ferrit 10.02.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Kto ma ogrzewanie ścienne ? Proszę o opinie. O ile m2 ogrzewanie ścienne musi być większe od podłogowego ? (a może nie musi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.02.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 może mieć mniejszą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 13.02.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Przy ogrzewaniu ściennym rozdzielacz powinien być powyżej stropu, aby łatwo odpowietrzyć pętle w ścianach. Jeżeli chcę ogrzewanie ścienne na poddaszu w pokojach dzieci i naszej sypialni, to rozdzielacz muszę umieścić na strychu, bo pod sufitem nie bardzo będą widoczne drzwiczki od rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.02.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Przy ogrzewaniu ściennym wodę CO puszczamy od góry do dołu tak jak w grzejnikach płynie ? Czy odwrotnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Przy ogrzewaniu ściennym wodę CO puszczamy od góry do dołu tak jak w grzejnikach płynie ? Czy odwrotnie ? Odwrotnie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Przy ogrzewaniu ściennym rozdzielacz powinien być powyżej stropu, aby łatwo odpowietrzyć pętle w ścianach. Jeżeli chcę ogrzewanie ścienne na poddaszu w pokojach dzieci i naszej sypialni, to rozdzielacz muszę umieścić na strychu, bo pod sufitem nie bardzo będą widoczne drzwiczki od rozdzielacza. Możesz umieścić go jak przy podłogówce. Wężownice wykonaj z rur 14x2mm. Minimalny przepływ w wężownicach zapewniający odpowietrzenia układu, to 2-2,5l/min. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.02.2012 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wężownice wykonaj z rur 14x2mm. nilsan Hm. Dlaczego pytam o ścienne. W całym domu chcę wykonać podłogówkę z PEX 16. Na całym parterze, na poddaszu w łazience i korytarzu - płytki ceramiczne. Na poddaszu w 3 sypianiach podłoga z drewna (coś co można na podłogówkę położyć) oraz dodatkowo w każdym pokoju po 1 pętli ogrzewania ściennego na ścianach do wysokosci max 1m nad podłogą. To ma być uzupełnienie ciepła, bo drewniana podłoga nie będzie tak przepuszczać ciepła jak płytki. Na ściany mam dać PEX 14. Wszystkie pętle dł. 66m. Obawiam się, że na poddaszu nie zmieści mi się rozdzielacz 10 sekcji w przeznaczonym miejscu ndla niego dlatego nad podłogą 6 sekcji do podłogówki a pod sufitem 4 sekcje do ściennego. Jaki gruby dać tynk na ściany z ogrzewaniem ? Co myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Drewniana podłoga np. z deski barlineckiej trójwarstwowej o gr. 15mm nie stanowi większego problemu dla ogrzewania podłogowego. Zaprojektowałem mnóstwo takich podłogówek. Problemem raczej jest powierzchnia czynna grzejnika podłogowego pozasłaniana szafkami, łóżkami itp. Pewnym rozwiązaniem tego problemu, ale w ograniczonym zakresie, jest zakup mebli na min. 10cm nóżkach, ale i tak ograniczają one aktywną powierzchnię wypromieniowania.Wystarczy tynk 1,5cm ponad rurą z dodatkiem plastyfikatora.Niektórzy wyrównują tynk podkładowy na grubość płaszczyzny z rurami, wtapiają siatkę polietylenową taką jak do styropianu elewacyjnego i dopiero na to kładą 1,5cm tynku podkładowego + gładź wapienno-piaskową. nilsan Edytowane 22 Lutego 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.02.2012 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Oh widzę, że jesteś fachowcem w tej dziedzinie. Ja planuje w łazience, wc i na korytarzu (tylko na parterze) dać rurki co 10cm, w wiatrołapie, salonie, kuchni, gabinecie oraz na korytarzu (na poddaszu) i w 3 sypialniach (nasza i dzieci) co 15cm. Pierwsza rurka przy krawędzi ze ścianą w odległości 15cm. Poza kanapą i 3 szafkami do salonu nie bedę zasłaniał podłogi. W kuchni, gdzie meble i lodówka jest do samego dołu to rurki nie będą pod nimi. W łazience pod wanną i brodzikiem nie będzie rurek. W salonie pod kominkiem nie będzie rurek. W sypialni pod szafą typu komandor nie będzie rurek. Co myślisz ? Ogrzewanie - gruntowa pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wszystko zależy od rodzaju wykładziny nad grzejnikiem podłogowym.Ja by zrobił w łazienkach co 15cm, pod deską barlinecką też, w pozostałych pomieszczeniach z wykładziną ceramiczną co 20cm. Co 10cm powinno się układać wyłącznie warstwy brzegowe.Trochę więcej na ten temat napisałem tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej&p=5219757&viewfull=1#post5219757Pompa ciepła, ale tylko z pionowym wymiennikiem. Broń Boże z poziomym. Tej zimy parę już zamarzło i z ogrzewania nici.Osobiście polecałbym pompę ciepła inwertorową powietrze-woda z COP nieco poniżej 3 przy temperaturze zewnętrznej -25*C i powyżej 4 dla temperatur powyżej +10*C. Tańsze urządzenie, z modulacją mocy, nie wymaga bufora i GWC, podnosi temperaturę wody do 65*C. W zasadzie zero konserwacji. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.02.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Temat doboru PC zostawmy. Sprawa jest już załatwiona - będzie gruntowa z bezpośrednim parowaniem. Dlaczego polecasz co 20cm ? Przy brzegu gęściej owszem, ale myślałem pod oknami. W reszcie brzegów myślałem rzadziej, bo meble tam będą. Przy Twoich wskazówkach jaka jest temp zasilania podłogówki ? Nie jest tak, że im gęściej damy, to niższą temp to zasilimy ? Faktycznie nie chcę się sugerować "na wszelki wypadek". Główna rura zasilająca od PC do rozdzielaczy to CU fi-28. Edytowane 22 Lutego 2012 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Warstwy brzegowe podałem jako przykład miejsca prawidłowego montażu rur w rozstawie co 10cm.Podałem rozstaw 20cm np. w kuchni, bo temperatura posadzki nie powinna tam przekraczać 26*C, co można osiągnąć już przy temperaturze zasilania 35*C.Oczywiście, że im gęściej damy rury, to obniżymy temperaturę na zasilaniu OP. Tylko o ile zmieni ci się COP dla temperatury 30 i 35*C? Czy gra jest warta ponoszenia dodatkowych nakładów finansowych? Moim zdanie nie za bardzo. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.02.2012 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Różnica temp 30 a 35'C to dla mojej sprężarki od PC COP=0,6..0,8 (przy DZ -5..0'C) to dość sporo. Sądzą, że taka różnica aż nie będzie temp w podłogówce. Może 2..3'C. Właśnie siedzę i rysuję pętle 66m w pomieszczeniach, mam salon, teraz czas na kuchnię. Planuję jak je rozłożyć przy rozstawie 15cm. Powiedzmy tak: co 10cm to drogo w ułozeniu, co 20cm to mniejszy COP więc 15cm średnio wszystkiego. CWU planuję na 42..45'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Przy 30*C zasilania OP może tak być. Zawsze możesz wyregulować przepływem moc wężownicy jak wyjdzie za duża gęstość mocy. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 23.02.2012 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 A jeszcze mam pytanie: co radzisz jak pętla w danym pomieszczeniu jest za długa. Zostawiam taką jaka jest i regulacja na zaworze, czy ciągnę dalej np. do sąsiedniego pomieszczenia, tak aby wykorzystać równą długość wszystkich pętli (66m) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 23.02.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Pętle nie muszą mieć wcale jednakowych długości, tylko powinny mieć zbliżone długości w zakresie +-20%. Różnice w oporach poszczególnych wężownic doregulowuje się zaworami równoważącymi na belce rozdzielacza OP. Jeżeli pętla np. w salonie wychodzi ci za długa, to ją podziel na dwie i jeżeli pole powierzchni salonu nie przekracza 30m2 i stosunku boków 1:2, to nawet nie musisz robić dylatacji między podzielonymi wężownicami. Jak wychodzi ci za krótka, to połącz ją szeregowo z najbliższą wężownicą o podobnych temperaturach pomieszczenia np. łazienka + WC, albo w taki sposób zasil wężownice, żeby najpierw gorąca woda wpływała do pomieszczenia o wyższej temperaturze, a dopiero dalej do pomieszczenia o niższej np. hall + sień. Są to tzw. wężownice sprzężone.Opory wężownic możesz również regulować średnicą układanych rur. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 23.02.2012 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Największy mam salon o wymiarach: 9,1m x 3,65m + wykusz, który poszerza salon o 1,2m. Po odjęciu miejsc na kominek i meble przy ścianie zdecydowałem się na 3 pętle. Co radzisz z tą dylatacją. Chciałbym płytki kwadraty 45x45 lub 60x60 beżowe albo prostokąty o wyglądzie drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 23.02.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Jak chcesz płytki to musisz dylatację dopasować do fugi. Na pewno dylatacją musisz oddzielić wykurz od reszty salonu. Ja bym ułożył deskę barlinecką i wtedy dylatację robię gdzie chcę. Poza tym drewno jest zawsze cieplejsze od kamienia, a szczególnie latem i mnie bardziej się podoba taka podłoga. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 09.01.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 WitamPodepne sie pod postChce zastosować systemu KERMI x-net C13 (rurki prowadzone sa na przekładce z blachy a blacha jest twardy styropianie (ogrzewanie ścienne ))na ściane w starym budynku (ściana z wapienia)? Czy miedzy płytami w sytemu systemu KERMI x-net C13 a ścianą bedzie sie skraplała para wodna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts