adam_mk 23.04.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Dobrze!No, to już wiesz - co to jest OGNISKO.Teraz pogoogluj za tym - czym się różni ognisko od PIECA.Potem piec od KOTŁA.A później po prostu to uruchom poprawnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 23.04.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jaka jest srednica tego komina i wysokosć ,może ma przedmuchy miedzy kanałami nieszczelnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.04.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Jakby co, to takie dziury łatwo jest zamurować na szczelnie.Cegłę trzeba ściąć z każdej strony o ok1cm, ale tak, by pozostawić do 2cm "wianka". Po włożeniu takiej cegły do dziury możemy wpychać zaprawę a ten rant(wianek) nie pozwoli jej wpaść do środka komina. Zaprawa da się też dobrze ubić co zapewni szczelność. Dobra tu jest zwykła glina stosowana do lepienia pieców, do której dodamy trawę morską z materaca. Jednak na dzień dzisiejszy trudna do znalezienia więc pewnie dobre byłyby konopie czy nawet trochę jakiejś mocniejszej trawy. Te włókna stabilizują glinę i można ją wpychać w "znacznych" grubościach nie pozwalając jej "płynąć".Pozdrawiam. Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.04.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Chyba nie zrozumiałeś mego opisu ? Po to wycinasz, by się ta zaprawa zmieściła. Kształt takiej "pociętej" można porównać do literki T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.04.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) W takim wypadku nie używa się kielni.Cegły się odpyla, moczy i smaruje zaprawą w bardzo cienkiej warstwie.Następnie wkłada się je i wciska zaprawę w zrobione szczeliny.Kielni oczywiście można użyć ale odwrotnie do położenia zaprawy. Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.04.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Chcieliście mnie głąby poćwiartować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Oczywiście.Dobrze nadają się jako drut wiązałkowy do zbrojenia.Masz w planie jaki żelbet? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.04.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 ? Macie jakieś zastosowanie dla drutów z opon? To drutu nie dopaliłeś ? Słabo się starasz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.04.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 No własnie piszesz ze masz 1500st na palniku a zostaja ci druty :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 A bo mu brakło te 40-50stC to miałby kulki... Dużo i niewielkie. Do wiązania zbrojenia niedobre, ale z procy da się nimi strzelać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topicktm 25.04.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Zadzwoń na straż miejską, pomocne chłopaki maja swoje pomysły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafkoo 26.04.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 druty powyciągałem poto by nie emitować metali ciężkich. rotfl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 No, bo druty to metal i lekkie nie są! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.04.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Być może dokonałeś nieprawidłowej ingerencji we wkład. Brak uszczelki w górnej części drzwi to element "konstrukcji" wielu wkładów. Tamtędy wchodzi powietrze wtórne do kominka ... Nie wiedziałem o tym. No, to niezłe z nich numeranci Szczelina 2-3mm na długości 40 cm, to jak uchylone bez przerwy drzwiczki. Jak zakitowałem, to urządzenie stało się sterowne.Gdyby tam była możliwość zamykania, to byłoby logiczne. Mam apetyt na podniesienie tej szyby, by szczelina powstała w dole szyby. Jak się sprawdzi, to wykonam na dole z przymykaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Trudne jak jasna cholera.Nie wiem, czy opłacalne... Na mała skalę można sobie je pociąć na kawałki DOBRZE zrobioną gilotyną, taką jak do blachy.Ostrza nieco inaczej profilowane dadzą sobie radę. Szlifierka zdejmie gumę do samego kordu, tylko...Trzeba by było tych opon mieć tyle, aby opłacało się ją robić i używać.https://www.youtube.com/watch?v=k7GvEBM5_TU Uważnie obejrzyj przekrój opony.Z jednej da się zrobić trzy PŁASKIE elementy przez odcięcie boków od bieżnika.Tam drutów nie ma.Potem gilotyna i masz kawałki...Robota ręczna. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Wycinasz dwa boki.Masz trzy części - dwa płaskie pierścienie i kawałek rurki z bieżnikiem.To gilotyną odcinasz w kwadraty czy prostokąty. Z boczków łuki wychodzą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 No ręką!Ciągniesz za dźwignię.http://tynaxtools.pl/263-gilotyna-nozyce-200mm-do-ciecia-blach-i-pretow-200mm.htmlTakie coś... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.04.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 No własnie piszesz ze masz 1500st na palniku a zostaja ci druty :P to mnie w górniaku pali gwoździe żelazne i klamki aluminiowe spalając stare deski podłogowe i okna , drzwi i inne detale :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.04.2017 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Jak widać powyżej , dobry oszołom spali wszystko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellukasz 29.04.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Witam,Ja mam parę pytań, czy też spostrzeżeń...1. Pierwsze co się rzuca w oczy w piecach rakietowych to mały "zasobnik" na opał. A czy nie można by w tych piecach zastosować takiego zasobnika opadowego na opałtak jak w tym piecu dolnego spalania: http://www.wczytaj.pl/thumbs/kotlyduze2.jpg http://www.wczytaj.pl/thumbs/przekrojdu.jpg 2. Czy opałem w piecu rakietowym może być tylko drewno?3. Piec rakietowy jest w istocie piecem dolnego spalania.Patrząc na powyższy piec dolnego spalania można by zrobić tę pionową komorę spalania w postaci walca (jak w piecu rakietowym), tam gdzie jest prostopadłościenna wyłożona szamotem na powyższym zdjęciu. Czyli byłby piec rakietowy z dużym zasobnikiem.Co sądzą Szanowni Forumowicze w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts