Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na drewno - Rocket Stove

4pluton4

Recommended Posts

Witam.

Tak dla sprostowania jednostek: z drewna uzyskujemy energię 21kWh, a piec będzie grzał przez 12h ze średnią mocą 1,75kW.

No oczywiście tak miało być :rolleyes: ...

Co do zapachu ... nie wiem ... nie wąchałem tego co wylatuje z Twojego pieca ... ale ... tlenek węgla będący produktem niepełnego spalania własnie, jest na ten przykład całkowicie bezwonny ... dla porównania przy prawidłowym spalaniu wytwarza się dwutlenek węgla, który w dużym stężeniu ma charakterystyczny "kwaśny" posmak i zapach.

Jedno jest pewne ... tlenku węgla na pewno nie wąchałeś ... inaczej nie dyskutowalibyśmy w tej chwili ... :D

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie w grillu też nic nie wylatuje oprócz rozgrzanego powietrza czyli pewnie co2 i jakieś śladowe ilości innych związków.

Zabieram sie w końcu w tym tygodniu do narysowania i zlecenia wykonania mojego podgrzewacza do wody. Czy macie jakieś uwagi jako fachowcy dla laika? Przypomnę koncept:

http://maniowy.net/dom/rocket_water2.png

,,,, Zabieram sie w końcu w tym tygodniu do narysowania i zlecenia wykonania mojego podgrzewacza do wody. Czy macie jakieś uwagi jako fachowcy dla laika? ,,,,

Przypuszczam, że nastąpi wytrącanie się sadzy.

Przejmowanie ciepła przez powietrze w wypadku grilla jest zdecydowanie inne niż przejmowanie ciepła przez stalowy wymiennik z wodą.

Rozumiem, ze chodzi o zbyt szybkie przejście z temperatury wysokiej do niskiej, tak? Myślałem czy by nie dać płaszcza tylko wokół piecyka a od góry mieć przykręcany "właz" do całości piecyka.

Z innej beczki:

Jak palę standardowo, grubszymi polanami to wszystko jest ok, temperatura nie wzrasta za szybko i bojler 200l po 20 minutach mam pełny gorącej wody. Ostatnio w moim standardowym piecyku na drewno za mocno naładowalem patyków i okazało się, że woda w naturalnym biegu "nie wyrabiała". Okazało się, że temperatura wody była szybko dużo wyższa ale tylko na górnej rurce z wodą z piecyka - na dolnej, doprowadzającej była cały czas chłodna. Mało tego podgrzałem tak mocno, że po wypuszczeniu z kranu ukropu woda leciała z rdzawym nalotem z bojlera. No i zastanawiam się, czy przy jeszcze wyższej temperaturze spalania jaka jest w rakietowcu, nie będę musiał jakiejś pompki obiegowej dać po drodze?

Może nie tyle sadzy co z całą pewnościa skraplanie wilgoci na zimnych ściankach. Może warto by się poradzić jakiegoś hydraulika-instalatora starszej daty i dodać sprzęgło wodne pomiędzy wymiennik a bojler. Tak żeby w wymienniku mieć szybko podgrzaną wodę i żeby zimna z bojlera nie szła bezpośrednio do wymiennika. Albo wzorem nowoczesnych instalacji CO dać krótki obieg z własną pompką i zawór termostatyczny.

Rozumiem, że ten krótki obieg to coś w stylu obejścia kotła i wstępne podgrzanie wody? Bo sprzęgło hydrauliczne to na allegro nawet kupię. Mam zresztą coś takiego obecnie jak włączę ogrzewanie wody z kotła CO: rurka z instalacji jak podkowa w bojlerze. Tylko w tym sprzęgle chyba zachodzi mieszanie jeszcze, tak? Edytowane przez CodeSnipper

Przyznam, nie mam pojęcia czy sprzęgło będzie skutecznie działać bez pompy? Chociaż, gdyby powiesić sprzęgło powyżej wymiennika, a bojler jeszcze wyżej, to całość powinna bezproblemowo zasuwać grawitacyjnie. Teraz przydławić nieco obieg wody pomiędzy sprzęgłem a bojlerem. Wtedy obieg kocioł-sprzęgło powinien się nagrzewać szybciej i do wyższych temperatur niż obieg bojlera. Tylko trzeba sie wstrzelić z dławieniem żeby nie zagotować kotła.

Krótki obieg tak, to inna nazwa dla obejścia kotła. Mi nazwa ,,obejście kotła" jakoś nie pasuje. Dla mnie oznacza omijanie, a tu przecież chodzi żeby woda nie omijała kotła, a raczej krążyła w kotle i omijała wyjście na instalację.

P.S. Ale zaraz, zaraz. Czy Ty budujesz podgrzewacz do wody użytkowej? Jeśli tak, to powinieneś oddzielić obieg kotła, a w bojlerze wstawić wężownicę.

EDIT. Dławienie w obiegu bojlera można zrobić już wstępnie przez nieco mniejszą średnicę rur.

Edytowane przez gondoljerzy

Tak podgrzewacz do CWU. Hydraulik ze mnie żaden, ale lubię się uczyć. Czyli jak wstawię wężownicę z ewentualna pompką to mam spokój i nie muszę się martwić? W tej chwili woda w płaszczu obecnego piecyka i ta w bojlerze krąży grawitacyjnie i tym się sugerowałem, wężownice mam tylko z kotła CO. Czyli może być tak, że ta moja rdza w ostatnim paleniu pochodziła z płaszcza w piecu.

Pisząc o wężownicy miałem na myśli typowy bojler sklepowy do CWU z wężownicą. Masz wtedy bojler zabezpieczony przed korozją i czystą wodę w kranie. Z kolei woda kotłowa krąży wtedy wyłącznie w kotle i wężownicy. Krąży ciągle ta sama, więc odtlenia się i kocioł nie koroduje od wewnątrz. Gdy jednocześnie zadbać o odpowiednio wysoka temperaturę kotła i brak kondensatu wodnego od spalin można wydłużyć życie takiej jednostki grzewczej na dziesiątki lat. W sytuacji gdy kocioł podgrzewa wodę CWU bezpośrednio, jest stale wypełniony wądą natlenioną i szybko koroduje od środka.

>>>,,,,,,,,światowy człowiek zawitał,pewnie coś się ruszy z posad...

a po jakiemu ty gadałeś z tym Peterem?

a teraz do rzeczy:

-- pionem 16 cm to rozgrzejesz całą chałupę ,a nie tylko taki piecyk, grubo przesadzony wymiar

z obrazków to ja widze tylko wielką skrzynie, brak zwymiarowania i trudno cos popowiedzieć

co ,,jak i z czego to ma być zrobione ?

Z Peterem rozmawialem po angielsku. Niezwykly czlowiek. Niesamicie chetny do dzielenia sie wiedza. Dragon Heaters zbijaja hajs na odlewach jego projektu. No i inna firma http://www.bergkachel.nl tez sprzedaje piece jego starszej konstrukcji. Ale to tak na marginesie.

Moj piec ma grzac całą chalupe. realizacja dla klienta co ma salon wiekszy nic ja chalupe, i w tymze to salonie piecyk ma ten stanac. Wymiary zmieniam, wiec niedlugo zaprezentuje dokladnie zwymiarowane.Piec bedzie z cegly szamotowej otynkowany 8cm gliną... zakładam duzą mase termiczna, krotkie palenie i dlugie oddawanie ciepla.

Moc to nic innego jak iloczyn ilości spalonego paliwa i sprawności pieca (procentowej).

FOREST NATURA. Dzieki. ja wlasnie staram sie nauczyc i dowiedziec jak to jest z ta moca naprawde. Jak to wszystko przeliczac.

Ciekawi mnie ta sprawa procentowa. Z tego co poczytalem to sa dwa rodzaje tej sprawnosci. Jedna to wydajnosc spalania (COMBUSTION EFFICIENCY) a druga to wydajnosc w oddawaniu ciepla, a potem jakos to sie laczy, czy wylicza. Moglbys to skomentowac prosze.

Piece rakietowe, którymi tak się zachwycacie mają wbrew pozorom dużo niższą sprawność.

No wlasnie jakos slynny Peter i nie tylko on wzial sie i mierzy to testerem spalin. Testo 330. Wydajnosc podaje czesto 97%. Ale to pewnie jest ta Combustion Efficiency, czyli wydajnosc spalania.

Występuje praktycznie tylko spalanie pierwotne z dużym nadmiarem powietrza. Drewno nie ma okazji całkowicie zgazować się i dopalić tego co po dodatkowym wzbogaceniu w zasobne w tlen powietrze wtórne spalić się jeszcze powinno. Uniemożliwia to sama konstrukcja pieców rakietowych - a w szczególności właśnie "beczkowate" radiatory obniżające konwekcyjnie i na bieżąco temperaturę w miejscu gdzie mogło by właśnie dopalenie się gazów jeszcze odbyć.

Teraz wspomniany guru Peter wlasnie juz od dawna wprowadzil wtorne doprowadzanie powietrza. Tzw Peter Channel. O ile beczki to uniemozliwiaja, choc nie do konca jestem pewien bo duzy model pieca Petera wlasnie z beczek ma bardzo duza wydajnosc. W kazdym razie juz "dzwony" to dopalanie sie umozliwiaja. Choc ja mam wrazenie ze wlasciwie dopalenie ma miejsce w samym Kanale Wznosnym, czyli tym Heat Riserze.

Premakultura ... to co dałeś na rysunkach to już piece typu "dzwon", w tym wypadku pojedynczy. Jeżeli posługujesz się "skeczapem" to daj "emalię" - wrzucę Ci fajne projekty takich pieców z Rosji ... chyba że już na nich właśnie się wzorowałeś ...

Hej. Obsluguje skeczapa. Wzorowalem sie wlasciwie na tym co widzialem w swiecie rakietowym, a dalej to dopieszczam, bo okazuje sie ze wymiar ma duze znaczenie. Wysle Ci mejla, bardzo chetnie obejrze projektu z Rosji. Dziekuje za zaoferowanie.

Co do zapachu ... nie wiem ... nie wąchałem tego co wylatuje z Twojego pieca ... ale ... tlenek węgla będący produktem niepełnego spalania własnie, jest na ten przykład całkowicie bezwonny ... dla porównania przy prawidłowym spalaniu wytwarza się dwutlenek węgla, który w dużym stężeniu ma charakterystyczny "kwaśny" posmak i zapach.

Jedno jest pewne ... tlenku węgla na pewno nie wąchałeś ... inaczej nie dyskutowalibyśmy w tej chwili ...

Forest, to jest wlasnie super ciekawe. Jesli mozna o tym szerzej. Bo z rakieciaka wlasnie wychodzi CO2. Tlenek węgla ma jakies 100PPM co jest baaardzo minimalna liczba. Takie wyniki pokazuje wlasnie TESTO330 Petera. De facto chcialbym zakupic cos takiego kiedys i dokonac pomiarow moich konstrukcji rakietowych z takimi supr profesjonalnymi kaflakami i zobaczyc wtedy... mam przeczucie ze te palenisko rakietowe naprawde osiaga mega sprawnosc, kwestia jej dalszej akumulacji i dalszego oddawania ciepla.

To na razie tyle. Jak podlubie w projekcie to pokaze nowe rysunki.

Witam.Code Snipper ja też hydraulikiem nie jestem ale co wiem to powiem.Żeby nie było kondensatu na ściankach płaszcza wodnego trzeba go zrobić podobnie jak w kotle niskotemperaturowym na gaz lub olej.Jeśli grzejesz w wężownicy bezpośrednio wodę użytkową to licz się z tym że szybko zajdzie kamieniem kotłowym.W moich okolicach to ekstremalnie twarda woda i co roku miałbyś to urządzenie do wymiany.Jak zauważyłeś czym grubsze drewno tym wolniej się pali więc władaj jak najgrubsze i jak najtwardsze(dąb, buk, grab,jesion,robinia oraz owocowe).Pompkę bym też dla bezpieczeństwa założył z zaworem obejściowym i termostatem co jest dobre na początku i końcu palenia(grzeje grawitacyjnie),bo moc tej rakiety dosyć duża myślę gdzieś ok. 30 kw. skoro masz za 20 min. zagrzany bojler 200 litrów.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Witam . O piecach rakietowych dowiedziałem się trzy tygodnie temu po obejrzeniu paru rysunków i filmów na YT zacząłem budowę,w założeniach piec miał ogrzewać 100m warsztat ,nie generować dymu i mieć mały apetyt na żarcie i jeszcze być konstrukcją nisko budżetową.Wygląda że się udało.Piec jest chyba klasyczny,na fundamencie z płasko położonych cegieł łączonych zaprawą klejową do gresu wymieszanych z popiołem postawiłem palenisko 15x15cm,poziomy kanał 50 cm ,kanał wznośny120cm przykryty 200l beczką i 50cm kanał zakończony pionowym kominem z rury blaszanej fi 15cm wszystkie przekroje 15x15.Palenisko i kanały z rozbiurkowej cegły z pieca elektrycznego chyba perlitowej ,cegła jest bardzo lekka i miękka łączone glinką ceramiczną.Wiem że nie musiałem dawać pionowego komina i trochę za mały przekrój ,ale na razie tak musi być.Cegły perlitowe obudowane są cegłą szamotową i zwykłą czerwoną jako akumulator.Jestem po paru paleniach i piec jest zajefajny.Rozpala się łatwo ,zjada zupełnie bezdymowo drewno ,a także płytę pażdzierzową.W porównaniu do swojego poprzednika[beczka z kominem] zadowala sę dużo mniejszą porcją paliwa.W trakcie budowy trafiłem na To forum i zaciekawiło mnie podanie powietrza wtórnego do dopalenia spalin.Czy ktoś mógł by wyciągnąć do mnie pedagogicznie rękę i powiedzieć jakim przekrojem i w którym miejscu trzeba je podać???? Pozdrawiam ,

Witam.Code Snipper ja też hydraulikiem nie jestem ale co wiem to powiem.Żeby nie było kondensatu na ściankach płaszcza wodnego trzeba go zrobić podobnie jak w kotle niskotemperaturowym na gaz lub olej

Tylko, że kotłów nie projektują hydraulicy. A i ci projektanci rzeczonych kotłów tak te kotły projektują co by ten kondensat jednak się wydzielił.

...

postawiłem palenisko 15x15cm,poziomy kanał 50 cm ,kanał wznośny120cm przykryty 200l beczką i 50cm kanał zakończony pionowym kominem z rury blaszanej fi 15cm wszystkie przekroje 15x15.Palenisko i kanały z rozbiurkowej cegły z pieca elektrycznego chyba perlitowej ,cegła jest bardzo lekka i miękka łączone glinką ceramiczną.

Ciekawe jak będzie z trwałością użytej cegły. W samym palenisku też dałeś tę miękką cegiełkę?

Cegły perlitowe obudowane są cegłą szamotową i zwykłą czerwoną jako akumulator. Jestem po paru paleniach i piec jest zajefajny.Rozpala się łatwo ,zjada zupełnie bezdymowo drewno ,a także płytę pażdzierzową.

Witamy w klubie zadowolonych z Rocket Stove.

...W trakcie budowy trafiłem na To forum i zaciekawiło mnie podanie powietrza wtórnego do dopalenia spalin.Czy ktoś mógł by wyciągnąć do mnie pedagogicznie rękę i powiedzieć jakim przekrojem i w którym miejscu trzeba je podać????

Co nieco już o dodatkowym powietrzu w tym temacie było. Dokładniej o Peter Channel.

top.jpg

plate.jpg

Ale jeśli Twoje palenisko spala bezdymnie, to nie wiem czy jest sens się bawić? Chyba, że przewidujesz sytuacje przeładowania wlotu do paleniska opałem, podobnie jak na powyższej fotce.

Witam. Palenisko i kanał wznośny z perlitowej, sam się obawiam o jej trwałość.Jeśli nie wytrzyma do końca sezonu,to będę coś kombinował.Za wcześnie cokolwiek oceniać,paliłem dopiero kilka razy.Jeśli chodzi o powietrze wtórne to lepsze jest wrogiem dobrego,jeżeli mogę w prosty sposób dopalić spaliny przez co podniosę temperaturę to jestem jak najbardziej za. Pozdrawiam

Witajcie. Skonstruowałem piec rakietowy którym obecnie ogrzewam 115m2 i chociaż wciąż jest w fazie testów, jestem z niego bardzo zadowolony. Paliwem jest pellet. Podajnik grawitacyjny, zasobnik ok 40 kg. pozwala na palenie przez cały dzień bez ciągłego pilnowania pieca, podchodzę do niego co 2-3 godziny jedynie sprawdzić czy wszystko w porządku i strącić ewentualnie zalegający popiół na ruszcie. Nie używam komina, wylot spalin po prostu przez ścianę, zero dymu zero zapachu palonego drewna, w zasadzie nie widać że palę w piecu, przy dużej wilgoci na zewnątrz widać obłoki pary.

Teraz może parę słów o samym RS.

Kanał wznośny 11x11 cm, wysokość 80 cm -cegły szamotowe grubości 3cm poukładane bez klejenia w ramie z kątownika

Palenisko 16x13 cm z rusztem

Potem wymienniki wodne (są dwa, drugi z nierdzewki)

Wylot przez ścianę, trójnik.

Jeżeli chodzi o samo spalanie – z moich obserwacji wynika że brak dymienia niekoniecznie oznacza prawidłowe spalanie w tym piecu, może to komuś wydać się śmieszne ale ja nie mając analizatora oceniam to wąchając spaliny i obserwując ścianki wymienników. W spalinach nie może być wyczuwalny żaden smród a na ściankach wymienników nie może osadzać się sadza a przynajmniej w jak najmniejszym stopniu.

Nie mierzyłem termometrem temperatury spalin ale rurę wylotową mogę trzymać ręką.

Całość wygląda mniej więcej tak (przepraszam za kiepską jakość)

https://www.youtube.com/watch?v=LvGOlmHjHOU

Pozdrawiam.

PS. W przyszłości planuję dostawić do tego bufor.

Witam.Moja odpowiedż była adresowana do CodeSnipper ale kolega cruz ma rację bo chodzi o jak najtańszą produkcję i jak największy zysk.No to żeś kolego zorzk7 wreszcie coś mądrego wymyślił bo te amerykańskie show już nudne. Mam pytanie dlaczego wymiennik poziomy anie pionowy i czy nie masz obaw o korozję również na czopuchu,chyba że wszystko z chromo-niklu bo film słabej jakości a oczy też nie te co 30 lat temu.Pozdrawiam.