Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na drewno - Rocket Stove

4pluton4

Recommended Posts

Termos musi współpracować z "kawałkiem nietermosa", który pozwoli na obniżkę temperatury spalin zapobiegając w ten sposób na wchodzenie do komina zbyt dużej temperatury. Dobrze byłoby tez by ten nietermos rozładowywał termos po skończonym paleniu. Musi tu być połączenie między nimi w górze i w dole tworzac coś podobnego jak to było w tradycyjnych kaloryferach z żeberkami. System paleniska z odbiornikiem tego nie daje :) No i też mile widziane jest dodatkowe urządzenie do rozładowywania termosa np podgrzewacz do potraw(otwarcie drzwiczek) lub jakiś kanał cyrkulacyjny z jakiejś rurki. Poza tym rozładowywacz termosa pozwala na szybkie ciepło zaraz po rozpaleniu bez czekania aż masa się nagrzeje. Również w części nieizolowanej warto założyć kawałek żeliwa lub steatytu(drogi),by dawało ciepło chwilę po rozpaleniu..

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jak doczytałem, to rzeczywiście dopalanie w granicach 850*C jest bardzo poprawne a nawet chyba bezpieczne ekologicznie. Chyba ze podawanie powietrza jest w 3 miejscach, to czystość spalania nadal jest dobra po przekroczeniu tej temperatury. okazuje się ze sprawność spalania może nie iść w parze z emisją zanieczyszczeń, gdyż tworzą się wtedy "inne" Również w piecach ceramicznych istnieje problem skutków odbierania tak wysokiej temperatury. W rakieciakach problem jest niewielki, bo dawka jednorazowa jest niewielka i tylko trzeba zrobić dobry kanał dopalający.

Wydaje mi się Piotr ze trzeba uświadomić dla przyszłych nabywców, że materiał na piec można zrobić z różnej klasy ceramiki a ta różnie kosztuje...

Tu masz dyskusje na ten temat. Nie znam wszystkich szczegółów, ale (prawdopodobnie) jak nasz kolega F zaproponował dobre materiały to go opluli!:D

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233511-Rakietowy-piec-akumulacyjny-z-dgp-wysokotemperaturowy

Termos musi współpracować z "kawałkiem nietermosa", który pozwoli na obniżkę temperatury spalin zapobiegając w ten sposób na wchodzenie do komina zbyt dużej temperatury. Dobrze byłoby tez by ten nietermos rozładowywał termos po skończonym paleniu. Musi tu być połączenie między nimi w górze i w dole tworzac coś podobnego jak to było w tradycyjnych kaloryferach z żeberkami. System paleniska z odbiornikiem tego nie daje :) No i też mile widziane jest dodatkowe urządzenie do rozładowywania termosa np podgrzewacz do potraw(otwarcie drzwiczek) lub jakiś kanał cyrkulacyjny z jakiejś rurki. Poza tym rozładowywacz termosa pozwala na szybkie ciepło zaraz po rozpaleniu bez czekania aż masa się nagrzeje. Również w części nieizolowanej warto założyć kawałek żeliwa lub steatytu(drogi),by dawało ciepło chwilę po rozpaleniu..

No i zaczynamy kombinować jak mój dziadek na wschodzie...W takim kombajnie można wszystko zmieścić, nawet bimbrownię...

Na poważnie: Termos w czystej postaci odpada ze względu na brak promieniowania. To poważna wada. Tak więc część ceramiczna gdzieś na wierzchu jak najbardziej potrzebna...Zresztą, te Twoje "kaloryfery" ceramiczne w różnych miejscach ładowane po kolei też do wykorzystania, choć nie za bardzo pasują do idei palenia raz na 3-4 dni i powolnego rozładowywania akumulatora. Nie analizowałem tego jeszcze. Masz jakiegoś pomysła? Wiem że woda (duży bufor) tu sie kłania, ale jakoś nie jestem w niej zakochany...

Mam nadzieję że nie rozpętałem kolejnej wojny :rolleyes:.To co Bogusław zbudował to moim zdaniem dobra nauka dla zdunów.Nie mniej tez uważam że palenisko do drewna nie powinno być rusztem i pozwolę się z Bogusiem nie zgodzić co do popiołu.Otóż drewno można tylko najbardziej ekonomicznie spalić w popiele i zapewniam że po dołożeniu nic popiołu nie znika,wręcz przeciwnie pali się jeszcze lepiej, w ciągu doby tylko raz usuwam popiół z paleniska rozgarniając na boki(szpary po 20 mm.) co zajmuje 5- 10 sek.Drugi przykład w kominku brak rusztu,jednak konstruktor tego urządzenia choć mądra głowa nie przewidział że można włożyć okrąglaka,który po nadpaleniu z reguły się stacza ku drzwiczkom blokując otwory PP.I tu trzeba było coś zaradzić,pomysł prosty:2 cegły szamotowe 6 cm. gr. ścięte pod lekkim skosem z dwóch stron i wstawione w palenisko w odstępie 20 cm. nie całkiem na sztorc,tylko na 12 cm.zasypane popiołem.I tu niespodzianka,jeśli popiół będzie za nisko np. 1-2 cm. a klocek paląc się ma małą przestrzeń pomiędzy żarem,wypala się w dużo szybszym tempie a kominek ciężko nabiera temp.Boguś dlatego zastosowałem w moim kotle palenisko bez rusztu,którym jest szamot a pod nim jeszcze 20 mm. płyta ceramiczna i w ciągu 12 godz. od momentu żarzenia rozpalam bez zapałki,nawet po 20 godz. są resztki żaru,zaobserwowane na jesieni,kiedy paliłem co drugi dzień.

Wracając do tematu "dobrych materiałów" w miejscach ogniowych, to kłania się tu świecka tradycja budowania z byle czego w miejscach najważniejszych.

Im szybciej edukacja się dokona, tym szybciej da to szanse na założenie firmy produkujące takie podzespoły. Oczywiście jakby co, to zgłaszam się na ochotnika podjąć taką działalność w przyszłości :) Od dawna zresztą się do tego przygotowuję. Niestety potrzebny do tego dobry piec do wypalania, gdyż tylko wypalenie daje 100% gwarancji na długowieczność wyrobu.

...i właśnie na tym piecu można się rozłożyć, gdyż inwestycja jest spora.

Pozdrawiam.

A tak przy okazji: na Ogrzewaniu pokazałem szkice do pieca kuchennego. Mam nadzieje że po zdjęciu przednich fajerek będzie działał jako rakieciak.. Podwyższenie oznaczone literką 3 będzie wykonane z dwóch bębnów hamulcowych od ciężarówki i wypełnione ceramiką. Zaś na dwa wyjścia z kanału wznośnego(dopalacza) użyte zostaną dwie tuleje od silnika ciężarowego. No więc w planie taki sobie piecyk dla Batmana :)

Pozdrawiam.

Wracając do tematu "dobrych materiałów" w miejscach ogniowych, to kłania się tu świecka tradycja budowania z byle czego w miejscach najważniejszych.

Im szybciej edukacja się dokona, tym szybciej da to szanse na założenie firmy produkujące takie podzespoły. Oczywiście jakby co, to zgłaszam się na ochotnika podjąć taką działalność w przyszłości :) Od dawna zresztą się do tego przygotowuję. Niestety potrzebny do tego dobry piec do wypalania, gdyż tylko wypalenie daje 100% gwarancji na długowieczność wyrobu.

...i właśnie na tym piecu można się rozłożyć, gdyż inwestycja jest spora.

Pozdrawiam.

O wiele prościej jest dać luźno tanią wykładzinę, wymieniając ją co jakiś czas. W moich konstrukcjach co kilka lat...Nie dam Ci zarobić...:(

Kuchnię na Ceramicznym podziwiałem...Uwaga o kuchni/rakieciaku jak najbardziej (chyba) słuszna .

Mam nadzieję że nie rozpętałem kolejnej wojny :rolleyes:.To co Bogusław zbudował to moim zdaniem dobra nauka dla zdunów.Nie mniej tez uważam że palenisko do drewna nie powinno być rusztem i pozwolę się z Bogusiem nie zgodzić co do popiołu.Otóż drewno można tylko najbardziej ekonomicznie spalić w popiele i zapewniam że po dołożeniu nic popiołu nie znika,wręcz przeciwnie pali się jeszcze lepiej, w ciągu doby tylko raz usuwam popiół z paleniska rozgarniając na boki(szpary po 20 mm.) co zajmuje 5- 10 sek.Drugi przykład w kominku brak rusztu,jednak konstruktor tego urządzenia choć mądra głowa nie przewidział że można włożyć okrąglaka,który po nadpaleniu z reguły się stacza ku drzwiczkom blokując otwory PP.I tu trzeba było coś zaradzić,pomysł prosty:2 cegły szamotowe 6 cm. gr. ścięte pod lekkim skosem z dwóch stron i wstawione w palenisko w odstępie 20 cm. nie całkiem na sztorc,tylko na 12 cm.zasypane popiołem.I tu niespodzianka,jeśli popiół będzie za nisko np. 1-2 cm. a klocek paląc się ma małą przestrzeń pomiędzy żarem,wypala się w dużo szybszym tempie a kominek ciężko nabiera temp.Boguś dlatego zastosowałem w moim kotle palenisko bez rusztu,którym jest szamot a pod nim jeszcze 20 mm. płyta ceramiczna i w ciągu 12 godz. od momentu żarzenia rozpalam bez zapałki,nawet po 20 godz. są resztki żaru,zaobserwowane na jesieni,kiedy paliłem co drugi dzień.

Najlepiej paleniska do kominków konstruować tak, by drewno leżało prostopadle do szyby. Ucina to problemy i dyskusje...

Z popiołem popieram. U mnie wyjmuje się połowę, bo to przechowalnia żaru. Jakby cały wyjąć, przez tydzień trzeba co dziennie od nowa rozpalać, zamiast na żar dokładać.

Palenie okrąglakami to ciekawy temat. Zwykle "jadę" na automacie (sterownik RT 08 SAC - to moje dziecko chrzestne). W tej pozycji drewno musi być rozdrobnione równomiernie, by uruchomić program samoczynnego spalania i zamknięcia szczelnej przepustnicy po spaleniu drewna. Temperatura progowa ( startu procesu ) to 600 o C. Potem drewno pali się swobodnie, tak jak chce...

No i manuale...Tak pale przy niewielkich potrzebach, gdy dojście do 600 nie jest błyskawiczne. Po uzyskaniu warstwy żaru, pakuje okrąglaka...W żeliwiaku by zdechł. W szamocie dopala się elegancko (niekoniecznie czysto;)), ale ja w Krakowie nie mieszkam...

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Rozumiem Ciebie ale są nowe pomysły...piec może też robić sprawnie WIELKIE ŻARCIE :) poza funkcją dobrego spalania i ogrzewania.

No i tu łatwiej będzie wkładać gotowce niż je rzeźbić samemu. Tu właśnie KOBIETY mogą zapragnąć i uratować sytuację zdunów :).

Jak Ci się Piotr podoba piecyk Batmana, to dodam, że mam tylko jeden komin, a skrajne ścianki obu pieców będą oddalone od siebie o ponad 7 m. Układ jest już dobrze sprawdzony przez wiele lat, ponieważ w miejscu przyszłego piecyka stoi dawny piec kuchenny i będzie usunięty. Oczywiście nie wiem czy jest to legalne ale CBA nie wpadnie z tego powodu do mnie:) No i piecykiem Batmana będzie można precyzyjnie regulować ciepło podstawowe otrzymywane od tego dużego termosa.

Co do rusztu,ogromną wiedzę można zdobyć na stronach niemieckich jednak polecam tylko tym którzy znają niemiecki(tłumacz pisze bzdury),tam żaden porządny zdun nie używa rusztu a piec taki zwany jest" Grundofen" co można nazwać "piec spalający na gruncie" czyli bez rusztu,ale nie mam zamiaru przekonywać Bogusława, gdyby jego palenisko nie było w termosie,to byłoby już o wiele gorzej.Zrobiłem dzisiaj film z mojego Batmana,to raczej jakiś słaby mutant,więc

daleko mu do twojego Bogusław

Edytowane przez miedziannik

Twój Batman też dziarski :)

Ruszt pogarsza spalanie eksponowane przez szybę, dlatego jak komuś zależy na dobrym i stabilnie długim spalaniu, to tego rusztu nie powinno być. Ja mam inaczej, bo zależy mi na szybkim napaleniu a nie mam czasu na ten piękny widok. W planie są drzwiczki z szybą w dopalaczu, więc latarnia też u mnie z czasem zaświeci :)

Pozdrawiam.

Jak Ci się Piotr podoba piecyk Batmana, to dodam, że mam tylko jeden komin, a skrajne ścianki obu pieców będą oddalone od siebie o ponad 7 m. Układ jest już dobrze sprawdzony przez wiele lat, ponieważ w miejscu przyszłego piecyka stoi dawny piec kuchenny i będzie usunięty. Oczywiście nie wiem czy jest to legalne ale CBA nie wpadnie z tego powodu do mnie:) No i piecykiem Batmana będzie można precyzyjnie regulować ciepło podstawowe otrzymywane od tego dużego termosa.

Ładne gumofilce...:D

Z tym oglądaniem dymu z komina, to przypominam sobie piec Hesa. Dorzucił wegla, zasypał mokrymi trocinami bo mu za szybko "szło" i poszliśmy na dwór. A tam z dymu nici...Ani kapki!

Ja ma trzy do jednego komina. Pokazywałem to juź w Ceramicznym...

DSC08386.jpg

DSC08394.jpg

E, myślałem że do czegoś się przyczepicie,a to spawy nie takie,czy brzydkie drzwiczki,a wy nic :confused:.Koledzy ten piecyk powinien dymić jak cholera :o a ,bo na górze paleniska prymitywna podkowa jak byk wys. 13 cm.,zagrzewa w ciągu godziny wodę w bojlerze 140 l. z 40 do 60 st..Te drzwiczki jedne i drugie mają takie ślady po poważnych operacjach i kombinacjach i cud że jeszcze istnieją,a kombinowałem gorzej niż koń pod górę ;).W końcu funkcjonuje to tak prosto że się śmiać chce,opisałem to na info-ogrzewanie.Jednak rusztu tam nie ma,a kiedy robiłem próby z rusztem było dużo gorzej. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17644-vienybe-10-kw-gdzie-kupi%C4%87/page-2 szukać kolegi kupfer. Edytowane przez miedziannik

No żeby mi to było ostatni raz z tym szpiegowaniem :rolleyes: ,nie do wiary, rura wydechowa ma ponad 4 lata jak i wszystkie części w palenisku,chyba jeszcze zrobię 1 film z pomiarem temp. pirometrem.Dzisiaj zaszalałem i rąbnąłem jeszcze jeden film z mojego odrzutowca,tak się pali na pełnych obrotach: