buffeto 12.02.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam.Jestem właścicielem połowy domku jednorodzinnego o powierzchni około 50 m2. Chciałbym zaadaptować strych (zrobić tam sypialnię.Zastanawiam się która z opcji będzie dla mnie bardziej odpowiednia:1. obniżenie starego stropu2. podniesienie dachu Opcja 2 byłaby dla mnie lepsza pod względem:- zachowania wysokości pomieszczeń na parterze- zwiększenia powierzchni użytkowej na strychu Niestety jest pewien problem który skłania mnie do 1 opcji. Mianowicie dom będzie wywłaszczony pod inwestycję planowaną przez miasto (nowa droga). Sprawa ciągnie się od 15 lat, w zeszłym roku gmina wywłaszczyła dom. Nie jestem już właścicielem, (jest nim gmina) ale mogę w nim mieszkać do czasu rozpoczęcia inwestycji, co może potrwać kolejne 15 lat. Gmina nie ma pieniędzy na wykupienie domu. Niestety co za tym idzie nie dostane pozwolenia na budowe badź rozbudowę, dlatego opcja 1 wydaje mi się właściwsza. Dom jest powojenny, wykonany z cegły o grubości ścian około 40 cm, w zeszłym roku został ocieplony z zewnątrz styropianem i otynkowany. Nie wiem jaki jest stan fundamentów, była duża wilgoć, ale kolejne zabiegi poprawiły stan. W domu nie było żadnych wylewek tylko klepiska wylane lepikiem, w tym momencie na połowie domu jest wylewka, na drugiej izolacja i drewniana podłoga. Wysokość pomieszczeń na parterze to 2,8m. Strop prawdopodobnie wykonany jest z desek, od spodu narzucony tynk ze słomą od góry to samo. Więźba wykonana z belek drewnianych 15x15, na tym łaty i dachówka eternitowa. Stan belek prawdopodobnie w kiepskim stanie ( nie wiem jak to ocenić). Dach dwu spadowy o nachyleniu około 45 stopni, również w kiepskim stanie miejscami przecieka. Na strychu istnieje pokoik wrysowany w belki podtrzymujące więźbę wykonany z belek drewnianych o wysokości 2m. Niestety jest to trochę mało, stąd moje pytanie. Bardzo proszę o jakąś poradę, gdyż nie wiem jak to ugryźć. Nie ukrywam iż chciałbym to zrobić jak najtańszym kosztem, gdyż już nie jestem właścicielem domu, więc wszystkie zainwestowane pieniądze nie zwiększają wartości domu. Jeżeli ktoś zdecyduje się mi pomóc napiszę więcej o domu, podam wymiary, porobię zdjęcia, wykonam odkrywki.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts