Krakers70 03.03.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Oczywiście istnieją (drogie) prawdziwe piecowe katalizatory, ale chyba nie o tym rozmawiamy? Nie Hes, żadnych wunderwaffen Wystarczy dopalenie z podgrzanym PW w długim, wąskim kanale. Szybki przepływ, turbulencje i solidna izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.03.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Jeżeli to będzie konstruktywna puszka pandory to czemu nie? Taka burza informacji to było by coś... A szamot to zaczyna być izolatorem od jakiej grubości?We wkładzie kominkowym od 2 cm, w przemyśle nie ma ograniczeń...W zależności od potrzeb. Huty szkła używają szamotu z domieszką cyrkonu. Temat rozległy jak krajobraz....To co dla jednego jest kumulacją, dla drugiego izolacją i odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 04.03.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Rozumiem. Kwestia temperatur. Jaką temperaturę chcemy odizolować i jaką chcemy mieć za izolatorem. A ponieważ izolator doskonały nie istnieje, kwestia co jest izolatorem, a co nie jest umowna. A w kwestii szybkiego startu, wydaje mi się, że malejące zapotrzebowanie energetyczne współczesnych domów ukierunkowuje zduństwo w stronę urządzeń o mniejszym bezwładzie i możliwości bardziej dynamicznego zarządzania ciepłem. Czyli bardziej w stronę piecyka nr 2 z wątku Enia. Trudne, ale ciekawe czasy dla zduństwa idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 04.03.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Po tym co mam w domu, to uważam, że nadal sprawdza się mała i duża bezwładność. Nic więc się nie zmieniło. Dobrze tez urządzenie wyposażyć w grzanie szybkie i długotrwałe. Kusi mnie piec ceramiczny napędzający 1000 l wody. Wtedy miałby sterowność, której brakuje dla konstrukcji złożonej z samej ceramiki. Można byłoby poszaleć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 04.03.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) Otóż i to. Wczoraj lekko przepaliłem, bo zimno nie jest. Do rana piec wystygł i chłodno było jak rodzinka wstała. Żeby mieć ciepło na rano musiałbym przepalić ok 3 w nocy, albo nahajcować porządnie wieczorem i męczyć się całą noc w przegrzanej chałupie. W taką porę jak teraz właśnie przydało by się wpuścić w CO jakieś 50* C i rozprowadzić ładnie po całym domku Ps. Bogusławie, a czemu ceramiczny? Nie lepiej było by zagrzać te 1000l wody jakimś kotłem, nie grzejącym pomieszczeń? Edytowane 4 Marca 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 04.03.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Jak zrobię ceramiczny, to mam robotę. (zduństwo uratooooowane) Chodzi oczywiście o piec na drewno, czyli w rejony, gdzie są lasy. W takim piecu wybieranie popiołu bardzo rzadkie, wiec nie będzie upierdliwa obsługa. Piec i zbiornik w domu, więc brak strat cieplnych. W zbiorniku jeśli dwie wężownice, to wiadomo prysznic i talerze a ta w dole słońce obsłuży w czasie maj- wrzesień. Tak byłoby idealnie. No i ceramika daje dobre fale gdy się w niej pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Rozmawiałem o tym z Igorem Kuzniecowem. Przyznałem mu się do tego, że wcześniej byłem jego nadwornym krytykantem, z powodu małej przydatności dużej masy akumulacyjnej w okresach przejściowych...Bogdanowi zresztą tez się nie raz dostało... Igor potwierdził moje sugestie co do małych kózek, żeliwnych wymienników, czy też innych cudaków. W Rosji też używają ich jak trzeba zmienić nieznacznie klimat pomieszczenia, bez konieczności "bujania" wielkiego pieca. W Polsce produkowano tzw TERMONY https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjT2e7Xib3SAhWDOBQKHQXtAQYQFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fsjp.pwn.pl%2Fsjp%2Ftermon%3B2529539&usg=AFQjCNFZ0jk1DWBrs3q4zAx_WGN3yoTnLA&sig2=Tu8Dl8wTvk7br0gDuLvCeQ&bvm=bv.148747831,d.d24 Przy czym małe sprostowanie do słownika: nie wszystkie miały funkcję kuchni (fajerki z góry). Mam w muzeum takie przystawki. Do kaflaka i na kuchnię z płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.03.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) Proponujesz coś takiego ? Edytowane 4 Marca 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Proponujesz coś takiego ?Może być, tylko wyczystkę trzeba mądrzej wymyślić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.03.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Działać będzie.Jednak w trzech miejscach można coś próbować zmienić, by działało lepiej.Wejście PW można cofnąć i tylko o ile?. Trzeba próbować i można nawet o 70% przesunąć w lewo.Wyjście spalin w kanale dopalającym jest zbyt wysoko. Lepiej puścić 10 cm po niżej od górnej pokrywy.Po załadowaniu komory załadowczej można spróbować na paliwo położyć ciężki szczelny dekiel, którybędzie się obsuwał razem z opałem. Wtedy powinny pozostać takie same parametry spalania wkładu opału, od początku do końca.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.03.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 W dyszę, to może być pobożne życzenie.Dlatego lepiej dużo przed dyszą.Wiem że pokrywa będzie szczelna. Jednak jeśli powstanie luz między opałem a pokrywa, wtedy powstanie tam poduszka powietrzna i może to powodować cyrkulacje powietrza i wciąganie ognia w kierunku tej pokrywy. Inaczej jest jeśli pokrywa będzie się obsuwać razem z opalem do dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.03.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Nie znam Twojej teściowej Tam gdzie narysowałeś może nie zadziałać, choć narysowałeś prawidłowo Najlepiej zrobić model na powietrzu i testować. Wtedy rzeczywistość sama pokazuje gdzie będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Witam wszystkich. Czy takie coś ma prawo działać:[ATTACH=CONFIG]382969[/ATTACH]. Za piecem rakietowym stał by wymiennik do grzania CO i bufora. Bufor grzany był by do 95 stopni. Jak by piec się za bardzo rozpędził do nadmiar ciepła leci w kosmos. Nie obchodzi mnie strata kominowa. A i chciał bym aby ten piec rakietowy spalała bardzo dużo ilości gazu na raz czyli mocno gazujące paliwo.Działanie będzie zależeć od tego jakimi oponami będziesz palił...Zimowymi albo letnimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.03.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Może być, tylko wyczystkę trzeba mądrzej wymyślić.... To jest środek z akumulacyjnej przystawki , można taki zamawiać oddzielnie . Niewątpliwą zaleta tej rury jest stal z jakiej została wykonana , zasadę działania takiego wymiennika znasz dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 06.03.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 mtdeusz a czym zamierzasz palić? Pamiętaj, że piec rakietowy w swoim pierwotnym kształcie służył do palenia drewnem i pozwalał na szybki przepływ powietrza przez komorę załadowczą. Jeżeli do paleniska narysowanego przez Ciebie naładujesz np. zrębków, przytkasz przepływ PP i zrobi ci się palenisko typu crossdraft, czyli raczej zagazowujące, wtedy będziesz musiał odwrócić proporcje PP/PW. Tak pytam, bo zdaje się lubisz palić tym co Ci wpadnie pod rękę, a do takiego palenia to raczej palenisko zagazowujące się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 06.03.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Cegła szamotowa najczęściej używana w akumulacji (przez zdunów) to izolator... Piotrze, właśnie podsunąłeś mi rewelacyjny pomysł Cienki szamot, jako izolator i akumulator zarazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 08.03.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Ma ktoś sprawdzony przepis na glinobeton? Było na wątku Bogusława, ale nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.03.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) To jest piec jak RAKIETA .... Sprawdzony przez stulecia. Edytowane 8 Marca 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.03.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 To jest środek z akumulacyjnej przystawki , można taki zamawiać oddzielnie . Niewątpliwą zaleta tej rury jest stal z jakiej została wykonana , zasadę działania takiego wymiennika znasz dobrze .Znam doskonale...Kłopoty z idiotycznie wymyśloną wyczystką też.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.03.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 To jest piec jak RAKIETA .... Sprawdzony przez stulecia.Piękny piec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts