Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd z drogi gminnej - problem

Recommended Posts

Witam,

mam problem z projektem/budową zjazdu z drogi gminnej na drogę wewnętrzną prowadzącą do mojej działki. Przed zakupem działki wystąpiliśmy o warunki zabudowy, które zostały wydane. Wjazd na działkę ma być realizowany po przez drogę wewnętrzną - wydzieloną przez geodetę i zatwierdzoną przez Urząd Miejski w warunkach zabudowy wydanych dla sąsiada.

Problem w tym że zamierzam wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę domu, a wg. mojego projektanta muszę wybudować zjazd z drogi gminnej, na który nie otrzymam pozwolenia (pomimo zatwierdzenia i opisania zjazdu w WZ). Nie otrzymam pozwolenia na zjazd, ponieważ ma się on znajdować na 90 st. zakręcie drogi gminnej, a dodatkowo, na granicy zaprojektowanego zjazdu znajduje się lampa uliczna :/ Projektant sugeruje abym porozmawiał z właścicielem dzialki znajdującej się przy wieździe na drogę wewnętrzną i nakłonił go do oddania kawałka działki pod przedłużenie o 20m drogi wewnętrznej i oddalenie zjazdu od nieszczęsnego zakrętu drogi. :eek: Szok!

Poradźcie to mam zrobić w tej sytuacji. Czy to możliwe abym nie otrzymał pozwolenia na wykonanie zjazdu mimo zatwierdzenia go w warunkach zabudowy?

W załączniku rysunek z umiejscowieniem zjazdu.

zjazd-z-drogi.jpg

Złożyłabym papiery do Pnb i zaczęła zastanawiać jak powstałby problem. Jako kierowca znam wiele takich miejsc jak Twój zjazd - nie wiem o co kaman.

Z tego co widzę nie budujesz zjazdu na drogę gminną tylko na drogę wewnętrzną, bo Twoja działka nie pylega do drogi gminnej. Dlaczego Twój architekt chce, żebyś budował coś nie na swoim gruncie ?

W drodze wewnętrznej mam współudział, a po drugie to w tym roku tylko ja zamierzam się budować i zjazd z drogi gminnej musi być zrobiony.

Również nagle zacząłem zauważać zjazdy w bardziej "niebezpiecznych" miejscach niż ten mój... a dodatkowo dr. gminna w tym miejscu jest o małym natężeniu ruchu - ok. 1 samochód na 10-20 min. W tym tygodniu będę w UM to osobiście wypytam w czym problem i ewentualnie dlaczego wydali warunki zabudowy i zatwierdzili taki zjazd.

• 2 weeks później...

Jestem bliski zawału :/ Okazało się, że nie mogę zbudować zjazdu z drogi gminnej na drogę wewnętrzną ponieważ miałby się on znajdować na skrzyżowaniu dwóch ulic! Na pytanie, to dlaczego wydano mi warunki zabudowy dla działki i usytuowano w tym miejscu zjazd... Pani w UM rozkłada ręce, sugerując abym porozmawiał z sąsiadem i odkupił od niego kawałek działki i zrobił zjazd z drogi z 20m przed "skrzyżowaniem". :jawdrop: Nie dość, że wydając błędną decyzję o WZ, wprowadzili mnie w błąd i narazili na spore wydatki (zakup działki, mat.bud.) to teraz muszę wybłagać sąsiada aby odstąpił mi kawałek swojej działki?

Znajomy geodeta proponuje złożyć wniosek o pozwolenie na zjazd (warunków budowy zjazdu) i w razie odmowy oddać sprawę do kolegium odwoławczego dołączając WZ... a znajmy notariusz podpowiada abym ostatecznie pozwał gminę do sądu i wnioskował o odszkodowanie.

eh... a ja tylko chciałem wybudować domek w spokojnej okolicy.

WZ nie 'zatwierdzają' zjazdu. Określają sposób dostępu do drogi publicznej. Budowa (lub przebudowa) zjazdu wymaga uzyskania uzgodnienia z zarządcą drogi w formie decyzji administracyjnej, a następnie pozwolenia na budowę.

Znajomy geodeta proponuje złożyć wniosek o pozwolenie na zjazd (warunków budowy zjazdu) i w razie odmowy oddać sprawę do kolegium odwoławczego dołączając WZ

Średnia rada. Zarządca drogi wyda ci negatywną decyzję lokalizacyjną powołując się na zapisy rozporządzenia mtigm o warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. A tam stoi jak byk, że zjazd z drogi publicznej nie może być usytuowany w obszarze oddziaływania skrzyżowania (z uwagi na bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego). Warunki zabudowy nie mają na etapie uzyskania decyzji lokalizacyjnej zjazdu z drogi publicznej nic do rzeczy. Istotne jest tylko złożenie wniosku z opłatą skarbową 82 zł, wykazanie tytułu do działki, na którą (oraz w razie potrzeby przez którą) jest zjazd, a także kwestie związane z bezpieczeństwem ruchu drogowego.

Kolizja lampy oświetlenia drogowego z planowanym zjazdem nie może być powodem odmowy wydania decyzji lokalizacyjnej, co najwyżej zarządca drogi może nakazać jej relokację.

Rozwiązanie jest, ale może być zupełnie nieekonomiczne - zbudować zjazd jako wlot skrzyżowania w kształcie litery Y drogi wewnętrznej (na którą będziecie zjeżdżać z sąsiadem) i drogi publicznej.

Edytowane przez tom ash

W załączniku zamieściłem mapę zasadniczą z dokładnie wyrysowaną drogą wewnętrzną (na niebiesko) wychodzącą na "skrzyżowanie" dróg gminnych. Żółty trójkąt to kawałek działki, który mogę odkupić i przeznaczyć na poszerzenie wjazdu. Poprzednia mapa jest mało dokładna :/

"Skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze."

Może i jest to skrzyżowanie, ale jak wspominałem, przez to skrzyżowanie samochód przejeżdża raz na 20 min. Nie chcę rozpisywać się nad usytuowaniem tej drogi na osiedlu ale na 100% ruch samochodowy w tym miejscu już się nie zwiększy - zostały max 2-3 wolne działki pod zabudowę. Po drugie, takich legalnych "skrzyżowań" ze zjazdami na ruchliwych drogach w moim mieście jest przynajmniej kilka.

zjazd.jpg