Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu sie produkuj,tu jest twoje miejsce,a może założyć ci inny temat taki pod ciebie.............chcesz????????:wiggle:

 

Cały czas cierpliwie czekam aż cię dopadną za obrazę mojej rodziny.Kiedyś wpadniesz wszystkie obraźliwe twoje wpisy są na policji.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Tosiu, a gdzie przepis? :) Niech i u nas zapachnie :)

 

przepis mocno spóźniony, ale miałam długggą przerwę na forum

babeczki wielkanocne

kostkę margaryny mlecznej siekamy i miksujemy ze szklanką cukru i jednym opakowaniem dużym cukru waniliowego, dodajemy 4 jajka i miksujemy, póżniej 2 razy po 3/4 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, miksujemy i dodajemy to co lubimy...

ja robię babeczki jasne z dodatkiem imbiru, cynamonu, dodaję kakao i wychodzą czarne, dodaję orzechy, migday...

zazwyczaj robię porcję z dwóch margaryn i 8 jajek (wszystko x2) i dzielę na części, a każda część jest inna i tak wypiekam chwilkę na termoobiegu i dolej grzałce w foremkach malutkich i papilotkach i polewam czekoladą i posypuję tym, na co mam ochotę...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Super przepisy! Sezon na gruszki w pełni, więc chciałem się podzielić z wami moim przepisem na gruszki smażone w karmelu z lodami waniliowymi : http://www.youtube.com/watch?v=tf-uNAz2SAI

Mam nadzieję, że wam się spodoba i spróbujecie sami wykonać ten deser. Jest naprawdę prosty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Dzisiaj wędziłem , na mięso nie mogę patrzeć :sick: Dla odreagowania wkleję coś niemięsnego;) - pieczone warzywa z karpiem.

 

warzywa03.jpg

 

Przepis "macho" męski :yes:

Karpia, ziemniaki, buraki,marchew, grzyby ( można główkę czosnku, na fotce nie ma, bo w domu nie było- żona nie kupiła :bash:

 

do piekarnika WŁOŻYĆ

 

warzywa01.jpg

 

trzymać na max, bez przerywania.... po godzinie WYJĄĆ

 

warzywa02.jpg

 

Satysfakcja gwarantowana ;)

Edytowane przez irqul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledz bazyliowo-pietruszkowy w oleju

http://imageshack.com/a/img41/7302/vdy9.jpg

bazylia

nać z pietruszki

pieprz

cebula

cytryna

czosnek

oliwa

Czosnek, bazylie i pietruszke posiekać. Z połowy cytryny otrzeć skórke i wycisnąć sok. Dodatkowa opcja to suszone pomidory cięte w paseczki, jeśli ktoś lubi pomidory.

Oliwe wymieszać ze startą skórką cytryny, zalać śledzie i wstawić do lodówki na 24h lub dłużej.

Tak przygotowane śledzie to prawdziwe delicje, idealne zestawienie z wykwintnymi śledziami orzechowo-śmietankowym, i w zalewie z czerwonego wina.

http://imageshack.com/a/img34/9692/iujk.jpg

 

Doskonały rarytas dla wszystkich, którzy lubia wzbogacone polskie smaki i aromaty.

 

Smacznego.

Edytowane przez bęc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świąteczne wigilijne kapuśniaczki - mini bułeczki na 2-3 kęsy z kapustą i grzybami, najlepsze do barszczyku na prawdziwym zakwasie.

 

 

[ATTACH=CONFIG]231229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]231230[/ATTACH]

 

 

 

Składniki :

 

Składniki na około 50 kapuśniaczków:

 

 

  • 350 g letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • pół łyżki cukru/miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

Na posypkę

 

 

  • nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia

 

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać ok. 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia. Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić na 3-4 cm paski (najłatwiej przy pomocy nitki podkładanej pod ciasto i zaciskanej nad ciastem). Przełożyć na blachę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub zbełtanym żółtkiem, posypać makiem lub innymi przyprawami

 

Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Piu chcemy zrobić sakiewki z serem pleśniowym i oliwkami.To drożdżowe to odwaga ja nie potrafię tak jak Ty.

serdecznie pozdrawiam.:yes:.Wiem ,że francuskie to pójście na łatwiznę ale siakoś mi z nim lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Szybkim i aromatycznym daniem jest ryż z curry, kurczakiem, tomatoes i marchewką - dodatkowo, ja robię to na ostro :)

 

 

I mię się to podobuje,krótko,zwięźle i na temacik.:yes::D.Czyli np.1 kg pomidorów,1 kg marchwi ,torebka czegoś na ostro i kurczak.Cztery torby ryży i fajno jest.:yes::yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zdrowo , smacznie i bardzo szybko.

 

jarmoz, ogoreczek, pomidorek, czerwona cebula, oliwki, ser kozi, oliwka dziewicza, ocet winny czerwony.

jako dodatek proponuje wedzonego dzikiego lososia + idealne wino do tego zestawu smakowego - sauvignon blanc.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Edytowane przez bęc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Nietradycyjny sposób przyrządzania, dla tych którym znudziło się wędzone.

Kiełbasa suszona, właściwie pieczona w niskiej temperaturze. Piekarnik termoobieg, około 60ºC, kilka godzin, ta z fotki suszyła się 8 godzin.

Bardzo wyrazisty smak przypraw, nieprzeparzonego czosnku, papryki.

suszona.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smakuje jak zwykła kiełbasa, nic nadzwyczajnego. Ja to czasem kupię coś w sklepie, ale kiełbasopodobne to już dla młodych, nie dla mnie. One od urodzenia na sałacie i kurczakach- nawykłe do sztucznego.

 

Schab peklowany w ziołach- też pieczony/suszony w niskiej temperaturze, z tym że kilka razy po 8 godzin, bo to spory kawałek był. Jak by ktoś chciał wiedzieć dlaczego akurat 8h, to przyczyna jest prozaiczna- tyle trwa nocna taryfa ;)

 

Nietypowy dodatek to mrożona borówka podana bezpośrednio z zamrażalnika. Ciekawy, słodko kwaśny smak, pasuje zarówno do mięs, jak deserów.

schab3.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...