zorzk7 05.01.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam. Tak, za pierwszym wymiennikiem pionowym cała reszta jest z nierdzewki bo planuję odebrać ze spalin wszystko co jest możliwe, co do wymiennika poziomego – wcześniej robiłem próby z innym rodzajem paleniska i kształtem pieca (nie RS) i tak już zostało, puki co jest zima i ta przeróbka na razie nie wchodzi w grę, zresztą wolałbym porozmawiać najpierw z osobą która ma i użytkuje coś podobnego bo mam parę pytań np. czy nie występuje podgotowywanie wody w górnej części wymiennika, jak z osadzaniem się sadzy itd.Następnym krokiem który zamierzam wykonać jest montaż wentylatora wyciągowego spalin na zewnątrz, myślę że pozwoli mi on na odbiór jeszcze większej ilości ciepła.To znaczy zwiększam opór na wymiennikach poprzez zawirowywacze a spadki rekompensuję wentylatorem.Jednak trochę to potrwa , muszę zrobić taki wentylator sam bo ceny są chore, zaczynają się od 1200zł o ile się nie mylę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 05.01.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witamy kolegę Zorzk7. My tu gadu-gadu, a nowy kolega jak przystało na prawdziwego faceta, zakasał rękawy i w pierwszym swoim poście zaprezentował gotową konstrukcję. Gratulacje! Od razu chce się zadać kilka pytań. Jakie masz zużycie pelletu? Ciekawe było by porównanie podobnego domu z typowym kociołkiem na pelet z Twoją konstrukcją. Czy poziome rury w zasobniku paliwa to jakiś zamierzony element? Masz może jakieś rysunki przekroju podajnika i paleniska? Interesuje mnie przede wszystkim jak podajesz powietrze. Pellet to nie drewno w kawałkach i trudniej go napowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 05.01.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witajcie.Dziękuję.Nie mam rysunków pieca, problemu nie ma, pytajcie o co chcecie to zmierzymy.Mam nadzieję że na drugim filmiku będzie widać i słychać więcej. https://www.youtube.com/watch?v=3-39kAsWN5UDzisiaj pada, próbowałem uchwycić parę z wylotu ale nie za bardzo to widać, zresztą zobaczcie sami. https://www.youtube.com/watch?v=iDGyTv4iNp8Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 05.01.2014 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 zorzk7 dzięki za umieszczenie pomysłu na tym forum i gratulacje solidnej ,działającej konstrukcji .Moją wątpliwość wzbudza jedynie działanie tego wymiennika poziomego , a raczej to jak długo może pracować bez czyszczenia tego elementu? Co prawda pelet to nie surowe drewno , często smoliste i niekoniecznie suche i nie powoduje chyba takich osadów . Poszedłeś w stronę kondensacji jak widzę, z zainteresowaniem będę obserwował dalsze prace.Mnie nie udało się do końca z moim wymiennikiem bo był za ciasny. Z braku czasu nie kombinowałem dalej , wszystko czeka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 06.01.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Dzięki 4Pluton4.Spróbuję nie czyścić wymiennika minimum przez tydzień – zobaczymy ile się nazbiera, chociaż przeciągnięcie wyciora (do czyszczenia butelek) nie zajmuje więcej niż parę minut. Zdarzało się, że nie czyściłem go przez parę dni i jeżeli chodzi o pyły (lotne popioły) to było ich naprawdę niewiele gorsza jest sadza która w mojej ocenie zbiera się w początkowej fazie palenia na zimnym piecu, a później nie ma szans się wypalić z uwagi na za niską temperaturę – chociaż ... już sam, nie wiem to tylko moje przypuszczenia. Czasami zastanawiam się czy w ogóle jest możliwe przy paliwach stałych zachowanie super czystego wymiennika, oczywiście obniżając maksymalnie temperaturę spalin.Tak - w przypadku palenia drewnem na wymienniku zbiera się więcej osadów przypominających popiół z papierosa, przyznam się że po pierwszych próbach na tym paliwie zrezygnowałem – za dużo przeszkód jak dla mnie, po pierwsze miejsce na magazynowanie drewna, musiałbym coś zbudować a z miejscem krucho, po drugie trzeba go zakupić odpowiednio wcześniej więc zainwestować (nie mam swojego lasu niestety), praca przy tym itd. Poza tym podczas palenia drewnem nie udało mi się uzyskać 100% palenia bezdymnego, zawsze w którejś fazie pojawiał się dymek co w moim przypadku jest niedopuszczalne z uwagi na bliskość sąsiadów (wylot spalin nisko). Myślałem o tym aby zgazowywać drewno a potem palny gaz dołączyć do obecnego paleniska, taka forma przystawki w szeregu z obecnym - zaczynam i kończę palić na pellecie. Mam jeszcze jedną myśl i tutaj chciałbym się do Was zwrócić.Pewnie widzieliście na pierwszym filmie konstrukcję mojego wymiennika poziomego - płaszcz, w środku rury którymi przepływają spaliny - mianowicie aby zwiększyć jego sprawność, za lub przed nim (chyba za, ale nie jestem pewien) umieszczam obracający się na osi jakiś element z blachy (na przykład płaskownik, lub coś bardziej wyszukanego może koło z otworami albo coś podobnego), bardzo blisko wylotów tak aby obracając się spowodował chwilowe zatrzymanie lub spowolnienie spalin w danym punkcie czyli zakłócił ich swobodny przepływ.Innymi słowy chciałbym spowodować naprzemienne chwilowe przymykanie poszczególnych wylotów z rur wymiennika, oczywiście nie zakłócając ciągu.Czy według Was to ma szanse zadziałać ? Albo może ktoś gdzieś widział takie rozwiązanie i podeśle jakiś link. 4Pluton4 rozumiem że wymiennik jest za ciasny, co skutkuje słabym ciągiem i w rezultacie problemami ze spalaniem no i sadzą, czy może jest na tyle „ciasny” że chodzi o zatykanie lotnym popiołem bo w pierwszym przypadku mógłbyś pomóc spalinom jakimś wentylatorem wyciągowym, co o tym myślisz?Ja planuję tak zrobić, ale gdybyś się zdecydował spróbować bo akurat posiadasz taki wentylator to jestem bardzo zainteresowany rezultatami. Oczywiście jak znajdziesz trochę czasu.PS. A ha udało mi się „nakręcić” parę z wylotu, dzisiaj są warunki na długie dymy.Dla porównania dom sąsiadów z piecem gazowym. https://www.youtube.com/watch?v=_pa815qjrq8 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 06.01.2014 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Z wentylatorem wyciągowym nie kombinowałem , po prostu nie miałem takiej potrzeby. Jedna sprawa,,,twierdzę ,że chyba jednak drewno(suche!!!) spala się z większą energią niż pelet, tzn. jest to ,,żywy ogień,, , długi płomień, a tym samym stanowi lepszy napęd całego systemu, lepszy wyrzut z pionu ciepła , szybszy przepływ spalin i niejako samooczyszczenie wymiennika. To moja ocena bo nie paliłem peletem , znam to tylko z obrazków. Zawsze było drewno i dlatego wyciąg nie był konieczny. Ciągle chodzi mi po głowie wymiennik z możliwie dużymi przelotami , a małą masą wody, wydaje mi się , że do tego paleniska byłby najlepszy. Nie jestem w stanie tego wykonać w tej chwili,ale będzie to bryła bądź to w sześcianie-prostopadłościanie długości około 60cm z kilkoma pionowymi kanałami, albo całość w rurze z 3 przelotami dosyć dużej średnicy. Wrzucę rysunki. Uważam , że palenisko w RS ma bardzo małą bezwładność i taki sam powinien być wymiennik dla stałego odbioru ciepła. W Twoim przypadku dalsze ,,wyciąganie ciepełka,, z tego układu już na wiele się nie zda bo na trójniku wylotowym już kapie woda. Pion ciepła jest za mały do dalszych kombinacji, przynajmniej na pelecie. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez 4pluton4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 06.01.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki za filmiki Zorzk7. W sumie pokazujesz na nich wszystko. Szkoda, że nie zrobiłeś pionowego wymiennika. Gdy spaliny opadają w dół oddają ciepło równomiernie. No i sam wymiennik mniej się brudzi. Pomysł z naprzemiennym przysłanianiem przelotów w wymienniku to niespotykane rozwiązanie. Prędzej wkłada się w kanały dymne jakieś elementy mieszające i spowalniające przepływ. Co do dymienia podczas rozgrzewania konstrukcji. Może rozpalasz nie od tej strony, gdzie było by najlepiej? Ja palę drewnem i na aktualny sezon kupiłem specjalnie do rozpałki kilka metrów osiki. To chyba najmniej dymiące drewno i drobno pocięte całkiem szybko schnie. Minimum połowa pierwszego załadunku, około 2kg drewna to u mnie osika. Rozpalam palnikiem gazowym przez ruszt od dołu, od strony wlotu spalin do palnika. Czyli od początku pali się u mnie sam początek opału, płomień nie liże i nie odgazowuje drewna tylko od razu wpada do kanału dopalającego z ceramiki. W efekcie nie widzę dymu z komina od samego początku. Wymiennik w moim kotle ma pionowe ściany i po tygodniu palenia jest na nich ułamek milimetra pyłu, podczas gdy na poziomych fragmentach zbiera się popiół na grubość wielu centymetrów. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 06.01.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam.Dziękuję Wam za odpowiedzi. Na razie nie mam pomysłu na przerobienie wymiennika na pionowy więc pomęczę ten – he he ale jutro może się okazać że wszystko wywalę i zacznę robić od początku, no trudno, żonka znowu będzie zataczać kółka na czole i pytać ile to będzie kosztowało – takie życie.Z paleniem drewnem jest jeszcze jeden problem – podawanie paliwa, czyli ogólnie mówiąc czas spędzony przy piecu, ale jest nadzieja że nim przejdę na emeryturę coś ktoś wymyśli i podzieli się z nami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 06.01.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jak masz dmuchawę to może taką prowizorkę zamiast wentylatora wyciągowego. Kawałek profila lub rury coś na zasadzie zwężki Venturiego tylko regulację głębokości tego profila co idzie powietrze z dmuchawy zrób bo trzeba nieraz poprawiać parametry No i nie wiem czy nie będą skropliny na dmuchawę lecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 06.01.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jak masz dmuchawę to może taką prowizorkę zamiast wentylatora wyciągowego. Kawałek profila lub rury coś na zasadzie zwężki Venturiego tylko regulację głębokości tego profila co idzie powietrze z dmuchawy zrób bo trzeba nieraz poprawiać parametry No i nie wiem czy nie będą skropliny na dmuchawę lecieć. Witaj Yareka Dzięki- faktycznie warto najpierw tak spróbować. Wydaje mi się że skropliny jednak nie będą wlatywać do dmuchawy lecz ściekać na dół trójnika w miejsce które na rysunku sugerujesz zaślepić, myślę że mały otwór w tym miejscy załatwi sprawę no i jakiś daszek na górze trójnika na opady atmosferyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareka 06.01.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Zawsze możesz o 90o to przekręcić U mnie się syfi i są skropliny ale ja mam takie coś w skali mikro do wędzarni... taki dymogenerator. Tłoczę powietrze pompką akwariową trójnik 3/4 i z 30 cm rurki do dymienia, i mi zaciąga dym z miejsca gdzie się tlą zrębki Jak podłączyłem kompresor to dopiero dymiło Ta góra Twojego trójnika mogła by być dłuższa ale co tam sprawdzić można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 06.01.2014 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 odmiana tego co kolega narysował, dmuchawa na górze lub w bocznej ściance Twojego kanału poziomego na pewno nie zamoknie. Tylko zrób to w koncowej częsci rury dymowej bo na pewno wychłodzi i wytrąci wodę. A jeżeli chodzi o to nieszczęsne podawanie drewna do RS,,,,to faktycznie blokuje jego mozliwości i bezobsługowość . No , ale jego prostota i efektywność,,,,,coś za coś? a moze ktoś wymyśli,, Dla jednego sortu drewna byłoby to do przeskoczenia, taki podajnik na np kostki , kije jednej długości, pewnie,że wymaga przemyślenia,ale chcemy wrzucać jak leci i tu jest blok. Życzę dalszych sukcesów andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 09.01.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 A ja wróciłem właśnie od ślusarza. Stwierdził, że "co by się nie dało?!" i ma mi dać znać jak skalkuluje koszt. Projekt niestety został u niego, a że rysowany ołówkiem na kartce to i nie ma jak tu wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragster3 18.01.2014 03:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam. Zachęcony powodzeniem pierwszej rakiety popełniłem drugą trochę mniejszą i myślałem że ulepszoną,to do kolegi miedziannika,który pisał że będzie budował podobną [turbo].Rura wznośna z gaśnicy wys. 50cm ,palenisko przesunięte w prawo i wejście do rakiety z boku co miało zaowocować ruchem wirowym spalin,lepszym wymieszaniem.Wyszło super, płomień wirował pięknie w dolnej części wychodził z rury 20-30cm jeszcze się obracając.Pięknie było do momentu zakrycia beczką.Piec nie chciał wystartować,trochę pomogło włożenie poziomo w palenisko rury i palenie w niej,oraz postawienie wydechu do pionu. Oczywiście rura wznośna zaizolowana.Z komina leciał dym pomimo suchych cienkich patyków,potraktowałem palenisko powietrzem z kompresora,wtedy się rozpędził,ale dymić nie przestał.Po odjęciu powietrza wszystko wróciło do normy,czyli do bani.Dziś wyciołem kawałek gaśnicy by wlot płomienia był centralnie i nie wirował [nie było łatwo palenisko przyspawane gaśnica grubość ścianki 5mm gumówka na przedłużce, trochę wiertarką,udało się] Piec zaczął działać poprawnie,startuje bez problemu,przestał dymić.Myślę że rcję ma Bogusław 58 twierdząc że ruch wirowy wytraca prędkość spalin i nie mają one siły wydostać się na zewnątrz,a to powoduje brak ciągu i gorsze spalanie.Miedziannik zanim zrobisz na gotowo zrób próbę,poprawki są upierdliwe i czasochłonne.A jeszcze powiem że pierwszy piec wysechł i teraz działa jeszcze lepiej,ceramika lepsza niż stal. pozdrawiam rakietowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamikazee 19.01.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A może zawirowywać już na samym końcu pionu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorzk7 23.01.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witam wszystkich, No i założyłem wentylator. Pierwsze wrażenia są takie że zyskałem regulację mocy w większym zakresie, ale trzeba uważać przy rozpalaniu bo lubi trochę dymić jeżeli ciąg jest zbyt duży, natomiast po rozgrzaniu pionu - sama radość.W wymienniku są zawirowywacze, ale wydaje mi się że można odebrać jeszcze więcej ciepła, (przerobienie go na opadowy pewnie by pomogło) temperatura rury wylotowej w domu jest trochę cieplejsza niż samego wymiennika, planuję w nim wstawić blachę z tyłu za wylotami z otworem na dole co miałoby spowodować wymuszenie przepływu spalin w dół. (około 20cm ale zawsze coś) pozdrawiam.jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 23.01.2014 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) witam rakietowców i nie tylko,,,natknąłem się ostatnio na ciekawą pozycję z 1830 roku, nie jest to zapewne o naszych RS-ach,ale bardzo polecam bo dym z pieca od zawsze sprawiał kłopot w pewnych sytuacjach,ale do rzeczy podaję link,myślę że wejdzie http://www.mdz-nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn=urn:nbn:de:bvb:12-bsb10402027-6 Encyklopedya popularna : obeymuiąca umieiętności, sztuki i rzemiosła wyłożone sposobem przystępnym dla wszystkich klass ; ogłoszona w Londynie pod opieką Towarzystwa Zatrudniaiącego się Rozszerzaniem Umieiętności Użytecznych ; 2 (1830) miłego czytania ze zrozumieniem pozdrawiam an Edytowane 23 Stycznia 2014 przez 4pluton4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 25.01.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam.Przepraszam że z tygodniowym opóżnieniem ale dziś wróciłem z zagranicy.Dragster 3 ja nie buduję pieca rakietowego to kocioł stalowy można powiedzieć hybryda DS i HG a komora dopalająca ma kształt rury ceramicznej poskładanej z kilku krótkich elementów na sucho(bez zaprawy).W tej rurze również półka(przegroda) w celu odbicia i ponownego przejścia spalin przez płomień.Ruch wirowy w tej komorze ma na celu lepsze wymieszanie gazów z PW które będzie tam podane,a jeśli zmniejszy to ciąg(w co nie wątpię) to sprawę załatwi wentyl wyciągowy.Dodam jeszcze że wymiennik to płomieniówki pionowe które odbiorą ciepło tylko w jednym ruchu z góry na dół,poza tym w kotle nigdzie nie ma wody nawet w przedniej ścianie komory załadowczej a ruszt to cegła szamotowa pod nią płyta ceramiczna i po bokach 15 mm.luzu na zgarnięcie popiołu.Prawdopodobnie kocioł już na ukończeniu jak będzie gotowy dam znać.Zorzk7 odebranie ciepła spalinom w ruchu pionowym z góry na dół z tego co wiem to najlepsze rozwiązanie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.01.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) witam rakietowców i nie tylko,,, natknąłem się ostatnio na ciekawą pozycję z 1830 roku, nie jest to zapewne o naszych RS-ach,ale bardzo polecam bo dym z pieca od zawsze sprawiał kłopot w pewnych sytuacjach,ale do rzeczy podaję link,myślę że wejdzie http://www.mdz-nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn=urn:nbn:de:bvb:12-bsb10402027-6 Encyklopedya popularna : obeymuiąca umieiętności, sztuki i rzemiosła wyłożone sposobem przystępnym dla wszystkich klass ; ogłoszona w Londynie pod opieką Towarzystwa Zatrudniaiącego się Rozszerzaniem Umieiętności Użytecznych ; 2 (1830) miłego czytania ze zrozumieniem pozdrawiam an Dzięki, niesamowita lektura- na dodatek na niemieckiej stronie... Pomyśleć- 184 lat wstecz, a jakie zmiany w języku, nie mówiąc o technice, Wklejam próbkę, szkoda że nie zadbano w tych skanach o rysunki wspomniane w tekście- jest tylko kilka przy końcu książki, strony zresztą też nie w komplecie. "Autor miał za główny przedmiot na celu zniszczyc dym i użyć go z korzy- scią, íako środka ogrzewaiącego , który powszechnie traci siç na prózno. Рo- stępowanie w tym względzie Pana Thí- iorier zasadza siç na tém, azeby niedać opałowi zetknac siç z płomieniem, ale go ogrzewać przynaymniéy dotąd , do- póki częsci lotne w nim obiete nieule- gną pewnemu rodzaiowi dystylacyi. Te materye palne złozone z wodorodu, z pe- wnéy ílosci węglika i z pierwszego nie- dokwasu węglika, są wcíągane do pieca obeymuiącego рalący siç materyał, a dym zapala się przez niego przechodzac. Produkt wynikaiacy z tego palenia skła- da sie z wody, kwasu węglowego i sa- letrorodu, . a to wszystko stanowi ma- terya powietrzna bez zapachu, bez ko- loru, która nie sprawia nieprzyiemnosci ani dla wzroku, aní dla powonienia, a nawet meblom nieszkodzi." Edytowane 25 Stycznia 2014 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 25.01.2014 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty4/0488/ hes,poczytaj i TO dla rozrywki jak znajdziesz chwilkę, pozycji jest mnogo,ale nie wszystko umiemm otworzyć,a i czasu nie za wiele na czytanie. Dlaczego w szkole nie uczą tego co juz dawno był napisane??? Nauka budownictwa praktycznego czyli doręcznik dla buduiących: obeymuiący nayłatwieysze sposoby wyrachowania z dokładnością ilości materyałów potrzebnych do stawiania ... : zebrane i ułożone w 2 częściach wkleić w google powinno wejść na 1 pozycji http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0286/ Edytowane 25 Stycznia 2014 przez 4pluton4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts