Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość betonu na tarasie

robi77

Recommended Posts

Taka grubość ,żeby Ci się okno na taras otworzyło i żeby mieszkańcy nie powybijali sobie zębów. Załóż centymetr na klej + grubość gresu. Nie zapomnij o izolacji. Nikt Ci na to pytanie nie odpowie, bo nie zna wymiarów Twojego domu.

Mam jakieś 90 m2 tarasu, chodziło mi jaka grubość aby płyta betonowa nie pękała itd.

Gdzieś czytałem że najlepiej beton b-15 z gruchy do takich celów.

Tylko że niestety gruszka nie dojedzie do mnie za dom (wąska działka), jest możliwość zamówienia w betoniarni suchej zaprawy aby zwalić przed dom i przetransportować taczkami na taras?

Grubość wylanego betonu musi się złożyć z posadowieniem okien i progiem w wyjściu. Pęknie jak będzie miała 2 cm, co raczej rzadko się zdarza. Można robić i w betoniarce. Przecież nie przenosi żadnych obciążeń i jest oddylatowany od domu.

Zmierz ile jest od gruzu do spodu okna i napisz. Beton musi być niżej od ramy o grubość kleju i gresu ok. 1,5-2 cm, gres musi wsunąć się pod okno działa to jak parapet, woda nie ma prawa dostawać się pod okno tak musi być wylane. Co do grubości to najlepiej wylać chudy beton i na nim położyć folie ponieważ na gruzie porozrywa się, jak jest miejsce na chudy beton dobrze położyć styropian lub XPS (obalmy mit że płytki odchodzą z tarasu po prostu wilgoć podchodzi bo nie ma izolacji i zamróz zimą dla tego styropian, płytki odchodzą jak źle zrobisz taras). Na to 8 cm betonu (posadzki) wystarczy, zbrojonej siatką stalową i najważniejsze dylatacja 1 cm ale jeżeli budynek nie jest ocieplony nie dolewamy betonu do muru tylko np. masz zamiar dać 15 cm styropianu na ocieplenie to na dylatacje od budynku dajemy 12 cm styropianu (eliminujemy mostek), nie wolno dawać 15cm ponieważ woda spływając po ścianie może dostawać się pod beton. Z czasem wszystko się niszczy jak dasz mniej stro na dylatacje niż na ocieplenie będzie super ocieplenie będzie na 3cm betonu woda nie podejdzie przy murze pod styropian. Rozpisuje się ponieważ chce dobrze wyjaśnić żebyś rozumiał co robisz. Taras jak chcesz wylać na raz nie tak jak ja pisze to 12-15 betonu wystarczy. Beton od budynku ze spadkiem to oczywiste 0,5-1,5% na 1m zależy jaki długi jest taras, czy ma zadaszenie itp. Nie raz trzeba robić obróbkę blacharską (rynny). Taras należy dylatować na środku ale nie wiem jaki to taras jakie ma wymiary więc nie wiem czy i jeśli tak to gdzie dać dylatacje, jeżeli dajesz dylatacje my wkładamy piankę równo z betonem po paru dniach należy piankę z 0,5 cm od góry ściąć i uzupełnić elastycznym silikonem. Jeżeli coś pominąłem dopiszcie.

Szczerze lepiej doradzać na miejscu widząc co jest do zrobienia.

Sporo tych zabiegów widzę.

Taras ma wylane ławy (schody), w środku ziemia. Kiedyś myślałem o kostce brukowej dlatego nie został skończony. Wymiary jego 6x12.

A jest możliwość w betoniarni kupienie suchego betonu, przetransportować go taczkami i ułożyć na tarasie? A dopiero potem woda aby związał ?

Samemu z kolega pomocnikiem damy radę ?

Czy lepiej firmę zatrudnić ?

Jakie mogą być przybliżone koszty takiej inwestycji ? Około 90m2 powierzchni tarasu 15cm beton + izolacja, dylatacja ?

cena za metr z materiałem około 32-35 zł za 1m2 trudno powiedzieć czy wszędzie pójdzie po 15 czy więcej lub mniej...

dokładna cena po obejrzeniu i sprawdzeniu poziomów tak w ciemno trudnom powiedzieć

Sam wylewałem ławy i woziłem taczkami ziemie bo za dom wywrotka nie dojeżdżała - więc coś o tym wiem.

Czyli jesteś zaprawiony w bojach. Ja mam taras na skarpie nasypowej. Przed pracami musiałem ją dodatkowo zagęścić. Wylewałem taras zupełnie sam (nawet pomocnik się gdzieś zapodział) z betoniarki sprzedawanej jako mieszalnik do pasz... Byłem akurat świeżo po ukończeniu podjazdu (200m2 kostki z podbudową, krawężnikami i takie tam), więc taką betoniarkę podnosiłem jedną ręką:-)

Z budowy podjazdu zostało mi trochę gruzu, który wrzuciłem jako podbudowę tarasu. Wrzuciłem też trochę prętów, które zostały po budowie. Całość pięknie powiązałem tak, że przypominało niezłą pajęczynę. Grubość tego tarasu ma nie mniej niż 5cm, nie więcej niż 20cm. Od trzech lat leży i czeka na deski tarasowe... Dylatacje wyszły same, jako przerwy w pracy - powierzchnia tarasu to ok 40m2, 3 dni pracy po godzinach

lukasz860910 piszesz sensownie :)

Rozumiem że wykonujesz tarasy ?

Jakie tereny Polski obejmujesz swoimi pracami ?:)

Wykonuje posadzki maszynowe, tarasy też wylewamy tylko nie tak jak w domu bo nie zdaje egzaminu półsuchy beton na tarasie zwłaszcza jak idzie prosto na gruz lub ziemie. Od Turku 250 km im dalej i mniej inna cena. Przy większych budowach na terenie całego kraju

Czyli jesteś zaprawiony w bojach. Ja mam taras na skarpie nasypowej. Przed pracami musiałem ją dodatkowo zagęścić. Wylewałem taras zupełnie sam (nawet pomocnik się gdzieś zapodział) z betoniarki sprzedawanej jako mieszalnik do pasz... Byłem akurat świeżo po ukończeniu podjazdu (200m2 kostki z podbudową, krawężnikami i takie tam), więc taką betoniarkę podnosiłem jedną ręką:-)

Z budowy podjazdu zostało mi trochę gruzu, który wrzuciłem jako podbudowę tarasu. Wrzuciłem też trochę prętów, które zostały po budowie. Całość pięknie powiązałem tak, że przypominało niezłą pajęczynę. Grubość tego tarasu ma nie mniej niż 5cm, nie więcej niż 20cm. Od trzech lat leży i czeka na deski tarasowe... Dylatacje wyszły same, jako przerwy w pracy - powierzchnia tarasu to ok 40m2, 3 dni pracy po godzinach

Pod płytki nie może popękać jak chce, w tym czasowym garażu wylałem od 8 cm do 15 cm (na podsypce tak aby łatwo było skuć beton gdy zlikwiduje garaż) i stoi tam samochód też tylko w jednym miejscu pękło tylko jak położysz płytki może pęknąć taż płytka więc trzeba na zimno dmuchać. U kogoś nie wylał bym 5 cm na ziemi to za mało nie spał bym po nocach z tego powodu

25 ton piachu ? Jak to policzyłeś?

Z praktyki. Na 90 m2 przy 5 cm (jak wszędzie będzie idealnie 5m) wyjdzie około 11 ton piasku czyli przy grubości 15 cm pójdzie około 33 ton piasku. 25 napisałem bez liczenia tak na szybko wyjdzie około 33 ton jak pójdzie wszędzie po 15 cm betonu a to nie możliwe bo pójdzie więcej lub mniej podłoże nie jest idealne. Proponuje zamówić gondole (wannę) 28 ton piasku. Jeżeli chcesz tak grubo lać na spód daj chudy beton zaoszczędzisz na cemencie, chudy beton około 8 cm, posadzka z mocnego betonu 7 cm zbrojony siatką.