Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co znale?li?cie na swojej dzia?ce?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cicha a twoja działka nie nazywa się wilczy szaniec?

:wink:

a sądząc po znaleziskach to jakieś ziemie wyzyskane?

u mnie standard: flaszki po wódce, puszki po piwie, szkło (w osttatnia niedzielę rozcięłam sobie rekę przy sadzeniu krzewów na działce) i krowie łajno

Kieeedyś bardzo dawno temu te ziemie należały do Polski, która się wtedy tak nie nazywała, póżniej były to ziemie Pruskie (Niemieckie), aż po drugiej wojnie znów powróciły do nas :)

Marzanko - Ty też tutaj? Wiesz, czytałem o tym Twoim nieszczęściu

Adasiu, Ty wiesz, że ja trudna do zabicia jestem :wink: Dam sobie radę i dalej będę się cieszyć. Na pewno :D A nie wspomnę i o tym, że teraz wreszcie mój nick został dopełniony. Od tej pory nie tylko "Marzanka" ale i "wonna" można na mnie wołać :lol:

cicha a twoja działka nie nazywa się wilczy szaniec?

:wink:

a sądząc po znaleziskach to jakieś ziemie wyzyskane?

u mnie standard: flaszki po wódce, puszki po piwie, szkło (w osttatnia niedzielę rozcięłam sobie rekę przy sadzeniu krzewów na działce) i krowie łajno

Kieeedyś bardzo dawno temu te ziemie należały do Polski, która się wtedy tak nie nazywała, póżniej były to ziemie Pruskie (Niemieckie), aż po drugiej wojnie znów powróciły do nas :)

Sorry Cicha ale te ziemie nigdy nie nalezaly do Polski i Niemiec -kiedys.Podziekujmy Konradowi Mazowieckiemu w 1226 roku za to co zrobil a pozniej Niemcy .Byly to ziemie Jacwiegow.Pomezanow i jeszcze innych plemion ,ktore zyly sobie w poganstwie od czasu do czasu tlukac sie miedzy soba.Ale to dluzsza rozprawka dla historyka a nie amatora :D

Podpisuje sie jako POLAK (bo nim jestem i zawsze bede :p !!!)ale nazywali juz mnie Krzyzak,Prusak i jeszcze to ,ze nie mieszkam w Polsce a na ziemiach odzyskanych (wyzyskanych-fajne).

• 5 months później...

To ja dodam swoje znaleziska:

1 na dzialce rodziców w lesie znajduje regularnie : grzyby , jagody wykrywaczem metalu nie szukalem a jest szansa na znalezienie bo okoliczny las jest poprzecinany transzejami , stanwiskami dla dzial czołgów itd oraz budowlami w stylu bunkry ( przyczólek Warecko- magnuszewski niedaleko)

2. na dzialce na której stoi dom : karoserja malucha w stanie krańcowego rozpadu, cześci samochodowe, puszki po oleju i smarach. sweterek z jakiegos sztuczydła który pomimo lezenia pod ziemia kilka lat nie uległ rozkladowi i rozwłóczył sie po terenie pajaczyna nitek, brame metelowa ( lezala w trawie)

3. na dzialce ktora kupilem mam nadzieje pod docelowe siedlisko:

blizej niezidentyfikowana cześc metalowa, podkowe, jedna monete. w stawiku który graniczy z ogrodzeniem po wyschnieciu 3 łuski od pocisków duzego kalibru w stanie korozji totalnej. Prawdziwe znaleziska beda jak zaczne tam kopać kiedyś fundamenty ;)

Jesteśmy właścicielami działki dopiero od tygodnia, a juz znaleźliśmy na niej:

- wielka bryłę betonu (chyba po budowie sąsiadów)

- dwa otoczaki (przydadzą się do ogródka)

- mała jaszczurkę (nasze pierwsze zwierzątko!) i kilka cykad

- znak drogowy - ograniczenie prędkości do 40 km/h

oraz całą masę "cudów" w postaci:

- plastikowego wiadra

- opakowań po jajkach

- reklamowek

i to, co zostawiaja okoliczne psy...

Zanim dojdzie do budowy ta lista na pewno sie wydłuży! :wink:

koks

Wśród wielu skarbów takich jak podkowy (9szt), pieniążki polskie, niemieckie, nawet tynf z czasów Augusta Sasa (ten co "dobry żart tynfa wart") znaleźliśmy pełne wyposażenia robotnika PRL-u, tj teczkę zapinaną na dwa zamki o w środku butelkę po połówce Vistuli i musztardówkę