piot3r 14.03.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Tutaj znajdziesz plik projektu. Naprędce go trochę wyczyściłem ze zbędnych śmieci, aby zostały tylko podstawowe zarysy komór. Ogrzewam się tą prowizorką już drugi dzień i pochodzi pewnie do najbliższych opadów, bo stoi w drzwiach kotłowni i deszczu raczej nie przetrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 16.03.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Iurabos dyskusja jest formą wymiany doświadczeń jak najbardziej tu wskazana. Piot3r kocioł kupiłem u przedstawiciela . Na oko było wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 16.03.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Faktycznie, ten środkowy rysunek wklejony przez Plutona to mój... W życiu bym nie przypuszczał, że google go zachowa. Bogusław, dość dziwnie nazywasz normalny w dolnym spalaniu przepływ powietrza (i później płomieni) "chłodzeniem od dołu a nie od góry". Chyba że coś innego miałeś na myśli? Nic tu nie przeczy fizyce, wszystko jest możliwe. Prywatnie zupełnie nie zgadzam się z np. z popularnym twierdzeniem, że czopuch musi koniecznie mieć wznios w kierunku komina i znowu: nie będzie to przeczyć fizyce. Napędem wszystkiego jest komin i nieważne, co przed nim. Co do tego rysunku- poglądy trochę mi się w międzyczasie zmieniły, zresztą to tylko schemat, a i tak szczegóły są najważniejsze. Pozdrawiam HS. Witam Chciałbym Cię zapytać hes czy zbudowałeś taki piec i czy funkcjonował? Chciałbym zbudować coś takiego i ogrzewać warsztat stolarski ok 200m2. Mam pod nosem dostęp do twardego drewna opałowego ale zupełnie jestem laikiem jeśli chodzi o piece. czy wiesz może gdzie znaleźć więcej informacji na temat tego typu pieców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.03.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam Chciałbym Cię zapytać hes czy zbudowałeś taki piec i czy funkcjonował? Chciałbym zbudować coś takiego i ogrzewać warsztat stolarski ok 200m2. Mam pod nosem dostęp do twardego drewna opałowego ale zupełnie jestem laikiem jeśli chodzi o piece. czy wiesz może gdzie znaleźć więcej informacji na temat tego typu pieców. Pozdrawiam Cześć! Z grubsza opisałem tę przygodę w temacie: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5859-nowe-stare-palenisko/ Nie jest to oczywiście rasowy Rocket Stove, to raczej kocioł dolnego spalania, ma za zadanie ogrzewać dom. Pozdr. HS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 16.03.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) kocioł kupiłem u przedstawiciela A bardziej przypomina http://www.zebiec.pl/images/stories/przekroje/kmw_przekroj.jpg czy http://www.zebiec.pl/images/stories/przekroje/kwk_przekroj.jpg Edytowane 16 Marca 2012 przez piot3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 17.03.2012 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Powiem jak w filmie . To ten drugi poznaję go.Tak na pewno to on. Takie zdjęcie było na stronie producenta w momencie gdy zamawiałem . Przysłali mi wersję z pełnymi drzwiczkami zasypowymi bez wlotu powietrza dopalającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 18.03.2012 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Przysłali mi wersję z pełnymi drzwiczkami zasypowymi No to musisz sobie te wloty wyrzeźbić, albo zażądać właściwych drzwiczek. Sam mam zębca, ale go nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.03.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Taki zębiec wykonany z ceramiki nosił nazwę pieca waclarzowego i już 60 lat temu był bardzo źle oceniany przez badających temat pieców w Instytucie Techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 18.03.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Do ogrzewania obecnego mieszkania używam Ogniwo i mam okazję porównać . Ogniwo wydaje się mieć korzystniejszy przebieg spalin płomień w komorze spalania płomień idzie po tylniej ścianie i uderza w wymiennik a w Zębcu płomień idzie bezpośrednio do wymiennika.Po lekturze forum , pomiarach temperatur dochodzę do wniosku ,że kotły powinno się budować konkretnie do panujących warunków kominowych. Należałoby zaczynać od pomiaru ciągu kominowego aby odpowiednio zaprojektować wymiennik kotła . W czasach kominów systemowych z docieplonym wkładem ceramicznym można pozwolić sobie na większe wymienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 18.03.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Piot3r piszesz aby wyrzeźbić wlot PW tylko co z gwarancją ? Nowe drzwi w zakładowym sklepie z częściami to 160zł trochę dużo . Za tą sumę kupię 70 kg blachy 5mm .Jutro zadzwonię do fabryki i trochę ich połaskoczę o te drzwi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 18.03.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ja mam takiegohttp://www.zebiec.pl/images/stories/przekroje/swk_przekroj.jpgi wprowadzając głęboko KPW oraz ustawiając na tym ruchomym deflektorze parę kawałków ceramiki można uzyskać skuteczne dopalanie gazów, ale wymiennik się wtedy nie wyrabia. To jest po prostu do koksu, ew. węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.03.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Komin to podstawa i na tym opiera się podstawowa wiedzia z ogrzewnictwa. Parę lat temu wprowadziłem określenie TD oznaczające temperaturę dodaną. Dzięki TD można robić kilkakronie większe odbiorniki niż to "uciągnie" komin i palenisko. TD w piecach było montowane już "sto lat temu" jednak okreslenia tego użyłem w celu rozjaśnienia zasady działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.03.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ja mam takiego http://www.zebiec.pl/images/stories/przekroje/swk_przekroj.jpg i wprowadzając głęboko KPW oraz ustawiając na tym ruchomym deflektorze parę kawałków ceramiki można uzyskać skuteczne dopalanie gazów, ale wymiennik się wtedy nie wyrabia. To jest po prostu do koksu, ew. węgla. Dobry piec. Rurą którą wychodzą spaliny ,tzeba by wprowadzić gorące spaliny, a w miejsce dolnych drzwiczek wstawić podłączenie z kominem. W środku jest trochę miejsca ,to można wstawić kilka szamotówek dzielacą przestrzeń na dwa kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 18.03.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Przepraszam, Bogusław, ale taką teorię głosiłem już wcześniej, nie zostałem chyba jednak zrozumiany. Obecnie robi za wymiennik klasycznie, współprądowo. Ale tylko do 65 stopni, wyżej gotuje się w ruszcie.Ogólnie szkoda czasu na takie kombinacje z kotłem. Mam jeszcze wolne dwa przewody kominowe, więc kocioł niech sobie stoi w spokoju i w razie czego ratuje sytuację, jak się coś przekombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 18.03.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Bogusław 58 możesz coś więcej o TD .Dla mnie optymalnie pasowałby kocioł o konstrukcji piętrowej tzn komora spalania a nad nią wymiennik .Całkowita głębokość mieścić się ma w 50-55cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.03.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Nazywają to krótkim obiegiem, czyli możliwością trafienia spalin do komina bez chłodzenia. Sprawa jest prosta: przy rozpalaniu otwiera sie dwa obiegi a gdy komin ciągnie, przymyka się TD całkowicie lub częściowo. Pozwala to na precyzyjne ustawienie temperatury w kominie nawet przy zbyt dużym chłodzeniu.Łatwo to zrozumieć na przykładzie ząbca od Piotra, gdy wpuścimy do niego spaliny tak jak napisałem w poprzednim poście, a górne drzwiczki mogą posłużyć wtedy na podłączenie z kominem jako TD. Podłączenie TD moze być rurą o średnicy 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 18.03.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 A gdzie się podziewa Pluton, ojciec założyciel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 18.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Nazywają to krótkim obiegiem, czyli możliwością trafienia spalin do komina bez chłodzenia. Sprawa jest prosta: przy rozpalaniu otwiera sie dwa obiegi a gdy komin ciągnie, przymyka się TD całkowicie lub częściowo. Pozwala to na precyzyjne ustawienie temperatury w kominie nawet przy zbyt dużym chłodzeniu. (...) Czy dobrze zrozumiałem, że "pozwala" to na wypuszczanie gorących spalin kominem? Czyli, jakby nie patrzeć, marnowanie energii? Ciekawe, że niektórzy zalecają np. uchylanie wyczystki dla osłabienia nadmiernego ciągu (co dla mnie jest zupełną pomyłką) lub stosowania tzw. RCK (następny zbędny bzdet) które to urządzenie w rzeczywistości OZIĘBIA komin, a tu teraz proponujesz coś wręcz przeciwnego czyli dodatkowe ogrzewanie komina spalinami ... Chyba że coś pokręciłem? U siebie załatwiam to najprościej, jak się tylko da- ilością dostarczania powietrza pierwotnego, czy jak go tam zwą... Da się tym regulować prawie wszystko: moc czyli tempo spalania, ciąg w kominie... Już zupełnie poza meritum (ta uwaga nie do Ciebie, Bogusław, tylko dla wszystkich palaczy): ciąg nie jest czymś, co dostajemy razem z kominem. To my, a raczej nasz piec wytwarzamy go w takiej wielkości, jaka jest konieczna dla prawidłowej jego pracy. Bardzo mnie śmieszą określenia: "wymagany ciąg kominowy". Co to znaczy? Mierzony na zimnym kominie BEZ palenia czy w czasie pracy kotła ? Jeżeli bez palenia, to przy jakiej temperaturze na zewnątrz (i wewnątrz, bo to chyba też istotne). Przy jakim ciśnieniu atmosferycznym?( bo jest mnóstwo takich, co twierdzą, że to też jest ważne). Jeżeli w czasie pracy kotła to przy jakim paliwie, temperaturze wody w kotle, temperaturze komina itd.? eech...dość. Pozdr. HS Edytowane 18 Marca 2012 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 18.03.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 U siebie załatwiam to najprościej, jak się tylko da- ilością dostarczania powietrza pierwotnego, A coś kiedyś wspominałeś o regulacjach ilością turbulatorów w wymienniku. Było nie było to jakaś forma sterowania temperaturą spalin wlatujących do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 18.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Tak, rzeczywiście tak też można. W zasadzie ustaliłem to po paru próbach i nie zmieniam, bo nie widzę potrzeby. Ale w związku z tym, że latem chcę zmienić radykalnie konstrukcję kotła, to czuję, że wiele z omawianych spraw stanie się mocno nieaktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts