Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na drewno - Rocket Stove


4pluton4

Recommended Posts

No popatrz, też eksperymentowałem ze zużytą fryturą :) Daje potężną kitę prawie białego ognia. Kuszące paliwo, darmowe, wysokoenergrtyczne, zagazowuje się praktycznie w 100%, zero popiołu. A rakietowiec, ze swoim długim dopalaczem jest wręcz stworzony do spalania tak mocno gazujących paliw. W celach eksperymentalnych zrobiłem sobie w piwnicy klasyczne palenisko J-Tube z beczką, 15 minut i sauna była :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To już tylko został plastik i opony...

Też dają potężnego kopa!

Jest tu nawet wątek o tym.

Biorą się w nim za łby na temat tego, co z komina wylata, bo wylata a nie widać.

:lol

Sporo jest o PM10, PM2,5 i o mniejszych.

A jakie PM u Was wylata?

:lol:

 

Adam M.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W kwestii tego co z komina wylata.

Pewnie, że trzeba spalać jak najczyściej, ale też nie dajmy się zwariować. Nasze media, jak to mają w zwyczaju poszły po bandzie i teraz jakakolwiek forma spalania zaczyna być passe. Smog jeszcze niedawno medialnie nie istniał, teraz jest odmieniany przez wszystkie przypadki w każdych wiadomościach. Z jednej strony to dobrze, bo świadomość społeczna rośnie, ale skutkiem ubocznym będzie mnożenie się wszelkiej maści ekoekstremalistów i terror ekopoprawności. Pytanie, czy powinniśmy się chować przed nimi po kątach?

W krajach o dużo wyższej kulturze i tradycji ochrony środowiska niż w Polsce, palenie biomasą jest traktowane jako docelowa, najczystsza forma ogrzewania domów. I jest to efekt wieloletnich, subwencjonowanych przez państwo badań oraz konsekwentnej, nastawionej da dziesięciolecia polityki ochrony środowiska. Jakoś to do mnie bardziej przemawia, niż nasz rodzimy wybuch antysmogowego szaleństwa i wysyp ekspertów od P-ileśtam i alfabenzocośtam.

Pozdrawiam

Edytowane przez Krakers70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie się pali pelletem :)

No ale najpierw robotnik burczy w lesie piłą spalinową, potem traktor z przyczepą ubija ten las i kaleczy, potem ciężarówka to wiezie do wytwórcy a ten szatkuje, podgrzewa i ściska a do tych procesów też trzeba dostarczyć energię. No i powstaje ekologiczny pellet :) OBŁUDA .

Na smalcu ekologia pewnie większa, bo już to przerabiali dawniej eskimosi no i reszta świata za nim wynaleźli lampę naftową a potem elektrykę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale Ty pal sobie nawet swoją Teściową! :D Ale w 2000 o C! Nie jest problemem co spalamy, tylko jak. Ja mieszkam na wypiździajkowie, więc teoretycznie mógłbym palić cokolwiek. Chodzi o ludzi, którzy zatruwają siebie i innych w skupiskach ludzkich, paląc tanio i leniwie. Drewno zaś można spalić czysto w domowym piecu, o czym sam głosisz od lat...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czysto w piecu drewno, to też tylko nieliczni.

Często myli się to, ze sprawnością spalania.

Powtarzam tylko to ogłaszały labory: powietrze w trzech miejscach i w dopalaczu nie wyżej jak 1000*C.

Poniewóż jak powietrze tylko w jednym miejscu , to lipa i jak po wyżej 850* to powstają inne "smutne" związki.

Przebadane i opublikowane pewnie ze 40 lat temu. Dopiero sprawę zmienia łuk elektryczny czyli dobrze ponad dychę jak w spalarniach. No ale ten łuk trzeba mieć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawda była :)

Pewnie nigdy nie smażyłeś na patelni ani nikt z Twojej rodziny. Ani nawet pieczeni, czy ciasta z piekarnika.

Ten dymek z patelni to dymienie tłuszczu - czyli spaliny.

Tak, smalce i tłucze to obrzydliwość :)

AKROLEINA:

Jest to bezbarwna, lotna ciecz o gryzącej woni przy dużych stężeniach, bądź dość przyjemnym, ożywczym zapachu przy małych stężeniach. Jest bardzo silnym lakrymatorem. Powoduje silne podrażnienia błon śluzowych, oczu i górnych dróg oddechowych. Już przy stężeniu w powietrzu rzędu 2 ppm może spowodować zgon. Z tego względu była stosowana przez jakiś czas w trakcie I wojny światowej jako gaz bojowy.

Aktywność biologiczna

 

Choć akroleina nie została zakwalifikowana jako substancja rakotwórcza[3][5], istnieje szereg badań wskazujących na jej właściwości rakotwórcze. Wykazano, że akroleina niszczy DNA oraz modyfikuje białka odpowiedzialne za jego naprawę[6]. Badania na modelach tkanek szczurzych i ludzkich wskazują, że akroleina może powodować raka pęcherza[7]. Wykazano również, że akroleina jest głównym czynnikiem powodującym nowotwory płuc związane z paleniem papierosów[8].

 

Otrzymywanie

 

Akroleinę produkuje się z gliceryny. W warunkach przemysłowych akroleina jest otrzymywana przez termiczną dehydratację (odwodnienie) gliceryny w temperaturze 280 °C. W laboratorium można ją otrzymać poprzez reakcję gliceryny ze stężonym kwasem siarkowym lub z siarczanami o charakterze kwasowym (np. Na2SO4/KHSO4[10], MgSO4 i Al2(SO4)3)[11], a także w reakcji acetaldehydu z formaldehydem:

 

HCHO + CH3CHO → CH2=CH–CHO + H2O

 

Akroleina wydziela się także w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas tłuszczu w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia na maśle lub oleju.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

źródło: wikipedia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Wykazano, że akroleina niszczy DNA oraz modyfikuje białka odpowiedzialne za jego naprawę...

Komórki są pokryte błoną lipidowa, czyli w skrócie tłuszczem :)

Kiedyś myślano że DNA jest w jądrze komórki. Okazało się jednak że jest w tej błonie.

Spożywając tłuszcze przerobione przez podgrzewanie, mamy wpływ na te błony i w rezultacie na DNA.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Komórki są pokryte błoną lipidowa, czyli w skrócie tłuszczem :)

Kiedyś myślano że DNA jest w jądrze komórki. Okazało się jednak że jest w tej błonie.

Spożywając tłuszcze przerobione przez podgrzewanie, mamy wpływ na te błony i w rezultacie na DNA.

Pozdrawiam.

 

To się zdecyduj, palisz te stare tłuszcze w piecu czy je zjadasz??.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pączki to wynalazek smakowy i co jakiś czas je w domu robimy. Nasączają się podgrzanym tłuszczem nasyconym. Jak się nie nadużywa tego typu smaków, to DNA ma się dobrze:)

Pozostaje po tym sporo tłuszczu w garnku i on wylatywa u mnie przez komin.

Przeszedłem na tłuszcze świeże roślinne a nawet sam je tłoczę własną praską.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...