Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODŁÓGÓWKA – regulatory pokojowe a regulator pieca??

wyspa7

Recommended Posts

Witam,

W całym domu zaplanowałem podłogówkę ze sterowaniem temperatury w systemie Kan-Therm. W każdym pokoju (oprócz salonu) regulator temperatury podłączony do siłownika na rozdzielaczu poprzez listwę elektryczną.

Kocioł gazowy Junkers Cerapur Smart 14 kW ze sterownikiem FW100 umieszczonym w salonie (ok. 40m2).

W jednym ze sklepów gdzie kompletuję materiały doradca techniczny zaproponował aby na obiegach salonowych nie montować siłowników – kiedy piec będzie pracował to i obieg wody w podłogówce:

Ale co będzie w przypadku gdy:

1. W którymś z pomieszczeń na poddaszu jest niższa temperatura od zadanej, otwiera siłownik – ale piec nie wie że ma grzać – bo w salonie temperatura jest ok.

2. W salonie jest kominek – podczas palenia temperatura wzrośnie – FW100 wyłączy piec – no ale np. na poddaszy w jednym z pokoi temperatura spadnie.

Czy może w inny sposób sterować piecem z listwy elektrycznej ?? Ale jakie zadanie będzie miał w tym wszystkim FW100 coby kocioł wiedział "o co kaman" :)

Proszę poradźcie jak najlepiej to wszystko zgrać ??

Andrzej

Jestem "teoretykiem", to znaczy od jakiegoś czasu myślę o takim indywidualnym sterowaniu każdym pomieszczeniem/pętlą.

Wydaje mi się, że twoje obawy są jak najbardziej słuszne i uzasadnione.

Taki układ, z centralnym regulatorem w salonie nie będzie działał dobrze.

W salonie, (i szczególnie w salonie) regulacja powinna być indywidualna, swoim własnym termostatem.

Według mnie miejsce FW100 jest bezpośrednio na kotle. Jeśli w ogóle FW100 jest potrzebny w takiej instalacji.

Większość parametrów kotła można ustawić bezpośrednio na kotle.

Ewentualna korzyść to może być sterowanie pogodowe, ale to też jest dyskusyjne, czy taka regulacja jest w tej sytuacji potrzebna.

Jakie chcesz zastosować termostaty ?

Pytam, bo według moich przemyśleń, powinny to być termostaty z regulacją typu PI a nie z histerezą.

Inne moje przemyślenie dotyczące termostatów - wystarcza termostaty bez programowania czasowego temperatury.

Przy ogrzewaniu podłogowym, zmiana temperatury w ciągu dnia jest z byt "kosztowna" (kosztowna w pieniądzach, w czasie i w komforcie użytkowania).

Sugestia: rzuć okiem na wersję kotła Cerapur Comfort ZSBR 16-3A, która posiada pompę elektroniczną. W sytuacji, gdy poszczególne pętle są zamykane i otwierane w sposób dynamiczny, elektroniczna pompa, automatycznie dopasowująca swoją moc do potrzeb, może to być bardzo korzystne ...

wyspa7

FW100 wyłączy jedynie moduł palnika kotła, pompa kotłowa będzie dalej pracowała bo musi.

Kocioł wtedy jest sterowany w funkcji temperatury wewnętrznej, tej w salonie.

Termostat w salonie zamontuj, chyba że FW100 ma opcję podłączenia siłowników z wężownic ułożonych w salonie, ale jak znam Junkersa, to jest to mało prawdopodobne.

Rozumiem, że nie będziesz stosować mieszacza, tylko ustawisz odpowiednią temperaturę na kotle.

W tym wariancie proponuję jednak wysterować moduł palnika w funkcji zarówno temperatury wewnętrznej jak i zewnętrznej, wtedy będziesz mógł regulować temperaturą OP w oparciu o krzywe grzewcze.

nilsan

Jestem "teoretykiem",

Witam w klubie :)

Według mnie miejsce FW100 jest bezpośrednio na kotle. Jeśli w ogóle FW100 jest potrzebny w takiej instalacji.

Hmm, czy jest potrzebny?? Moim zdaniem tak - chociażby jako pogodówka.

Trzeba też rozłączyć piec gdy temperatura w pomieszczeniach osiągnie zadaną wartość, aby ciągle nie gonił wody między rozdzielaczami gdy wszystkie siłowniki zamknięte są. Na listwach elektrycznych jest wyjście pompowe - które rozłącza pompę przy mieszaczu - jeśli jest zastosowany. U mnie go nie będzie - może wykorzystać ten sygnał do rozłączenia pieca?? Tylko jak "zmostkować" te sygnały z 2 listew - jakiś układ logiczny - jeśli któryś da "1" to piec startuje - chyba że bez tego sie obędzie jeśli jest to styk beznapięciowy - może ktoś z instalatorów napisze.

Jakie chcesz zastosować termostaty ?

Pytam, bo według moich przemyśleń, powinny to być termostaty z regulacją typu PI a nie z histerezą.

Inne moje przemyślenie dotyczące termostatów - wystarcza termostaty bez programowania czasowego temperatury.

Przy ogrzewaniu podłogowym, zmiana temperatury w ciągu dnia jest z byt "kosztowna" (kosztowna w pieniądzach, w czasie i w komforcie użytkowania).

Już mam zakupione - http://allegro.pl/kan-therm-termostat-elektroniczny-k-800100-230v-i2064250481.html

Sugestia: rzuć okiem na wersję kotła Cerapur Comfort ZSBR 16-3A, która posiada pompę elektroniczną. W sytuacji, gdy poszczególne pętle są zamykane i otwierane w sposób dynamiczny, elektroniczna pompa, automatycznie dopasowująca swoją moc do potrzeb, może to być bardzo korzystne ...

Jednak chciałym zostać przy tym 14 kW, tym bardziej, że jest tańszy o ponad 2 kpln. A co do pompy elektronicznej - zawsze chyba można "rozbebeszyć" junkersa i wstawić np. GRUNDFOS ALPHA 2 25-60 - nie wiem czy wejdzie do środka, raczej nie - ale chyba można zamontować na zewnątrz ??

Pozdrawiam

Andrzej

wyspa7

FW100 wyłączy jedynie moduł palnika kotła, pompa kotłowa będzie dalej pracowała bo musi.

Kocioł wtedy jest sterowany w funkcji temperatury wewnętrznej, tej w salonie.

Termostat w salonie zamontuj, chyba że FW100 ma opcję podłączenia siłowników z wężownic ułożonych w salonie, ale jak znam Junkersa, to jest to mało prawdopodobne.

Rozumiem, że nie będziesz stosować mieszacza, tylko ustawisz odpowiednią temperaturę na kotle.

W tym wariancie proponuję jednak wysterować moduł palnika w funkcji zarówno temperatury wewnętrznej jak i zewnętrznej, wtedy będziesz mógł regulować temperaturą OP w oparciu o krzywe grzewcze.

nilsan

Też nie uważam, abym mógł podpiąć FW100 bezpośrednio do listwy elektrycznej i zamykać siłowniki na obwodach salonowych.

A może w salonie zastosować regulator taki sam jak w reszcie pomieszczeń i sterować siłownikami, a FW100 wykorzystywać jako pogodówkę.

Z listw elektrycznych wziąć sygnał wyłączenia pomp (kiedy wszystkie siłowniki są zamknięte - i rozłączyć kocioł ???

Tylko czy da to sie w praktyce zrealizować ??? Ciekaw jestem jak inni mają u siebie to rozwiązane ?

Pozdrawiam

Andrzej

Hmm, czy jest potrzebny?? Moim zdaniem tak - chociażby jako pogodówka.

Według mnie, kiedy nad temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach czuwają "inteligentne" termostaty, nie jest to konieczne.

Czy będziesz miał grzejniki ręcznikowe w łazience/łazienkach ? Jeśli tak, to nie można za bardzo zejść z temperaturą zasilania.

Oczywiście, od przybytku głowa nie boli... FW na pewno będzie plusem.

Trzeba też rozłączyć piec gdy temperatura w pomieszczeniach osiągnie zadaną wartość, aby ciągle nie gonił wody między rozdzielaczami gdy wszystkie siłowniki zamknięte są. Na listwach elektrycznych jest wyjście pompowe - które rozłącza pompę przy mieszaczu - jeśli jest zastosowany. U mnie go nie będzie - może wykorzystać ten sygnał do rozłączenia pieca?? Tylko jak "zmostkować" te sygnały z 2 listew - jakiś układ logiczny - jeśli któryś da "1" to piec startuje - chyba że bez tego sie obędzie jeśli jest to styk beznapięciowy - może ktoś z instalatorów napisze.

Piec sam się wyłączy, jeśli nie będzie zapotrzebowania na ciepło (różnica pomiędzy temperaturą zasilania i temperaturą powrotu w kotle mniejsza niż zadana wartość). Mowa o palniku.

Nie wiem, czy uda się odciąć pompę za pomocą zewnętrznego sterowania...

Nie znalazłem nigdzie dokładnego opisu tego termostatu. Czy one mają regulację typu PI czy histereza ?

Jednak chciałym zostać przy tym 14 kW, tym bardziej, że jest tańszy o ponad 2 kpln. A co do pompy elektronicznej - zawsze chyba można "rozbebeszyć" junkersa i wstawić np. GRUNDFOS ALPHA 2 25-60 - nie wiem czy wejdzie do środka, raczej nie - ale chyba można zamontować na zewnątrz ??

Myślę, że na gwarancji nie będziesz chciał ryzykować takiej wymiany.

Sprawdź, czy przy pompie, jaka jest w "Twoim" Junkersie nie będziesz musiał zastosować tzw. sprzęgła hydraulicznego, aby pompa, która pracuje ze stałą wydajnością mogła obsłużyć układ który może mieć wszystkie pętle otwarte a w pewnych sytuacjach (gdy wszystkie pomieszczenia są nagrzane) wszystkie pętle zamknięte.

Sprzęgło nie jest najtańsze ...

Też nie uważam, abym mógł podpiąć FW100 bezpośrednio do listwy elektrycznej i zamykać siłowniki na obwodach salonowych.

A może w salonie zastosować regulator taki sam jak w reszcie pomieszczeń i sterować siłownikami, a FW100 wykorzystywać jako pogodówkę.

Takie rozwiązanie właśnie sugerowałem.

Z listw elektrycznych wziąć sygnał wyłączenia pomp (kiedy wszystkie siłowniki są zamknięte - i rozłączyć kocioł ???

Tylko czy da to sie w praktyce zrealizować ??? Ciekaw jestem jak inni mają u siebie to rozwiązane ?

Pozdrawiam

Andrzej

To jest błędne podejście, ponieważ kocioł oprócz CO musi jeszcze obsłużyć CWU, np. poprzez zawór 3D przełączający.

Propozycja gp69 jest właściwa. Zamiast gotowego sprzęgła zrób zwykły bypass i uzyskasz to samo. Konieczna będzie wtedy druga pompa za sprzęgłem do napędu podłogówki, którą wyłączysz z poziomu listwy OP. Jeżeli masz dwie listwy to odpowiednie porty zapnij równolegle. Dobrze jest również za pompą OP zapiąć równolegle zawór nadmiarowo-upustowy.

nilsan

Takie rozwiązanie właśnie sugerowałem.

To jest błędne podejście, ponieważ kocioł oprócz CO musi jeszcze obsłużyć CWU, np. poprzez zawór 3D przełączający.

Propozycja gp69 jest właściwa.

Kiedyś w mieszkaniu miałem piec gazowy jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem (tylko grzejniki z termostatami). Pierwszy sezon pracował bez żadnego regulatora - cały czas pompa goniła wodę - piec sprawdzał temperaturę powrotu z instalacji i odpowiednio załączał palnik - bardzo duże taktowanie kotła - pomijam fakt, że był przewymiarowany.

Na drugi sezon zamontowałem zwykły regulator pokojowy (bezprzewodowy) - do pieca podłączyłem 3 kabelki (w piecu była specjalna listwa z dwoma przekaźnikami - jeden normalnie zamknięty, drugi normalnie otwarty). Sterownik po osiągnięciu temperatury zadanej wyłączał ładnie (zwierał lub rozwierał styk) na kotle - pompa i palnik wyłączały się. Start kotła był wówczas gdy temperatura na sterowniku spadła poniżej zadanej.

Proste i super rozwiązanie - w porównaniu do sezonu poprzedniego - oszczędność prądu i gazu. Temperatura CWU (ustawiona bezpośrednio na kotle) była utrzymywana w zasobniku na zadanym poziomie bez znaczenia czy sterownik odłączył ogrzewanie - priorytet CWU tak to chyba fachowo się nazywa.

I właśnie powyższy model pracy kotła chciałbym zrealizować u siebie. Nie chcę aby pompa pracowała w układzie zamkniętym (kiedy siłowniki są zamknięte) - tylko piec rozłączył palnik i pompę. Czyli po spięciu równoległym portów z listwy zamknąłbym lub otworzył ten stycznik od sterowania kotła. Junkers chyba ma takie złącze do podpięcia takiego regulatora (sam nie wiem, gdyż jeszcze nie zakupiłem tego pieca). A CWU powinno pracować niezależnie od ogrzewania - i powinien to piec automatycznie realizować ??

Zamiast gotowego sprzęgła zrób zwykły bypass i uzyskasz to samo. Konieczna będzie wtedy druga pompa za sprzęgłem do napędu podłogówki, którą wyłączysz z poziomu listwy OP. Jeżeli masz dwie listwy to odpowiednie porty zapnij równolegle. Dobrze jest również za pompą OP zapiąć równolegle zawór nadmiarowo-upustowy.

Rzeczywiście - dzisiaj przyjrzałem się dokładnie listwom - przy zamkniętych zaworach na rozdzielaczu nie ma przepływu wody.

Więc rozumiem , że za pompą kotła na obieg OP należy wstawić wyżej wspomniany zawór - czy taki - http://www.imi-internationalcee.com/pl/products_catalog/heimeier,c,520,p,547,_Zawor_upustowy_Hydrolux.html ???. Po zamknięciu siłowników (wzrost ciśnienia) zamknie obieg z powrotem do pieca.

Teraz nie rozumiem tylko czemu muszę stosować dodatkową pompę w takim obiegu??

Pozdrawiam

Andrzej

Czy będziesz miał grzejniki ręcznikowe w łazience/łazienkach ? Jeśli tak, to nie można za bardzo zejść z temperaturą zasilania.

Tak, będą 2 grzejniki łazienkowe - zasilone oddzielnie z listwy - bez siłowników - kiedy piec będzie pracował - to zawsze będą letnie.

Nie wiem, czy uda się odciąć pompę za pomocą zewnętrznego sterowania...

Napisałem w poscie wyżej jak ładnie rozłączałem cały kocioł (palnik i pompę) w innym piecu.

Nie znalazłem nigdzie dokładnego opisu tego termostatu. Czy one mają regulację typu PI czy histereza ?

Niestety też nie wiem.

Myślę, że na gwarancji nie będziesz chciał ryzykować takiej wymiany.

Przy tej cenie pieca - ok 3,5 kPln - jestem w stanie zaryzykować :)

Tylko czy stosując taką pompę np. http://allegro.pl/pompa-c-o-lfp-5-w-experia-25-40-alhpa-2-nowosc-i2104995243.html - zawór nadmiarowo upustowy będzie dalej miał zastosowanie - czy pompa sama obniży wydajność, ew. wyłaczy się??

wyspa7

Nie każdy kocioł takie porty ma, które pozwoliły by na realizację opisanych przez ciebie funkcji.

Poza tym mogą one na sztywno zablokować moduł palnika i pompę kotłową, uniemożliwiając opcję ładowania CWU.

Opisaną przez ciebie funkcjonalność wykorzystuje się do blokowania kotła gazowego współpracującego z alternatywnym źródłem ciepła typu PC lub kominek z PW.

Druga pompa i zawór nadmiarowo-upustowy nie będzie ci potrzebny jeżeli zrezygnujesz z proponowanego układu z bypassem i będziesz próbował zrealizować swoją koncepcję. Osobiście wątpię, żeby ci się to udało. Listwy KAN-THERM z modułem pompowym wyłączają pompy mieszające w układach zblokowanych z rozdzielaczami OP jeżeli wszystkie siłowniki podpięte do listwy się zamkną.

nilsan

wyspa7

Osobiście wątpię, żeby ci się to udało. Listwy KAN-THERM z modułem pompowym wyłączają pompy mieszające w układach zblokowanych z rozdzielaczami OP jeżeli wszystkie siłowniki podpięte do listwy się zamkną.

nilsan

Nie upieram się do końca z tym rozłączeniem kotła (palnik i pompa) - moje wcześniejsze doświadczenie z piecami gazowymi były takie jak opisałem.

Rozumiem, że problemem jest wyłączenie pompy - ok rezygnujemy z tego.

Zatem przy pompie elektronicznej - po zamknięciu wszystkich siłowników pompa sama ustawi minimalny przepływ???

Zatem popracujmy nad ostateczną koncepcją - która ma "prawo" działać :)

- siłowniki na wszystkich obwodach ( zostawiam tylko drabinki w łazienkach bez siłowników)

- FW100 lub 200 na kotle - tylko jako pogodówka - nie bierze pod uwagę temp wewnętrznej pomieszczenia (bo i jak jak znajduje się na kotle)

(ew. w wersji ekonomicznej samemu ustawić temeraturę zasilania???

- przy pompie zwykłej (nie wiem jaka jest oryginalnie w Cerapur smart 14 kw) - stosuje zawór nadmiarowo upustowy

- przy pompie elektronicznej - mogę obyś się bez zaworu ??

Zatem moje pytania:

1. czy mogę pozbyć się regulatora pogodowego i ustawiać ręcznie temp zasilania na kotle??

2. przy pompie elektronicznej, wraz z zamykaniem się poszczególnych siłowników - pompa będzie automatycznie zmniejszała przeplyw . Nie ma potrzeby stosowania zaworu nadmiarowo - upustowego??

Chyba to wszystko.. proszę o komentarz do powyższego.

Andrzej

Kontaktowałem się z serwisem technicznym (infolinia + kontakt e-mail) Junkersa i przedstawiłem schemat działania z siłownikami i termostatami na każdej pętli.

Mowa była o wersji kotła Cerapur Comfort lub Modul. Bez żadnych dodatkowych pomp i urządzeń.

Mieli tylko jedno zastrzeżenie - trzeba pozostawić minimalny przepływ przy zamkniętych wszystkich sterownikach. W Twoim przypadku to nie problem, bo masz na stałe podłączone grzejniki ręcznikowe.

Palnik dostosuje swą moc, i w razie potrzeby się wyłączy.

Pompa dostosuje swą moc do aktualnych potrzeb (ale chyba się do końca nie wyłączy, stąd potrzebne grzejniki ręcznikowe).

Choć przyznali, że układ jest nietypowy...

Uwaga: trzeba sprawdzić, czy sama pompa kotła będzie w stanie obsłużyć daną instalację.

Szczegółowe parametry pomp i przy okazji całych kotłów można sprawdzić w instrukcjach instalatorskich Junkersa dostępnych tutaj:

http://www.szkolenia-junkers.pl/materialy,81.html

1. czy mogę pozbyć się regulatora pogodowego i ustawiać ręcznie temp zasilania na kotle??

2. przy pompie elektronicznej, wraz z zamykaniem się poszczególnych siłowników - pompa będzie automatycznie zmniejszała przeplyw . Nie ma potrzeby stosowania zaworu nadmiarowo - upustowego??

Według mnie, odpowiedź jest twierdząca, na oba pytania.

Kiedyś dopytywałem się producenta systemu: http://www.thermozyklus.de/en/home.html

jak to działa. Okazuje się, że oni w ogóle nie stosują regulacji pogodowej ...

Edytowane przez gp69

wyspa7

Masz błędne wyobrażenie o pompach elektronicznych.

Choć prawdą jest, że te pompy potrafią regulować przepływ i wysokość podnoszenia, ale tylko w pewnym zakresie, ograniczonym górną i dolną charakterystyką, czyli odnosząc to do zwykłej pompy, pomiędzy charakterystykami dla I i III prędkości obrotowej.

W pozostałych obszarach zachowują się jak zwykłe pompy ze stałą charakterystyką, tzn. że trzeba im zabezpieczyć przepływ minimalny.

W jaki sposób chcesz to zrobić w układzie bez zaworu nadmiarowo-upustowego, kiedy siłowniki zamkną wszystkie wężownice OP, a głowice termostatyczne obiegi poprzez grzejniki łazienkowe?

Rozumiem, że masz tylko podłogówkę i ze dwa grzejniki łazienkowe dobrane pod parametry OP.

Jak na zaworach termostatycznych przy grzejnikach łazienkowych nie zamontujesz głowic termostatycznych i ustawisz na nich sumaryczny odpowiedni przepływ minimalny dla pompy, to nie będziesz musiał stosować zaworu nadmiarowo-upustowego i dodatkowej pompy OP + bypass oraz odpadnie ci problem z wyłączaniem pompy kotłowej po zamknięciu się wszystkich siłowników.

nilsan

gp69

Nie wiem, który rozważa kolega wyspa7, ale Bosch który jest właścicielem obu marek tzn. Junkers i Buderus, w przypadku Junkersa poszedł na maksymalne oszczędności w celu obniżenia ceny kosztem jakości i ograniczeń w funkcjonalności i od roku zabrał się za psucie marki Buderus wprowadzając kocioł GB 072 i GB172.

nilsan

gp69

Nie wiem, który rozważa kolega wyspa7, ale Bosch który jest właścicielem obu marek tzn. Junkers i Buderus, w przypadku Junkersa poszedł na maksymalne oszczędności w celu obniżenia ceny kosztem jakości i ograniczeń w funkcjonalności i od roku zabrał się za psucie marki Buderus wprowadzając kocioł GB 072 i GB172.

nilsan

rozważam Junkers Cerapur Smart (bez pompy elektronicznej)

wyspa7

Masz błędne wyobrażenie o pompach elektronicznych.

Choć prawdą jest, że te pompy potrafią regulować przepływ i wysokość podnoszenia, ale tylko w pewnym zakresie, ograniczonym górną i dolną charakterystyką, czyli odnosząc to do zwykłej pompy, pomiędzy charakterystykami dla I i III prędkości obrotowej.

W pozostałych obszarach zachowują się jak zwykłe pompy ze stałą charakterystyką, tzn. że trzeba im zabezpieczyć przepływ minimalny.

W jaki sposób chcesz to zrobić w układzie bez zaworu nadmiarowo-upustowego, kiedy siłowniki zamkną wszystkie wężownice OP, a głowice termostatyczne obiegi poprzez grzejniki łazienkowe?

Rozumiem, że masz tylko podłogówkę i ze dwa grzejniki łazienkowe dobrane pod parametry OP.

Jak na zaworach termostatycznych przy grzejnikach łazienkowych nie zamontujesz głowic termostatycznych i ustawisz na nich sumaryczny odpowiedni przepływ minimalny dla pompy, to nie będziesz musiał stosować zaworu nadmiarowo-upustowego i dodatkowej pompy OP + bypass oraz odpadnie ci problem z wyłączaniem pompy kotłowej po zamknięciu się wszystkich siłowników.

nilsan

Dzięki za wyjaśnienia - zapomniałem jeszcze o tych głowicach termostatycznych - że one przecież też mogą zamknąć obieg.

Dodanie zaworu nadmiarowo-upustowego też nie jest problemem czy też kosztem. Zatem reasumując system składałby się:

- siłowniki na wszystkich obwodach ( zostawiam tylko drabinki w łazienkach bez siłowników)

- FW100 lub 200 na kotle - tylko jako pogodówka - nie bierze pod uwagę temp wewnętrznej pomieszczenia (bo i jak jak znajduje się na kotle)

- stosuje zawór nadmiarowo upustowy - dla zapewnienia minimalnego przepływu

Czy teraz to byłoby to poprawnie wykonane - pompa zostaje standardowa (nie elektroniczna) ????.

Pozdrawiam