bzykos 11.02.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Witam forumowiczów. Mam oto taki problem,gdyż chcę usunąć "kawałek" ściany nośnej. Niecałe 3m. Ściana wewnętrzna. Oddziela dwa pokoje. Zbudowana z cegły. Grubość ok.29cm. Kierbud. zrobił obliczenia i mam wstawić dwa dwuteowniki 220mm skręcone ze sobą. I nie wiem jak dokładnie to zrobić. Czy: 1. podstęplować strop,usunąć część ściany,włożyć dwuteowniki i je skręcić?2. czy trzeba najpierw zrobić bruzdę z jednej strony ściany,zamontować dwuteownik.Następnie zrobić bruzdę z drugiej strony,zamontować dwuteownik i skręcić je ze sobą.Chodzi oto czy ta część ściany pomiędzy nimi ma zostać? (Mają przez nią przechodzić śruby) czy można tą część również usunąć,zostawiając same dwuteowniki?Byłbym wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarKr86 11.02.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 WitamJuz klka razy takie rzeczy robilem nawet duzo razy i to nawet sciany zewnetrzne nosne rownez. Npewno pdstepluj porzadnie strop a potem zaznacz sobie linie w ktorym to maja byc wstawione te wstawki, nastepnie jezeli nie masz czym rozciac sciany a raczej pewnie niemasz, to ponawiercaj dziury dlugim wiertlem jedna obok drugiej, lepiej sie kuje pozniej i mozna w miare rowno to zrobic, jeszcze lepiej ak trafisz akurat na spione pozioma t powinno byc jeszcze rowniej. Na poczatku mozesz wykuc tylko moejsce na te wstawki wzdluz sciany no i pewnie po bokach troske nizej zeby betonu troche podlac, a potem jak juz zwize to reszte otworu do podlogi. Mozesz rowien kuc caly otwor naraz tylko ze czesciami, tzn. kujesz pasami ok 70-8 cm z gory nadu do podlogi,(nawierc sobie otwory, duzo roboty z tym wierceniem ale mozna uniknac niechcianych pekniec na rescie sciany)poczym steplujesz(stepel na przeciwko stemplana szerokosci sciany), potem znowu kawalek i stemplowanie i potem jeszcze raz. Wtedy masz caly otwor wykuty(pamietaj ze przy tym sposobie sufit do okola rowniez jest podsteplowany). Jak juz masz caly otwor to najpierw usuwasz steple z jednej polowy wzduz otworu i wstawiasz teownik poczym podsteplujesz go,potem z drugiej strony i to samo podsteplujesz go. pozniej skrecasz je razem i zalewasz poduszki po bokach. Ja to tak robilem i takich sposobow uzywalismy. [/img][/img]pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 11.02.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Sposobem jaki pokazałeś Markr86 usuwasz całość ściany,tak? To jeśli je skręcę ze sobą będą miały szer. ok.20cm. a ściana ma gr. ok.29cm. Edytowane 11 Lutego 2012 przez bzykos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarKr86 11.02.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Mysmy nie ich nie skrecali tylko jak cos to spawali ze soba lacznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 12.02.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jak Kierbud powiedział Ci co masz wstawić to niech powie jak i masz po problemie.Zresztą jak wyliczył to chyba nie w głowie tylko na papierze i powinien dopisać jak montować.Robiłem podobną rzecz i miałem wszystko rozpisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 12.02.2012 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 No właśnie nie rozrysował. Obliczył jakie dwuteowniki i że mają być skręcone ze sobą i tyle. Ale było to dobre kilka miesięcy temu,a obecnie nie mam z nim kontaktu,a chcę się za tę ścianę "zabrać" w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 13.02.2012 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) A czy zamiast osadzić dwuteowniki na b20,można użyć cementu montażowego? Znajomy mi doradził,że ma większą wytrzymałość i bardzo szybko wiąże. Co o tym sądzicie? Edytowane 15 Lutego 2012 przez bzykos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts