czyta się takie posty zwłaszcza spod klawiatury kogoś kogo nie do koniecznie zachwyca taka architektura... To prawda, każdy detal staramy się tak dobrać żeby nie był oderwany od rzeczywistości ale właśnie aby uzupełniał całość. To wszystko cieszy tym bardziej że nie zdecydowaliśmy się na projekt wnętrz i całość jest naszym autorskim pomysłem na ten dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.01.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Czesc, Ja w sprawie drzwi wewnetrznych z ukryta oscieznica. Patrze po zdjeciach i nie moge znalesc czy drzwi sa ostatecznie podciete na potrzeby wentylacji czy nie. Drzwi tego typu daje mega estetyczne wrazenie, i wiekszosc zdjec na stronach producentow drzwi podciecia nie maja, a wentylowac przeciez trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 06.01.2016 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Hej. nie mają podcięcia ale nie mają też uszczelek . U mnie właściwie na całym obwodzie jest szczelina 0,5cm z dwóch stron maskowana przez szczotki na taśmie przylepnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.01.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 miłoszenko, jestem na etapie wyboru drzwi wejściowych i tak jak wspomniałeś nie ma za dużo drzwi bezprzylgowych z podcięciem.Ostatecznie wybrałem drzwi Erkado z podcięciem. Jest tam pare kolekcji w tej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.01.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 miłoszenko, jestem na etapie wyboru drzwi wejściowych i tak jak wspomniałeś nie ma za dużo drzwi bezprzylgowych z podcięciem. Ostatecznie wybrałem drzwi Erkado z podcięciem. Jest tam pare kolekcji w tej opcji. Czy moge w takim razie prosic od was jakies szacunkowe ceny tego co macie? Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Bezprzylgowe, z regulowaną ościeżnicą, podcięcie+ montaż ponad 1k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 07.01.2016 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Bezprzylgowe, z regulowaną ościeżnicą, podcięcie+ montaż ponad 1k. tysiak za wszystko?? to bardzo tanio. z czego one są z papieru? Oficjalna cena moich to 1450 netto. Ale mam: aluminiowe, lakierowane trzykrotnie na biało, rama aluminiowa, zawias pivot - robione na zamówienie jako prototyp w firmie która robiła nam okna. Końcowa cena ze względu na 9-cio miesięczne opóźnienie :/ była sporo niższa. Fabrycznie koszt takich drzwi to od 4-7 tys/szt w PIU lub LEON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 tysiak za wszystko?? to bardzo tanio. z czego one są z papieru? Oficjalna cena moich to 1450 netto. Ale mam: aluminiowe, lakierowane trzykrotnie na biało, rama aluminiowa, zawias pivot - robione na zamówienie jako prototyp w firmie która robiła nam okna. Końcowa cena ze względu na 9-cio miesięczne opóźnienie :/ była sporo niższa. Fabrycznie koszt takich drzwi to od 4-7 tys/szt w PIU lub LEON. Dokładnie to 1250 zł w tym zamek magnetyczny, klamka z okleiną drzwi i taki tam. Na pewno nie są aluminiowe, z papieru też- płyta wiórowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 22.01.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 A jak tam temperatury na czujnikach pod płytą, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.01.2016 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 A jak tam temperatury na czujnikach pod płytą, jeśli można spytać? Temperatury wyglądają dość ciekawie szczególnie w zestawieniu z temperaturami z początku sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 22.01.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ha, tylko sobie myślę czy temperatura podbudowy pod holem i salonem jest wynikiem przenikania ciepła przez płytę czy to reszta ciepła z jesieni zatrzymana właśnie przez płytę U mnie ekipa zobaczyła syberyjskie warunki na działce i przesunęli datę rozpoczęcia prac więc mam czas na przemyślenia co do grubości izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.01.2016 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Ha, tylko sobie myślę czy temperatura podbudowy pod holem i salonem jest wynikiem przenikania ciepła przez płytę czy to reszta ciepła z jesieni zatrzymana właśnie przez płytę U mnie ekipa zobaczyła syberyjskie warunki na działce i przesunęli datę rozpoczęcia prac więc mam czas na przemyślenia co do grubości izolacji. Myślę że to resztka ciepła z lata. wrzucam jeszcze rzut domu z rozmieszczeniem punktów pomiaru - od północy - garaż, w środku hol i od południa salon. Zastanawia mnie jednak temperatura styropianu w holu i w salonie. W holu temp. izolacji wzrosła o 1*, a dodam że czujnik jest położony na dnie styropianu. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez M.A.G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 22.01.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 co do rozkładu temperatur hol w środku domu a salon od strony zewnętrznej jest to naturalne zjawisko z tego co zdążyłem wylukać na forum muratora. Chyba w wątku o płycie fundamentowej było to poruszane przy rozkminianiu czy dawać opaskę wokół domu na szerokość 0,5m czy 1,0m i był wykres temperatur pod domem. W pierwszej wersji opaski na szerokość 0,5 notowano znacznie niższe temperatury przy krawędziach płyty niż przy szerokości opaski 1,0m w tych samych miejcach pod płytą to samo tyczy się zwykłych fundamentów i ich głębokości ocieplenia. Nie mogę tego znaleźć ale coś tu jest na wykresach/obrazkach pokazane:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa/page170 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.01.2016 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 kojarzę te wykresy. ja opaski nie mam wcale. oczywiste jest że na krawędzi płyty temperatury będą niższe niż na środku budynku. Jak na razie temp. podbudowy na krawędzi i pod środkiem domu jest niemal dwukrotnaale czy to się kiedyś wyrówna?? czy mimo woli moja płyta będzie ogrzewać najpierw styropian a po nim podbudowę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts