Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na drewno - Rocket Stove

4pluton4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie, ten środkowy rysunek wklejony przez Plutona to mój... W życiu bym nie przypuszczał, że google go zachowa.

Bogusław, dość dziwnie nazywasz normalny w dolnym spalaniu przepływ powietrza (i później płomieni) "chłodzeniem od dołu a nie od góry". Chyba że coś innego miałeś na myśli?

Nic tu nie przeczy fizyce, wszystko jest możliwe.

Prywatnie zupełnie nie zgadzam się z np. z popularnym twierdzeniem, że czopuch musi koniecznie mieć wznios w kierunku komina i znowu: nie będzie to przeczyć fizyce. Napędem wszystkiego jest komin i nieważne, co przed nim.

Co do tego rysunku- poglądy trochę mi się w międzyczasie zmieniły, zresztą to tylko schemat, a i tak szczegóły są najważniejsze. Pozdrawiam HS.

Witam

Chciałbym Cię zapytać hes czy zbudowałeś taki piec i czy funkcjonował? Chciałbym zbudować coś takiego i ogrzewać warsztat stolarski ok 200m2. Mam pod nosem dostęp do twardego drewna opałowego ale zupełnie jestem laikiem jeśli chodzi o piece. czy wiesz może gdzie znaleźć więcej informacji na temat tego typu pieców.

Pozdrawiam

Witam

Chciałbym Cię zapytać hes czy zbudowałeś taki piec i czy funkcjonował? Chciałbym zbudować coś takiego i ogrzewać warsztat stolarski ok 200m2. Mam pod nosem dostęp do twardego drewna opałowego ale zupełnie jestem laikiem jeśli chodzi o piece. czy wiesz może gdzie znaleźć więcej informacji na temat tego typu pieców.

Pozdrawiam

Cześć!

Z grubsza opisałem tę przygodę w temacie:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5859-nowe-stare-palenisko/

Nie jest to oczywiście rasowy Rocket Stove, to raczej kocioł dolnego spalania, ma za zadanie ogrzewać dom. Pozdr. HS

Do ogrzewania obecnego mieszkania używam Ogniwo i mam okazję porównać . Ogniwo wydaje się mieć korzystniejszy przebieg spalin płomień w komorze spalania płomień idzie po tylniej ścianie i uderza w wymiennik a w Zębcu płomień idzie bezpośrednio do wymiennika.Po lekturze forum , pomiarach temperatur dochodzę do wniosku ,że kotły powinno się budować konkretnie do panujących warunków kominowych. Należałoby zaczynać od pomiaru ciągu kominowego aby odpowiednio zaprojektować wymiennik kotła . W czasach kominów systemowych z docieplonym wkładem ceramicznym można pozwolić sobie na większe wymienniki.

Komin to podstawa i na tym opiera się podstawowa wiedzia z ogrzewnictwa. Parę lat temu wprowadziłem określenie TD oznaczające temperaturę dodaną. Dzięki TD można robić kilkakronie większe odbiorniki niż to "uciągnie" komin i palenisko. TD w piecach było montowane już "sto lat temu" jednak okreslenia tego użyłem w celu rozjaśnienia zasady działania.

Ja mam takiego

http://www.zebiec.pl/images/stories/przekroje/swk_przekroj.jpg

i wprowadzając głęboko KPW oraz ustawiając na tym ruchomym deflektorze parę kawałków ceramiki można uzyskać skuteczne dopalanie gazów, ale wymiennik się wtedy nie wyrabia. To jest po prostu do koksu, ew. węgla.

Dobry piec. Rurą którą wychodzą spaliny ,tzeba by wprowadzić gorące spaliny, a w miejsce dolnych drzwiczek wstawić podłączenie z kominem. W środku jest trochę miejsca ,to można wstawić kilka szamotówek dzielacą przestrzeń na dwa kanały.

Przepraszam, Bogusław, ale taką teorię głosiłem już wcześniej, nie zostałem chyba jednak zrozumiany. Obecnie robi za wymiennik klasycznie, współprądowo. Ale tylko do 65 stopni, wyżej gotuje się w ruszcie.

Ogólnie szkoda czasu na takie kombinacje z kotłem. Mam jeszcze wolne dwa przewody kominowe, więc kocioł niech sobie stoi w spokoju i w razie czego ratuje sytuację, jak się coś przekombinuje.

Nazywają to krótkim obiegiem, czyli możliwością trafienia spalin do komina bez chłodzenia. Sprawa jest prosta: przy rozpalaniu otwiera sie dwa obiegi a gdy komin ciągnie, przymyka się TD całkowicie lub częściowo. Pozwala to na precyzyjne ustawienie temperatury w kominie nawet przy zbyt dużym chłodzeniu.

Łatwo to zrozumieć na przykładzie ząbca od Piotra, gdy wpuścimy do niego spaliny tak jak napisałem w poprzednim poście, a górne drzwiczki mogą posłużyć wtedy na podłączenie z kominem jako TD. Podłączenie TD moze być rurą o średnicy 10 cm.

Nazywają to krótkim obiegiem, czyli możliwością trafienia spalin do komina bez chłodzenia. Sprawa jest prosta: przy rozpalaniu otwiera sie dwa obiegi a gdy komin ciągnie, przymyka się TD całkowicie lub częściowo. Pozwala to na precyzyjne ustawienie temperatury w kominie nawet przy zbyt dużym chłodzeniu. (...)

Czy dobrze zrozumiałem, że "pozwala" to na wypuszczanie gorących spalin kominem? Czyli, jakby nie patrzeć, marnowanie energii?

Ciekawe, że niektórzy zalecają np. uchylanie wyczystki dla osłabienia nadmiernego ciągu (co dla mnie jest zupełną pomyłką) lub stosowania tzw. RCK (następny zbędny bzdet) które to urządzenie w rzeczywistości OZIĘBIA komin, a tu teraz proponujesz coś wręcz przeciwnego czyli dodatkowe ogrzewanie komina spalinami ... Chyba że coś pokręciłem?

U siebie załatwiam to najprościej, jak się tylko da- ilością dostarczania powietrza pierwotnego, czy jak go tam zwą... Da się tym regulować prawie wszystko: moc czyli tempo spalania, ciąg w kominie...

Już zupełnie poza meritum (ta uwaga nie do Ciebie, Bogusław, tylko dla wszystkich palaczy): ciąg nie jest czymś, co dostajemy razem z kominem. To my, a raczej nasz piec wytwarzamy go w takiej wielkości, jaka jest konieczna dla prawidłowej jego pracy.

Bardzo mnie śmieszą określenia: "wymagany ciąg kominowy". Co to znaczy? Mierzony na zimnym kominie BEZ palenia czy w czasie pracy kotła ? Jeżeli bez palenia, to przy jakiej temperaturze na zewnątrz (i wewnątrz, bo to chyba też istotne). Przy jakim ciśnieniu atmosferycznym?( bo jest mnóstwo takich, co twierdzą, że to też jest ważne). Jeżeli w czasie pracy kotła to przy jakim paliwie, temperaturze wody w kotle, temperaturze komina itd.?

eech...dość. Pozdr. HS

Edytowane przez hes