Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trójstanowy włącznik klawiszowy do czujki obecności

Recommended Posts

Będę miał w domu pomieszczenia bez okien. Chciałbym by oświetlenie w tych pomieszczeniach było załączane czujką obecności. O samą czujkę zapytam pewnie za jakiś czas, teraz frasuje mnie przygotowanie okablowania pod ten układ.

Chciałbym, by system pracował w trzech stanach:

oświetlenie wyłączone,

oświetlenie załączane czujką,

oświetlenie załączone na stałe, bez względu na stan czujki.

I w tym celu chciałbym użyć trójstanowy włącznik (najlepiej) klawiszowy.

Znalazłem tylko coś takiego:

http://i40.tinypic.com/jav3gp.jpg

Czy istnieją włączniki klawiszowe o możliwości ustawienia w trzech stanach?

Włącznik taki mógłbym zrealizować poprzez klasyczny włącznik podwójny, gdzie jeden klawisz będzie realizował funkcję „rozłączony” oraz „sterowanie drugim klawiszem”, a drugi będzie posiadał stany „sterowanie czujką” oraz „załączony”, będzie to nieintuicyjne i wolałbym uniknąć takiego rozwiązania.

Edytowane przez pawelpiwowarczyk
literówka

Po co stan - "oświetlenie wyłączone" ?

Wystarczy, że po wyjściu z pomieszczenia czujka przejmie kontrolę nad sterowaniem i po ustalonym czasie automatycznie wyłączy oświetlenie.

Słowem, światło zgaśnie samo po 2-3 minutach czy ile tam chcesz ustawić.

Jeśli chodzi o czujki, poczytaj o czujkach mikrofalowych, ewentualnie o czujkach PIR sufitowych.

Po co stan - "oświetlenie wyłączone" ?
A jak mnie najdzie ochota na wywoływanie filmów analogowych? :)

A na serio, nie wiem w jakich sytuacjach mógłbym używać takiego stanu, ale intuicyjnie czuję, że wykonując instalację powinienem takie coś wykonać.

W międzyczasie obmyśliłem sposób.

Wykonam to na dwóch włącznikach. Na włączniku montowanym przy wejściu do pomieszczenia będą stany "sterowanie czujką" i "załączony", a przy czujce zrobię dodatkowy włącznik, rozłączający ją. Taki układ będzie intuicyjny i nie wprowadzi zamieszania u osób niezorientowanych. Najwyżej włączą i wyłączą sobie światło wchodząc i wychodząc z pomieszczenia, tak jak robią to u siebie.

Jak już jesteśmy przy czujce, to

chciałbym uzyskać taki efekt, że ludek wchodząc do pomieszczenia załącza (swoją obecnością) światło, a wychodząc z pomieszczenia wyłącza (brakiem swojej obecności) światło. Bez dodatkowego opóźnienia.

W pomieszczeniu będzie ustęp. Zależy mi, by siedzący na nim ludek miał załączone światło, nawet jak się jakiś czas nie rusza :)

Dodatkowo, w pomieszczeniu będzie pralka automatyczna. Chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy pracująca pralka (nagrzewająca się i nieco drżąca) załącza oświetlenie.

Jaką czujkę zastosować? Myślałem o jakiejś kurtynie wykrywającej obecność, umieszczonej na wysokości metra od podłogi (czyli powyżej pralki).

Moglibyście wskazać konkretne czujki?

• 1 month później...

OK. Spro już wiem. Teraz zastanawiam się jakiej czujki użyć? PIR, MW czy PIR+MW?

Czy czułość czujki PIR zależy od liczby stref przełączania? Czy czujka PIR reaguje na ruch emitera ciepła, czy na sam fakt występowania emitera z polu zasięgu czujki? Jeśli pojawi się nieruchome źródło ciepła, czujka będzie cały czas aktywna, czy uaktywni się dopiero w momencie ruchu tego źródła?

Znalazłem czujkę STEINEL IR QUATTRO, przy której występuje duża liczba stref. Tylko cena wysoka. Z drugiej strony są czujki pięć razy tańsze o parametrach, wydaje się, identycznych.