Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk akrylowy czy silikonowy

Recommended Posts

Witam.Na wiosnę zamierzam położyć tynk cienkowarstwowy na ocieplenie wykonane w zeszłym roku....w związku z tym mam dylemat.Ponieważ mam ograniczony budżet na zakup tynku chciałbym zapytać czy lepiej jest położyć tynk akrylowy leprzej firmy(weber) czy silikonowy gorszej firmy( malfarb)... mam taką ofertę w swoim regionie(gostynin,kutno) i cenowo wyjdzie porównywalnie.Mam też pytanie do fachowców czy tynk silikonowy dużo trudniej się nakłada niż akryl?parę lat temu kładłem tynk akrylowy na 3 domach więc wiem co i jak natomiast z silikonem nie miałem jeszcze doczynienia.

Ocieplenie styropian+2*klej + siatka(atlas żółta) zatarte dość równo, tynk zamierzam 1,5mm baranek.

za wszelką pomoc dziękuję...

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!jestem nowa na tym forum i chciałam się podpiąć pod temat.na wiosnę też będę robić ocieplenie,rozglądając się za materiałami w jednym sklepie polecali mi właśnie tynk silikonowy majster- pol w cenie 6,99za kg.sprzedawca zachwalał że tani i dobry, albo rzeczywiście tak jest albo ma od niego najlepszą prowizję...bo czemu np. firmy caparol kosztuje ponad 12zł za kilogram a ten tylko 6,99!przeglądałam trochę fora ale jedni polecają inni odradzają-więc jak to jest naprawdę?

Pojąłem decyzję o zakupie tynku akrylowego weber,mają teraz promocję na pastelowe kolory.cena za kg.to niecałe 5zł. + 300zł. za podkład...za całość zapłacę 2300zł.na 140m.kw silikonowy majster-pol byłby droższy 200zł(ok.6,80za kg). tylko co to za jakość skoro silikonowy z webera w promocji kosztuje 10,5zł. za kg.

cześć Czex :) Kolega z Kenpolu ma racje, 7pln za kg Majsterpola to jakos strasznie drogo :)

W tej cenie faktycznie Piotruś z Kenpolu na Allegro sprzedaje Caparola

A po ile Czexiu ma akrylik? Capatect FP K15 ??? Bo tu klient wybral akrylowego webera :p

Edytowane przez fighter1983

mineralnego nie chcę właśnie ze względu na podwójną pracę z malowaniem...całość mam ocieploną styropianem więc oddychanie ścian mogę sobie darować...bardziej mnie zastanawia ze względu na ograniczenia czasowe czy napoczątku marca mogę zacząć pracę(oczywiście zakładając że będzie kilka dni powyżej zera w nocy)czy zaczekać do kwietnia...wolałbym jednak wersję pierwszą.

:) a ja nie mowie o oddychaniu :) ja wlasnie na styropianie mam minralny malowany farba silikonowa i byl to bardzo swiadomy wybor przy czym nie zwracalem uwagi specjalnie na koszty materialow w tym przypadku z przyczyn oczywistych :)

co do czasu kiedy to robic - no najlepiej zeby w nocy temperatura byla powyzej 5 stopni