firepunch 11.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ktoś ma jakieś sugestie od czego zacząć.Niestety nie miałem okazji przyglądnąć się budowie takiego "kupnego" urządzenia i nawet nie wiem od czego zacząć.Urządzenia gotowe które oferują mi sklepy to koszt między 4-5kzl (duży dom duże zapotrzebowanie na poziomie 2m^3 na dobę) a twardość surowej wody ze studni to: 490 MgCaCO3/l czyli w skali niemieckiej to jakieś: 27Zastanawiam się czy we własnym zakresie nie dało by się czegoś sklepać samemu za powiedzmy 1500zl ?Jak wygląda w punktach działanie takiego zmiękczacza? Mam w zasięgu garaż/warsztat, spawarkę, tokarkę oraz podstawową wiedzę na temat sterowników logicznych, myślicie że wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.02.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ktoś ma jakieś sugestie od czego zacząć. Niestety nie miałem okazji przyglądnąć się budowie takiego "kupnego" urządzenia i nawet nie wiem od czego zacząć. Urządzenia gotowe które oferują mi sklepy to koszt między 4-5kzl (duży dom duże zapotrzebowanie na poziomie 2m^3 na dobę) a twardość surowej wody ze studni to: 490 MgCaCO3/l czyli w skali niemieckiej to jakieś: 27 Zastanawiam się czy we własnym zakresie nie dało by się czegoś sklepać samemu za powiedzmy 1500zl ? Jak wygląda w punktach działanie takiego zmiękczacza? Mam w zasięgu garaż/warsztat, spawarkę, tokarkę oraz podstawową wiedzę na temat sterowników logicznych, myślicie że wystarczy? Strzelam, ze jakies 75% lub wiecej kosztu zmiekczacza to zywica jonowymienna i automatyczna glowica sterujaca. Wydaje mi sie ze ani jednego ani drugiego nie zespawasz ani nie wytoczysz :-/ Mozesz samemu zrobic co najwyzej recznie sterowana "głowice". Na garsci jakichs zaworow mozna by to wydziergac. Ale wtedy musisz recznie puszczac regeneracje, czekac z zegarkiem, przestawiac jakie wajhy, znowu czekac. Caly proces regeneracji to pewnie dobrze ponad godzine. I co pewnie 2-3 dni (max przy takiej twardosci) miusialbys to robic. Automatyczna glowica robi to sama w srodku nocy kiedy potrzeba. Znienawidzilbys szybko reczna regeneracje albo pare razy zapomnial i zamordowal zloze. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 11.02.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Na aledrogo 25L żywicy (Purolite C 100 E lub Indion 225 Na F) można wyrwać za 300zl. wiec jeszcze nie taka tragedia. Myślę że automatykę do płukania też można ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.02.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Na aledrogo 25L żywicy (Purolite C 100 E lub Indion 225 Na F) można wyrwać za 300zl. wiec jeszcze nie taka tragedia. Myślę że automatykę do płukania też można ugryźć Normalnie worek C100 w detalu to jakies 800-900PLN. Osobiscie takiej za 300 bym nie kupil. Po drugie 28L to na Twoja twardosc i zuzycie wody to strasznie malo. Pomysl o regeneracji. Przy 28L to pewnie mialbys regeneracje codziennie. Niby OK, ale jakbys mial regeneracje chocby co 2 dzien, to bys zaoszczedzil pewnie kilkadziesiac metrow3 popluczyc rocznie! A to jest koszt sciekow. Do tego koszt soli. Jasne, ze mozna samemu zbudowac taka glowice automatyczna. Tylko po co wywazac otwarte drzwi. Nie zrobisz tego w pol godziny i nie zrobisz tego lepiej niz gotowe rozwiazania. Czemu nie probujesz wyrywac na allegro gotowego filtra w dobrej cenie. Takie z 40L C100 wisza tam wszak za <2000PLN? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 11.02.2012 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Szukałem, ale najwyraźniej słabo/źle. Zapodaj linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.02.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Szukałem, ale najwyraźniej słabo/źle. Zapodaj linkiem. http://allegro.pl/zmiekczacz-clack-d40-ci-automat-usa-dla-5-6-osob-i2115352401.html Niewiele wiecej niz 1500PLN. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 11.02.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Wygląda sensownie, tylko czy nie będzie on za mały na 24osoby (2m^3/dobe) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Wygląda sensownie, tylko czy nie będzie on za mały na 24osoby (2m^3/dobe) ? No jasne, ze za maly. Ale sam podawalem cene za 25L zloza. A tu masz 40L. W tej cenie masz 40L zloza, najdrozszy element (glowica). Wszystko co potrzebujesz, to wieksza butla (roznica niewielka), i wiecej zywicy, a tej tak czy siak nie "wytoczysz" Chodzi mi o to, ze nie musi to kosztowac 4-5. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 11.02.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ok, a gdyby pójść na łatwizne i kupić te 50L żywicy za 600zl + sama gotową głowice , a resztę wyrzeźbić samemu? (tylko ile mogła by kosztować używana głowica?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ok, a gdyby pójść na łatwizne i kupić te 50L żywicy za 600zl + sama gotową głowice , a resztę wyrzeźbić samemu? (tylko ile mogła by kosztować używana głowica?)Ale ta reszta to juz niewiele bo zostaje w zasadzie zbiornik filtra, i zbiornik na solanke.. Nawet nowy zbiornik taki jak sie stosuje do filtrow, to nieduzy koszt, pewnie z 500PLN. Uzywanych glowic nigdy nie widzialem. ALe tez nie szukalem bo nie mam takiej potrzeby. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 14.02.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Wygląda sensownie, tylko czy nie będzie on za mały na 24osoby (2m^3/dobe) ? Te 4-5 tyś złotych wyglądają sensownie ale od warunkiem, że firma oferująca "odrobiła lekcje";) Zwykły zmiękczacz z 40 czy nawet 50 litrami złoża nie poradzi sobie z wydajnością. 25 osób potrzebuje generuje przepływ chwilowy, zgaduję, 6-10 m3/h Tymczasem zwykły zmiękczacz daje maksymalnie 2m3/h Rozwiązania są dwa, albo jedne duży zmiękczacz np. 100 litrów złoża z głowicą z przyłączem 1,5 cala (Clack WS1.5 EI - nominalnie 13,6 m3/h) Albo dwa mniejsze zbiorniki z dwoma "normalnymi" głowicami połączone równolegle np: WS1 CI Twin Alternatin (nominalnie 2x6,1 m3/h) http://vpx.pl/i/eiTWU.jpg Przewaga drugiego rozwiązania jest taka, że głowica mogą regenerować się naprzemiennie dzięki czemu zawsze będzie płynęła woda zmiękczona. Również w czasie awarii jednej, zawsze zostanie druga Jeśli chodzi o żywicę Indion 225 Na F za 300 zł to cena wydaj się lekko wygórowana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts