Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na drewno - Rocket Stove

4pluton4

Recommended Posts

Witam.

Zorzk,od pierwszego twojego filmu zdawało mi się,że mieszkasz w Italii :cool:

Też nie doceniłem mojego kotła,prawie zgazowarki=musiałem go docieplić solidnie aby w kotłowni nie było sauny.

Obecnie średnia izolacja to ok.20 cm.z wełny,płyty ceramicznej i szamotu daje średnią temp. w kotłowni 25-30 st. :D

Na jutro przewidziałem filmowanie,jeśli nie będzie deszczu.

Dobrzy fachowcy lada moment się zlecą,nie bój żaby ;)

CodeSnipper,jeśli masz za duży ciąg,warto zamontować rck ;)

Rozpalam na wyciągu,film trochę rozjaśni,po ok. godz. kocioł pracuje tylko na grawitacji=ciągu naturalnym.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Przedstawiam dzisiejsze 3 filmy kotła waldii :cool:

1.Rozpalanie.Przedstawia: załadunek do pełna=teoretycznie ok. 100 l. ,praktycznie połowa,gatunek drewna:100% sosna,dalej rozpalanie,włączenie sterownika=steruje tylko temp. spalin,czas.Następnie dym z komina,komora dopalająca=wejście do pionu,temp. spalin

2.Waldii po ok. 20 min.=patrz zegar(podkradłem żonie z kuchni).Przedstawia,temp. na kotle,rck(nastawa 15 Pa) w akcji=dzisiaj trochę wiało,wyłączony sterownik=wyciąg,od tego momentu dalej tylko na ciągu naturalnym,płomień wiadomo skąd,temp. spalin,podpałka ekologiczna,komin z jednej i drugiej strony chaty,to specjalna dedykacja dla niewierzących "dobrych fachowców". :D

3.Dokładanie do pełna po ok.3,5 godz.,patrz zegar ukradziony żonie.Reszta jak w punkcie 2.W czasie dokładania wyciąg włączony i po załadunku sterownik wyłączony=nic się nie świeci,ciąg naturalny :D

Pozdrawiam.

Edytowane przez miedziannik

Witaj.

To co wylatuje z komina jest niewidoczne ze względu na jasne tło nieba.

A ten wziornik przez który nagrywasz płomienie to dolot powietrza wtórnego?

A czy tego powietrza nie jest trochę za dużo?

Ostatnio zaobserwowałem jedną rzecz, mianowicie przy odpowiednim rozgrzaniu pionu ciepła dopływ powietrza można ograniczyć i to bardzo, co nie powoduje żadnych odczuwalnych organoleptycznie skutków ubocznych a ma duży wpływ na zużycie paliwa.

PS. CodeSnipper boryka się właśnie ze zbyt słabym ciągiem.

Pozdrawiam.

Witaj zorzk.

No nie całkiem,trzeba dodać,że niebo było zachmurzone wtedy najtrudniej coś zobaczyć,ale nie było to w żaden sposób zamierzone=chyba logiczne, że nie mam wpływu na pogodą :D

Ten wziornik to dół pionu,tam gdzie wpada płomień z palnika,popatrz tu jeszcze raz

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20130-problem-z-temperatura-kot%C5%82a/page-12

Pierwsze zdjęcie to pion od góry,na dole z lewej otwór,jak się nie mylę 6 x 8 cm. =wejście z palnika,to jest to miejsce wziornika zamontowane na moje życzenie tylko z przodu kotła,a jakże pomocne :cool:

Pw zredukowałem do minimum,przedtem był jeszcze dodatkowy otwór 3x4 cm.

Jeśli dam mniej wejście do pionu robi się ciemniejsze=powstaje sadza.

Pp podaję stała szczeliną 4 mm. otworem 7x 11 cm.,,podam mniej płomień robi się bardziej żółty,czyli gorszy.

Masz rację jak waldii się nagrzeje po kilku godz. potrzebuje minimalne ilości powietrza a ciąg pomiędzy 5-8 Pa zupełnie wystarcza,jednak ze względów wygodnictwa zostawiam 15 Pa,bo go nie zamykam po paleniu :D

Przedkładam czystość spalania nad zużycie paliwa=opał prawie za darmo,jeśli sam przygotuję,a lubię to robić.

Ja zrozumiałem wypowiedź CodeSnipper,że ma za duży ciąg,ale mogę się mylić,jak się odezwie to się dowiemy :D

Pozdrawiam.

Ciąg zrobił się ok jak zaizolowałem komin. Natomiast w wietrzne dni po prostu wiatr za szybko przestawia mi obrotową końcówkę i nie ma szans na palenie. Ale to rozumiem akurat.

Jeśli na początku nie ma ciągu, daję wentylator i po pięciu minutach nie ma problemów i piec hula.

Teraz mam ambitny plan zakupienia spawarki i przerobienia nieco paleniska.

Na górze pieca, powiedzmy, tam gdzie w rmh jest dno beczki chcę dołożyć mały zbiornik i połączyć go z płaszczem wodnym rurą a drugą rurę dać jako wyjście gorącej wody do bufora. Bo 20cm wełny mineralnej po całodziennym paleniu jest gorące. Chyba też opatulę cały piec wełną aby nie było strat do piwnicy. Na razie rurki dostały płaszcz z resztek płyt piątkowych pir.

Witam.

Przedstawiam dzisiejsze 3 filmy kotła waldii :cool:

1.Rozpalanie.Przedstawia: załadunek do pełna=teoretycznie ok. 100 l. ,praktycznie połowa,gatunek drewna:100% sosna,dalej rozpalanie,włączenie sterownika=steruje tylko temp. spalin,czas.Następnie dym z komina,komora dopalająca=wejście do pionu,temp. spalin

https://www.youtube.com/watch?v=MN_3q5MRg54

2.Waldii po ok. 20 min.=patrz zegar(podkradłem żonie z kuchni).Przedstawia,temp. na kotle,rck(nastawa 15 Pa) w akcji=dzisiaj trochę wiało,wyłączony sterownik=wyciąg,od tego momentu dalej tylko na ciągu naturalnym,płomień wiadomo skąd,temp. spalin,podpałka ekologiczna,komin z jednej i drugiej strony chaty,to specjalna dedykacja dla niewierzących "dobrych fachowców". :D

https://www.youtube.com/watch?v=Uobh68BsdSQ

3.Dokładanie do pełna po ok.3,5 godz.,patrz zegar ukradziony żonie.Reszta jak w punkcie 2.W czasie dokładania wyciąg włączony i po załadunku sterownik wyłączony=nic się nie świeci,ciąg naturalny :D

https://www.youtube.com/watch?v=x3gkugJFI3E

Pozdrawiam.

Na pierwszym filmiku jest trochę dymienia (tak od 1.38 min), ale pewnie można nad tym popracować. Generalnie jest spoko i super. Być może kiedyś się z Tobą umówię (jak do tego dojrzejesz;)) i pobadamy profesjonalnie...Ale to jak uzupełnię osprzęt w laboratorium (kilkadziesiąt tysi...:cool:). Brak dymu to nie wszystko...Natomiast potwierdzam, że piec jest z tych the best...

Kiedyś z Hessem, bawiliśmy się jego piecem. Wybrałem się do niego specjalnie by ZOBACZYĆ i pogadać. To naprawdę robi wrażenie, jak nie ma dymu po dołożeniu WĘGLA! Hess dodatkowo zasypywał ogień mokrymi trocinami, bo mu węgiel za mocno wysechł...:D

Witam.

No i nadleciał 1 "dobry fachowiec" ;)

Wiem,że mi tej kompromitacji z temp. kafli nigdy nie zapomnisz i zawsze będziesz mnie obrażał oraz szukał dziury w całym="brak dymu to nie wszystko" .

Więc pozwól,że nie będę się odnosił do twoich wypowiedzi,dla twojego i mojego spokoju,a twoje obraźliwe zaczepki będę ignorował,nie mylić z kapowaniem,denuncjowaniem,skarżeniem się u admina,to już jest ostatni etap choroby psychicznej.

Code Snipper,nie wiem czym chcesz spawać,jeśli MMA,to ja mam spawarkę kupioną w Reichu za ok. 250 € parę lat temu,ale nie mogę znaleźć w necie,jak chcesz podam dokładne oznaczenie.Jest to inwerter 200 A ,szwagier spawał tym cały dzień w lecie 4-ką i się nie przegrzała=znakomity produkt za te pieniądze,waży 5.5 kg. i wszędzie z nią wleziesz.Ważne jest oznaczenie IGBT-Inverterwelder,to jak jakaś nowa technika,nie znam się na tym,ale tak mam. ;)

Do spawania na szczelność(płaszcz wodny) MMA,trzeba być już dobrym fachowcem w tej dziedzinie.

Zrób zdjęcia,filmik co chcesz zmieniać bo nie bardzo kumam.

Pozdrawiam.

miedziannik

Bardzo ładna konstrukcja ogladałem filmiki zdjecia i z tego i tamtego forum , jakos nie znalazłem zdjec samego palnika jak jest zbudowany .Gdzies chyba wymiary byly tylko podane a jak wiadomo palnik to bardzo wazna konstrukcja wymiary wlot PW, sam wlot do komory pionowej, czy jest tam jakis zawir czy wpadaja gazy centralnie, czy z boku jak wspomaga to PW centralny wlot czy pod katem .Jak wyglada podczas palenia od gory kanał dopalajacy czy jest wtedy w nim widoczny wir w która strone ;):rolleyes:

Edytowane przez marcus312

Witaj marcus.

Tu producent=Przemek,firma P2ar,opisuje podanie pw w moim kotle

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8615-kocio%C5%82-w%C5%82asnej-produkcji-wasza-opinia/page-96

post 1906,nie zaszkodzi stronę lub 2 do tyłu poczytać.Na początku podawałem całym otworem 3 x 4 cm. =12 cm kw.,dzisiaj kilka mm kw. :D

Palnik od strony komory zał. ma kształt lejka,postaram się zrobić jutro krótki film :)

Pw wpada skośnie,patrz na nowy film.

W palniku nie ma żadnych zawirowań,wir powstaje kiedy wpada do komory dopalającej (pionu),podobnie jak w RS

Robiłem różne próby,wkładałem siatkę na wejście do pionu,kawałek szamotu w środek palnika,ale efekt spalania gorszy=pion zaczynał ciemnieć od niedopalonych gazów,więc nie kombinuję więcej.

Oczywiście musi to być wir prawoskrętny,jeśli mieszkasz na półkuli północnej,tak ma matka natura z tego co wiem :D

Pozdrawiam.

Witam.

No i nadleciał 1 "dobry fachowiec" ;)

Wiem,że mi tej kompromitacji z temp. kafli nigdy nie zapomnisz i zawsze będziesz mnie obrażał oraz szukał dziury w całym="brak dymu to nie wszystko" .

Więc pozwól,że nie będę się odnosił do twoich wypowiedzi,dla twojego i mojego spokoju,a twoje obraźliwe zaczepki będę ignorował,nie mylić z kapowaniem,denuncjowaniem,skarżeniem się u admina,to już jest ostatni etap choroby psychicznej.

Code Snipper,nie wiem czym chcesz spawać,jeśli MMA,to ja mam spawarkę kupioną w Reichu za ok. 250 € parę lat temu,ale nie mogę znaleźć w necie,jak chcesz podam dokładne oznaczenie.Jest to inwerter 200 A ,szwagier spawał tym cały dzień w lecie 4-ką i się nie przegrzała=znakomity produkt za te pieniądze,waży 5.5 kg. i wszędzie z nią wleziesz.Ważne jest oznaczenie IGBT-Inverterwelder,to jak jakaś nowa technika,nie znam się na tym,ale tak mam. ;)

Do spawania na szczelność(płaszcz wodny) MMA,trzeba być już dobrym fachowcem w tej dziedzinie.

Zrób zdjęcia,filmik co chcesz zmieniać bo nie bardzo kumam.

Pozdrawiam.

Masz jakiś problem z odróżnieniem zaczepek, od rzeczowych pochwał. Może przeczytaj jeszcze raz mojego posta? Ja naprawdę jestem pod wrażeniem Twojego pieca.

Witam.

Marcus,2 filmy,1 trochę nie udany,przepaliła się żarówka kiedy chciałem sfilmować palnik od strony komory zał. :D

Z początku odkręcona osłona z otworu pw i podglądu płomienia=wejście do pionu z palnika

Słabo widać ale zauważ w lewo otwór pw w prawie początek palnika,również w prawo ścieżka ,słabo widoczna,potem nakładam kawałek blachy z otworem 3x4 cm.,.To sporo za dużo,normalnie jest prawie cała zakryta,pozostaje ten mały dzyndzelek na dole=kształt blaszki obrazuje niby drzewo :D

Drugi film pokazuje jak poprzednio +palnik od strony komory zał.,trochę kiepska jakość,bo słabsza żarówka

Jak chcesz dokładnie wiedzieć jak to zbudowane,skontaktuj się z Przemkiem,to wspaniały człowiek,na pewno się nie pogniewa,zawdzięczam mu bardzo dużo,bez niego nie byłoby w tym kraju takiego kotła,to jego zasługa,ja tylko zaproponowałem ruszt i komorę załadunkową.

Nawet jeśli uda ci się wszystko dokładnie zbudować jak u mnie,nie ma gwarancji że będzie tak samo działać,są jeszcze takie faktory jak:wilgotność drewna,ciąg kominowy,umiejętność palenia=ustawienia pp i pw.

Pozdrawiam.

Dziekuje za filmiki z opisem , jeszcze zarówke wisze :) tez mi sie to przytrafialo nie raz przy jakiejs robocie i od jakiegos czasu załozylem ledowa zarówke ta juz upadła klika razy i nadal swieci szklanej juz nie zakrece bo wystarczy male pukniecie banka sie rozszczelni i koniec swiecenia .Teraz widac PW od prawej wlatuje do otworu palnika patrzac od komory załadunkowej .Patrzac od regulacji PW tam gdzie ta blaszka piszesz i widac zreszta ze PW idzie jeszcze w prawo i gdzie tam wylatuje gdzies powyzej w tym pionowym kanale czy tak jak jest ten drugi wziernik do podgladu ? Czytałem tam kiedys na stronkach przemka i wiem kto to jest znam jego kotły nawet kiedys przez tel z nim rozmawailem w sprawie zamówienia kotła .Pytam z ciekawosci bo mnie takie konstrukcje interesuja dla tzw własnych potrzeb .Dobrze piszesz ze palacz i inne warunki kotłowni moga płatac psikusy wazna jest znajomosc zasady dzialania reszte sie dostosuje:) tu tez na filmiku fajnie wiruje na dwie komory płomien wiruje wbrew matce naturze to jakis model połnocno południowy :D
Edytowane przez marcus312

Witam.

Markus, schej anzuszaue,gele :D

Dla pozostałych to jeden z "mercedesów" HG.

Tu płomień rozdzielony w palniku na 2 komory dopalające,piony :cool:

Kurde chyba znowu zacznę grzebać w palniku :D

Co do kierunku coś takiego kiedyś czytałem i zawsze widziałem prawoskrętny,być może to rozdzielenie tak działa,nie wiem nie jestem fizykiem :(

Przemek to marnujący się talent w tym kraju,jeśli masz tam dobre układy to taki inżynier zrobiłby niezłe zamieszanie konkurencji,niestety nie mam takich

znajomości w tej branży.

Pw w prawo ok. 23 cm. nad tym otworem co widzisz,jednak od wielu miesięcy ten otwór nawet przy całkowitym zasłonięciu co testuję od kilku miesięcy nie powoduje żadnych zmian w jakości spalania.

Tu słusznie zauważył kolega zorzk,czym cieplejsza komora i palenisko tym mniej powietrza potrzeba do spalania,co również wiele lat temu zaobserwowałem w moim kominku(aus Bayern) .

Stąd idea takiej budowy kotła. :cool:

Ten wziernik(obok otworu pw) to miejsce w którym wpada płomień z palnika do pionu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez miedziannik

• 3 weeks później...

Tak mi się pali:

https://www.youtube.com/watch?v=vKlPgJPOZAY

Po 12h takiego palenia mam 70 stopni na dole i 80 na górze bufora 750l.

Już wiem, że płaszcz wodny 5cm to przesada. 3cm byłoby dużo lepiej - woda grzałaby się szybciej. Teraz tego nie zmienię, ale zbieram wszystkie uwagi aby wykonać wersję drugą, poprawioną. Nie znam temperatur, bo nie mam miernika - a dla samych testów szkoda mi wydawać kasę.

Co chcę zmienić? Chcę wyspawać palnik na pellet, bo gonienie do pieca co 10-15 minut nie jest wygodne. Tu przydałby się projekt kolegi zorzk7

Górny dekiel natomiast chcę docisnąć wyspawanym u ślusarza naczynkiem, które po połączeniu z resztą płaszcza i buforem będzie dodatkowym wymiennikiem, bo mnóstwo ciepła ucieka przez górę. W tej chwili piec jest od góry zaizolowany 20cm wełną mineralną, owinąłem go także dookoła wełną 10 cm.

Edytowane przez CodeSnipper

Witam.

Jeszcze szybciej by ci się nagrzało poprzez wymiennik rurowy,patrz u mnie albo u zorzka ;)

to kwestia zasobności portfela.

Wiem co to znaczy mieć gorąco w kotłowni,teraz przyjemnie chłodno tylko max.22 st. ;)

Jak chcesz coś nowego po co inwestować w stare,lepiej nie żałuj wełny,bo ta dziś jest tania,choć to kiepski izolator :p

To co masz wymaga lepszego zasobnika na drewno,ja bym pospawał dłuższe prowadnice,coś a la kosz,zsyp.

Jeśli chcesz tym spalać pelety,będzie spory przepał,a to drogie paliwo.

Taniej by cię wyszło palić zrębkami,ale tu trzeba porządny lejek dorobić

Nie wyobrażam sobie dzisiaj gonienia co 2 godz. do kotłowni,a co 15 min.,to już nie do przyjęcia.Gonię raz na dobę,po rozpaleniu,teraz(średnio-dobowa temp. -10 st.),ale posiłkuję się trochę kominkiem,przy +10 st. ganiam raz na 2 dni. ;)

Ta rura z dopływem powietrza niepotrzebna,powietrze z zewnątrz=zimne,wlot do kotłowni u góry zawsze zejdzie na dół(siła grawitacji),wywiew znowu odwrotnie na dole.idealnie po przekątnej względem pieca,kotła.

Wiem,nie według przepisów,ale tak mam i funkcjonuje idealnie ;)

Pozdrawiam.

Witajcie w nowym roku.

CodeSnipper

W sieci (na judupie) znajdziesz parę rodzajów palników pelletowych do RS.

Trochę ciężko jest dopasować palnik na odległość do już istniejącego pieca, dla tego moja propozycja jest taka - kup tą spawarkę i dla testów z bele czego próbuj poskładać (wystarczy tylko punktowanie) to co najbardziej Ci odpowiada, a kombinując dowiesz się jak dopasować palnik do pionu ciepła, jakie średnice podajnika paliwa, gdzie i jakie średnice wlotów powietrza - to są bezcenne podstawowe wiadomości, przeważnie indywidualne dla różnych konstrukcji.

Jakieś tam doświadczenie już posiadam i chętnie Ci podpowiem jeżeli tylko dam radę, zapewne jak koledzy z forum.

Rozważ również to co pisał Miedziannik - czy w ogóle warto do tej konstrukcji dorabiać cokolwiek, a może lepiej zrobić wszystko od nowa lub wykorzystać sam wymiennik, może wtedy okazać się że te 5 cm płaszcza to wcale nie za dużo.

Metal i wysoka temperatura – obawiam się że po zrobieniu nowego palnika wyciągniesz dołem pion ciepła w postaci szufelki „żyletek”.

U mnie cegły szamotowe rozgrzewają się do białości a wermikulit który stanowi pierwszą izolację ma piękny bursztynowy kolor, zapewne wkręty do re-gipsów którymi jest skręcony są w kiepskim stanie - tego się dowiem po sezonie grzewczym.

W poprzednich wersjach miałem na cegłach wełnę skalną i niestety poległa zmieniając kolor na biały, o smrodzie nie wspominając.

Pozdrawiam.

Witam.

CodeSnipper, najpierw jak kupisz spawarkę,zaczął bym eksperymentować na starym piecu,nawet jak dojdziesz do perfekcji można później dorobić wymiennik rurowy zamiast płaszcza. ;)

Nie wiem jak wygląda w środku pieca,zrób filmik,może coś się wymyśli. :D

Pozdrawiam, również zorzka i stałych czytelników.

Witam i pozdrawiam rakietowców. Buduję rakietopodobny piec ceramiczny. Mam pytanie. Czy palenisko i przewód dopalający lepiej jest zrobić z cegły szamotki i dobrze zaizolować, czy też z płyt lub rur izolacyjnych ? Czodzi o dobre dopalanie gazów (dymu) i czy nadają się do tego płyty wermikulitowe, czy też inny materiał ? Proszę o odpowiedź z uzasadnieniem-tak na chłopski rozum. Z góry dziękuję.

Szamot lub beton żarowytrzymały będzie trwalszy niż wermikulit czy płyta ceramiczna. Ale będzie też dużo gorzej izolował, dłużej rozgrzewał do odpowiednio wysokiej temperatury pracy. Trzeba będzie też ostrzej palić żeby tę temperaturę pracy utrzymać. Szamot nie uszkodzi się mechanicznie od drewna czy węgla. Mam w opalanym drewnem kotle dolnego spalania pokrycia ceramiczne. W komorze załadunkowej i na wejściu do kanału dopalającego szamot. W kanale dopalającym płyta ceramiczna. Temperatury w kanale dopalającym bez problemu osiągają czerwony żar, a ekstremalnie zdarza się i kolor żółto-pomarańczowy. Z racji niskiej masy płyty ceramicznej i wysokiej izolacyjności kanał szybko osiąga temperaturę żaru. Jednak coś za coś: popiół z drewna w takich warunkach wtapia się w powierzchnię płyty cienką warstewką. Gdy stygnie, stopniowo kruszy się o odpada razem z włókienkami płyty. Tak przerobionego kotła używam trzeci sezon. Płyta miała 2,5cm grubości i w wielu miejscach złuszczyła się już o 0,5-1cm. Na oko pociągnie jeszcze z rok lub dwa. Potem wymiana, o ile nadal będę miał chęci na zabawy z drewnem.