Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z instalacją wodną ciśnieniową

mat8

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam pewien problem który postaram się w miarę dokłądnie opisać.

W wynajmowanym przez mnie mieszkaniu były ostatnio wymieniane liczniki gazowe. Niestety dostęp do nich utrudniała pralka, tak więc została ona odłączona i przeniesiona w inne miejsce. Liczniki miały zostać zamontowane w innym miejscu więc została rozwalona ścianka z karton gipsu i

Gazownicy skończyli robotę i podłączyli gaz. Fachowiec - pan Złota Rączka który miał skończyć remont (tj. zrobić ściankę i podłączyć pralkę) pojawi się dopiero w przyszłym tygodniu.

Ja postanowiłem samodzielnie podłączyć pralkę. Rura do której była podłączona została zakręcona metalową zaślepką, którą odkręciłem. Niestety okazało się że w czasie remontu została zagubiona złączka i nie potrafiłem jej znaleźć.

Przy zakręcaniu zaślepki użyłem nieco za dużo siły :( - plastikowa rura pękła przy końcu. Zabezpieczyłem to prowizorycznie taśmą izolacyjną...

No i tu pytanie do forumowiczów - co robić? Instalacja jest z rur plastikowych nie wiem czy są klejone czy zgrzewane (po czym to mogę poznać?)

Czy jestem w stanie zabezpieczyć jakoś to pęknięcie (1cm)? Czy czeka mnie wymiana rury?

Pozdrawiam.

witam wyglada na połaczenie klejone rury 1/2 cala woda zimna - wiec podjezdzasz do sklepu z hydraliką kupujesz klej(15 zl) i oczyszczacz(15zł) do rur PVC-C złaczke z gwintem-

http://allegro.pl/nibco-zlaczka-z-gwint-klejona-11-4-zimna-wod-i2096026429.html

kawałek rurki i złaczke bez gwintu- (jezeli chcesz zachowac długosc rurki takiej jak jest ) tu masz instrukcje jak sie klei http://nibco.com.pl/pl/montaz_instalacji_pvc_c_i_pvc_u zamiast nozyc do ciecia mozna uzyc piłki do metalu tylko trzeba po cieciu usunac wióry wszystkie rzeczy zakupisz w kazdym hipermarkecie budowlanym powodzenia

Edytowane przez dyzu007