Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja przeciwwilgoci od A do Z jak zrobić? Pozioma i pionowa

R4DZ1U

Recommended Posts

o iniekcji wiem, ale to koszta. Myślałem, że jest może jakiś inny sposób, i tak będę odkopywał fundamenty i uzupełniał ubytki fug między kamieniami, więc przy okazji mógłbym coś dodatkowo zrobić w kwestii ich izolacji: styropian, mazidło jakieś, papa czy folia. Stąd moje pytanie też o to. Ale jak widać każdy udaje, że jest mądry i wie wszystko, ale podzielić się swoją niby wiedzą nie potrafi. wasia - dzięki za info, chociaż wiem, że ten kosztowny pomysł faktycznie jest skuteczny.

o iniekcji wiem, ale to koszta. Myślałem, że jest może jakiś inny sposób,

Brałem udział w naprawie praktycznie identycznego konstrukcyjnie domu do twojego. Była to tzw. "podcinka" czyli:

1) Przecięcie fug pierwszej i drugiej warstwy cegieł ściany piłą widiową (do cięcia bloczków z betonu komórkowego) na odcinkach ok. 1,5m.

2) Oczyszczeniu cegieł wieńczących fundament z zaprawy

3) Ułożeniu 5mm trójwarstwowej papy fundamentowej z "rulonikiem" na końcach wnęk

4) Wmurowaniu cegieł

5) Podcince "słupków" które zostały pomiędzy izolowanymi odcinkami z połączeniem na zakład papy włożonej z tą zwiniętą w "rulonik"

Izolacja 60mb ściany 40cm zajęła około miesiąca pracy dwóch osób i pochłonęła ok. 10 tys. zł. Po dwóch sezonach grzewczych ściany były już suche i można było położyć nowe tynki.

Dlatego dobrze przemyśl, czy warto inwestować w stary dom. Często taniej jest wyburzyć stary, sprzedać cegłę i wybudować nowy.