Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

M.A.G moje troche krytyczne słowa nie były kierowane do Was:no: tylko do formuły programu ;)

Staś dobrze napisał że żona wypadła bardzo dobrze, nawet hmmm, może nie będe nic wiecej pisał bo jak zacznę budowe to chciałbym uzyskać troche info od Ciebie:p.

Umówmy sie że cała rodzina wypadła dobrze a dom wręcz zjawiskowo.

jedno mi się w filmie nie podobało - ale jestem wstanie zrozumieć "Warszawiaków" dla których to dom gdzieś tam koło Rzeszowa

ponieważ na www TVP jest to napisane i nie jest tajemnica napiszmy wyraźnie - jest to dom w "dziczy" w Dzikowcu w powiecie kolbuszowskim - od taki mały lokalny patriotyzm ;)

PS. i tak oto Podkarpacie staje się za zagłębiem fajnych przemyślanych realizacji

na to samo zwrocilam uwage :) a to przeciez piekne okolice Kolbuszowej :D

Hej,

ładnie się przywitam i gratuluje całkiem udanego występu w TV no i głównego bohatera czyli domku.

Trudno się nie zgodzić z przedmówcami, że technicznych szczegółów było mało, no ale musiałby chyba powstać specjalny odcinek na potrzeby tego wątku/forum, żeby nas usatysfakcjonować technikaliami.

Mimo, że ściana ze schodami to nie moje klimaty, muszę przyznać, że naprawdę fajnie wygląda - jak dla mnie zbyt niedostosowana do dzieci, ale każdy ma inne kryteria.

Lokowania produktu nie unikniemy, ale przynajmniej przez pół programu nie piliście napoju z kubków z wielkimi napisami - mimo, że lokowanie jest widoczne, nie jest nachalnie wplecione w sam dom (czyt nie psuje odbioru waszego domu).

Z dotychczasowych 3 odcinków muszę przyznać, że tylko wasz dom można określić mianem domu przyszłości dla każdego - począwszy od "normalności" tego domu, poprzez koszty jego budowy, a skończywszy na pewnej uniwersalności (tzn, można go wziąć i przenieść w inne miejsce i nie straci on na swoim uroku i pięknie - czego o pozostałych domach raczej nie można powiedzieć)

Jeszcze raz gratuluje i pozdrawiam

M.A.G. świetny dom!, bardzo trafne i dopracowane detale. Gratuluję. Tylko co Ty teraz będziesz robił skoro dom w 100% gotowy ? :p Może pójdziesz w ślady Konrada i na sąsiedniej działeczce postawisz coś równie ciekawego ? ;)

Co do samego programu, to te symulacje pomalowania ściany betonowej to kompletna klapa z ich strony ...

PS. Dopiero teraz oglądnąłem odcinek z twoim domem, bo ostatnio miałem duuuużo roboty. Wprowadzałem się ;) Gdyby nie ta twoja podpowiedź - "zrywać" to mieszkałbym wcześniej. :D

Nie, nie nie... Żartuję! Zerwałem, zrobiłem całość w kaflach i wyszło idealnie. Niebawem fotki. Póki co muszę jeszcze szybko dokończyć instalację nawadniania jaką dostałem od ciebie oraz zasiać trawę (też twoją ;) ).

M.A.G moje troche krytyczne słowa nie były kierowane do Was:no: tylko do formuły programu ;)

Staś dobrze napisał że żona wypadła bardzo dobrze, nawet hmmm, może nie będe nic wiecej pisał bo jak zacznę budowe to chciałbym uzyskać troche info od Ciebie:p.

Umówmy sie że cała rodzina wypadła dobrze a dom wręcz zjawiskowo.

Dzięki Raptor1 :)

na to samo zwrocilam uwage :) a to przeciez piekne okolice Kolbuszowej :D

Faktycznie, powinno być zaznaczone gdzie dom jest zlokalizowany - lokalny patriotyzm górą !

Hej,

ładnie się przywitam i gratuluje całkiem udanego występu w TV no i głównego bohatera czyli domku.

Trudno się nie zgodzić z przedmówcami, że technicznych szczegółów było mało, no ale musiałby chyba powstać specjalny odcinek na potrzeby tego wątku/forum, żeby nas usatysfakcjonować technikaliami.

Mimo, że ściana ze schodami to nie moje klimaty, muszę przyznać, że naprawdę fajnie wygląda - jak dla mnie zbyt niedostosowana do dzieci, ale każdy ma inne kryteria.

Lokowania produktu nie unikniemy, ale przynajmniej przez pół programu nie piliście napoju z kubków z wielkimi napisami - mimo, że lokowanie jest widoczne, nie jest nachalnie wplecione w sam dom (czyt nie psuje odbioru waszego domu).

Z dotychczasowych 3 odcinków muszę przyznać, że tylko wasz dom można określić mianem domu przyszłości dla każdego - począwszy od "normalności" tego domu, poprzez koszty jego budowy, a skończywszy na pewnej uniwersalności (tzn, można go wziąć i przenieść w inne miejsce i nie straci on na swoim uroku i pięknie - czego o pozostałych domach raczej nie można powiedzieć)

Jeszcze raz gratuluje i pozdrawiam

Co do ściany i schodów - to wkrótce przetestujemy ją czy rzeczywiście nie jest dostosowana do dzieci :D

Jeśli chodzi o uniweralność, normalność i budżet poniżej 15 milionów :p to faktycznie nasz dom spełnia wszystkie kryteria.... To tak naprawdę jedyny z tych trzech dom do mieszkania. W pozostałych dwóch nie ma stałych mieszkańców. pierwszy jest "domkiem" letniskowym a drugi domem weekendowym... W naszym mieszkamy ciągle, używamy go do normalnego funkcjonowania, codzienności.

M.A.G. świetny dom!, bardzo trafne i dopracowane detale. Gratuluję. Tylko co Ty teraz będziesz robił skoro dom w 100% gotowy ? :p Może pójdziesz w ślady Konrada i na sąsiedniej działeczce postawisz coś równie ciekawego ? ;)

Co do samego programu, to te symulacje pomalowania ściany betonowej to kompletna klapa z ich strony ...

PS. Dopiero teraz oglądnąłem odcinek z twoim domem, bo ostatnio miałem duuuużo roboty. Wprowadzałem się ;) Gdyby nie ta twoja podpowiedź - "zrywać" to mieszkałbym wcześniej. :D

Nie, nie nie... Żartuję! Zerwałem, zrobiłem całość w kaflach i wyszło idealnie. Niebawem fotki. Póki co muszę jeszcze szybko dokończyć instalację nawadniania jaką dostałem od ciebie oraz zasiać trawę (też twoją ;) ).

Dzięki Bartek ! Tak jak mówiliśmy w końcówce programu w planach jest kolejny dom. Jeszcze nie dziś, jeszcze nie za rok ale na pewno coś zbudujemy. Na pewno zostaniemy w tej okolicy - nie na drugiej części działki ale około 500 m za lasem, na jeszcze większym odludziu.

Gratulacje !! Wierzę że łazienka wyszła fajnie. Z tym kamieniem było kiepsko. Czekam na fotorelację. Idzie lato więc trawa urośnie Ci z nawadnianiem momentalnie.

Co do ściany i schodów - to wkrótce przetestujemy ją czy rzeczywiście nie jest dostosowana do dzieci :D

Gratulacje, a wynuki testów to pewnie za jakieś 2-3 lata :p Pewnie dziecko od maleńkości zaakceptuje te schody jako nic nadzwyczajnego, ciekawe tylko czy dorośli nie będą mieli lęków - chociaż w ostateczności z każdych schodów można spaść :p

Jeśli chodzi o uniweralność, normalność i budżet poniżej 15 milionów :p to faktycznie nasz dom spełnia wszystkie kryteria.... To tak naprawdę jedyny z tych trzech dom do mieszkania. W pozostałych dwóch nie ma stałych mieszkańców. pierwszy jest "domkiem" letniskowym a drugi domem weekendowym... W naszym mieszkamy ciągle, używamy go do normalnego funkcjonowania, codzienności.

Jak dla mnie, to domy są bardziej wynikiem pracy architekta, pod względem bryły, kompozycji, rozwiązań problemów achitektonicznych, ale niestety z takim prawdziwym domem mają mało wspólnego - przynajmniej ja nie czuję, że to może być dom dla każdego a czasami że w ogóle to jest zaprojektowane jako "DOM".

nie czuję tego ciepła, które powinno z domu bić, jakiejś przytulności - średni prognostyk jak dom przyszłości - no ale może tylko ten program to w ten sposób pokazuje? (arka też jest "zimna" fajna koncepcja, chociaż polemizowałbym z tym stwierdzeniem, że współgra to z naturą - no chyba, że betonowy kloc po środku pola, to coś naturalnego, ale o gustach się nie dyskutuje :p)

Gratulacje, a wynuki testów to pewnie za jakieś 2-3 lata :p Pewnie dziecko od maleńkości zaakceptuje te schody jako nic nadzwyczajnego, ciekawe tylko czy dorośli nie będą mieli lęków - chociaż w ostateczności z każdych schodów można spaść :p

Właśnie mieszkam w domu, gdzie nie ma barierek przy schodach i mojego młodego z oka spuścić nie mogę. A to ledwo 15 miesięcy :p Serce mi w gardle stanęło, jak raz usłyszałam hasło "Siam!" oznaczające "właśnie sam wchodzę po schodach" i jak dobiegłam to ledwo udało mi się go za nogę złapać :p Nie mogę się doczekać wyprowadzki! :lol2:

M.A.G. - Gratulacje! Będzie wesoło :D

• 2 weeks później...
ciekawe tylko czy dorośli nie będą mieli lęków - chociaż w ostateczności z każdych schodów można spaść :p

No właśnie, jest tu taki jeden forumowicz dzięki któremu po jednej z imprez mamy barirerkę na antresoli :p po schodach się trzeba czołgać wtedy jest bezpiecznie :)

Jak dla mnie, to domy są bardziej wynikiem pracy architekta, pod względem bryły, kompozycji, rozwiązań problemów achitektonicznych, ale niestety z takim prawdziwym domem mają mało wspólnego - przynajmniej ja nie czuję, że to może być dom dla każdego a czasami że w ogóle to jest zaprojektowane jako "DOM".

Tu bym się nie zgodził. Pewnie że są takie które są trudne do mieszkania. Ale większość tych pokazywanych jednak do mieszkania się nadają, nasz pod względem funkcjonalności i wygody rozmieszczenia pomieszczeń jest rewelacja, Arka Koniecznego moim zdaniem też, Edge - mimo że duży to również jest funkcjonalny. W końcu przy projekcie indywidualnym dużo łatwiej osiągnąć zawiniętą w ładne i niestandardowe opakowanie, funkcjonalność.

nie czuję tego ciepła, które powinno z domu bić, jakiejś przytulności - średni prognostyk jak dom przyszłości - no ale może tylko ten program to w ten sposób pokazuje? (arka też jest "zimna" fajna koncepcja, chociaż polemizowałbym z tym stwierdzeniem, że współgra to z naturą - no chyba, że betonowy kloc po środku pola, to coś naturalnego, ale o gustach się nie dyskutuje :p)

Ciepło takiego domu to indywidualna ocena - nasz jest chłodny w wystroju ale ciepła dodają dodatki drewna i odpowiednie oświetlenie. to że nie mamy nawieszanych firan, zasłon, girlandów i aniołeczków, nie znaczy że dom jest dla nas chłodny. Mamy po prostu inną definicję ciepła ;)

natomiast co do wpisania się w krajobraz to szczerze uważam że nasz dom, na ten przykład jest całkowicie wyrwany z krajobrazu i wcale nie jest wpasowany w wiejski krajobraz. cóż nie każdy dom musi :) Arka jednak dość dobrze tam leży, mimo tego że jest betonowym klocem. Takie moje zdanie....

Właśnie mieszkam w domu, gdzie nie ma barierek przy schodach i mojego młodego z oka spuścić nie mogę. A to ledwo 15 miesięcy :p Serce mi w gardle stanęło, jak raz usłyszałam hasło "Siam!" oznaczające "właśnie sam wchodzę po schodach" i jak dobiegłam to ledwo udało mi się go za nogę złapać :p Nie mogę się doczekać wyprowadzki! :lol2:

M.A.G. - Gratulacje! Będzie wesoło :D

Dziękujemy :) jest już plan awaryjny na bariekę ale póki co stawiamy na dyscyplinę :p

GRATULACJE!!! :wave:
dzięki :)

Dupcengier również gratuluje świetnego lokum i prezentacji w programie "Domy Przyszłości", mógłbyś zrobić videobloga opisującego poszczególne rozwiązania techniczne jakie zastosowałeś zarówno w domu jak i na działce typu zbiornik na wode deszczową, oczyszczalnia biologiczna, itd. bo fajnie się czyta Twój dziennik, ale tak vlog znacznie bardziej poszerzył ogląd na Twój wspaniały dom i instalacje w nim zastosowane.

Dziękujemy :) jest już plan awaryjny na bariekę ale póki co stawiamy na dyscyplinę :p

My też, więc powodzenia :p U nas dyscyplina nie jest w stanie wygrać z ciekawością świata :lol2: No chyba, że nie spuszczasz oka z młodego nawet na sekundę (zdziwisz się, co można zrobić w sekundę... :lol2: )

Wersja economy - najtansze listwy aluminiowe anodowane natynkowe z mleczna szybka pcv i do tego żelek ledowy :)

Właśnie tak samo rozwiązanie mi przychodziło do głowy, dlatego zapytałem czy to może jakiś autorski pomysł. :)

A wpuszczałeś te listwy w styropian, żeby zlicować krawędź czy dokręciłeś je na wierzch?

Właśnie tak samo rozwiązanie mi przychodziło do głowy, dlatego zapytałem czy to może jakiś autorski pomysł. :)

A wpuszczałeś te listwy w styropian, żeby zlicować krawędź czy dokręciłeś je na wierzch?

na wpuszczenie brakło mi czasu ale powiem Ci że wcale nie wygląda to źle.

Nie masz gdzieś w dzienniku fotki jak to wygląda? Bo zastanawiam się czy bawić się we wpuszczanie w styropian. A transformator masz w środku czy gdzieś w puszcze w styropianie?

Zrobię Ci jutro fotę. dojdzie jeszcze tynk więc będzie wystawał naprawdę niewiele. transformatory mam częściowo pod sufitami podwieszanymi a częściowo w rozdzielni od razu.