Liwko 19.02.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Może ktoś kto zainwestował w solary pochwaliłby się wydatkiem na nie i ewentualnymi oszczędnościami? BTW. Planuję PC bezpośrednie parowanie + GWM + reku + kominek bez PW Mam PC glikol-woda, WM z rekuperatorem, jeszcze nieskończony GWC i kominek bez płaszcza. Jest cacy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Mam PC glikol-woda, WM z rekuperatorem, jeszcze nieskończony GWC i kominek bez płaszcza. Jest cacy:) wysłalem Ci na priv info czemu glikol a nie bezpośrednie parowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 czemu glikol a nie bezpośrednie parowanie? Bo taniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.02.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No właśnie robiłem symulację kosztorysu i porównałem 12 ofert nadesłanych przez firmy z branży. Wyszło taniej bezpośrednie (szczególnie w perspektywie czasu). Jaka firma wykonywała Ci instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No właśnie robiłem symulację kosztorysu i porównałem 12 ofert nadesłanych przez firmy z branży. Wyszło taniej bezpośrednie (szczególnie w perspektywie czasu). Jaka firma wykonywała Ci instalację? Z Bogucina koło Poznania. Wlecisz, to powiem ci jak to tanio zrobić Pisałem o tym wiele razy, ale już mi się nie chce:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.02.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 spoko, poszukam Twoich wypowiedzi.Czy to jest ta firma? http://www.ppcpompy.eu/page14.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 spoko, poszukam Twoich wypowiedzi. Czy to jest ta firma? http://www.ppcpompy.eu/page14.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 19.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 kurcze moze mi doradzicie bo w innym watku sami sprzedawcy buduje domek 115 metrow po podlodze, mam kominek bez plaszcza wodnego mialem wiele wycen pomp ciepla i wychodzi to tak, POMPA do CO i CWU , koszt 45-50 tys razem z robota i materialem ogrzewania podlogowego sama pompa z bezposrednim parowaniem tylko do CO to koszt z podlogowka okolo 30 tys. i teraz pytanie czym grzac CWU????w firmie ktora mi wyceniala CO mam dwie opcje dokupic za okolo 9000 zl zbiornik 300L ktory da mi za darmo wode w zimie a w lecie grzeje ja grzalka 2 kW albo:kupuje zbiornik z dodatkowa pompa ciepla tylko do CWU za okolo 12-13 tys i mam wode caly rok obie opcje moim zdaniem o dupe rozbic z prostego powodu, podloge grzeje w pierwszym przypadku powiedzmy 5-6 miesiecy , a kolejne 6 miesiecy place jak za grzalke elektryczna a kosz t inwestycji to 9000 tys opcja druga czyli inwestuje 13 tysiecy i mam caly rok CWU , na dobra sprawe sie zwroci za 30-40 lat bo koszt CWU jest niewielki dla 3 osobowej rodziny myslalem tez o pompie powietrze-woda tylko do CWU, sa gotowe zestawy z zasobnikiem okolo 250 litro w cenie okolo 6-7 tys ale te znow dzialaja do pomiedzmy -7 stopni a przez 2-3 miesiace mrozow grzeje grzalka, chodzi mi tylko o to co najlepiej kupic zeby nie przeplacic na pompe do CO jestem zdecydowany bo z wyliczen zwroci mi sie w ciagu 8-10 lat, natomiast mam dylemat co z CWU z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Materiały na podłogówkę -około 3000złDZ poziome (samemu)-3000-5000złKotłownia -4000-7000złPC-11000-12000złRazem-21000-w górę.Pytanie, czy i ile zrobione samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.02.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 do materiałow na podłogówke dodałbym jeszcze wylewke - tez z jakies 3 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 do materiałow na podłogówke dodałbym jeszcze wylewke - tez z jakies 3 tys. Ale tego ci firma od PC nie robi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.02.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jakiś drogi ten zasobnik do cwu jeśli ma być tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.02.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ale tego ci firma od PC nie robi;) no, ale koszta trzeba dodac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 no, ale koszta trzeba dodac Nie. Do wycen podanych dla niego nie miał tej pozycji więc i teraz jej nie liczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.02.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie. Miał materiały na ogrzewanie podłogowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie. Miał materiały na ogrzewanie podłogowe ... Ale idę o zakład, że bez wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 19.02.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ale idę o zakład, że bez wylewki. zaklad wygrany 1:0 dla Liwko w cenie mialem: pompa ciepla kolektor poziomy + wykonanie wykonanie instalacji ogrzewania podlogowego wraz z materialem w miedzi - styropian rozkladam sam , wylewke robie sam podlaczenie calosci i odpalenie systemu wraz z regulacja cena 2 tys EURO obejmuje zbiornik ktory jest grzany w zimie 300L ale jest grzany tylko wtedy gdy grzeje sie podloga, czyli moze byc tak ze cieplej wody mi braknie cena 3 tys EURO obejmuje druga niezalezna pompe z drugim kolektorem poziomym ktora dziala caly rok ale tak jak pisalem - ani jedna ani druga opcja jest nieoplacalna i nie zwroci sie nigdy sama suma pompy z wlasna robota ktora napisal Liwko czyli od 21 do 25 tys to tez nie malo bo robie sam i musze sie na tym znac, zlecajac to firmie place 20% wiecej ale z drugiej strony wtedy dostaje jeden papier na wszystko i inaczej wyglada sprawa kredytu w BOŚ a to tez plus, wiadomo ze 5 tys piechota nie chodzi ale ryzyko zlego wykonania dla tych 5 tys to dla mnie za duzo dlatego szukam rozwiazania dla samej CWU chyba ze sa jakies tansze opcje calej instalacji pompy ciepla dla CO i CWU bo poki co wszystkie firmy od jakich dostalem wycene oferte maja na poziomie od 40 tys w wersji slabej , przez okolo 50 tys w wersji calkiem calkiem do wersji z kosmosu typu 140 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.02.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 aaa... ten Liwko to niezły farciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.02.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Skąd oni te ceny biorą?? Ile razy liczę materiał po cenie zakupu dla mnie plus vat robocizna i marża i nie mogę takich kwot osiągnąć... Widać że marże trzeba by podnieść do 40% minimum na towarze... Co do ceny zbiornika to mam 300l z dodatkową grzałką i wężownicą do pompy ciepła za 1850zł z 5 letnią gwarancją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 aaa... ten Liwko to niezły farciarz W dodatku w cenie nie było nawet rozłożenia, a to już jest przegięcie. Maciek, taniej już się nie da. Możesz wziąć jakąś tanią PC powietrzną, ale rachunki będą większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts