Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Andrzej,

ty masz już lepsze lub gorsze doświadczenia ze zbiornikiem na deszczówkę. Chyba też jestem zmuszony do zainstalowania szczelnego zbiornika do którego podłączę drenaż i odprowadzę wodę z dachu. Na całej działce mam glinę, drenaż lub studnia chłonna niewiele tu zmieni. Zastanawiam się jakiej pojemności zbiornik zamówić ? Czy np. 5000 l wystarczy, dla dachu o powierzchni 180 m2 ?

Andrzej,

ty masz już lepsze lub gorsze doświadczenia ze zbiornikiem na deszczówkę. Chyba też jestem zmuszony do zainstalowania szczelnego zbiornika do którego podłączę drenaż i odprowadzę wodę z dachu. Na całej działce mam glinę, drenaż lub studnia chłonna niewiele tu zmieni. Zastanawiam się jakiej pojemności zbiornik zamówić ? Czy np. 5000 l wystarczy, dla dachu o powierzchni 180 m2 ?

Hmmm, my mamy 20000l i uważam że to mało na nasze potrzeby. Ale mamy sporą działkę. Jaką przewidujesz powierzchnię "zieloną" na działce. Mamy podobną powierchnię i podczas dużej ulewy wody przybywa bardzo szybko ale podczas suszy równie szybko woda znika ze zbiornika bo trawnik swoje wypija.... Jeśli masz powiedzmy 500 m2 do podlania to rozsądne jest 10000-12000l. Generalnie im większy tym lepszy.

Poniżej zachęta i zaproszenie dla chętnych i ciekawskich do włączenia telewizora 30 kwietnia w sobotę o 12.25 w TVP2:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352363&d=1460147230

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352364&d=1460147293

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352365&d=1460147305

a tu M.A.G. we własnej osobie z przeuroczą prowadzącą Marzeną Rogalską podczas "czilałtu" na tarasie :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352366&d=1460147325

Poniżej zachęta i zaproszenie dla chętnych i ciekawskich do włączenia telewizora 30 kwietnia w sobotę o 12.25 w TVP2:

Hoho... Super. Zrobiło się tak... światowo :). No i w końcu się też pojawiłeś na fotce :).

Jakiś temat przewodni? W śniadaniówkach poruszają wszystkie możliwe tematy a co będzie w materiale z Wami? Chociaż moment moment.. 12.25 to nie śniadaniówka. Marzena Rogalska ... hmm no to już sam nie wiem....

edit: dobra.. przegoglowałem i już pisał o tym Rober .... reportaż "Domy przyszłości". Zapewne odcinek 3 ;). 35 minut czyli kręcenia było przynajmniej na cały dzień. Super. Jeszcze raz gratulacje....

PS. Będzie bardziej technicznie czy raczej tak obrazkowo dla większej rzeczy odbiorców?

Hoho... Super. Zrobiło się tak... światowo :). No i w końcu się też pojawiłeś na fotce :).

skoro i tak za trzy tygodnie "gęba" pójdzie w świat to co mi tam :)

Jakiś temat przewodni? W śniadaniówkach poruszają wszystkie możliwe tematy a co będzie w materiale z Wami? Chociaż moment moment.. 12.25 to nie śniadaniówka. Marzena Rogalska ... hmm no to już sam nie wiem....

edit: dobra.. przegoglowałem i już pisał o tym Rober .... reportaż "Domy przyszłości". Zapewne odcinek 3 ;). 35 minut czyli kręcenia było przynajmniej na cały dzień. Super. Jeszcze raz gratulacje....

PS. Będzie bardziej technicznie czy raczej tak obrazkowo dla większej rzeczy odbiorców?

Program ma mieć wydźwięk lajfstajlowy więc będzie trochę o wszystkim, o architekturze, o nas, o wnętrzach i przestrzeni. Będą tez wzmianki o konstrukcji, wentylacji i ogrzewaniu itd.

Kręcenia były dwa pełne dni i noc. Ujęcia dzienne, z dronów, nocne, timelapsy... :) Szok - pełen profesjonalizm, ekipa złożona z dwudziestu osób, ogromne zamieszanie, mnóstwo wrażeń i debiut przed kamerami... Miejmy nadzieję że z całości nagrań wybiorą najciekawsze fragmenty.

Liczymy nawet na nominację do oscara !!

Cześć M.A.G.

Oczywiście gratuluje!

Tym bardziej, że ilość pracy, którą sam włożyłeś w budowę domu jest ponad standardowa (już za to Oscar, a z dat wynika, że jesteś w ścisłej trójcie jeśli chodzi o nominacje - TVP2 ):)

Nie ukrywam, że jestem ciekaw tego programu i dobrze by było, żeby był on oparty nie tylko na wizualnym aspekcie realizacji, ale także żeby były poruszone praktyczne, techniczne rozwiązania, zmieniające mentalność rodaków .....

Czy program zmobilizował Cię do skończenia ogrodu, bo podobno szewc bez butów chodzi ...:D