premakultura 05.02.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 witam gondoljerzy zgadzam się z Toba w 100%, już dawno miałem to napisać,że z prostego piecyka-paleniska , które miało służyć w krajach 3 świata i tak chyba jest. Ale posuwamy się coraz bardziej do tego co już wymyślone dawno czyli klasyczne zgazowanie drewna z coraz bardziej rozbudowaną komorą załadowczą, za chwile się okazać moze,ze jednak puszczenie spalin pod paleniskiem będzie jeszcze efektywniejsze niz przez tą szczelinę pionową itd itd......i to będzie koniec tej bajki o RS. To już nie będzie RS..Ale , niech się kręci. pozdrawiam Chlopaki. Nie do konca jest tak jak piszecie ze to nie jest rocket. Gdyby tak bylo, to nie walkowano by tego tematu na stronach poswieconych rozwojowi pieca rakietowego. Warto tez zastanowic sie wlasciwie, skoro nawiazujemy do historii i paleniska Winiarskiego i krajow 3ciego swiata. Tam glownym zalozeniem bylo, ze ma nie dymic (spalac czysto) oraz uzywac malo drewna (spalac wydajnie). I chyba wlasciwei o to chodzi w calej tej fascynacji Rocketem. Ze jest to piec ktory zuzywam malo drewna, spala wszystkie gazy, i ogrzewa wydajnie pomieszczenie. Sam Ianto Evans, ktory napisal ksiazke i spopularyzowal proste palenisko J-Tube oraz system grzewczy z beczki i masy akumulacyjnej z gliny, pisal w swojej ksiazce ze jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia, eksperymentowania i ulepszania... I to wlasnie sie dzieje. Zwlaszcza jesli chodzi o wczesniej wspomniane parametry czystosci i wydajnosci spalania... I tak sie sklada, ze palenisko BatchBox spelnia te parametry... zostaly zmierzone przez Petera... Co prawda on sam wspomina, ze palenisko J-tube jest odrobie lepsze jesli chodzi o wydajnosc spalania (ale trzeba zaznaczyć, ze mowi on o palenisku zmodyfikowanym, czyli jest zmieniony kształt tunelu, wprowadzone sa elementy wzbudzajace turbulencje, oraz doprowadzone jest powietrze wtorne). I teraz wszstko zalezy od tego jaki piec chcemy miec zaprojektowany i do czego ma sluzyc... Jesli chcemy ogrzac sobie warsztat i nie zalezy nam na akumulacji do bieramy malepalenisko J beczke i palimy male patyczki, a beczka nam oddaje ciepelko sprawnie... Jesli jednak chcemy naladowac duzy piec akumulacyjny i mamy 2 tony materialu do ogrzania to z prostej kalkulacji wynika iz musimy mu dostarczyc X okreslonej ilosci energii... Przy zamontowanym palenisku typy J musielibysmy palic 3 razy dluzej niz w palenisku Batch-Box.... Gdzie wkladamy wiecej, spalamy szybciej i nagrzewamy caly nasz piec. Piszesz o koncu bajki RS... Powiem tak jesli znajde palenisko, ktore spala czysciej i wydajniej niz RS to sam wszem i wobec oglosze ze RS nalezy miedzy bajki wlozyc Na razie wszelkie testowe urzadzenia mowia ze RS jest najwydajniejszy. Dlatego tez buduje te bardziej skomplikowane i rozbudowane konstrukcje, wciaz majac swiadomosc, ze jest to nadal Piec Rakietowy... Jednak nie wolno pomijac dokonan innych autorytetow w dziedzinie spalania i dostarczania ciepla takich jak: Grymajlo, Podgornikow, Szrajber, Adamiecki, Kuzniecow.... w koncy Ianto Evans z Winiarskim "ameryki" nie odkryli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 05.02.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Chcąc palić w Rocket Stove krócej i naładować jakiś bufor, czy nagrzać piec masowy, wystarczy przecież zbudować palenisko o wiekszym rozmiarze. Będzie miało większą moc i będzie mogło pracować krócej. To tylko kwestia początkowych założeń: jeśli bedziemy palić długimi cyklami budujemy mniejsze palenisko, jeśli będziemy palić krótko i ostro budujemy większe palenisko. Dla mnie, spieranie się o wyższości jednego nad drugim nie ma większego sensu. Batch-Box to inna konstrukcja, chociażby przez istnienie komory załadowczej z drzwiczkami. Czy do Batch-Box można dokładać nowego opału w trakcie palenia, czy rozpalamy i czekamy do wypalenia? A jeśli dokładamy, to jakie są efekty w czystości spalania? O ile mi wiadomo, w Rocket Stove typu J samoczynne obsuwanie się paliwa powoduje chwilowe pogarszanie składu spalin. Nowy opał odgazowuje zbyt gwałtownie i brakuje tlenu do spalania tych gazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premakultura 05.02.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 O ile mi wiadomo, w Rocket Stove typu J samoczynne obsuwanie się paliwa powoduje chwilowe pogarszanie składu spalin. Nowy opał odgazowuje zbyt gwałtownie i brakuje tlenu do spalania tych gazów. Nie jesli zastosujemy powietrze wtorne, czyli tzw Peter Channel. Wtedy mamy stala dostawe powietrza i gazy moga sie dopalic. Pozatym nikt sie nie spiera o wyzszosci jednego nad drugim. Jedno i drugie palenisko ma swoje wady i zalety... Co do porownania w czystosci spalania to tak jak pisze Peter: jesli porownamy zwykle kwadratowe palenisko J... to czysciej i wydajniej spalimy w konstrukcji Batch-Box. Bardziej wydajniej i czysciej spalimy za to w wysrubowanej konstrukcji J, ktora zaklada kilka zmian... przedewszystkim powietrze wtorne, wyprofilowany ogon na koncu paleniska, oraz tzw. TripWire wprowadzajacy turbulencje w samym palenisku.... Przy takich innowacjach wlasciwie cale spalanie zachodzi w samym tunelu. W dopalaczu nie widac plomieni... Jeszcze zeby nawiazac do odczytow z dwoch palenisk... musze je odszukac i sciagnac sobie, ale analizator spalin mierzyl procentowo wydajnosc i poziom tlenku wegla.... jak bylem u Petera i odpalil piec w kostrukcji Batch-Box to widzialem wydajnosc spalania okolo 95% a poziom CO 200PPM... ogladajac inne wykresy z palenia w J-Tube wychodzily one lepiej.... W porownaniu do wyzylowanej J-tki ze wszystkimi innowacjami moze odrobinke gorzej... glownie wlasnie ze wzgledu na to ze w Batch-Box spalamy towar, czekamy i wkladamy nastepny.... w okresach zarzenie sie nastepowaly wzrosty CO. i ozywisty spadek wydajnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.02.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 http://img242.imageshack.us/img242/8094/chiquet.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.02.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Rysunek z książki "Palenie drewnem" Hansa Petera-Eberta. Projekt pewnie z przed 10-20 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 20.02.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Dziś przywiozłem piecyk od ślusarza. Kosztowal mnie 1500 zł. Na razie jestem zadowolony, po pierwszym paleniu będę wiedział czy nie wtopiłem. Fotki: http://codesnipper.pl/dom/RS01.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS02.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS03.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS04.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS05.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS06.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS07.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS08.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS09.jpg http://codesnipper.pl/dom/RS10.jpg Kanał wznośny ma 80 cm wysokości i 12,5cm szerokości, potem 5cm na wermikulit, 5cm na kanał opadowy i 5 cm płaszcza wodnego. Wsad ma regulowaną szerokość i dodatkowo drzwiczki do wymiecenia popiołu - podawania powietrza. Wylot ma 16cm. W pokrywie przesuwny uchwyt z zatyczką na otwór inspekcyjny. Całość albo owinę gustowną izolacją albo potraktuję jako ogrzewacz powietrza w domu i nie bedę owijal. Jeszcze nie wiem. I teraz pytanie: czy na wydech dac rure kominową stalową czy wystarczy zwykla do DGP z kominków (widziałem takie rozwiązania w sieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 20.02.2014 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) witaj,,,Code,oby ci to ruszyło i działało, nie wiem do końca co tym będziesz grzał. Wszystko masz spawane na sztywno i szkoda,,,,,bo ogranicza to mozliwość np. powiększenia komory zasypowej, przekroju pionu ciepłą itp. Sam wymiennik to wielka masa wody, nie wiem jak szybko to będzie w stanie się nagrzać i jeszcze oddać ciepło,a wydaje mi się,że powinno to pracować na maksymalnej temperaturze tej wody otaczającej cały pionowy odcinek,,ok zobaczymy co wyjdzie. konstrukcja solidnie wykonana i teraz uruchomić to to... Myślałem,że wyspawasz tylko ten cylinder,a reszta z ceramiki,ale bądźmy dobrej myśłi,pozdrawiam Jeszcze jedno,zrób przynajmniej solidną izolację tego poziomego odcinka pod cylindrem, dla mnie ten metal nie ma tam miejsca,ale skoro już wykonane to przeba przetestować Edytowane 20 Lutego 2014 przez 4pluton4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 20.02.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 I tak podziwiam tego ślusarza. Otwarty umysł na maksa a gość ma pewnie jakieś 55-60 lat. jak gadam z budowlańcami z okolicy co mają po 35-45 i ciągle słysze "tak się zawsze robiło" to mnie skreca. A tu gościu mi z tekstem wyjechał, że ostatnio spawał studentom piecyk zgazowujący do auta na gaz drzewny. Oczywiście wszystko będzie odizolowane, zwłaszcza spód bo piecyk ma stać w domu kanadyjskim. Wermikulit już do mnie jedzie. Grzał bedę bufor ciepła a'la adam_mk - jakies 400-600 litrów wody. W nim wężownica z pieca i druga wężownica do przepływowego ogrzewania CWU. CO nie planuję. Wymiary wziałem z książki Ianto Evansa o RMH. Mam nadzieję, że nie spieprzyłem czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 21.02.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Izolowanie stali będzie tutaj miało plusy i minusy. Jak za dobrze zaizoluje, to mu sie palenisko rozpłynie od żaru. Trzeba znaleźć kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 25.02.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 No więc jestem po pierwszym suchym przepaleniu. Wermikulit o frakcji 0-1 mm jako izolacja, jako wydech rury od dgp z allegro. Nie chciałem od razu inwestować w nierdzewkę. Blędem byla zgoda na pomalowanie piecyka podkładem (tak malują wszystkie piecyki u siebie) - na palenisku lakier odparzyło do cna. Smrodu przy tym co niemiara, na szczęście przepalałem go w garażu. Zrobiłem też zbyt szeroki wsad i regulowanie gardzieli dorobioną pokrywką nic nie daje gdyż wszystko się kotłuje pod ta pokrywą - jak z lewej na rysunku. Na szczęście poradziłem sobie przy pomocy szlifierki kątowej i starej obudowy komputerowej i wyciąłem odpowiednią zatyczkę i dzięki temu mam regulowana szerokosć wsadu - na rysunku to ten niebieski element w schemacie z prawej strony. Jedną deseczką 1x30x20cm pocietą drobniutko nagrzałem cały piecyk z zewnątrz z powietrzem zamiast wody w płaszczu. http://codesnipper.pl/dom/rmh.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 26.02.2014 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Code, weż to poskładaj do kupy jak się należy i odpal tylko z wodą, nawet bez podłaczania odbioru, ciekaw jestem jak szybko się zagotuje,a swoja drogą to bardzo się ograniczyłeś ,ze wyspawałeś ten cały dół. Pewnie,że mozna kombinować,ale dla mnie to tylko w ceramice palenie drewnem jest COOL. Wazne,że masz solidny ten cylinder z wodą, w razie przepalenia stalowego pionu zawsze mozesz w środku poskładac pion ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 26.02.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Mam awersję do wszystkich prac murarskich. Nawet dom będe miał z patyków. Dlatego murowanie ceramiki i robienie jakiejś obudowy odpadło w przedbiegach. No i ma być przenośne. Jak tylko przyjdzie mi uszczelniacz to postaram się odpalić "na mokro". Nie poskładam tego do kupy w tej chwili, bo dom dopiero zacznie powstawać. Na razie zostają tylko testy w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 27.02.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Przenośny kociołek z gwintowanymi przyłączami wodnymi? Jakoś mi jedno do drugiego nie pasuje, ale to Twój pomysł i znasz zastosowanie. Z ceramiką w środku pewnie było by lepiej. I wcale nie musiał byś koniecznie murować. Przecież można ceramikę pociąć i poskładac jak klocki, a całość zamknąć w szczelnym, metalowym płaszczu. Jak pogłówkować, to płaszcz będzie skręcany z elementów lub otwierany. Można wtedy wymieniać uszkodzone elementy ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premakultura 07.03.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Code Sniper...ladny piecyk, ale niestety metal na palenisko i dopalacz (heat riser) to nie za dobre rozwiazanie... temat walkowany na forum osiolka od dawna... jesli osiagniesz odpowiednie temperatury dla rakieciaka to po sezonie/dwoch metal sie rozsypie w najgoretszym miejscu. duzo powietrza, malo tlenku wegla i wysoka temperatura - to zabujcze srodowisko dla stali... nawet kwasowki. Ps. ciekawa historia z tym kotlem na gaz drzewny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamikazee 08.03.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Kolejny projekt rakietowacahttp://www.instructables.com/id/Small-camping-rocket-stove/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.03.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Kolejny miłośnik gołej, czarnej stali, który nie przyswoił sobie podstawowych zasad i idei paleniska RocketStove. Prawie zero izolacji, ale według autora pali się świetnie. Zrobione byle jak, z tego co było pod ręką. Przyznam, że nie rozumiem ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 11.03.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Nowy opał odgazowuje zbyt gwałtownie i brakuje tlenu do spalania tych gazów. Potwierdzam, u mnie szeroką, długą deską piec się po prostu udławił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamikazee 17.03.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Czy to jest rakietowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 18.03.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Jeśli to co zamieściłeś wcześniej można by nazwać nędzną podróbką Rocket Stove, to ostatniego filmiku nie nazwałbym nawet wariacją na temat. Ot, zabawy jakiegoś piromana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.03.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts