epikurejczyk 24.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Dzisiejszy ranek był cudowny.Wydawało się ,że płoty szepta do mnie:Jest tak spokojnie więc zrób coś lekkiego. http://imageshack.us/a/img834/2348/p10209652.jpgPomyślałem to dobry pomysł.Tuńczyk i resztki wczorajszego indyka w sosie fasolowym. http://imageshack.us/a/img69/9012/p10209762.jpgGrill, bardzo szybko po 1 minucie na stronę. Będzie potrzebna łopatka , tego wymaga tuńczyk. http://imageshack.us/a/img199/6156/p10209812.jpgDodatki skrapiam delikatnym sosem z dziewiczej oliwki,balsamicznego octu,parmesan,soli , pieprzu, startego czosnku i cebuli. http://imageshack.us/a/img850/6760/p10209832.jpgGotowe.http://imageshack.us/a/img837/7706/p10209862.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.04.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Radująca kubki smakowe, apetyczna seria Epiku.... no i wszystko przygotowane zgodnie ze sztuką kulinarną oraz podane w sposób bardziej niż właściwy. Gratuluję i z kulinarnym pozdrowieniem pozostaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epikurejczyk 24.04.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Radująca kubki smakowe, apetyczna seria Epiku. ... no i wszystko przygotowane zgodnie ze sztuką kulinarną oraz podane w sposób bardziej niż właściwy. Gratuluję i z kulinarnym pozdrowieniem pozostaję. Kochany Szefie, poczekaj na fajerwerki. Panierka z krakersa, bam! Majonez Kielecki do wszystkiego, bam!bam!bam! .... i mase innych Niespecjalnych rewelacji, bam!!! bam!!! bam!!! Obiad z 2 dań , bam!! mogą być niekoniecznie mięsne, bam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 27.04.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Słonina peklowana, mielona, ze świeżymi ziołami zbieranymi na pobliskim nasypie kolejowym. Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. Pychota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.04.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Słonina peklowana, mielona, ze świeżymi ziołami zbieranymi na pobliskim nasypie kolejowym. Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. Pychota Doskonały dobór do wymagań kubłów smakowych .Świetna kompozycja z nasypowymi ziołami a ten dres-ing z wkomponowanym drewnianym pokładem bum!!!bum!!! ,poezja w patrzeniu.Te konfirmanty w drewnie,talerz gubią doskonale oblane łojem poręcze.. Pozdrawiam smacznie i proszę o więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.05.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 ................Kochany Szefie, poczekaj na fajerwerki. Panierka z krakersa, bam! Majonez Kielecki do wszystkiego, bam!bam!bam! .... i mase innych Niespecjalnych rewelacji, bam!!! bam!!! bam!!! Obiad z 2 dań , bam!! mogą być niekoniecznie mięsne, bam!!!................ SIE dżentelmeny zza dużej wody zlisiły..............może leksusy im za pazury weszli..A może i barierka nie wytrzymała i w łebek dała.. TY chif-szzew PAUL to daj se spokój z FM.......masz bloga ...............co sie będziesz między burakami plątał.Pierdniesz raz na jakiś czas przy pomocy houścika jak kraba maltretuje..........i uradujesz kubły smakowe.apetycznie z serii EPIKU.Ty stary dziadek jezdes .daj pokonwersować młodszym od siebie.Nie pijcie z hołścikiem za dużo na barierce bo nie dość ,że spadnie to jeszcze się uleje.;) a majonezów i krakersów nie przypominaj bo psujesz motto we wątku...............a jest bez ciebie fajny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.05.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 irqul masz jakiś przepis w zanadrzu co by Panom zza Wielkiej wody nosa przytrzeć???Ten z ziołami i słoniną mnie powalił na kolana.:).Tylko mała prośba..................fotki bez wody zielonej i poręczy...jakoś moja małża źle to znosi.Wiesz te brudne poręcze itd."nieapetyczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 01.05.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Trochę przepisów i fotek kulinarno-budowlanych mam i prawdopodobnie kiedyś wkleję. Niekoniecznie będzie to na poważnie, ale NA PEWNO nie po to, aby komukolwiek nosa przytrzeć. Słonina i owszem, została wklejona dla kontrastu , ale ja nie mam nic przeciwko amerykańskim kulinariom. Wręcz przeciwnie, tego trzeba spróbować, żeby docenić smak słoniny z chlebem i cebulą Niżej czebureki. Na fotce wersja zimowa z kiszoną kapustą, ale wycieczka na nasyp kolejowy połączona ze zbieraniem ziół może posłużyć do sporządzenia farszu wiosennego, a więc np. mięsko obrane z kości, lub inne promocyjne, i przemielone z ziołami Edytowane 1 Maja 2013 przez irqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epikurejczyk 01.05.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Fantastiko! bo bez majonezu i panierki z krakersów. ps przerwa na wiosenne wakacje do 9 maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.05.2013 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 ...Składniki http://www.we-dwoje.pl/p/a_i/16/16/0/26960/m/m_1_26960.jpg filet z kurczaka - 1 kilogram jogurt - 20 mililitrów Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie majonez - 3 łyżki Krakersy pikantne - 50 dekagramów Sposób przygotowania Filety pokroić w paski. Zalać jogurtem, przykryć i włożyć na 2 godziny do lodówki. Krakersy pokruszyć i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka. Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w temp. 200 stopni Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem koniecznie kieleckim i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski........... Niestety po wickędzie przyjedzie drwal i zrobi mi poręcze .Takie ładne bez widoku łoju.Będę na nich stawiał majonez kielecki i krakersy ,tak dla podkreślenia smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 03.05.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 A na te czebureki i na indyka w sosie fasolowym to przepis jakiś specjalny jest? Proszę - jeśli łaska - step by step. Pozdrawiam majówkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Przypominam ,że dziś jest 09.05.2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 09.05.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 (edytowane) A na te czebureki ... to przepis jakiś specjalny jest? Proszę - step by step... Proszę bardzo... Składniki do Czebureków z czosnkiem niedźwiedzim/ innymi ziołami • Mąka pszenna— 4 szklanki • Woda (gorąca do ciasta) — 1,5 szklanki • Wódka (do ciasta) — 1 łyżka stołowa • Jajko (do ciasta) — 1 szt • Masło, tłuszcz ( do ciasta + do smażenia) — 1-2 łyżki stołowej • Sól (do ciasta) — 0,5 łyżeczki • Cukier(do ciasta) — 0,5 łyżeczki • Zioła (do farszu) — 280 g • Farsz (z udźca indyka) • Przyprawy (sól, pieprz, inne do smaku) Przepis: 1. Szklankę mąki zaparzyć szklanką wody. 2. Pozostałą mąkę przesiać , uformować górkę, wbić jajko, dodać sól, cukier(aby uzyskać złoty kolor przy smażeniu), wódkę (to nie rytuał, ciasto z wódką dobrze się formuje), masło (aby uzyskać plastyczność ciasta), pozostałą wodę i rozmieszać ciasto z dodatkiem zaparzonej mąki. 3. Ciasto dobrze wymieszać, jeżeli trzeba dodać mąkę, zawinąć w folię i pozostawić przynajmniej na 30 minut 4. Czosnek pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Zmieszać z farszem. Proporcja mięsa do czosnku powinna być wagowo około 2:1, t.j na dwie części mięsa jedna czosnku. Posolić, popieprzyć do smaku. 5. Ulepić czebureki. Tu wiadomo, najważniejsze- dobrze zlepić brzegi, żeby przy smażeniu nie wyciekł sok. Farsz może być dowolny, ten na fotce to nie czosnek. 6. Smażyć! *** Dalej pierekaczewnik, ten już naprawdę z czosnkiem niedźwiedzim- na gorąco i na zimno Edytowane 9 Maja 2013 przez irqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2013 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Przepraszam..........teraz wszystko cacyk :DPoręcze odłojone,cudniście wkomponowane molo,trampalina ,zielono na talerzu i zielona woda.Parawan a za nim zapewne leksus-glir..Wino marki wino i gadżet. Stajęca komóra..Jestem ten tego kontent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 10.05.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 ....Dalej pierekaczewnik, ten już naprawdę z czosnkiem niedźwiedzim... Nooo, mistrzostwo świata! Czeburieki i pierekaczewnik - gwiazdy kuchni tatarskiej! Dzięki Irgul Pierekaczewnik miałam okazje spróbować po raz pierwszy w ubiegłym roku w Kruszynianach, goszcząc w Tatarskiej Jutrze. Przepyszna sprawa. Na pamiątkę też strzeliłam daniu focię http://img10.imageshack.us/img10/3836/p1050894k.jpg Bardzo polecam, gdyby ktoś był w okolicy Kruszynian.... A jeśli kogoś zdjęcia kuszą do wykonania tego makaronowego rogala to wrzucam przepis. Czosnek tu też jest, tyle że klasyczny. Muszę poszukać tego niedźwiedziego... bo mam tylko suszony. OK! Przepis. Za Czyprakiem Antonim z blogu Gotowanie na gazie Składniki: ▪ 1 kg mąki, ▪ 4 jaja, ▪ 1,5 kostki masła, ▪ 1 kg chudej wołowiny, ▪ 4 cebule, ▪ 4 ząbki czosnku, ▪ słodka papryka w proszku, ▪ sól, pieprz. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól i wyrabiamy dodając tyle wody, ile mąka weźmie. Znaczy się makaron robimy, ale nie tniemy. Dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Nie leńcie się, cieniuśko wałkujcie. Po rozwałkowaniu każdy placek przykrywamy ściereczką żeby nie wysechł. I teraz tak: w rondelku rozpuszczamy masło. Bierzemy placek, smarujemy sowicie masłem. Nakładamy drugi placek i tak samo. Potem trzeci i czwarty, na każdy nie żałując masła. Mamy czterowarstwowe ciasto pirogowe. Wołowinę siekamy albo kroimy w mniejsze lub większe kawałki, jak kto woli. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, obsypujemy papryką i mieszamy w misce, najlepiej ręką. Farsz rozkładamy równomiernie na cieście i zwijamy w śliczny rulon. Powiedziałbym, strudel wołowinowy. Formujemy koło i układamy w okrągłej formie albo prodziżu. Polewamy resztą masła i do piekarnika. Piecze się to w temperaturze 200 stopni tak ze 2 godziny, ale pilnować trzeba, bo lubi się przypalać z wierzchu. Po upieczeniu kroić grube plastry i wydawać. Pyszne to takie, że hej, i sycące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epikurejczyk 10.05.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Dodam jedynie, że danie jest prawie bezkaloryczne i bardzo smaczne. Wystarczy 25 minut pływania aby je organizm wypalił. http://imageshack.us/a/img41/7053/p10305912.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.05.2013 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 irqul super.Potrawy nie stosowane u mnie w chałupie , na fotkach i zapewne w rzeczywistości wyglądają i smakują wybornie.Ma być tematycznie i apetycznie to jest bez zbędnej nonszalancji,którą watek karmi lexus.Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epikurejczyk 13.05.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 1,5kg kalamarów, 2 cytryny , 2 szklanki dziewiczej oliwy z oliwek, czosnek, sól.Już się zmęczyłem! http://imageshack.us/a/img405/2388/p10307562.jpg do lodówki...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.05.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Nie ma poręczy i tego przepychu drewna. ale apetycznie te klapary wyglądają.:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epikurejczyk 13.05.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 … w lodówce 2h. http://imageshack.us/a/img843/6098/p10307662.jpgKrewetki dodajemy do kalamarów http://imageshack.us/a/img802/8278/p10307762.jpgWszystko na grilla.Czekamy kilka minut , a w międzyczasie proponuje szampana jest idealny do kalamarów. http://imageshack.us/a/img835/9628/p10307932.jpgGotowe. Zawsze robie to danie na kaca, lekkie i smaczne. 2kg wystarczy na 4 osoby. http://imageshack.us/a/img35/6787/p10308022.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.