pawelpiwowarczyk 12.02.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Będę miał w domu pomieszczenia bez okien. Chciałbym by oświetlenie w tych pomieszczeniach było załączane czujką obecności. O samą czujkę zapytam pewnie za jakiś czas, teraz frasuje mnie przygotowanie okablowania pod ten układ.Chciałbym, by system pracował w trzech stanach:oświetlenie wyłączone,oświetlenie załączane czujką,oświetlenie załączone na stałe, bez względu na stan czujki. I w tym celu chciałbym użyć trójstanowy włącznik (najlepiej) klawiszowy.Znalazłem tylko coś takiego:http://i40.tinypic.com/jav3gp.jpg Czy istnieją włączniki klawiszowe o możliwości ustawienia w trzech stanach? Włącznik taki mógłbym zrealizować poprzez klasyczny włącznik podwójny, gdzie jeden klawisz będzie realizował funkcję „rozłączony” oraz „sterowanie drugim klawiszem”, a drugi będzie posiadał stany „sterowanie czujką” oraz „załączony”, będzie to nieintuicyjne i wolałbym uniknąć takiego rozwiązania. Edytowane 12 Lutego 2012 przez pawelpiwowarczyk literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.02.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Po co stan - "oświetlenie wyłączone" ?Wystarczy, że po wyjściu z pomieszczenia czujka przejmie kontrolę nad sterowaniem i po ustalonym czasie automatycznie wyłączy oświetlenie.Słowem, światło zgaśnie samo po 2-3 minutach czy ile tam chcesz ustawić. Jeśli chodzi o czujki, poczytaj o czujkach mikrofalowych, ewentualnie o czujkach PIR sufitowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 13.02.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Po co stan - "oświetlenie wyłączone" ?A jak mnie najdzie ochota na wywoływanie filmów analogowych? A na serio, nie wiem w jakich sytuacjach mógłbym używać takiego stanu, ale intuicyjnie czuję, że wykonując instalację powinienem takie coś wykonać. W międzyczasie obmyśliłem sposób. Wykonam to na dwóch włącznikach. Na włączniku montowanym przy wejściu do pomieszczenia będą stany "sterowanie czujką" i "załączony", a przy czujce zrobię dodatkowy włącznik, rozłączający ją. Taki układ będzie intuicyjny i nie wprowadzi zamieszania u osób niezorientowanych. Najwyżej włączą i wyłączą sobie światło wchodząc i wychodząc z pomieszczenia, tak jak robią to u siebie. Jak już jesteśmy przy czujce, to chciałbym uzyskać taki efekt, że ludek wchodząc do pomieszczenia załącza (swoją obecnością) światło, a wychodząc z pomieszczenia wyłącza (brakiem swojej obecności) światło. Bez dodatkowego opóźnienia. W pomieszczeniu będzie ustęp. Zależy mi, by siedzący na nim ludek miał załączone światło, nawet jak się jakiś czas nie rusza Dodatkowo, w pomieszczeniu będzie pralka automatyczna. Chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy pracująca pralka (nagrzewająca się i nieco drżąca) załącza oświetlenie. Jaką czujkę zastosować? Myślałem o jakiejś kurtynie wykrywającej obecność, umieszczonej na wysokości metra od podłogi (czyli powyżej pralki). Moglibyście wskazać konkretne czujki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 13.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Proste puść do wyłącznika kabel od czujki lub z cenytralki i przez niego puść kabalek NO lub NC od czujki.Nie konfiguruj wtedy tej czujki w EOL lub ELO2 tylko NO/NC.Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 25.03.2012 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 OK. Spro już wiem. Teraz zastanawiam się jakiej czujki użyć? PIR, MW czy PIR+MW?Czy czułość czujki PIR zależy od liczby stref przełączania? Czy czujka PIR reaguje na ruch emitera ciepła, czy na sam fakt występowania emitera z polu zasięgu czujki? Jeśli pojawi się nieruchome źródło ciepła, czujka będzie cały czas aktywna, czy uaktywni się dopiero w momencie ruchu tego źródła? Znalazłem czujkę STEINEL IR QUATTRO, przy której występuje duża liczba stref. Tylko cena wysoka. Z drugiej strony są czujki pięć razy tańsze o parametrach, wydaje się, identycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.03.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 tak naprawę twoje zadanie spełni czujka pir Paradoxa Paradome DG466, która jest w stanie określić kierunek przemieszczania się obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts