rosomakx4 12.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W mojej okolicy w 2013 planowo ma być kanalizacja, dom planuje oddać do końca 2012 czy chociażby tam zamieszkać. W związku z czym muszę wybudować jakieś szambo, dlatego zastanawiam się nad POS Pytanie tylko o to czy POS w przypadku planowanej kanalizacji na moim osiedlu nie zostanie odrzucony przez Starostwo P.Być może ktoś wie jak to jest z tymi POSami w przypadku planowanego skanalizowania i przy okazji zapytanie jaką nie zamarzającą POSke sugerujecie przy dość gliniastym terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikee 12.02.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Podejrzewam, że w miejscowym planie zagospodarowania jest zapis, że w momencie wybudowania kanalizacji jest nakaz podłączenia się do niej,a co za tym idzie może być zapis o braku zgody na budowę poś. Radzę w pierwszej kolejności przeczytać miejscowy plan zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 12.02.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 dzięki za wskazówke, o podłączeniu coś jest ale o zakazie poś nie słyszałem ,zadzwonie do Urzędu Miasta ew do Starostwa i dowiem się jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Na szambo prędzej się zgodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 12.02.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Na szambo prędzej się zgodzą Na szambo muszą, bo gdzieś to trzeba odprowadzic na POŚ na 99% nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Szambo mózns później zrobić na deszcżowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W mojej okolicy w 2013 planowo ma być kanalizacja, dom planuje oddać do końca 2012 czy chociażby tam zamieszkać. W związku z czym muszę wybudować jakieś szambo, dlatego zastanawiam się nad POS Pytanie tylko o to czy POS w przypadku planowanej kanalizacji na moim osiedlu nie zostanie odrzucony przez Starostwo P. Być może ktoś wie jak to jest z tymi POSami w przypadku planowanego skanalizowania i przy okazji zapytanie jaką nie zamarzającą POSke sugerujecie przy dość gliniastym terenie Dużo zależy od tego czy mieszkasz w gminie czy w mieście na prawach powiatu. Następna kwestia dotyczy tego czy obowiazuje plan zagospodarowania czy trzeba wystepować o decyzje o warunkach zabudowy. Zacznij o rozpoznania tego czy jest plan, a jeżeli nie ma to trzeba będzie wystąpić o wz i zobaczyć jakie wymogi w jej treści wpisze gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 05.03.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ja mam inny dylemat........ (kanaliza jest w planie - ale jeszcze nie ma jej- a w planie mam, ze moge miec oczyszczalnie bez rozsaczania) i teraz mam dylemata co wybrac??? - czy robic oczyszczalnie?, czy czekac na podlaczenie do kanalizy? - co bedzie lepszym rozwiazaniem? Inwestowac 20k w wykopy, oczyszczalnie i robote przy niej, wypompowywanie? czy lepiej placi 7 zl/m3 sciekow i tyle.? podpowiedzcie co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 06.03.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Jak lubisz frytki, to czekaj na kanalizę A tak serio, to koszt szamba i oczyszczalni wyrównają ci się po paru latach, więc lepiej się dowiedz, kiedy ma być ta kanaliza, pomnóż to przez 1,5 i przekalkuluj sobie, co lepsze. W użytkowaniu zawsze kanalizacja będzie wygodniejsza, ale oczyszczalnia tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 06.03.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 noooo wlasnie sam nie wiem... bo obecnie w blokach wylewam 3-4 m3 sciekow ( 3 osoby), wiec jesli w domu bede wylewal ok 6m3 x 7 zl to niech bedzie na oko 50 zl/m-c. to nijak sie ma do 20k za wykop + oczyszczalnie itd.... tylko czy dobrze licze te koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.03.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 noooo wlasnie sam nie wiem... bo obecnie w blokach wylewam 3-4 m3 sciekow ( 3 osoby), wiec jesli w domu bede wylewal ok 6m3 x 7 zl to niech bedzie na oko 50 zl/m-c. to nijak sie ma do 20k za wykop + oczyszczalnie itd.... tylko czy dobrze licze te koszty? Prawodpodobnie w domu bedziesz produkowal wiecej sciekow niz w bloku, wiec dobrze liczysz ze wyjdzie 6m na miesiac. Po drugie 20kPLN na oczyszczalnie biologiczna to wydaje sie sporo. Przy oczyszczalni zawsze bedziesz mial wiekszy lub mniejszy rezim na scieki: wybielacze, agresywne srodki czyszczace, siusianie po antybiotyku, tluszcz. Da sie z tym zyc ale trzeba pamietac. Kolejna rzecz, to skad bedziesz mial wode: wlasna studnia czy wodociag? Woda ze studni wymaga prawie zawsze jakiegos uzdatniania, co generuje wieksza ilosc sciekow i niekoniecznie musi byc przyjazne oczyszczalni. Moze sie zdarzyc jakas chemia w popluczynach z fitrow. W przypadku zmiekczania wody (tu zarowno wodoiag jak i studnia) do kanalizacji leci sporo soli (nawet pare kilo na tydzien). Bakterie moga to zniesc, ale sol nie wyparuje tylko trafi do gleby. Dla mnie spraw jest prosta. Kanalizacja. Koszt 50PLN miesiecznie na kanalizacje "zniknie" posrod innych kosztow utrzymania domu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 06.03.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 dzis gadalem z gosciem od oczyszczlani....powiedzial, ze: - oczyszczalnia biologicza jaka fajna to koszt 7k + 2k rozsaczanie i montaz + 1x w roku przeglad + prad przez rok ~ 20 zl..... - do tego gosc zaleca montaz zbiornika na oczyszczona wode aby podlewac ogrodek = 4k za zbiornik 10m3 + robota - ver dla tych co takie cos chca... - kanaliza to koszt przylacza + po 7zl/m3 scieku i nic cie nie interesuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 07.03.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 dzis gadalem z gosciem od oczyszczlani....powiedzial, ze: - oczyszczalnia biologicza jaka fajna to koszt 7k + 2k rozsaczanie i montaz + 1x w roku przeglad + prad przez rok ~ 20 zl..... Czy ktoś już miał przegląd robiony przez jakiś autoryzowany serwis? Ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts