sintel 10.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 WitamZwracam się z pytaniem do użytkowników piecy CO . mam piec z dwoma komorami spalania.W tej górnej i trochę powyżej mam spore ilości smoły. Jak się tego pozbyć? Dziekuję za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.02.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Najlepiej przepalić suchym drzewem na maksa z dużym ogniem. Potem szczotka druciana i czyścimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 10.02.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 To co się da to mechanicznie. Proponuję również więcej ognia, mniej duszenia kotła. Czym ogrzewałeś dom że masz kocioł w takim stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 10.02.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Najlepiej przepalić suchym drzewem na maksa z dużym ogniem. Potem szczotka druciana i czyścimy. Drewno liściaste bedzie chyba lepsze? A jakieś dopalacze ? (nie to co myślicie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 10.02.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 To co się da to mechanicznie. Proponuję również więcej ognia, mniej duszenia kotła. Czym ogrzewałeś dom że masz kocioł w takim stanie? Normalnie na dole eko groszek a u góry jakieś deski z remontu.Po uzyskaniu temperatury znamionowej sterownik wyłacza dmuchawe i przechodzi w stan czuwania dlatego dusi górne palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.02.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ja mam podobną sytuację - jedyne wyjście na czyszczenie pieca to okresowa podwyżka temperatury a raz w tygodniu wręcz gotowanie wody na piecu i wszystko spala się do pyłu, który wystarczy zeszczotkować. Wszystko dlatego, że trzymamy piec na niskiej temperaturze i do tego jeszcze dławimy ogień na ile się da. Wówczas substancje palne nie spalają się a unoszą i osadzają na ścianach kotła :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Drewno liściaste bedzie chyba lepsze? A jakieś dopalacze ? (nie to co myślicie) Nieważne jakie drzewo, byle było na maksa suche. Mokre puszcza soki i jeszcze gorszy osad i smoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 11.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 skórki po ziemniakach w dużej temperaturze też pomogą jeśli się je spala regularnie ot taki domowy sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.02.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Skórki suche od tych ziemniaków oczywiście lub też różnego rodzaju Sadpale itd.Najważniejsze to jednak wysoka temp na kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Po większej ilości palenia desek z budowy też zaciągnęło mi wymiennik jakąś smołą. Nie czyściłem jednak tego specjalnie ale zauważyłem, że po dłuższym paleniu samym ekogroszkiem jakoś tą smołę mi po prostu wymiotło ( miałem wrażenie jakby wymiennik został wypiaskowany) no czasami raz na tydzień na dwa jak sobie przypomnę to rzucę na retortę trochę sadpalu ( niezależnie od tego czy sadpal na coś pomaga czy nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 14.11.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Witam odświeze temat żeby na zakładać nowego a więc po tygodniu palenia kocioł wygląda u mnie tak i co sobotę czyszczenie, czy normalne jest takie zanieczyszczenie kotła sadzą i popiołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.11.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Przyczyną może też być zapchany komin, czopuch itp. Lub za mało powietrza w procesie spalania. Ja miałem popiół pod paleniskiem i był słabszy nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 14.11.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Dom nowy, ogrzewany kotłem pierwszy sezon jakieś 2 miesiące, komin czysty (wkład z kamionki) siła nadmuch wentylatora max 50% płynną regulacją PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.11.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Kocioł " SAS" ? Palenie od góry czas zacząć. Wywalić dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 14.11.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 I czym regulować temperaturę na kotle miarkownikiem ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.11.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 14.11.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Na trzecim zdjeciu odkleił sie sznur od dzrzwiczek czy tak ma byc w tym kotłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 14.11.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Yes odkleił się i nie ma komu poprawić, ale ja nie pytałem o sznur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elzbieta54 05.07.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Posiadam piec Granpal na pelet, palimy pelletem z drzew liściastych. Jak przeszliśmy na tryb lato to jest dużo smoły. Mam zapytanie co może być powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.07.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 źle ustawione podtrzymanie za dużo peletu za czesto i lezy na palenisku i" smaży się" bez tlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts