Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozłącznik bezpiecznikowy typu RP00

Recommended Posts

Witam,

Co to jest za rozłącznik, nigdzie go nie mogę znaleźć w sieci, a mam go w projekcie instalacji elektrycznej tylko nie wiem dlaczego RP00 40 A znajduje się przed wyłącznikiem C20, natomiast w warunkach przyłączenia mam tylko wzmiankę o rozłączniku nezpiecznikowym, czy w ogóle go stosować ??

Edytowane przez barte_k

Ktoś ten projekt instalacji bezmyślnie kopiuje do kolejnych projektów budowlanych

RP00 - to Rozłącznik Bezpiecznikowy starej generacji, komuno wróć

40A - to wartość wkładek bezpiecznikowych - 40 amper

C20 - to wyłącznik, a nie rozłącznik.

Wrzuć treść warunków przyłączenia to razem poczytamy co tam jest napisane.

Ewentualnie pogadaj z lokalnym fachmanem od elektryki.

No niestety te projekty gotowe są nic nie wart, z tego co zauważyłem.

Przesyłam skan drugiej strony warunków na pierwszej jest napisane jedynie gdzie zostaje dostarczony prąd, natomiast

interesuje mnie głównie 5 punkt z warunków przyłączenia, czyli tylko zastosować zabezpieczenie przedlicznikowe typu Rozłącznik bezpiecznikowy, rozumiem że trzy biegunowy typu R303 20A?.

Zauważyłem, że chyba teraz stosuje się zabezpieczenia typu RBK00, czy warto w coś takiego wchodzić, czy zastosować tylko zabezpieczenie przedlicznikowy.

warunki strona 2.jpgwarunki strona 2.jpg

Edytowane przez barte_k

Tak jak widać, w załączniku w warunkach jest napisane zabezpieczenie przedlicznikowe typu rozłącznik bezpiecznikowy 20 A

http://allegro.pl/rozlacznik-bezpiecznikowy-z-sls-cb-3-biegunowy-i2147528528.html widzę że jest to rozłącznik na wkładki topikowe.

Rozumiem, że mam go zastosować, czy ten apator RBK 00 + c 20, czy się ZE przyczepi do tego?

Możesz zastosować jaki chcesz byle był zgodny z warunkami ZE. Montowałem kiedyś Moellera fajna sprawa ta sygnalizacja przepalenia wkładki. ZE się nie czepiał. A producentów tego co możesz zastosować ET, hager ,schrack itp wejź do pierwszej lepszej hurtowni.Aha ważne musi być przystosowany do plombowania.