Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co znale?li?cie na swojej dzia?ce?

Recommended Posts

Witam!!!!!

To wszystkich zadziwie bo ja ostatnio przy okazji sadzenia drzewekk wykopałem 3 strasznie obrdzewiałe skrzynki.. Wyglądało to niebezpiecznie więc zostawilem je w spokojuu.. Ciekawosc okazala sie jednak silniejsza od strachu (wygładało to jak miny przeciwczołgowe) jednak po otwarciu tego czegos stało sie jasne ze to ostra amunicja do broni maszynowejj. Byla to tasmowka.. Tak zechowana ze saperzy, ktorzy sie zjawili byli zdumieni!!!!! Takze uwazajcie jak bedziecie sadzic drzewka na swoich dzialkach bo mozecie trafic na niezły arsenał amunicji z czasow II Wojny światowejj:))

Pozdrawiam wszystkich saperow:)))

Piotrek>>>

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja z innej bajki

CHCIAŁBYM ZNALEŚĆ ROPE

ale by było CO :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Mogę Ci powiedzieć, co by było, moi rodzice przy kopaniu studni znaleźli ropę. Efekty: smród, kupa dodatkowej pracy i kosztów. Nc więcej.

W kopanej studni pokazała się woda tłusta, pokryta ciemnymi oleistymi plamami i strasznie śmierdząca. Studnię trzeba było zasypać i wykopać nową, z tamtą nie dało się zrobić nic. Potem doszliśmy do starych danych wg których prowadzono tam badania w temacie ropy w latach 60tych, złoża są, podobno nawet dość obfite, niestety nienadające się do eksploatacji. Ale może kiedyś?... ;)

J.

W minioną niedzielę znalazłam na swojej działeczce cały system nor lisich.

Sprytnie ukrytych w jeżynach.

Na pewno zamieszkałych, są niepodważalne tego dowody w postaci... pozostałości po biesiadowaniu,

np. małego łebka prosiaczka, kosteczek przeróżnych i piórek z kur sąsiada.

Mnie tam lisia rodzinka zupełnie nie przeszkadza, tylko nie wiem co powiedzą sąsiedzi,

jak przyuważą liska niosącego ich kurkę, prosiaczka, czy coś w tym rodzaju na moje pole... :-?

na razie masę butelek, resztki telewizora, jakieś kawałki folii, papy, połamane platikowe wiaderko i statecznik po pocisku moździerzowym. Ten mi krwi zepsuł - był widoczny po zdarciu humusu, ale tak, jakby reszta pocisku sterczała w ziemi. No i wezwanie policji, warowanie przy tym dziadostwie (działka nie ogrodzona a ludzie z pieskami z okolicy na spacery łążą), czekanie na drugi dzień od rana na saperów...

a wystarczyło to patykiem ruszyć i byłoby po kłopocie. Tak zresztą pomocnik geodety radził, na co ja mu kazałem się puknąć w czoło.

Z rzeczy przyjemnych: zdziczałe truskawki, stare porzeczki.

Z kopalin: wodę na 12 metrze, skład chemiczny jeszcze nie ustalony.

U MNIE MNÓSTWO KORZENI,STARA SREBRNA BROCHA Z BURSZTYNKIEM,I GLINA GLINA GLINA.....MOZE ZBUDUJE CEGIELNIE????NIESTETY PODKOWY NA SZCZĘŚCIE NIE UDAŁO MI SIE ZNALEŚĆ :cry:

ALE ZA TO NA STRYCHU U MAMUSI MNOSTWO SKARBÓW STARE SZAFKI,MISKI GLINIANE,SKRZYNIE,KRZESŁA RZEZBIONE,CYNOWE GARNKI,STARE MŁYNKI.TYLKO MUSZE JEJ WMÓWIC ŻE TO JEJ NIEPOTRZEBNE :wink:

• 4 months później...
A u mnie poziomki !!! Przwdziwe poziomki mniaaaaaam )

Okazuje się, ze nie tylko, bo oto dzisiaj ...

W poblizu naszej działki (jakieś 50 m od niej) przy okazji kopania wodociagu znaleziono.......... zwłoki ludzkie . Prawdopodobnie z II wojny, bo zostały tylko kości i zardzewiałe chełmy. Nawet nie myslałam, ze pozotaje z czlowieka tylko taka kupka kości. Wykopano 3 ciała (znaczy 3 czaszki były więc prawdopodobnie reszta kości dałaby sie przyporządkować tym glowowom). Była policja , wszystko oficjalnie się odbylo. Kościotrupki spakowano i wywieziono,ale nikt nie daje głowy, ze tych 3 to było wszystko. Byc moze obok sa nastepne ciała (wyglądało to na grób zbiorowy. Oni byli ułożeni ładnie jeden obok drugiego) , ale nawet jeśli to niech spoczywają w pokoju nikt nie będzie rozkopywał pola w ich poszukiwaniu. Zwłaszcz, ze leżą na głebokości ok. 3 m akurat w poprzek drogi. Trzeba będzie w tym miejscu postawic jakis krzyż i od czasu do czasu zapalić świeczkę.

Acha, wcześniej znaleziono "piorun" - duzy : długi na 10cm o średnicy 1,5cm. Gdzieś mi się obiło o uszy,z e to skamielina jakiegoś prehistorycznego zyjątka - niech i tak będzie.

No i piekny głaz. O wymiarach jakieś 80cmx80cm x1m.

Szcególnie podczas odkopywania przedwojennej studni, wykopałem z niej:

1. 20 taczek szkła,

2. hełm niemiecki,

3. jakiś karabin (raczej to co z niego zostało- a zostało niewiele),

4. 63 łuski artyleryjskie w różnym stanie,

5. pocisk przeciwlotniczy,

6. fragment taśmy z nabojami od kałacha,

z ziemi wykopałem sporo odłamków po granatnikach, sporo szkła i żużla.