Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC + solary + rekuperacja

rosomakx4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie robiłem symulację kosztorysu i porównałem 12 ofert nadesłanych przez firmy z branży. Wyszło taniej bezpośrednie (szczególnie w perspektywie czasu). Jaka firma wykonywała Ci instalację?

Z Bogucina koło Poznania. Wlecisz, to powiem ci jak to tanio zrobić;) Pisałem o tym wiele razy, ale już mi się nie chce:P

kurcze moze mi doradzicie bo w innym watku sami sprzedawcy

buduje domek 115 metrow po podlodze, mam kominek bez plaszcza wodnego

mialem wiele wycen pomp ciepla i wychodzi to tak, POMPA do CO i CWU , koszt 45-50 tys razem z robota i materialem ogrzewania podlogowego

sama pompa z bezposrednim parowaniem tylko do CO to koszt z podlogowka okolo 30 tys.

i teraz pytanie czym grzac CWU????

w firmie ktora mi wyceniala CO mam dwie opcje dokupic za okolo 9000 zl zbiornik 300L ktory da mi za darmo wode w zimie a w lecie grzeje ja grzalka 2 kW albo:

kupuje zbiornik z dodatkowa pompa ciepla tylko do CWU za okolo 12-13 tys i mam wode caly rok

obie opcje moim zdaniem o dupe rozbic z prostego powodu, podloge grzeje w pierwszym przypadku powiedzmy 5-6 miesiecy , a kolejne 6 miesiecy place jak za grzalke elektryczna a kosz t inwestycji to 9000 tys

opcja druga czyli inwestuje 13 tysiecy i mam caly rok CWU , na dobra sprawe sie zwroci za 30-40 lat bo koszt CWU jest niewielki dla 3 osobowej rodziny

myslalem tez o pompie powietrze-woda tylko do CWU, sa gotowe zestawy z zasobnikiem okolo 250 litro w cenie okolo 6-7 tys ale te znow dzialaja do pomiedzmy -7 stopni a przez 2-3 miesiace mrozow grzeje grzalka, chodzi mi tylko o to co najlepiej kupic zeby nie przeplacic

na pompe do CO jestem zdecydowany bo z wyliczen zwroci mi sie w ciagu 8-10 lat, natomiast mam dylemat co z CWU z gory dzieki za odpowiedz

Ale idę o zakład, że bez wylewki.

zaklad wygrany 1:0 dla Liwko

w cenie mialem:

pompa ciepla

kolektor poziomy + wykonanie

wykonanie instalacji ogrzewania podlogowego wraz z materialem w miedzi - styropian rozkladam sam , wylewke robie sam

podlaczenie calosci i odpalenie systemu wraz z regulacja

cena 2 tys EURO obejmuje zbiornik ktory jest grzany w zimie 300L ale jest grzany tylko wtedy gdy grzeje sie podloga, czyli moze byc tak ze cieplej wody mi braknie

cena 3 tys EURO obejmuje druga niezalezna pompe z drugim kolektorem poziomym ktora dziala caly rok ale tak jak pisalem - ani jedna ani druga opcja jest nieoplacalna i nie zwroci sie nigdy

sama suma pompy z wlasna robota ktora napisal Liwko czyli od 21 do 25 tys to tez nie malo bo robie sam i musze sie na tym znac, zlecajac to firmie place 20% wiecej ale z drugiej strony wtedy dostaje jeden papier na wszystko i inaczej wyglada sprawa kredytu w BOŚ a to tez plus, wiadomo ze 5 tys piechota nie chodzi ale ryzyko zlego wykonania dla tych 5 tys to dla mnie za duzo

dlatego szukam rozwiazania dla samej CWU chyba ze sa jakies tansze opcje calej instalacji pompy ciepla dla CO i CWU bo poki co wszystkie firmy od jakich dostalem wycene oferte maja na poziomie od 40 tys w wersji slabej , przez okolo 50 tys w wersji calkiem calkiem do wersji z kosmosu typu 140 tys

Skąd oni te ceny biorą??

Ile razy liczę materiał po cenie zakupu dla mnie plus vat robocizna i marża i nie mogę takich kwot osiągnąć...

Widać że marże trzeba by podnieść do 40% minimum na towarze...

Co do ceny zbiornika to mam 300l z dodatkową grzałką i wężownicą do pompy ciepła za 1850zł z 5 letnią gwarancją ;)