Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na drewno - Rocket Stove

4pluton4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

Pracuję daleko, a jak wracam to idę do warsztatu, jestem stolarzem. Posiadam odpady z plyt i drewna

Do tej pory wydawałem te odpady i ludzie spalali w piecach kaflowych. Proszę to grono o zaprojektowanie

wspólnymi siłami pieca i wymiennika aby napędził te 60 m2.

w tym celu posiadam cegłę czerwoną rozbiórkową, posiadam wymiennik od kotła gazowego beretta 24 kw

kupiłem 30 płytek szamotowych 230x115x32 w celu sprawdzenia czy R S działa.

Chciałbym magazynek rura pionowa załadowana szczapami . Interesuje mnie jak najdłuższy cykl palenia

najlepiej żeby dokładać od góry w rurę i ją szczelnie zamykać.

...

Witaj.

Coś podobnego do Twojego pomysłu przewija się na filmikach na youtube pod tytułami: Rocket Stove Hot Tub

Na prawdopodobnie trzecim filmiku widać jak się dymi i smołuje z podobnej rury zasypowej.

Rocket stove jest konstrukcja raczej przeznaczona do spalania niedużej ilości na raz. I trzeba mu tę niedużą ilość ciągle uzupełniać. Do spalania z natury nieregularnych ścinków stolarskich potrzebny był by podajnik, ale nie mam pojęcia jaki? Taśmowy?

Edytowane przez gondoljerzy

Dzięki Bogusław i gondoljerzy za tak szybki odzew. Filmy od 1 do 5 wszystkie obejrzałem.

Faktycznie o takie coś mi chodzi. Teraz gdy wiemy jak to działa to moje pytanie? do rury fi 100 długości 2 metry

wkładam szczapy dopasowane aby się zsuwały, to jaki czas palenia mógłbym uzyskać i czy suche drewno na pion

będzie się spalać w szamocie? Czy to w ogóle ruszy? Na filmie są listewki te zawsze się spalą .

Ale zdajesz sobie sprawę, że taka konstrukcja zasobnika będzie ci się smolić od środka i pewnikiem dymić górą na kotłownię? Chyba że wymyślisz 100% szczelne zamknięcie, ale ono przestanie być szczelne po jakimś czasie. Albo zaczniesz dławić powietrze na wlocie, żeby w rurze zasypowej powstało podciśnienie, tylko wtedy ryzykujesz niedobór powietrza i złe spalanie. Inny możliwy problem to wieszanie się drewna w rurze. Ostatni sezon paliłem drewnem w Buderusie S111. On ma rozszerzającą się do dołu komorę zasypową żeby opał się nie zawieszał. Szczapy drewna, zwłaszcza takie grubsze, nic sobie z tego nie robią, potrafią się klinować nawzajem o siebie i o ścianki.

Czas spalania opału z zasobnika trudno tak z marszu określić. Będzie zależał chociażby od wielkości piecyka, który zbudujesz. Większy piecyk, większa moc, większe zużycie. W typowym Rocket Stove moc chwilowa zależy od ilości podanego opału, a przy takiej rurowej konstrukcji podajnika nie będzie możliwości regulacji chwilowej ilości drewna. Ile spadnie, tyle będzie.

Na poprzedniej stronie masz moją ostatnią próbę z palenia w moim prototypie. Zużycie wyszło około 2kg/h. U ciebie będzie niecałe 16 litrów objętości. Porównując do ciężaru drewna w metrze przestrzennym rzędu 300kg , w Twojej rurze zmieści się około 4-5kg drewna. Dla mojego piecyka teoretycznie 2-2,5h palenia. Tylko że u mnie szły szczapy po kilka cm grubości podawane po 4szt na raz.

Z moich obserwacji jasno wynika, że drobniej porąbane drewno spali się szybciej wydzielając większą moc. Grube drewno pali się dłużej, ale z mniejszą mocą. Więc czas palenia będzie zależał od stopnia rozdrobnienia załadunku. Tylko pomyśl o dostarczaniu powietrza dla spalania, bo tak zrobiony podajnik, jak na filmiku, potrafi zasypać opałem prawie cały przelot paleniska.

Reasumując, gruby opał pali się długo, czyli gruba rura załadowcza pionowo, w niej grube szczapy opadają na

ruszt, a żeby to się paliło trzeba zrobić większy przelot powietrza od czoła poziomo tak aby powietrze obmywało

szczapę na około .Czyli komora spalania w miejscu wpadania szczap powinna być bardzo szeroka.Potrzebuję 10-12 godzin

powolnego spalania.Więc jakiej średnicy powinien być podajnik lub jakiej średnicy szczapy?

10-12h to się nie uda. Do palenia ciągłego w tak małym mieszkaniu potrzebujesz mocy rzędu kilku kW. W większe mrozy trochę więcej, pewnie te 6kW Ci starczało. Więc Rocket Stove powinien być wielkością podobny do mojego lub nawet mniejszy. Grubszej rury podajnika niż wspomniane 100mm raczej do niego nie wciśniesz. Chcąc wydłużyć stałopalność musiałbyś po prostu wydłużyć podajnik wielokrotnie. Powiększanie całego pieca nie ma sensu, bo będzie pracował na ćwierć gwizdka i się nie nagrzeje. Chyba że poszerzysz znaczącą samą komorę spalania, poszerzysz podajnik i załadujesz to naprawdę grubym drewnem. Tu już jednak wkraczasz w sferę eksperymentalną. Będziesz pionierem i chętnie się dowiemy o efektach. Ale czy to zadziała ja Ty pragniesz? Nikt ci z góry nie powie.

Dzięki gondolljerzy za odpowiedź.

Ten piecyk 6 kw ma 3 biegi. Piecyk chodził na 2 biegu pożerał 15 kilo na dobę pelletu w duże mrozy 3 bieg i 20 kilo albo i więcej.

temperatura na kotle 60-63 stopnie więcej nie pociągnął. W płomieniówkach zawirowywacze. Tego lata doszła w kuchni podłogówka

i wyjąłem zawirowywacze i z trudem uzyskuję 40 stopni dlatego coś muszę zrobić. Potrzebuję palnik 10 -15 kw RS

Może jakieś sugestie przekroje wewnętrzne, albo jakiś rysunek choćby odręczny?

włodek .........Potrzebuję palnik 10 -15 kw RS

Zrobienie takiego palnika to nie jest problem, problem zaczyna się gdy twoje oczekiwania stałopalności RS dochodzą do 12 godzin.

Te paleniska z natury są , jak zapewne czytałeś, zrobione-wymyślone dla obszarów w krajach raczej ubogich,a wręcz biednych dla poprawy bytu tamtejszej ludności,która gotując , przygotowując potrawy w tradycyjnych ogniskach pochłania całe masy dymu,a z nim całą tablice MEND,,,,

Ale do rzeczy,można RS wykorzystać oczywiście w innym celu niż gotowanie. Sam palnik ,swoją prostotą , spełnia warunki doskonałego spalania drewna z niespotykanym odzyskiem ciepła,ale muszą być spełnione pewne wymogi, o któych zapominają wszyscy robiący TESTY na szybko,żeby sprawdzić jak to działa. Ta droga nie zaprowadzi cię do sukcesu.

Kolega gondoljerzy jest przykładem pozytywnym w tych moich rozprawkach bo włożył duzo pracy w swoje pierwsze dzieło i moze coś powiedzieć o samej pracy, o spalaniu itp. Zrobienie tego palnika z rur matalowych. bez izolacji,byle szybciej ,,,to porażka, szkoda na to czasu. Tak mozna sobie zrobić grila , w któym palisz pół godzinki ,ale jeżeli mowa o wykorzystaniu do ogrzewania domu, warsztatu to tylko z materiałów ceramicznych , o odpowiedniej masie i przekrojach. W twoim przypadku ogrzanie tych 60 m kw tym palniczkiem to nie problem, tylko trzeba się zdecydować na budowę albo pieca z masą termiczną , albo kotła wodnego co już jest wyższą szkołą jazdy. Spotkanie się bardzo wysokiej temperatury z pionu ciepła z zimną powierzchnią wymiennika stanowi szok termiczny dla obu stref,a co za tym idzie wytrącanie się na powierzchni wymiennika sadzy-tak to nazwię, która w pewnych skrajnych przypadkach zatka przelot przez wymienik na tyle,że uniemozliwi dalsze palenie bez wyczyszczenia wymienika--to akurat znam z autopsji..

Potrzebny jest wymiennik z dostatecznie dużym przelotem dla spalin i umieszczony w strefie opadania gorących spalin-nie bezpośrednio nad wymiennikiem - to też autopsja. Jeżli masz takie warunki zachęcam do budowy. Pion ciepłą o wysokości min 60 cm o przekroju160mm.

Budowa komory załadunkowej i odcinka poziomego nie posiada wymiarów krytycznych, ale kwestia która ciebie najbardziej interesuje STAŁOPALNOŚĆ

to zagadnienie indywidualne dla każdego. Ja mając palety ( którys raz to już piszę) spalałem całe deski, jedna za drugą -stałopalnośc do 1,5 godziny dla 2 desek, gdybym miał inny materiał na pewno wymyśliłbym coś innego , a nie pochylnie . Jak wspomniał bogusław 58 palenisko po SOLIDNYM rozgrzaniu się nie zwracało uwagi co mu się sypie, czy drobne czy grube pożerało dokłądnie wszystko bez oporów. To była moja pierwsza taka zabawa i welkie doswiadczenie z potęga ceramiki w piecu. I kiedy wydawało się,że już nic nie ma w piecu wrzuca się kawał drewna i po chwili samoczynnie się zapala i dalej toczy się proces palenia--super sprawa,

Mam wrażenie, że trochę przestrzeliwujesz moc. 1kg drewna daje przy spaleniu 4-4,5kWh energii. Pellet jest z drewna, więc kaloryczność podobna. Twój piec zużywał 20kg na dobę, to daje średnią moc rzędu 3,75kW. Góra 4kW jeśli miałeś jakiś super kaloryczny pellet. Chodzi o moc w palenisku, a moc odebrana do instalacji CO będzie mniejsza, zależnie od sprawności kotła. Jeśli będziesz palił przez 10-12h na dobę powinno Ci wystarczyć 8-10kW. W dużych porywach 12kW.

Nie rozumiem dlaczego wyjąłeś ze swojego kotła zawirowywacze? Przecież w ten sposób zmniejszyłeś odbiór ciepła ze spalin.

Witam i ciebie 4pluton4 miałem nadzieję że włączysz się do dyskusji. Ruszyłem temat bo wy Panowie Bogusław

4 pluton 4, i gondoljerzy macie praktykę. Chcę zrobić piec szamotowo ceglany i wymiennik poza pionem ciepła czyli pion

izolacja 50mm przerwy wymiennik rurowy pionowy na obkoło pionu 50mm przerwy i cegła na zewnątrz lub duże kafle coś jak ty pluton

tylko że mój wymiennik ma być z boku pionu. Zaczynam od podstaw i dlatego tyle pytań. Bogusław cały czas buduje widzę w innych tematach

ty pluton już paliłeś długość 1,2 mb podwójnej deski paletowej i co ważne podałeś czas 1,5 godziny gondoljerzy wybudował pion i zrobił próby

ja też te moje płytki poskładałem w komin ściskając ściskami stolarskimi i zacząłem palić więc wiem że to działa. Skoro wam się udało

to ja chcę wybudować konstrukcję bez błędów spełniającą wymagania jak to wyżej opisałem

Edytowane przez wlodek_t40

W sumie wszystko można gliną.Glinę najlepiej kręcić mieszadłem w wiadrze z wodą tak rozcieńczoną by kamyczki dały radę opaść na dno wiadra. Zlewa sie tą zawiesinę na worek od big baga i parę dni trzeba czekać aż woda sobie pójdzie a zostanie masło. Drobny piasek kwarcowy sypać do siatkowego durszlaka o oczkach nie większych jak 2mm i kręcić nim w jakiejś misie jak przy poszukiwaniu złota. Drobny piasek przeleci a zostanie gruby, który trzeba wyrzucić. Mokry piasek też odstawić na parę dni aż obeschnie i łączyć z gliną w stosunku: 1 część gliny i 2. i 0.5 części piasku. Ulepić małą kuleczkę i położyć na dłoni. jeśli się zbyt lepi, to dodać jeszcze 0.5 piasku.

Czyste gliny ze sprzedaży łączy się z piaskiem 1do 4.

Spoina w warstwie ogniowej nie powinna przekraczać 4mm. Służy ona w tym miejscu tylko jako uszczelniacz a nie jako lepiszcze jak to jest w warstwach następnych.

Jakby już zaprawę, to opatrzoną numerem 2 i też trzeba przesiać na wszelki wypadek by oddzielić ziarna większe jak 2mm.

Zaprawa szamotowa jest "bardziej fachowa" ale mułowato się nią robi. Jej główna zaleta to taka, ze nie zwiększa wymiarów po wyżej 450*C jak to się ma w glinie z kwarcem. Jednak w takiej konstrukcji nie ma to znaczenia.

Przy łączeniu na glinę dobrze spryskać małym opryskiwaczem obie powierzchnie, przesmarować obie gliną a następnie położyć cienką warstwę i przycisnąć.

Czy 115x115mm nie jest za małym rozmiarem do zakładanych potrzeb? Już tu wcześniej podawałem informacje z zachodnich stronek, że piecyk o rozmiarach 12x12cm spala średnio 1,5kg drewna na godzinę. Szacunkowa moc paleniska 5-6kW. Moje doświadczalne palenisko ma rozmiary rzędu 13x13cm, i zjadało 2kg na godzinę. Dla zakładanej mocy rzędu 10kW trzeba by zrobić piecyk o przekrojach rzędu 14x14cm.

DSC07946.jpg

Na początku myślałem o wymienniku, z kotła gazowego Beretta, umieszczonego nad pionem.

Ale jak opisał 4pluton4 to się zapycha. Wymiennik 24 kw. Ale ja potrzebuję około 10-12 kw więc codziennie

go przedmucham. Jeżeli się nie sprawdzi pospawam na wysokość pionu wymiennik rurowy .

Jeśli chodzi o pion, za waszymi sugestiami dokupię jeszcze 6 płytek szamotowych i pomuruję

tak jak widać palenisko w środku ruszt szer 150 taki będzie pion 150x150 mm. Jeśli chodzi o izolację to jak radzicie?