Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiękczacz wody - "tymi ręcami" robiony

firepunch

Recommended Posts

Ktoś ma jakieś sugestie od czego zacząć.

Niestety nie miałem okazji przyglądnąć się budowie takiego "kupnego" urządzenia i nawet nie wiem od czego zacząć.

Urządzenia gotowe które oferują mi sklepy to koszt między 4-5kzl (duży dom duże zapotrzebowanie na poziomie 2m^3 na dobę) a twardość surowej wody ze studni to: 490 MgCaCO3/l czyli w skali niemieckiej to jakieś: 27

Zastanawiam się czy we własnym zakresie nie dało by się czegoś sklepać samemu za powiedzmy 1500zl ?

Jak wygląda w punktach działanie takiego zmiękczacza?

Mam w zasięgu garaż/warsztat, spawarkę, tokarkę oraz podstawową wiedzę na temat sterowników logicznych, myślicie że wystarczy?

firepunch napisał:
Ktoś ma jakieś sugestie od czego zacząć.

Niestety nie miałem okazji przyglądnąć się budowie takiego "kupnego" urządzenia i nawet nie wiem od czego zacząć.

Urządzenia gotowe które oferują mi sklepy to koszt między 4-5kzl (duży dom duże zapotrzebowanie na poziomie 2m^3 na dobę) a twardość surowej wody ze studni to: 490 MgCaCO3/l czyli w skali niemieckiej to jakieś: 27

Zastanawiam się czy we własnym zakresie nie dało by się czegoś sklepać samemu za powiedzmy 1500zl ?

Jak wygląda w punktach działanie takiego zmiękczacza?

Mam w zasięgu garaż/warsztat, spawarkę, tokarkę oraz podstawową wiedzę na temat sterowników logicznych, myślicie że wystarczy?

Strzelam, ze jakies 75% lub wiecej kosztu zmiekczacza to zywica jonowymienna i automatyczna glowica sterujaca. Wydaje mi sie ze ani jednego ani drugiego nie zespawasz ani nie wytoczysz :-/

Mozesz samemu zrobic co najwyzej recznie sterowana "głowice". Na garsci jakichs zaworow mozna by to wydziergac. Ale wtedy musisz recznie puszczac regeneracje, czekac z zegarkiem, przestawiac jakie wajhy, znowu czekac. Caly proces regeneracji to pewnie dobrze ponad godzine. I co pewnie 2-3 dni (max przy takiej twardosci) miusialbys to robic.

Automatyczna glowica robi to sama w srodku nocy kiedy potrzeba.

Znienawidzilbys szybko reczna regeneracje albo pare razy zapomnial i zamordowal zloze.

marcin

firepunch napisał:
Na aledrogo 25L żywicy (Purolite C 100 E lub Indion 225 Na F) można wyrwać za 300zl. wiec jeszcze nie taka tragedia.

Myślę że automatykę do płukania też można ugryźć :)

Normalnie worek C100 w detalu to jakies 800-900PLN. Osobiscie takiej za 300 bym nie kupil. Po drugie 28L to na Twoja twardosc i zuzycie wody to strasznie malo. Pomysl o regeneracji. Przy 28L to pewnie mialbys regeneracje codziennie. Niby OK, ale jakbys mial regeneracje chocby co 2 dzien, to bys zaoszczedzil pewnie kilkadziesiac metrow3 popluczyc rocznie! A to jest koszt sciekow. Do tego koszt soli.

Jasne, ze mozna samemu zbudowac taka glowice automatyczna. Tylko po co wywazac otwarte drzwi. Nie zrobisz tego w pol godziny i nie zrobisz tego lepiej niz gotowe rozwiazania.

Czemu nie probujesz wyrywac na allegro gotowego filtra w dobrej cenie. Takie z 40L C100 wisza tam wszak za <2000PLN?

marcin

firepunch napisał:
Wygląda sensownie, tylko czy nie będzie on za mały na 24osoby (2m^3/dobe) ?

No jasne, ze za maly. Ale sam podawalem cene za 25L zloza. A tu masz 40L. W tej cenie masz 40L zloza, najdrozszy element (glowica). Wszystko co potrzebujesz, to wieksza butla (roznica niewielka), i wiecej zywicy, a tej tak czy siak nie "wytoczysz" ;-)

Chodzi mi o to, ze nie musi to kosztowac 4-5.

marcin

firepunch napisał:
Ok, a gdyby pójść na łatwizne i kupić te 50L żywicy za 600zl + sama gotową głowice , a resztę wyrzeźbić samemu? (tylko ile mogła by kosztować używana głowica?)
Ale ta reszta to juz niewiele bo zostaje w zasadzie zbiornik filtra, i zbiornik na solanke.. Nawet nowy zbiornik taki jak sie stosuje do filtrow, to nieduzy koszt, pewnie z 500PLN. Uzywanych glowic nigdy nie widzialem. ALe tez nie szukalem bo nie mam takiej potrzeby.

marcin

firepunch napisał:
Wygląda sensownie, tylko czy nie będzie on za mały na 24osoby (2m^3/dobe) ?

Te 4-5 tyś złotych wyglądają sensownie ale od warunkiem, że firma oferująca "odrobiła lekcje";)

Zwykły zmiękczacz z 40 czy nawet 50 litrami złoża nie poradzi sobie z wydajnością.

25 osób potrzebuje generuje przepływ chwilowy, zgaduję, 6-10 m3/h

Tymczasem zwykły zmiękczacz daje maksymalnie 2m3/h

Rozwiązania są dwa, albo jedne duży zmiękczacz np. 100 litrów złoża z głowicą z przyłączem 1,5 cala (Clack WS1.5 EI - nominalnie 13,6 m3/h)

Albo dwa mniejsze zbiorniki z dwoma "normalnymi" głowicami połączone równolegle np: WS1 CI Twin Alternatin (nominalnie 2x6,1 m3/h)

http://vpx.pl/i/eiTWU.jpg

Przewaga drugiego rozwiązania jest taka, że głowica mogą regenerować się naprzemiennie dzięki czemu zawsze będzie płynęła woda zmiękczona.

Również w czasie awarii jednej, zawsze zostanie druga

Jeśli chodzi o żywicę Indion 225 Na F za 300 zł to cena wydaj się lekko wygórowana;)