Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzisiejszy ranek był cudowny.Wydawało się ,że płoty szepta do mnie:

Jest tak spokojnie więc zrób coś lekkiego.

http://imageshack.us/a/img834/2348/p10209652.jpg

Pomyślałem to dobry pomysł.

Tuńczyk i resztki wczorajszego indyka w sosie fasolowym.

http://imageshack.us/a/img69/9012/p10209762.jpg

Grill, bardzo szybko po 1 minucie na stronę. Będzie potrzebna łopatka , tego wymaga tuńczyk.

http://imageshack.us/a/img199/6156/p10209812.jpg

Dodatki skrapiam delikatnym sosem z dziewiczej oliwki,balsamicznego octu,parmesan,soli , pieprzu, startego czosnku i cebuli.

http://imageshack.us/a/img850/6760/p10209832.jpg

Gotowe.

http://imageshack.us/a/img837/7706/p10209862.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Radująca kubki smakowe, apetyczna seria Epiku.

... no i wszystko przygotowane zgodnie ze sztuką kulinarną oraz podane w sposób bardziej niż właściwy.

 

Gratuluję i z kulinarnym pozdrowieniem pozostaję.

 

Kochany Szefie, poczekaj na fajerwerki.

 

Panierka z krakersa, bam!

 

Majonez Kielecki do wszystkiego, bam!bam!bam!

 

.... i mase innych Niespecjalnych rewelacji, bam!!! bam!!! bam!!!

 

Obiad z 2 dań , bam!! mogą być niekoniecznie mięsne, bam!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słonina peklowana, mielona, ze świeżymi ziołami zbieranymi na pobliskim nasypie kolejowym. Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. Pychota :cool:

kan1.jpg

 

Doskonały dobór do wymagań kubłów smakowych ;).Świetna kompozycja z nasypowymi ziołami :) a ten dres-ing z wkomponowanym drewnianym pokładem bum!!!bum!!!:yes: ,poezja w patrzeniu.Te konfirmanty w drewnie,talerz gubią doskonale oblane łojem poręcze.:);).

 

Pozdrawiam smacznie i proszę o więcej.:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

................Kochany Szefie, poczekaj na fajerwerki.

Panierka z krakersa, bam!

Majonez Kielecki do wszystkiego, bam!bam!bam!

.... i mase innych Niespecjalnych rewelacji, bam!!! bam!!! bam!!!

Obiad z 2 dań , bam!! mogą być niekoniecznie mięsne, bam!!!................

 

SIE dżentelmeny zza dużej wody zlisiły..............może leksusy im za pazury weszli.:cool::).A może i barierka nie wytrzymała i w łebek dała.:).

TY chif-szzew PAUL to daj se spokój z FM.......masz bloga ...............co sie będziesz między burakami plątał.Pierdniesz raz na jakiś czas przy pomocy houścika jak kraba maltretuje..........i uradujesz kubły smakowe.apetycznie z serii EPIKU.Ty stary dziadek jezdes .daj pokonwersować młodszym od siebie.Nie pijcie z hołścikiem za dużo na barierce bo nie dość ,że spadnie to jeszcze się uleje.:rolleyes:;););):)

a majonezów i krakersów nie przypominaj bo psujesz motto we wątku...............a jest bez ciebie fajny....:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę przepisów i fotek kulinarno-budowlanych mam i prawdopodobnie kiedyś wkleję. Niekoniecznie będzie to na poważnie, ale NA PEWNO nie po to, aby komukolwiek nosa przytrzeć. Słonina i owszem, została wklejona dla kontrastu ;) , ale ja nie mam nic przeciwko amerykańskim kulinariom. Wręcz przeciwnie, tego trzeba spróbować, żeby docenić smak słoniny z chlebem i cebulą

 

Niżej czebureki. Na fotce wersja zimowa z kiszoną kapustą, ale wycieczka na nasyp kolejowy połączona ze zbieraniem ziół może posłużyć do sporządzenia farszu wiosennego, a więc np. mięsko obrane z kości, lub inne promocyjne, i przemielone z ziołami :rolleyes:

czb1.jpg

czb1.jpg

Edytowane przez irqul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Składniki

 

 

  • http://www.we-dwoje.pl/p/a_i/16/16/0/26960/m/m_1_26960.jpg


    filet z kurczaka - 1 kilogram

  • jogurt - 20 mililitrów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • majonez - 3 łyżki
  • Krakersy pikantne - 50 dekagramów

Sposób przygotowania

 

Filety pokroić w paski. Zalać jogurtem, przykryć i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Krakersy pokruszyć i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka.

Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w temp. 200 stopni

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem koniecznie kieleckim;) i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski...........

 

Niestety po wickędzie przyjedzie drwal i zrobi mi poręcze :).Takie ładne bez widoku łoju.Będę na nich stawiał majonez kielecki i krakersy ;),tak dla podkreślenia smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na te czebureki i na indyka w sosie fasolowym to przepis jakiś specjalny jest? Proszę - jeśli łaska - step by step. Pozdrawiam majówkowo :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na te czebureki ... to przepis jakiś specjalny jest? Proszę - step by step...

Proszę bardzo...

 

Składniki do Czebureków z czosnkiem niedźwiedzim/ innymi ziołami

• Mąka pszenna— 4 szklanki

• Woda (gorąca do ciasta) — 1,5 szklanki

• Wódka (do ciasta) — 1 łyżka stołowa

• Jajko (do ciasta) — 1 szt

• Masło, tłuszcz ( do ciasta + do smażenia) — 1-2 łyżki stołowej

• Sól (do ciasta) — 0,5 łyżeczki

• Cukier(do ciasta) — 0,5 łyżeczki

• Zioła (do farszu) — 280 g

• Farsz (z udźca indyka)

• Przyprawy (sól, pieprz, inne do smaku)

 

Przepis:

1. Szklankę mąki zaparzyć szklanką wody.

 

2. Pozostałą mąkę przesiać , uformować górkę, wbić jajko, dodać sól, cukier(aby uzyskać złoty kolor przy smażeniu), wódkę (to nie rytuał, ciasto z wódką dobrze się formuje), masło (aby uzyskać plastyczność ciasta), pozostałą wodę i rozmieszać ciasto z dodatkiem zaparzonej mąki.

 

3. Ciasto dobrze wymieszać, jeżeli trzeba dodać mąkę, zawinąć w folię i pozostawić przynajmniej na 30 minut

czb1.jpg

4. Czosnek pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Zmieszać z farszem. Proporcja mięsa do czosnku powinna być wagowo około 2:1, t.j na dwie części mięsa jedna czosnku. Posolić, popieprzyć do smaku.

 

5. Ulepić czebureki. Tu wiadomo, najważniejsze- dobrze zlepić brzegi, żeby przy smażeniu nie wyciekł sok. Farsz może być dowolny, ten na fotce to nie czosnek.

czb2.jpg

6. Smażyć!

 

 

***

Dalej pierekaczewnik, ten już naprawdę z czosnkiem niedźwiedzim- na gorąco

pkcz3.jpg

 

i na zimno

pkcz1.jpg

Edytowane przez irqul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123

....Dalej pierekaczewnik, ten już naprawdę z czosnkiem niedźwiedzim...

 

Nooo, mistrzostwo świata! Czeburieki i pierekaczewnik - gwiazdy kuchni tatarskiej! Dzięki Irgul :)

 

Pierekaczewnik miałam okazje spróbować po raz pierwszy w ubiegłym roku w Kruszynianach, goszcząc w Tatarskiej Jutrze. Przepyszna sprawa.

Na pamiątkę też strzeliłam daniu focię ;)

 

http://img10.imageshack.us/img10/3836/p1050894k.jpg

 

Bardzo polecam, gdyby ktoś był w okolicy Kruszynian....

 

A jeśli kogoś zdjęcia kuszą do wykonania tego makaronowego rogala to wrzucam przepis. Czosnek tu też jest, tyle że klasyczny. Muszę poszukać tego niedźwiedziego... bo mam tylko suszony.

 

OK! Przepis. Za Czyprakiem Antonim z blogu Gotowanie na gazie :D

 

Składniki:

1 kg mąki,

4 jaja,

1,5 kostki masła,

1 kg chudej wołowiny,

4 cebule,

4 ząbki czosnku,

słodka papryka w proszku,

sól, pieprz.

 

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól i wyrabiamy dodając tyle wody, ile mąka weźmie. Znaczy się makaron robimy, ale nie tniemy. Dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Nie leńcie się, cieniuśko wałkujcie. Po rozwałkowaniu każdy placek przykrywamy ściereczką żeby nie wysechł. I teraz tak: w rondelku rozpuszczamy masło. Bierzemy placek, smarujemy sowicie masłem. Nakładamy drugi placek i tak samo. Potem trzeci i czwarty, na każdy nie żałując masła. Mamy czterowarstwowe ciasto pirogowe.

 

Wołowinę siekamy albo kroimy w mniejsze lub większe kawałki, jak kto woli. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, obsypujemy papryką i mieszamy w misce, najlepiej ręką. Farsz rozkładamy równomiernie na cieście i zwijamy w śliczny rulon. Powiedziałbym, strudel wołowinowy. Formujemy koło i układamy w okrągłej formie albo prodziżu. Polewamy resztą masła i do piekarnika. Piecze się to w temperaturze 200 stopni tak ze 2 godziny, ale pilnować trzeba, bo lubi się przypalać z wierzchu.

 

Po upieczeniu kroić grube plastry i wydawać. Pyszne to takie, że hej, i sycące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

… w lodówce 2h.

http://imageshack.us/a/img843/6098/p10307662.jpg

Krewetki dodajemy do kalamarów

http://imageshack.us/a/img802/8278/p10307762.jpg

Wszystko na grilla.Czekamy kilka minut , a w międzyczasie proponuje szampana jest idealny do kalamarów.

http://imageshack.us/a/img835/9628/p10307932.jpg

Gotowe. Zawsze robie to danie na kaca, lekkie i smaczne. 2kg wystarczy na 4 osoby.

http://imageshack.us/a/img35/6787/p10308022.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...