krzy27 25.11.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 miedziannik podobno obraz więcej znaczy niż tysiące słów:http://www.mera-sp.com.pl/files/images/content/rozwiazania/pole%20widzenia%20pirometru.jpg Technika pomiarowa nie jest mi obca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 26.11.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Krzy 27,ty sje nie nerwój,u mnie słowo droższe pieniędzy ,to samo jest narysowane na moim,jeśli jednak przystawisz całkiem do blachy to jakiś dokładny pomiar jest i nie chciej żebym cię nazwał ekspertem,chyba że lubisz.Jeśli coś takiego posiadasz to pomierz ściany zewnętrzne,podłogę i sufit a zobaczysz że miałem rację.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 27.11.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam.Po niecałym tygodniu palenia z zawirowaniem płomienia muszę powiedzieć że wymiennik jest wyraźnie czyściejszy. Co ciekawe płomień nie przejmuje się kwadratowym przekrojem i wir robi co najmniej dwa obroty, również oprócz głównego wiru tworzą się malutkie w rogach pionu ciepła.Więc chyba jednak warto. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 27.11.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam. Zorzk,producent mojego kotła robił w nim też test na pionie z cegieł szamotowych i stwierdził również, że nie ma większej różnicy niż pion okrągły .Wiem też, że końcówka płomienia wpadając do pionu nie może się stykać z przeciwległą ścianką,wtedy powstaje cienki nalot sadzy :cool:Jak się zrobi zima i nasypie śniegu zaczynam budowę i eksperymenty z prostym RS.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 27.11.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam. Zorzk,producent mojego kotła robił w nim też test na pionie z cegieł szamotowych i stwierdził również, że nie ma większej różnicy niż pion okrągły .Wiem też, że końcówka płomienia wpadając do pionu nie może się stykać z przeciwległą ścianką,wtedy powstaje cienki nalot sadzy :cool:Jak się zrobi zima i nasypie śniegu zaczynam budowę i eksperymenty z prostym RS.Pozdrawiam. Nie ma znaczenia czy płomień błękitny czy różowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 28.11.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 No to się zdecyduj, bo pomiędzy nimi jest jeszcze fioletowy .Jak uzyskam trochę jasno niebieskiego i białego na wylocie reszta fiolet,będę już trochę zadowolony;).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.12.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witam.Właśnie wkleiłem parę zdjęć na sąsiednim forum ,tam gdzie były zdjęcia kotła .Jak wygląda jasnoniebieski płomień już chyba wiem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 17.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Witam.Parę zdjęć z mojego pieca do gotowania i rozpalanie w HG,barakudashop mam nadzieję że nie będziesz miał depresji,to długie lata kombinowania co widzisz.Pozdrawiam.http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17644-vienybe-10-kw-gdzie-kupi%C4%87/page-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premakultura 18.12.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 . Na koniec tłumaczenie Roberta,,cytat,,Jest to system komorowy (z ang. Bell-czyli dzwon) oparty na teorii hydraulicznego ruchu gazów.,, Co to jest teoria hydraulicznego ruchu gazów??? coś się poplątało, czy jakaś nowa teoria swobodnego przepływu gazów,którą Kuzniecow wykorzystuje w większości swoich pieców. . Hej Pluton. W tlumaczeniu wykorzystalem okreslenie Szrajbera. Swobodny ruch gazow to tlumaczenie z ang. Free Gas Movement. I tak oczywiscie ze jest to to samo o czym pisze Grim Grimajlo, Podgornikow, Szrajber i Kuzniecow. De facto bylem u Kuzniecowa na seminarium. Poza cala teoria pieca komorowego powiem ze do paleniska mam pewne zastrzezenia. W sensie nie jest to tak dobrze dopracowane z proporcjami jak zrobił to Van Den Berg. Wlasnie zbudowalem sobie taki piec i do rakieciaka mu daleko. Ciekawie sie dzieje bo klasyczne zdunstwo sie zainteresowalo rakieciakiem. Bedziemy 15 stycznia w Kaflarni Zduny budowac rakietowego kaflaka na warsztatach:) Coś faktycznie sie rusza w temacie. A do Swiata Kominkow tez artykuła napisałem a ze nie jestem inzynierem ani zbyt dobrze na terminologi sie nie znam byc moze rowniez pojawia sie tam jakies bledy. Pozdrawiam rakietowe towarzystwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 25.12.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Witajcie. Po dłuższym czasie palenia z zawirowaniem widzę że to na pewno zmiana na plus, czystszy wymiennik i mniejsze spalanie, więc jeżeli jeszcze nie macie to naprawdę warto to zrobić. U mnie już tak zostaje. A to filmik z mojego domowego „tornada” widać wyraźnie wiry w rogach pionu o których pisałem wcześniej. Obserwację prowadzę przez lusterko które umieszczam nad pierwszym wymiennikiem, niestety temperatura nie pozwala na dłuższe filmowanie – to był już ostatni kawałek lustra, zauważcie na filmiku widać jak od dołu zaczyna się palić jego spodnia warstwa, później szkło nie wytrzymuje studzenia i pęka. Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 25.12.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Witaj.Gratuluję zawirowaczy,ale już się trochę pogubiłem,czy to rurki,czy co innego.Mam też prywatne pytanie do ciebie na p w.Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 29.12.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witaj.Gratuluję zawirowaczy,ale już się trochę pogubiłem,czy to rurki,czy co innego.Mam też prywatne pytanie do ciebie na p w.Wesołych Świąt. Witam. Zawirowanie zapoczątkowuje kawałek cegły szamotowej u wlotu do pionu ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.12.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witaj, a dokładniej gdzie i jakiej wielkości,może fotkę wrzucisz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 30.12.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Piszę o tym w poście nr 634, na filmiku widać ją po*lewej stronie wlotu do pionu. Można eksperymentować i przesuwać ją w prawo lewo, jeżeli nie będzie przylegać jednym bokiem do ściany wtedy wir jest zasilany niejako z dwóch źródeł i tak też miałem ostatnio.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 31.12.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witaj, dzięki za info,kusi mnie znowu coś włożyć w pion,ale przy takim spalaniu po miesiącu czasu, byłoby chyba grzechem,zdjęcia z postu 69 http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18701-nie-na-temat-z-piec-dolnego-spalania-hef/page-4 .Życzę wszystkim dużo zdrowia w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 31.12.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 MiedziannikPatrząc na Toje fotki wydaje mi się że mógłbyś włożyć też zawirowywacze do wymiennika, pion ciepła + komin muszą dawać duży przeciąg i w rezultacie wysoką temperaturę spalin. No chyba że zależy Ci na szybszym ładowaniu bufora i godzisz się z tą stratą.Szczęśliwego 2015 Wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 01.01.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam w Nowym Roku.Ja nie ładuję szybko bufora,to dla mnie nie właściwa teoria.Do bufora ładowanego grawitacyjnie pompa o mocy 25 W zaczyna ładować dopiero po jakichś 2 godz. w cyklu włącz 85,wyłącz 70 st. i robi to co najwyżej 10 razy na dobę .Po 2-3 godz. kocioł ma ciąg poniżej 10 Pa,klapka RCK prawie cały czas otwarta,pomimo to ciężko utrzymać temp. spalin na poziomie 200 st. ,zwłaszcza w ostatnie dni,gdzie było wysokie ciśnienie.Może wsadzę kawałek szamotki 3 cm. gr. w środek,tak planowałem na początku,ale diabeł mnie pokusił z tym sitem .Pomimo tak mocnego ciągu przy rozpalaniu bez wyciągu ledwo daje radę,strach pomyśleć jak bym nie miał tego urządzenia do rozruchu,również po dołożeniu pozostawiam na parę minut pracę wyciągu,do ustabilizowania procesu zgazowania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 01.01.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witaj.Jeżeli dobrze zrozumiałem to ciąg jest u Ciebie za słaby a przynajmniej w fazie rozruchu ?A próbowałeś zamknąć RCK szczelnie na ten czas? I czy w ogóle jest Ci on potrzebny? Według mnie sam pionowy wymiennik w kotle będzie niejako separował(regulował) pracę komina i pionu ciepła. U mnie ciąg w piecu wytwarza tylko pion ciepła (no może lekko wspomagany wentylacją mechaniczną) i przepycha to przez 3 wymienniki bez problemu.Podczas podmuchów wiatru słychać że ciąg maleje ale to jest chwilowe i przynajmniej jak na razie nie stanowi problemu (poczekam na większy wiatr)Może masz jakiś problem z dolotem powietrza do paleniska.Nie zrozumiałem o co chodzi z tym sitem ? I gdzie chcesz wsadzać te szamotki?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 01.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam ponownie,ciąg słaby tylko przy rozpalaniu,bo brak klapki krótkiego obiegu,co było zamierzone,ponieważ ta klapka to słaby punkt kotła,z czasem nieszczelna,póżniej się przepala,dlatego wyciąg znakomicie zastępuje,a dymu dużo mniej. RCK ma min. nastawę 10 Pa,a to za dużo po 2 godz.palenia,klapka cały czas w ruchu,czyli ciąg za duży,pion i wymiennik 80 cm. wys. to już na tak małą moc całkiem sporo pomimo to jak to się wszystko nagrzeje muszę PP porządnie zredukować żeby nie było ponad 230 st. w spalinach,przy rozpalaniu PP na full.Tak potężna jest różnica między rozpalaniem a wygrzanym kotle i kominie.Przy silnym wietrze klapka RCK w pozycji poziomej więcej obniżyć ciągu się nie da .Na początku wsadziłem kawałek blachy typu sito o oczkach fi 10 mm.,a pion nie był od tego tak idealnie czysty,kawałek szamotki gr. 3 cm. lub 6cm. wsadzę na dole pionu w środek dł. jakiś 10 cm. ,muszę dokładnie zmierzyć.tak aby płomień wpadając do pionu rozdzielił się a za szamotką był znowu cuzamen dokupy ale lekko zawirowany zanim przejdzie do ruchu pionowego wirowego w pionie.Tak zrozumiałem twoje zawirowanie i tak chciałem zrobić na początku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 02.01.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam.Na rozgrzanym pionie ciepła za duży ciąg można by regulować na dolocie do pieca, przy założeniu że jest szczelny.Teraz tak mi przyszło do głowy - a może w palenisku powietrze leci sobie gdzieś bokiem?Tak, o to właśnie chodzi z szamotką zawirowującą, ale w przypadku okrągłego pionu wydaje mi się że bez rozdzielenia płomienia może być lepiej – popróbuj.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts