Krakers70 18.02.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 No popatrz, też eksperymentowałem ze zużytą fryturą Daje potężną kitę prawie białego ognia. Kuszące paliwo, darmowe, wysokoenergrtyczne, zagazowuje się praktycznie w 100%, zero popiołu. A rakietowiec, ze swoim długim dopalaczem jest wręcz stworzony do spalania tak mocno gazujących paliw. W celach eksperymentalnych zrobiłem sobie w piwnicy klasyczne palenisko J-Tube z beczką, 15 minut i sauna była Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 To już tylko został plastik i opony... Też dają potężnego kopa! Jest tu nawet wątek o tym. Biorą się w nim za łby na temat tego, co z komina wylata, bo wylata a nie widać. :lol Sporo jest o PM10, PM2,5 i o mniejszych. A jakie PM u Was wylata? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 18.02.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Adamie nie denerwuj się, to tylko eksperymenty. Zresztą już zakończone. Żeby porządnie spalać z małą mocą trzeba nastawić się na jeden rodzaj opału i do niego dostosować konstrukcję pieca. Je się nastawiam na biomasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.02.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Właśnie dziś dziś mam smażenie pączków . Odpadem jest użyty smalec. Przepuszczę go przez rakietę. Nie myl Adam z plastykiem i oponą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Nie mylę! Też są wysokoenergetyczne i też zwykle pirolitycznie utylizowane. To jak ze zwykłym kaflakiem. Jedni w niego tkaja węgiel i dom parowóz udaje a inni w nim węgiel spalają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 18.02.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) W kwestii tego co z komina wylata.Pewnie, że trzeba spalać jak najczyściej, ale też nie dajmy się zwariować. Nasze media, jak to mają w zwyczaju poszły po bandzie i teraz jakakolwiek forma spalania zaczyna być passe. Smog jeszcze niedawno medialnie nie istniał, teraz jest odmieniany przez wszystkie przypadki w każdych wiadomościach. Z jednej strony to dobrze, bo świadomość społeczna rośnie, ale skutkiem ubocznym będzie mnożenie się wszelkiej maści ekoekstremalistów i terror ekopoprawności. Pytanie, czy powinniśmy się chować przed nimi po kątach? W krajach o dużo wyższej kulturze i tradycji ochrony środowiska niż w Polsce, palenie biomasą jest traktowane jako docelowa, najczystsza forma ogrzewania domów. I jest to efekt wieloletnich, subwencjonowanych przez państwo badań oraz konsekwentnej, nastawionej da dziesięciolecia polityki ochrony środowiska. Jakoś to do mnie bardziej przemawia, niż nasz rodzimy wybuch antysmogowego szaleństwa i wysyp ekspertów od P-ileśtam i alfabenzocośtam.Pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.02.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Fajnie się pali pelletem No ale najpierw robotnik burczy w lesie piłą spalinową, potem traktor z przyczepą ubija ten las i kaleczy, potem ciężarówka to wiezie do wytwórcy a ten szatkuje, podgrzewa i ściska a do tych procesów też trzeba dostarczyć energię. No i powstaje ekologiczny pellet OBŁUDA . Na smalcu ekologia pewnie większa, bo już to przerabiali dawniej eskimosi no i reszta świata za nim wynaleźli lampę naftową a potem elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 18.02.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Po prostu zamiast smalec mów ekosmalec i będzie ok Aleś mi smaka tymi pączkami narobił... A wracając do spalin, to zdaje się, że niedługo będę wiedział co mi z komina wylata. Cebud zlecił badania swoich sprzętów. http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=124 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7299646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.02.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ekosmalec, ekogroszek, ekoopony... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.02.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) jeszcze mozna spalić przepracowany olej silnikowy - warsztaty mają tego sporo. konstrukcja pieca składa się z patelni i beczki. Więcej na elektrodzie... Edytowane 19 Lutego 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.02.2017 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 I są nawet dopuszczone do obrotu ekokapałki na ten olej.. Ale ekoopona bardziej mi się podoba! Łatwiej pozyskiwalna. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.02.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Drewno jest tak niesamowitym, jedynym w swoim rodzaju, ekologicznym materiałem opałowym, że czytając o tych smalcach, olejach i innych paskudztwach, zbiera mi się na wymioty...Człowiek to jednak paskudna świnia... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.02.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Prawda była Pewnie nigdy nie smażyłeś na patelni ani nikt z Twojej rodziny. Ani nawet pieczeni, czy ciasta z piekarnika. Ten dymek z patelni to dymienie tłuszczu - czyli spaliny. Tak, smalce i tłucze to obrzydliwość Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.02.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ci co palą np owsem, to tam zawartość tłuszczu jest 5-9 % Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.02.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ale Ty pal sobie nawet swoją Teściową! Ale w 2000 o C! Nie jest problemem co spalamy, tylko jak. Ja mieszkam na wypiździajkowie, więc teoretycznie mógłbym palić cokolwiek. Chodzi o ludzi, którzy zatruwają siebie i innych w skupiskach ludzkich, paląc tanio i leniwie. Drewno zaś można spalić czysto w domowym piecu, o czym sam głosisz od lat... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.02.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Czysto w piecu drewno, to też tylko nieliczni. Często myli się to, ze sprawnością spalania. Powtarzam tylko to ogłaszały labory: powietrze w trzech miejscach i w dopalaczu nie wyżej jak 1000*C. Poniewóż jak powietrze tylko w jednym miejscu , to lipa i jak po wyżej 850* to powstają inne "smutne" związki. Przebadane i opublikowane pewnie ze 40 lat temu. Dopiero sprawę zmienia łuk elektryczny czyli dobrze ponad dychę jak w spalarniach. No ale ten łuk trzeba mieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.02.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Prawda była Pewnie nigdy nie smażyłeś na patelni ani nikt z Twojej rodziny. Ani nawet pieczeni, czy ciasta z piekarnika. Ten dymek z patelni to dymienie tłuszczu - czyli spaliny. Tak, smalce i tłucze to obrzydliwość AKROLEINA: Jest to bezbarwna, lotna ciecz o gryzącej woni przy dużych stężeniach, bądź dość przyjemnym, ożywczym zapachu przy małych stężeniach. Jest bardzo silnym lakrymatorem. Powoduje silne podrażnienia błon śluzowych, oczu i górnych dróg oddechowych. Już przy stężeniu w powietrzu rzędu 2 ppm może spowodować zgon. Z tego względu była stosowana przez jakiś czas w trakcie I wojny światowej jako gaz bojowy. Aktywność biologiczna Choć akroleina nie została zakwalifikowana jako substancja rakotwórcza[3][5], istnieje szereg badań wskazujących na jej właściwości rakotwórcze. Wykazano, że akroleina niszczy DNA oraz modyfikuje białka odpowiedzialne za jego naprawę[6]. Badania na modelach tkanek szczurzych i ludzkich wskazują, że akroleina może powodować raka pęcherza[7]. Wykazano również, że akroleina jest głównym czynnikiem powodującym nowotwory płuc związane z paleniem papierosów[8]. Otrzymywanie Akroleinę produkuje się z gliceryny. W warunkach przemysłowych akroleina jest otrzymywana przez termiczną dehydratację (odwodnienie) gliceryny w temperaturze 280 °C. W laboratorium można ją otrzymać poprzez reakcję gliceryny ze stężonym kwasem siarkowym lub z siarczanami o charakterze kwasowym (np. Na2SO4/KHSO4[10], MgSO4 i Al2(SO4)3)[11], a także w reakcji acetaldehydu z formaldehydem: HCHO + CH3CHO → CH2=CH–CHO + H2O Akroleina wydziela się także w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas tłuszczu w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia na maśle lub oleju. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- źródło: wikipedia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.02.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 ... Wykazano, że akroleina niszczy DNA oraz modyfikuje białka odpowiedzialne za jego naprawę... Komórki są pokryte błoną lipidowa, czyli w skrócie tłuszczem Kiedyś myślano że DNA jest w jądrze komórki. Okazało się jednak że jest w tej błonie. Spożywając tłuszcze przerobione przez podgrzewanie, mamy wpływ na te błony i w rezultacie na DNA. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.02.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Komórki są pokryte błoną lipidowa, czyli w skrócie tłuszczem Kiedyś myślano że DNA jest w jądrze komórki. Okazało się jednak że jest w tej błonie. Spożywając tłuszcze przerobione przez podgrzewanie, mamy wpływ na te błony i w rezultacie na DNA. Pozdrawiam. To się zdecyduj, palisz te stare tłuszcze w piecu czy je zjadasz??. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.02.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Pączki to wynalazek smakowy i co jakiś czas je w domu robimy. Nasączają się podgrzanym tłuszczem nasyconym. Jak się nie nadużywa tego typu smaków, to DNA ma się dobrze:)Pozostaje po tym sporo tłuszczu w garnku i on wylatywa u mnie przez komin. Przeszedłem na tłuszcze świeże roślinne a nawet sam je tłoczę własną praską. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/165535-piec-na-drewno-rocket-stove/page/46/#findComment-7300941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.