Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na drewno - Rocket Stove

4pluton4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1 Zasobnik na opał nie może być duży bo następuje rakietowe spalanie,więc jak byś miał bardzo duży zasobnik to co byś zrobił z kolosalną ilością energi?

Eee tam. Już sama ta odpowiedź brzmi: zasobnik może być duży.

To by dawało długą stałopalność bez podrzucania drewna co jakiś czas.

Np taki piec w tunelach foliowych, gdzie uprawia się rośliny w miejsce zwykłego pieca z długą rurą kominową gdzie trzeba podkładać opał co 2 godziny.

A jak mogłaby wyglądać skutecznie działająca ta część pieca rakietowego, która grzałaby wodę na potrzebyCO/CWU?

Edytowane przez pawellukasz

Pawellukasz są dwa pomysły na rakietowca z zasobnikiem - zagazowanie i dolne spalanie. Skłaniam się ku temu drugiemu, bo wydaje mi się prostsze i bliższe pierwszym rakietowcom.

Ten schemat, który pokazałeś to raczej piec gazujący moim zdaniem - powietrze od góry przechodzi przez całą warstwę opału w zasobniku. W klasycznym dolniaku spalanie następuje tylko w palenisku, będącym dnem zasobnika na opał.

Pawellukasz są dwa pomysły na rakietowca z zasobnikiem - zagazowanie i dolne spalanie. Skłaniam się ku temu drugiemu, bo wydaje mi się prostsze i bliższe pierwszym rakietowcom.

Ten schemat, który pokazałeś to raczej piec gazujący moim zdaniem - powietrze od góry przechodzi przez całą warstwę opału w zasobniku. W klasycznym dolniaku spalanie następuje tylko w palenisku, będącym dnem zasobnika na opał.

No nie do końca tak. Popatrz na pierwszą fotkę - tam widać w drzwiczkach na dole klapkę od powietrza, a sam zasobnik na opał jest zamykany od góry.

Jest to typowy piec dolnego spalania, ale jego załadunek jest nieco inny.

Spalanie na pewno odbywa się od dołu, a bez dymienia, bez otwierania pieca można od góry podkładać opał.

Rozmawiałem z producentami tych pieców i z inf. od nich uzyskanych wynika, że dalej, w tej komorze szamotowej następuje dopalanie (komora ma ok 1000st C) gazów.

Istnieje ponadto możliwość wtrysku mgły wodnej do tej komory. Nie wiem co i ile to daje.

Mniejsza z tym. Chodzi o rakietowca. Czyli tak jak w tym piecu - zasobnik na opał, na duuużo opału i tylna część typowego rakietowca.

Czyli spaliny krążą w okrągłym cyklonie, cząsteczki stałem są siłą odśrodkową odrzucane do ścianek walcowej części rakietowca.

No trzeba by coś takiego zrobić i coś pokminić.

Nie zajmowałem się jeszcze takim typem:).

Jednak z różnych informacji jakie docierały, najlepiej jak górna pokrywa zasobnika będzie się obniżać wraz z ubywającym opałem.

Dlaczego ?

Pozwoli to uzyskać jednakowe warunki napowietrzające od początku do końca wypalenia wsadu.

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

No to pobudka :)

Widok z boku. Jako zasobnik na opał posłużył mi stary Ackerman W5 wybebeszony z szamotu. Palenisko to korytko posklejane z elementów ulepionych z zaprawy szmotowej + 10% Górkala 40 + wermikulit frakcji 0-3 mm. Dopalacz pionowy z płyt krzemianowo-wapniowych.

WP_20170813_11_37_22_Pro.jpg

Wlot powietrza. Po bokach na dole widać wloty dwóch rur kanalizacyjnych 3/4 cala służących za kanały PW.

WP_20170813_11_37_44_Pro.jpg

Całość posklejana z resztkówek, więc wygląd nie powala, ale będę rozbierał wszystko pewnie jeszcze wiele razy.

Jako opału użyłem brykietu walec 5,5 cm. Już widzę, że muszę zmienić przejście z komory załadunkowej do paleniska, bo brykiet się zawiesza. Ma on być na razie, obok odpadów tartacznych, docelowym paliwem. Później poeksperymentuję ze zrębkami.

Zdjęcia się położyły na boku :(

Edytowane przez Krakers70

• 1 month później...

witam koledzy

będę stawiał mały warsztat ok 50 m2,(ściany z płyt wypełnione pianą) podłoga wylana z betonu w którym chciał bym poprowadzić wylot spalin mojego rakietowca wykorzystując podłogę do akumulacji, nie budowałem nigdy pieca rakietowego więc chyba warto żebym wykorzystał jakiś gotowy sprawdzony projekt :-)

pomożecie?

pozdrawiam

godz

witam koledzy

będę stawiał mały warsztat ok 50 m2,(ściany z płyt wypełnione pianą) podłoga wylana z betonu w którym chciał bym poprowadzić wylot spalin mojego rakietowca wykorzystując podłogę do akumulacji, nie budowałem nigdy pieca rakietowego więc chyba warto żebym wykorzystał jakiś gotowy sprawdzony projekt :-)

pomożecie?

pozdrawiam

godz

Chcesz zrobić coś w rodzaju podłogówki? To lepiej użyj ogrzanego powietrza, a nie spalin.

1 Zasobnik na opał nie może być duży bo następuje rakietowe spalanie,więc jak byś miał bardzo duży zasobnik to co byś zrobił z kolosalną ilością energi?

Świetne podsumowanie "wiedzy" piszących o piecach "rakietowych" .... Energi jest tyle ile w spalanym paliwie . Energia jest policzalna...

witam koledzy

pomożecie?

pozdrawiam

godz

Jeden gotowiec w Malborku, drugi w Xanten...W Malborku lepszy. W Xanten "przedumali" i przestał działać....https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwixr_iKx9bWAhVrMJoKHa6qAYoQFghKMAk&url=https%3A%2F%2Fwww.holidaycheck.pl%2Fpi%2F7faadddb-2a01-308b-ab0d-3d144e6cf6fe&usg=AOvVaw3EaZrtElwIzABegMfMvnD7

witam Krakers70

myślę i kombinuje jak najwięcej tego pieca ukryć w podłodze co by nie przeszkadzał w poruszaniu tzn:

żeby w podłodze była jakby ława grzewcza i wylot spalin.

Jeżeli posadzka będzie ponad poziomem gruntu to czemu nie? Wyczystka były by na zewnątrz budynku. Jeżeli poniżej to ciężka sprawa przy czyszczeniu kanałów spalinowych. RS spala bardzo czysto, ale coś tam się sadzy zbierze, a jak nie sadzy to osad krzemianowy. Jeżeli masz patent jak to przeszczotkować i wybrać to spoko luz. No i kwestia, czy ma się grzać cała posadzka, czy jej część? Czy będzie odizolowana od gruntu? Żeby Ci się ciepło nie rozlazło po ziemi pod podłogą.

Na Twoim miejscu zrobił bym jednak jakiegoś małego metalowego rakietowca, bo moim zdaniem akumulowanie ciepła w warsztaciku nie jest potrzebne. Coś w tym klimacie:

• 2 weeks później...
W rakietowcu nie da się spalać węgla tak mi odpisano na forum o ogrzewaniu

Szkoda, że o tym nie wiedziałem - tak palę już 26 lat. Tylko u mnie jest podajnik. Najczęściej palę mieszanką węgiel + zrębki. Sam węgiel można lecz jest za wysoka temperatura i pali się za szybko - zbyt duża moc, gdy trzeba minimum.