rosomakx4 12.02.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Słyszy się tu i ówdzie - zwłaszcza od użytkowników- że solary w przypadku PC mają sensAle i "mądre głowy" mówią że w przypadku PC to sensu nie ma Ktoś zasugerował mi nawet że w przypadku ogrzewania podłogowego wentylacja mechaniczna sensu nie maJakie są Wasze doświadczenia z w/w systemami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 12.02.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 solary - moze i troche sensu maja - wczoraj u mojej matki solary ogrzaly bufor do 70 stopni(pomimo mocnego mrozu) wentylacja zawsze ma sens .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 solary - moze i troche sensu maja - wczoraj u mojej matki solary ogrzaly bufor do 70 stopni(pomimo mocnego mrozu) wentylacja zawsze ma sens .... Koszt wytworzenia cwu w lecie przez PC to około 50 zł /miesiąc Tyle oszczedzisz jak będzie słońce.A napewno co jakiś czas serwis zawita. Procent w banku da więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 12.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Albo solar albo PC. Jak wyżej - to nawet bardzo fajne połączenie, ale niestety znaczne przeinwestowanie i praktycznie nigdy się nie zwróci. Co do częstych serwisów kolektorów - jeżeli instalacja jest prawidłowo wykonana to mając choć 2 zwoje więcej niż kura domowa i ręczną pompkę (np kwazar) to raz na pięć lat samemu zmieni się glikol. Jeżeli trzeba przepłukać instalację to lepiej zawezwać serwis jak się nie posada pompy elektrycznej. Oczywiście można trafić na spartolone instalacje tak jak z PC. Jak się czyta forum to też się dostaje gęsich skórek co marketingowcy potrafią wcisnąć inwestorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A ile kosztuje wymiana glikolu?W/g mnie 2 lata zysku z kolektorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 12.02.2012 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W zasadzie czytam że kolektory potrafią nawet nieźle wspomagać PC zimą - co by potwierdzało słowa lujski-iego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 12.02.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A ile kosztuje wymiana glikolu? W/g mnie 2 lata zysku z kolektorów 30L ok 250zł raz na 5 lat. Są instalatorzy na tym forum co twierdzą, iż po sprawdzeniu krzepliwości i ph i po 7 latach nie było konieczności wymiany, ale mniejsza o to. Ja i tak po 5 wymienię na nowy. Nam 50zł rocznie na grzanie wody gazem za nic w świecie nie wystarczy, ale nie generalizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 12.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W zasadzie czytam że kolektory potrafią nawet nieźle wspomagać PC zimą - co by potwierdzało słowa lujski-iego I tak i nie. Na tak - link do innej strony forum. Temperatury jakie osiągają moje kolektory płaskie wg co niektórych (szczególnie instalatorów próżniowych) nie powinny działać wcale. Na nie - trzeba by zainwestować w dodatkowy wymiennik, pompki mieszacze... = przeinwestowanie. Wg mnie niech mi dobrze zagrzeje CWU a CO już nie musi. To co pozostanie z grzania CWU to już na dogrzew domu to tyle co kot napłakał. Znowu przewymiarowana instalacja to problem latem... Czyli jak ktoś się uprze to wszystko można. Pytanie tylko czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Przerost treści nad formą... W tej kolejnosci to akurat bardzo pozytywne i pozadane zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W zasadzie czytam że kolektory potrafią nawet nieźle wspomagać PC zimą - co by potwierdzało słowa lujski-iego Cikawi mnie czy taki glupi pomysl, aby glikol przychodzacy z DZ w zimie przepchnac przez taka instalacje solarna i wtedy podac na parownik PCi mial by szanse zadzialac Zaznaczam, ze pomysl wlasnie wysslaem z palucha i nawet specjalnie nie przemyslalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 12.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Może ktoś kto zainwestował w solary pochwaliłby się wydatkiem na nie i ewentualnymi oszczędnościami?BTW. Planuję PC bezpośrednie parowanie + GWM + reku + kominek bez PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 12.02.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Grzeję olejem 3 lata temu założyłem solary (5 szt. zbiornik buforowy 900l), 2 lata temu WM z GWC rurowym(jedno i drugie ''tymy rencami''), w końcu dojrzałem do Pc (myślalem o tym w trakcie budowy ale w 2001 r ceny były kosmiczne). Teraz myślę jak to wszystko ładnie złożyć by efekt był jak najlepszy.Po termowizji jestem w szoku, poddasze do poprawy(izolacja cieplna). Jakieś pomysły, proszę o konstruktywne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.02.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A co po termowizji na poddaszu powoduje szok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 12.02.2012 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Pewnie kolory A poważniej ,gdzie masz najwięcej strat i jak sądzisz jak mogłeś temu zapobiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 13.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Pewnie kolory A poważniej ,gdzie masz najwięcej strat i jak sądzisz jak mogłeś temu zapobiec? Ścianka kolankowa/murłata, okno dachowe, muszę poprawić izolację na styku wieniec murłata. Pewnie jej tam nie ma i ciągnie zimno aż strach, izolacji poddasza nie robiłem osobiście, zdałem się na "fachowca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czyli jak zawsze Pańskie oko konia tuczy I jak mówił tow.stalin ufam ale sprawdzam oraz kontrola podstwą zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 17.02.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 I jak mówił tow.stalin ufam ale sprawdzam. To akurat słowa krwawego Feliksa (Dzierżyńskiego) są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie on mawiał nie ma osób niewinnych są tylko żle przesłuchani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie on mawiał nie ma osób niewinnych są tylko żle przesłuchani. http://wpolityce.pl/wydarzenia/4304-kolejna-wpadka-prezydenta-komorowskiego-tym-razem-cytuje-feliksa-dzierzynskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Koszt wytworzenia cwu w lecie przez PC to około 50 zł /miesiąc Tyle oszczedzisz jak będzie słońce.A napewno co jakiś czas serwis zawita. Procent w banku da więcej U mnie przy gruntowej i 3 osobach jest to latem 20zł miesięcznie!!! Nawet jakbym te solary miał dostać za darmo to bym się zastanawiał Przy PC solary nie mają kompletnie sensu. No chyba, że rodzina 20-to osobowa albo basen grzejemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts