mat8 11.02.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Witam wszystkich, mam pewien problem który postaram się w miarę dokłądnie opisać. W wynajmowanym przez mnie mieszkaniu były ostatnio wymieniane liczniki gazowe. Niestety dostęp do nich utrudniała pralka, tak więc została ona odłączona i przeniesiona w inne miejsce. Liczniki miały zostać zamontowane w innym miejscu więc została rozwalona ścianka z karton gipsu i Gazownicy skończyli robotę i podłączyli gaz. Fachowiec - pan Złota Rączka który miał skończyć remont (tj. zrobić ściankę i podłączyć pralkę) pojawi się dopiero w przyszłym tygodniu. Ja postanowiłem samodzielnie podłączyć pralkę. Rura do której była podłączona została zakręcona metalową zaślepką, którą odkręciłem. Niestety okazało się że w czasie remontu została zagubiona złączka i nie potrafiłem jej znaleźć. Przy zakręcaniu zaślepki użyłem nieco za dużo siły - plastikowa rura pękła przy końcu. Zabezpieczyłem to prowizorycznie taśmą izolacyjną... No i tu pytanie do forumowiczów - co robić? Instalacja jest z rur plastikowych nie wiem czy są klejone czy zgrzewane (po czym to mogę poznać?) Czy jestem w stanie zabezpieczyć jakoś to pęknięcie (1cm)? Czy czeka mnie wymiana rury? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.02.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Nie masz wiedzy, narzędzi, materiałów..... pozostaje czekać na Złotą Rączke.Wrzuć fotke tej rury inaczej nikt nie podpowie jaka to rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.02.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Czasami pomaga metalową opaska - na chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzu007 12.02.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Nie masz wiedzy, narzędzi, materiałów..... pozostaje czekać na Złotą Rączke. Wrzuć fotke tej rury inaczej nikt nie podpowie jaka to rura. coz nikt jasnowidzem nie jest zdjęcie rury lub najlepiej połączenia jeśli to połączenie klejone bez problemu sobie powinieneś poradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat8 13.02.2012 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 ZdjZdjZdjZdj Z góry przepraszam za jakość tych "zdjęć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzu007 14.02.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) witam wyglada na połaczenie klejone rury 1/2 cala woda zimna - wiec podjezdzasz do sklepu z hydraliką kupujesz klej(15 zl) i oczyszczacz(15zł) do rur PVC-C złaczke z gwintem- http://allegro.pl/nibco-zlaczka-z-gwint-klejona-11-4-zimna-wod-i2096026429.html kawałek rurki i złaczke bez gwintu- (jezeli chcesz zachowac długosc rurki takiej jak jest ) tu masz instrukcje jak sie klei http://nibco.com.pl/pl/montaz_instalacji_pvc_c_i_pvc_u zamiast nozyc do ciecia mozna uzyc piłki do metalu tylko trzeba po cieciu usunac wióry wszystkie rzeczy zakupisz w kazdym hipermarkecie budowlanym powodzenia Edytowane 14 Lutego 2012 przez dyzu007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 19.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Z tego co kojarzę wąż doprowadzający wodę do pralki ma gwint wewnetrzny 3/4 cala., zamontuj zatem zawór 1/2x 3/4 cala (z filtrem najlepiej) aby zniwelowac roznice w wielkosciach średnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts