mmm814 22.06.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Również oglądaliśmy budowę Twojego domu na forum muratora i gratulujemy występu w domach przyszlosci. Bardzo dobrze zaprezentowaliscie siebie i dom. Faktycznie wstawka z symulacją koloru ściany slabiutka Ale cóż trzeba mieć sponsorów w programie. Mam przy okazjo pytanie o automatyczne nawadnianie. Zrozumiałam w programie, że ze studni podlewacie trawę. Nam wszyscy mówią ze się tak za bardzo nie da i tylko pod linie kroplujaca powinnismi kupc pompe. Zdradzisz jaka Ty masz pompe i czy jestes zadowolony. Pozdrawiam Ps gratuluję pojawienia się w niedługim czasie potomka my tezczekamy na drugiego bobasa ale jesteśmy już na końcówce ( termin mam zza nie całe dwa tyg ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.06.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Zrozumiałam w programie, że ze studni podlewacie trawę. Nam wszyscy mówią ze się tak za bardzo nie da i tylko pod linie kroplujaca powinnismi kupc pompe. Zdradzisz jaka Ty masz pompe i czy jestes zadowolony. Dlaczego się nie da ? Wręcz przeciwnie, zdecydowanie łatwiej i taniej podlewać deszczówką. Instalacja zasilana wodą wodociągową może nie dać takiego ciśnienia jakie jest wymagane. Właśnie uruchomiłem (wreszcie!) nawadnianie u siebie. Dzięki pomocy MAG'a, wszystko pracuje jak powinno. Pompkę zastosowałem Omnitech 1100 http://www.omnigena.pl/obrazki/karta%20Omnitech%202016.pdf + plus automat ciśnieniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmm814 24.06.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Dlaczego się nie da ? Wręcz przeciwnie, zdecydowanie łatwiej i taniej podlewać deszczówką. Instalacja zasilana wodą wodociągową może nie dać takiego ciśnienia jakie jest wymagane. Właśnie uruchomiłem (wreszcie!) nawadnianie u siebie. Dzięki pomocy MAG'a, wszystko pracuje jak powinno. Pompkę zastosowałem Omnitech 1100 http://www.omnigena.pl/obrazki/karta%20Omnitech%202016.pdf + plus automat ciśnieniowy. dzieki za odpowiedz, chcialam Cie jeszcze podpytac o szczegoly na privie, ale masz chyba zapelniona skrzynke: mozesz mi jeszzcze odpwoiedziec na kilka pytan bede bardzo wdzieczna Jaki masz zbiornik tzn ile ma pojemnosci? Czy pompa pompuje wodę bezpośrednio do zraszaczy? Czy może po drodze niesłychanie zbiornik buforowy? Co to jest za automat ciśnieniowy? pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.06.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 dzieki za odpowiedz, chcialam Cie jeszcze podpytac o szczegoly na privie, ale masz chyba zapelniona skrzynke: mozesz mi jeszzcze odpwoiedziec na kilka pytan bede bardzo wdzieczna Postaram się, ale zdecydowanie większą wiedzę z tego zakresu ma autor tego tematu. Jaki masz zbiornik tzn ile ma pojemnosci? Szambo betonowe - 10m3. Czy pompa pompuje wodę bezpośrednio do zraszaczy? Czy może po drodze niesłychanie zbiornik buforowy? Można by rzec, że bezpośrednio, ale wymagany jest mały zbiorniczek, z 5litrów, aby niwelował uderzenia hydrauliczne. Co to jest za automat ciśnieniowy? Takie coś: https://sklephypo.pl/wlacznik-cp-10id163.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.06.2016 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Również oglądaliśmy budowę Twojego domu na forum muratora i gratulujemy występu w domach przyszlosci. Bardzo dobrze zaprezentowaliscie siebie i dom. Faktycznie wstawka z symulacją koloru ściany slabiutka Ale cóż trzeba mieć sponsorów w programie. Mam przy okazjo pytanie o automatyczne nawadnianie. Zrozumiałam w programie, że ze studni podlewacie trawę. Nam wszyscy mówią ze się tak za bardzo nie da i tylko pod linie kroplujaca powinnismi kupc pompe. Zdradzisz jaka Ty masz pompe i czy jestes zadowolony. Pozdrawiam Ps gratuluję pojawienia się w niedługim czasie potomka my tezczekamy na drugiego bobasa ale jesteśmy już na końcówce ( termin mam zza nie całe dwa tyg ) Dzięki i również gratulacje Bartek właściwie odpowiedział Ci na pytanie o nawodnienie: Dlaczego się nie da ? Wręcz przeciwnie, zdecydowanie łatwiej i taniej podlewać deszczówką. Instalacja zasilana wodą wodociągową może nie dać takiego ciśnienia jakie jest wymagane. Właśnie uruchomiłem (wreszcie!) nawadnianie u siebie. Dzięki pomocy MAG'a, wszystko pracuje jak powinno. Pompkę zastosowałem Omnitech 1100 http://www.omnigena.pl/obrazki/karta%20Omnitech%202016.pdf + plus automat ciśnieniowy. mozesz mi jeszzcze odpwoiedziec na kilka pytan bede bardzo wdzieczna Postaram się, ale zdecydowanie większą wiedzę z tego zakresu ma autor tego tematu. Szambo betonowe - 10m3. Można by rzec, że bezpośrednio, ale wymagany jest mały zbiorniczek, z 5litrów, aby niwelował uderzenia hydrauliczne. Takie coś: https://sklephypo.pl/wlacznik-cp-10id163.html U mnie wygląda to tak: Do zbiornika ok. 20m3 mam ściągniętą całą deszczówkę. Mam też studnię kopaną - 8 metrów głębokości. Mam w także wodociąg. System nawadniania (powierzchnia do podlania to około 25 ar) oparty jest o zbiornik. W zbiorniku znajduje się pompa głębinowa żeby w domu nie było hałasu związanego z pracą hydroforu. Pompa zasila cały system. Jej pracą streuje urządzenie jakie podrzucił Ci Bartek. Ja używam SmartPress z DABa wyposażonego we wspomniany zbiornik łapiący uderzenia hydrauliczne. Poniżej zdjęcie - tu akurat dwa takie zestawy. Jeśli w zbiorniku zaczyna brakować wody automatycznie poprzez zawór pływakowy MAC dolewana jest ona ze studni. Jeśli w studni będzie mało wody pompa studni nie włączy się bo nie pozwoli na to opadnięty pływak pompy. Wtedy jeśli woda spadnie do poziomu minimum (objętość potrzebna do jednorazowego podlania ogrodu + rezerwa na to żeby pompa była częściowo zanurzona w wodzie ze względu na jej chłodzenie) otwiera się drugi zawór pływakowy MAC i dolewa wodę z wodociągu. oblecę zaraz z aparatem dom i wrzucę jakieś foty bo już dawno nic nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.06.2016 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 teraz foty: @St@nley http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359391&d=1466951630 tak to wygląda Warzywka rosną i co poniektórzy już próbowali dziś własnej produkcji zieleniny http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359390&d=1466951613 Miały być podniesione donice z warzywami ale na razie brakuje na to czasu. okazuje się że standardowy warzywnik nie jest taki zły w obsłudze Okolice tarasu - nasadzenia z Molinii i brzozy Dorenboos. Docelowo huśtawka, zadaszenie i może jakiś grill czy palenisko a może nawet jakaś woda http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359389&d=1466951562 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359384&d=1466951264 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359388&d=1466951545 przy podjeździe również brzozy Dorenboos a ponadto cała boczna rabatka została wypełniona miskantem Jaku Jimaa http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359387&d=1466951525 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359381&d=1466951154 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=359342&d=1466936925 Z gorszych informacji - ciągle pojawia nam się woda w GWC. Zaczęło się wiosną i taka sytuacja utrzymuje się do teraz choć w mniejszym stopniu.... Jasiek stwierdził ze to kondensat... Ale aż tyle?? co tydzień uzbiera się prawie pełna studzienka zrobiona z 0,5m rury fi 200mm... Tak a propos to teraz z GWC leci 20,6* w domu 26*. Dwa,trzy ostatnie dni z opuszczonymi roletami ale też nie było nas w domu... Dziś nie wyobrażam sobie mieć je podniesione - smaży 36* w cieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 26.06.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Będą jakieś przęsła w ogrodzeniu, czy płot prawie naturalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.06.2016 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Będą jakieś przęsła w ogrodzeniu, czy płot prawie naturalny ? Tak jak jest zostaje tylko docelową wysokością "zielonych przęseł" jest wysokość murków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.06.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 (edytowane) GWC ...Z tymi zachowaniami wymienników to coś jest na rzeczy...Polazłem i popatrzyłem do swojego , pierwszy raz od sześciu lat jest w nim woda na dnie studzienki pomimo tego że jest chłonna ...Temperatura nawiewu to 18,1* czyli tyle co pod koniec sierpnia...W chałupie 25,5 na dole i 25,9* na poddaszu ...Wilgotność w domu 62% czyli najwyższą od kiedy je obserwuję i notuję ...Obstawiam że to jest jakiś skutek uboczny braku utrzymujących się niskich temperatur w sezonie zimowym czyli zmiany klimatyczne...Taką ciekawostka odnośnie skroplin...Wczoraj próbowałem trochę schłodzić garaż za pomocą klimakonwektora i wody z wodociągu, po kilku godzinach dmuchania naciekło z tacy do wiaderka ok trzech litrów wody...Jeszcze jedno spostrzeżenie ...Jeszcze trzy sezony temu nawiew z GWC o tej porze roku był ok 15* Edytowane 26 Czerwca 2016 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.06.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 No i mamy pochmurno...Na zewnątrz 20*W domu na dole 24,5* , na poddaszu 24,8*GWC 16,6* ( wentylacja cały czas na max )Wilgotność w domu 59% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmm814 28.06.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Super dziekuje bardzo za odpowiedz maz juz zajmuje sie tematem Poki co mamy nawadnianie automatyczne z woda z wodociagu i wkopany zbiornik 12m3 i jak jest duzo wody to z wezem latamy i podelwamy troche rabaty, ale przydaloby sie docelowo zrobic to automatycznie. pozdrawiam Dzięki i również gratulacje Bartek właściwie odpowiedział Ci na pytanie o nawodnienie: U mnie wygląda to tak: Do zbiornika ok. 20m3 mam ściągniętą całą deszczówkę. Mam też studnię kopaną - 8 metrów głębokości. Mam w także wodociąg. System nawadniania (powierzchnia do podlania to około 25 ar) oparty jest o zbiornik. W zbiorniku znajduje się pompa głębinowa żeby w domu nie było hałasu związanego z pracą hydroforu. Pompa zasila cały system. Jej pracą streuje urządzenie jakie podrzucił Ci Bartek. Ja używam SmartPress z DABa wyposażonego we wspomniany zbiornik łapiący uderzenia hydrauliczne. Poniżej zdjęcie - tu akurat dwa takie zestawy. [ATTACH=CONFIG]359334[/ATTACH] Jeśli w zbiorniku zaczyna brakować wody automatycznie poprzez zawór pływakowy MAC dolewana jest ona ze studni. Jeśli w studni będzie mało wody pompa studni nie włączy się bo nie pozwoli na to opadnięty pływak pompy. Wtedy jeśli woda spadnie do poziomu minimum (objętość potrzebna do jednorazowego podlania ogrodu + rezerwa na to żeby pompa była częściowo zanurzona w wodzie ze względu na jej chłodzenie) otwiera się drugi zawór pływakowy MAC i dolewa wodę z wodociągu. oblecę zaraz z aparatem dom i wrzucę jakieś foty bo już dawno nic nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 30.06.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Witajcie, Ja chciałbym skorzystać z okazji o podpytać o szczegóły techniczne: Jeśli w zbiorniku zaczyna brakować wody automatycznie poprzez zawór pływakowy MAC dolewana jest ona ze studni. Jeśli w studni będzie mało wody pompa studni nie włączy się bo nie pozwoli na to opadnięty pływak pompy. Rozumiem, że pompa w studni tu jest sterowana 2 wyłącznikami pływakowymi --> ten w zbiorniku musi być na dole, ten w studni na górze = pompa studniowa działa. Wtedy jeśli woda spadnie do poziomu minimum (objętość potrzebna do jednorazowego podlania ogrodu + rezerwa na to żeby pompa była częściowo zanurzona w wodzie ze względu na jej chłodzenie) otwiera się drugi zawór pływakowy MAC i dolewa wodę z wodociągu. A jak to jest sterowane? też elektrycznie --> pływak MAC opadając włącza / otwiera elektrozawór na wyjściu z wodociągu? Czy może to jakies inne rozwiązanie? Chciałbym sie również podpytać o pompę Omnitech 1100. Rozumiem, że jest ona zanurzona w wodzie w zbiorniku. Czy musi być cała zanurzona? a jeśli nie cała, to do jakiego poziomu musi być w wodzie - ile cm? No i jeszcze ten zestaw "zbiornik łapiący uderzenia hydrauliczne" --> czy on jest zamontowany bezpośrednio przy pompie (w zbiorniku / nad nim / w bliskiej odległości), czy np. w domu i dopiero stamtąd jest wyjście na nawadnianie? Tak sie zastanawiam, czy może optymalnym rozwiązaniem nie byłoby czasem postawić jakiejś małej komórki przy zbiorniku deszczówki i w ogóle z hydrauliką nie wchodzić do domu... z góry dziękuję za odpowiedzi, Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.06.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Witajcie, No i jeszcze ten zestaw "zbiornik łapiący uderzenia hydrauliczne" --> czy on jest zamontowany bezpośrednio przy pompie (w zbiorniku / nad nim / w bliskiej odległości), czy np. w domu i dopiero stamtąd jest wyjście na nawadnianie? k O co chodzi z tymi uderzeniami hydraulicznymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 30.06.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 O co chodzi z tymi uderzeniami hydraulicznymi ? W sumie to dobre pytanie, nie zastanawiałem się nad tym... Moja pompa jak zaczyna pompować, to ciśnienie pojawia sie w miarę stopniowo i na początku jeszcze "prycha" powietrzem ze zraszaczy zanim zacznie lecieć jak należy... Ale ja nie mam pompy głębinowej, elektrozaworów, sterownika ciśnieniowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 19.07.2016 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Wpis dla ludzi o mocnych nerwach nie wiem czy żaden z posiadaczy rurowego GWC tego przede mną nie zrobił czy może tylko u mnie jest taka akcja A mianowicie, jakieś dwa tygodnie temu zaczęło w domu zalatywać "wilgotną piwnicą". Pomyślałem że może to skropliny nabierają na sile i jest ich więcej. Ok. Wypompowywałem każdą ilość wody aby było jej jak najmniej w studzience zbiorczej. Ale nie pomagało. W domu robił się większy zaduch z dnia na dzień. W końcu wyłączyliśmy wentylację a po kilku dniach żeby jednak mieć jej namiastkę włączyłem tylko went. wyciągu a nawiew realizowany był przez uchylone okna (w kuchni, wyjście na dach i dwa wyjścia tarasowe. Postanowiłem przepłukać GWC i zdezynfekować je. Rozpuściłem wapno w ok. 300litrach wody i wlałem do GWC od strony domu tak żeby przelać cały wymiennik, Potem dolałem do pełna i zostawiłem na dwa dni żeby się przeżarło Wypompowałem wszystko i co ??? I nic... dalej to samo. Wpuściłem więc kamerkę żeby obczaić co się tak kryje Kryje się to: I podzwoniłem po forumowiczach którzy mają GWC i popytałem, wszyscy jak jeden mają wodę w GWC ale żaden tam nie zaglądał z kamerką Dlatego zrobiłem na działce armagedon, wydarłem prawie cały wymiennik, skróciłem do ok 26m ułożyłem z bardzo dużym spadkiem (około 60 cm na 20 m) i zrobiłem głębszą studzienkę na skropliny. Dodatkowo wpuściłem stalową linkę w oplocie PCV żeby kilka razy w roku móc zdezynfekować całość przeciągając przez niego mopa, gąbkę nasączoną środkiem dezynfekującym. Zamieniłem jedocześnie kolano 90* na dwa kolana 45* żeby było łatwiej, bo przy 90* nie dało się przeciągnąć gąbki. Kilka godzin temu puściłem wentylatory. Od strzała jest świeże powietrze. Zobaczymy jak długo tym razem. Wiem że sprawność tego wymiennika przy takiej długości będzie kiepska - mam to w dooooopie Wystarczy mi jak zimą reku nie zamarznie a latem niech wpada nawet 23-24*. I tak nas pewnie klima nie minie WNIOSKI dla potomnych: - GWC rurowe - fajny wynalazek ale jednak wymaga konserwacji - spadki w GWC powinny być duuuże - studzienka na skropliny jak największa - na gruncie takim jak u mnie (do 1m piach a potem glina) nie robić rurowca bo trzeba rozbebeszyć pół hektara żeby jedną rurę zakopać - obrywanie i tąpnięcia co chwilę - regularnie wpuszczać kamerkę dla kontroli stanu zagrzybienia - zostawić pilota do czyszczenia wymiennika Rehau jest antybakteryjny ale czy również uniemożliwia rozwój grzybów?? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=361798&d=1468934130 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=361799&d=1468934140 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=361800&d=1468934150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.07.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Wow, trochę Cię nerwów, pracy i pieniędzy to kosztowało.Miejmy nadzieję, że teraz już będzie wszystko w porządku.Dzięki za wnioski końcowe, na pewno wielu forumowiczom się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 19.07.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Nie masz przepustnicy i czerpni ściennej? Kurcze, poważnie myślałem, że tam jakieś żyjątka zaczną wyłazić. Jakieś obślizgłe obślizgiwacze czy coś podobnego . Ciekawe jak żwirowy. Tym bardziej powinien być zagrzybiony tylko nie bardzo jest jak tam zajrzeć. Trzeba by było go rozkopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 19.07.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 To na ściankach rury to grzybki?Dobrze, że mam czerpnie dachową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 20.07.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Dlatego właśnie, jeżeli gwc to tylko glikolowy. Jeżeli w gwc powietrze zmienia temp. to zawsze wykrapla się woda. Jak jest wilgotno i ciepło to są różne żyjątka. Włąścicele rurowych gwc nie wiedzą , czym oddychają. W rurach są grzyby i bakterie, których można nie czuć w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sally 08.08.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Bardzo fajnie ogrod komponuje sie z bryla domu!!! Chcialam zapytac czy pod brzozami przy podjezdzie te trawy to tez miskanty Jaku Jimaa??? Jak to wysokie urosnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts