ewemal 12.02.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Obserwując nowo powstałe domy, zauważyłam, że w niektórych zamiast tradycyjnie murowanego komina z cegły klinkierowej, na dachu są plastikowe kominy wentylacyjne (taka dachówka z wlotem - coś takiego, mam taką na odpowietrzeniu kanalizacji). Czy to jest może jakieś rozwiązanie dla komina wentylacyjnego?Mam taki komin z dwoma kanałami wentylacyjnymi, który obsługiwał będzie m.in. okap w kuchni. Zastanawiam się, czy zamiast murować - w środku wstawić dwie rury PCV o odpowiedniej średnicy i wypuścić na dach takimi kominkami. Poza tym mam w domu jeszcze dwa kominy spalinowo -wentylacyjne (kominek i CO), które oczywiście byłyby murowane. Mam dylemat, co tym trzecim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.02.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Rura i kominki pcv to dobry materiał na zrobienie odpowietrzenia kanalizacji a nie wentylacji pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Mam taki komin z dwoma kanałami wentylacyjnymi, który obsługiwał będzie m.in. okap w kuchni. Zastanawiam się, czy zamiast murować - w środku wstawić dwie rury PCV o odpowiedniej średnicy i wypuścić na dach takimi kominkami. Okap nadkuchenny - jak najbardziej, tyle, że trzeba tę rurę ocieplić a także musi posiadać: 1. zawór zwrotny (często jest fabrycznie zamontowany już w samym okapie, a jeśli nie, to trzeba dokupić i wstawić w rurociąg) 2. odskraplacz Do pozostałych bym nie polecał Edytowane 12 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 13.02.2012 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dzięki za opinię - jedna na "nie", jedna na "tak". Może ktoś jeszcze się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Obie są na nie. Wentylacja to wentylacja. Jeśli pytasz o wyjście okapu, o odpowietrzenie kanalizy - to tak. Ale Ty pytasz o komin wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 13.02.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A mógłby ktoś powiedzieć jakie są przeciwwskazania? Dla mnie już za późno, bo wymurowałem, ale w sumie nie wiem, dlaczego pomysł kolegi jest zły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.02.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) A mógłby ktoś powiedzieć jakie są przeciwwskazania? dlaczego pomysł kolegi jest zły? Jeszcze raz przeczytaj, co napisała Nefer: Kanalizacja i okap - TAK, wentylacja - NIE! Okap, to nie wentylacja! Radziłem Ci podłączenie okapu do rury PCW, bo jestem przeciwnikiem pakowania tłustych oparów z "aromatami" z gotowania do kanału murowanego, bo to wszystko potem w niego wsiąka i stanowi pożywkę dla grzybów i bakterii. A w rurę z PCW nie wsiąknie, lecz ma szansę sobie spłynąć (tym odskraplaczem) do kanalizy. No i te rury PCW jest szansa co jakiś czas oczyścić (zdezynfekować), a kanału murowanego - niewielka W kanałach murowanych znajdujących się w ogrzewanym domu (jako cieplejszych) jest lepszy ciąg. Mur, to akumulator ciepła. Rury PCW szybciej się w chłodnych porach roku wychładzają. Trzeba je dobrze docieplać, a i to czasem nie pomaga. Łatwiej w nich występuje "cofka". U siebie na poddaszu wyjątkowo zastosowałem krótkie rury z PCW w suficie podwieszanym (wywiew na nieocieplony strych) aby dach z licznymi kominami nie przypominał "jeża". Zaopatrzyłem je jednak w anemostaty i gdy jest "cofka", to po prostu zamykam. Ale to są tylko pokoje mieszkalne (bez gazu i wejść kanałów spalinowych) i dlatego tak można było zrobić. Pozdrawiam Edytowane 16 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 15.02.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jeszcze raz przeczytaj, co napisała Nefer: Kanalizacja i okap - TAK, wentylacja - NIE! Dokładnie tak jak kolega i inni piszą. Zwyczajnie kominki wentylacyjne , zintegrowane z dachówką, mają za mały przekrój i raczej nie sięgają do czy ponad kalenicę. Innym dobrym, po za murowanym, rozwiązaniem jest zespolony komin wentylacyjny jako konstrukcja z drewna (z desek) wykończonych np, blachą czy płytkami włókno-betonowymi, oczywiście ocieplony i ze skraplaczem, jeżeli taki komin będzie równo czy ponad kalenicą a otwory wentylacyjne będą przelotowe to cofka nie taka grożna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts