Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC + solary + rekuperacja

rosomakx4

Recommended Posts

Skąd oni te ceny biorą??

Ile razy liczę materiał po cenie zakupu dla mnie plus vat robocizna i marża i nie mogę takich kwot osiągnąć...

Widać że marże trzeba by podnieść do 40% minimum na towarze...

Co do ceny zbiornika to mam 300l z dodatkową grzałką i wężownicą do pompy ciepła za 1850zł z 5 letnią gwarancją ;)

ale ja mam oferte na pompe z bezposrednim parowaniem

suma sumarum jest to oferta najtansza

w podlodze plynie mi czynnik chlodniczy a nie woda no jak mi tlumaczono z tego wlasnie powodu ten zbiornik dziala tylko z ta instalacja

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W dodatku w cenie nie było nawet rozłożenia, a to już jest przegięcie.

Maciek, taniej już się nie da. Możesz wziąć jakąś tanią PC powietrzną, ale rachunki będą większe.

o ile samo rozlozenie styropianu to nie jakis problem, troche czasu moge poswiecic na to i czapka mi z glowy nie spadnie

generalnie tak jak pisalem cena za CO razem z podlogowka w miedzi 30 tys to dla mnie dobra cena , tylko sen z powiem mi zbija ogrzewanie CWU , myslalem o bojlerach , o ogrzewaczach przeplywowych no i o pompie powietrze woda bo w sumie przez 2 miesiace grzeje grzalka a tak to mam wode w dobrej cenie z pompy ktorej ceny sa powiedzmy na poziomie 5-7 tys a to jest juz spora roznica bo to polowa ceny oferowanej w pierwszej kalkulacji

No ale można wybrać pompę nibe z serii F i mamy z tego wodę plus ogrzewanie i żadnych dodatkowych kombinacji z jakimiś urządzeniami typu jeszcze jedna pompa do cwu :)

niewatpliwie plusem jest jedno urzadzenie o ile jest pewne, z drugiej strony niezalezne ogrzewanie i niezalezne CWU tez nie jest zle, jak sie cos zepsuje to nie zostaje sie na lodzie, no ale to juz tylko takie moje gdybanie bo pompy jeszcze nie mam

no i jeszcze jedna rzecz, jesli suma dwoch urzadzen jest tansza to bez sensu kupowac jedno

Edytowane przez maciek1000000

Materiały na podłogówkę -około 3000zł

DZ poziome (samemu)-3000-5000zł

Kotłownia -4000-7000zł

PC-11000-12000zł

Razem-21000-w górę.

Pytanie, czy i ile zrobione samemu?

Można by zaoszczędzić kilka złotych robiąc część spraw samemu. pytanie tylko co jeżeli system będzie wykonany na gotowo a tu po kilku tygodniach coś się rozpieprzy i to solidnie? Czy warto zaoszczędzić aby potem mieć kłopoty?

W ofertach jakie otrzymałem większość usług jest wykonywana kompleksowo, łącznie z wylewkami i solidny czas gwarancji. W związku z tym czy naprawdę warto bawić się samemu i podejmować ryzyko?

Można by zaoszczędzić kilka złotych robiąc część spraw samemu. pytanie tylko co jeżeli system będzie wykonany na gotowo a tu po kilku tygodniach coś się rozpieprzy i to solidnie? Czy warto zaoszczędzić aby potem mieć kłopoty?

W ofertach jakie otrzymałem większość usług jest wykonywana kompleksowo, łącznie z wylewkami i solidny czas gwarancji. W związku z tym czy naprawdę warto bawić się samemu i podejmować ryzyko?

To wszystko zależy od chęci, czasu i stanu twojego portfela;)