żuczekk 10.02.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 WitamStoimy przed dylematem wygładzenia tynków piaskowo-cementowo-wapiennych.Po rozeznaniu tematu zaczęliśmy czyścić je drobnym papierem ściernym. Efekt jest prawie dobry. Ale prawie. Chwila nieuwagi i robią się rysy po przejechaniu packą gdy jest pod nią piach. Testowaliśmy również siatki od zacierania gładzi, oczko 100. Tu już efekt jest lepszy ale jest też małe ale. Jedna siatka wychodzi na 1 m2.Ściany ogólnie zrobione są bardzo dobrze. Równo ułożona struktura, Brak głębszych rys czy niedoróbek. Czy jedyną alternatywą dla uzyskania efektu gładkości jest położenie cienkiej warstwy gładzi?Może papier ścierny lub siatkę montować na szlifierkę oscylacyjną. Miał ktoś może podobny problem?Prosimy o propozycje lub stosowane przez forumowiczów rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 10.02.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam Stoimy przed dylematem wygładzenia tynków piaskowo-cementowo-wapiennych. Po rozeznaniu tematu zaczęliśmy czyścić je drobnym papierem ściernym. Efekt jest prawie dobry. Ale prawie. Chwila nieuwagi i robią się rysy po przejechaniu packą gdy jest pod nią piach. Testowaliśmy również siatki od zacierania gładzi, oczko 100. Tu już efekt jest lepszy ale jest też małe ale. Jedna siatka wychodzi na 1 m2. Ściany ogólnie zrobione są bardzo dobrze. Równo ułożona struktura, Brak głębszych rys czy niedoróbek. Czy jedyną alternatywą dla uzyskania efektu gładkości jest położenie cienkiej warstwy gładzi? Może papier ścierny lub siatkę montować na szlifierkę oscylacyjną. Miał ktoś może podobny problem? Prosimy o propozycje lub stosowane przez forumowiczów rozwiązania. Jeżeli tynk jest bardzo twardy to można spróbować z szlifierką, w innym wypadku można zrobić w tynku dziurę i wtedy bez szpachlowania się nie obejdzie. Tynk cementowo-wapienny zawsze będzie miał jakąś tam fakturkę w końcu zawiera w sobie piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 10.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 WitamTeż miałem ten dylemat. Sam próbowałem papierem 100, to brygada od poddasza mnie wyśmiała.Panowie zrobili mi to w 2 dni, papierem chyba o granulacji 24.Kosztowało mnie to 1 zł/m2. W sumie zapłaciłem 600 złoty, powiem szczerze wyszło rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 12.02.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A czy ten papier mieli na jakieś szlifierce czy robili to ręcznie?? I jaki to jest papier 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 12.02.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Robota była robiona ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żuczekk 14.02.2012 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam Też miałem ten dylemat. Sam próbowałem papierem 100, to brygada od poddasza mnie wyśmiała. Panowie zrobili mi to w 2 dni, papierem chyba o granulacji 24. Kosztowało mnie to 1 zł/m2. W sumie zapłaciłem 600 złoty, powiem szczerze wyszło rewelacyjnie. My testowaliśmy papier 40. Dziś kupie i sprawdzę 25 jak sugerujecie. Tynk nie jest twardy, więc ta opcja mechaniczna odpada. Sprawdzę i dam znać. Ale ogólnie nastawiam się na cienką warstwę gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 14.02.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 My testowaliśmy papier 40. Dziś kupie i sprawdzę 25 jak sugerujecie. Tynk nie jest twardy, więc ta opcja mechaniczna odpada. Sprawdzę i dam znać. Ale ogólnie nastawiam się na cienką warstwę gładzi. Też uważam że gładź to lepsze rozwiązanie bo jeśli na tynku c-w narobi się dziur to niczym tego nie zarobisz tak aby nie było widać różnicy a jak masz gładź to nawet w słoiczku troszkę gipsu rozrobisz wszystko załatasz i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 14.02.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 WitamJak chcecie to będę w sobotę na budowie to mogę pstryknąć zdjęcia jak te ściany wyglądają.Może uda mi się znaleźć pozostałości papieru ściernego to dam znać konkretnie jakiej był granulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żuczekk 15.02.2012 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 WitamWczoraj nie udało mi się sprawdzić papieru. Hydraulicy kończą mi piec i trochę brakło czasu. Właśnie pomysł z cienką warstwą gładzi ma ten plus, że można poprawić jakiś ubytek. Tynki są naprawdę równe ale porowatości się bardzo nie da zniwelować farbą. A malować trzy razy to trochę szkoda kasy. A Michał tynki miałeś z worka czy też tak tradycyjnie robione. My mieszkamy w okolicach Włoszczowy i piach był gdzieś z okolic Chęcin. Pstryknij fotkę i się pochwal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadi1 15.02.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jeśli miałbym tynki cementowo-wapienne to raczej też bym je szpachlował, jednak gips łatwiej poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 15.02.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 miałem podobną sytuację Nie bawiłem się w szlifowanie tylko naniosłem warstwę akryl-putzu czy jakoś tam się ten pseudo gips w wiadrze nazywałNanosiłem, a wręcz wcierałem go pacą z tworzywa sztucznego - (takie pseudo szlamowanie)Nie szlifowałem - nie trzeba było warstewka 0.0nicDrobne nierówności (na łączeniach) poprawiałem wałkiem o krótkim włosie zwilżonym wodą Wyszło jak po gipsowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 15.02.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam Wczoraj nie udało mi się sprawdzić papieru. Hydraulicy kończą mi piec i trochę brakło czasu. Właśnie pomysł z cienką warstwą gładzi ma ten plus, że można poprawić jakiś ubytek. Tynki są naprawdę równe ale porowatości się bardzo nie da zniwelować farbą. A malować trzy razy to trochę szkoda kasy. A Michał tynki miałeś z worka czy też tak tradycyjnie robione. My mieszkamy w okolicach Włoszczowy i piach był gdzieś z okolic Chęcin. Pstryknij fotkę i się pochwal Ok jak będę w piątek po południu na budowie lub w sobotę rano to pstryknę foty i rzucę na forum. Ja brałem piach spod Pińczowa. Dostałem numer od właściciela ekipy robiącej tynki i u niego zamówiłem. Ten sam właściciel też robił mi wylewki i od tego samego dostawcy brałem piach. Tynki robione tradycyjnie z maszyny stojącej przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 16.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 WitamZamieszczam dla zainteresowanych zdjęcia po ręcznym szlifowaniu. Wiadomo fakturka delikatna została.Mi osobiście to nie przeszkadza. http://img198.imageshack.us/img198/2595/dsc00363ax.jpg http://img26.imageshack.us/img26/1003/dsc00364e.jpg http://img195.imageshack.us/img195/3770/dsc00365mh.jpg http://img85.imageshack.us/img85/7931/dsc00366l.jpg http://img689.imageshack.us/img689/5258/dsc00367gc.jpg http://img809.imageshack.us/img809/3597/dsc00368dr.jpg http://img856.imageshack.us/img856/7973/dsc00369uo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadi1 16.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ładnie nawet ale ja i tak wszystko bym szpachlował tak chociaż delikatnie bo w tej porowatej powierzchni będzie zabierał się kurz. Poza tym jak przy montarzu drzwi albo czegokolwiek narobią dziur to będzie kłopot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 16.02.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Tutaj masz rację kolego Tadi1. Miałem już taką sytuację przy wieszaniu grzejnika na ściance działowej. Panowie się przewiercili na drugą stronę ściany. Mam dobry kontakt z ekipą od tynków i Oni naprawiają wszystko bez problemów. Powiem tak śladu nie ma po naprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadi1 16.02.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Tutaj masz rację kolego Tadi1. Miałem już taką sytuację przy wieszaniu grzejnika na ściance działowej. Panowie się przewiercili na drugą stronę ściany. Mam dobry kontakt z ekipą od tynków i Oni naprawiają wszystko bez problemów. Powiem tak śladu nie ma po naprawach ale czym oni to naprawią ? bo przecież nie połączysz tynku cementowego z cementowym...sam próbowałem u siebie w garażu i jakoś nie wychodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 16.02.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 ale czym oni to naprawią ? bo przecież nie połączysz tynku cementowego z cementowym...sam próbowałem u siebie w garażu i jakoś nie wychodziło... Powiem szczerze że nie wiem co oni stosują. Wiem tylko jak przy ich pierwszej wizycie przygotowałem dla nich wszystkie potrzebne składniki do zrobienia zaprawy. To ich nawet nie dotknęli bo mieli ze sobą swoją już gotową zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadi1 23.02.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Powiem szczerze że nie wiem co oni stosują. Wiem tylko jak przy ich pierwszej wizycie przygotowałem dla nich wszystkie potrzebne składniki do zrobienia zaprawy. To ich nawet nie dotknęli bo mieli ze sobą swoją już gotową zaprawę. ale będziesz po nich dzwonił za każdym razem jak na ścianie pojawi się jakaś dziurka? wtedy to już raczej dobrego kontaktu z nimi nie będziesz miał w mieszkanku w bloku mam gips i jak pojawi się jakieś uszkodzenie to bez problemu rozrabiam sobie odrobine gipsu i po sprawie (zastanawia mnie tylko czemu ten gips taki słaby?), natomiast w garażu mam cementówkę którą połatałem też gipsem i jakoś nie wygląda to za fajnie...ale to tylko garaż więc ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 18.04.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam Zamieszczam dla zainteresowanych zdjęcia po ręcznym szlifowaniu. Wiadomo fakturka delikatna została. Mi osobiście to nie przeszkadza. Podobają mi się te tynki. Czy możesz wrzucić jakąś fotkę jak wyglądały przed szlifowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 19.04.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Podobają mi się te tynki. Czy możesz wrzucić jakąś fotkę jak wyglądały przed szlifowaniem ? Witam Będę w piątek lub sobotę na budowie to pstryknę zdjęcia z budynku gospodarczego bo tam nie było szlifowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts