Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co dziś zainwestowałbyś robiąc WM

Recommended Posts

Stoję przed wyborem rekuperatora i całego systemu ,liczę na opinie osób które używają WM i mogą się autorytatywnie wypowiedzieć za i przeciw różnych koncepcji.

Wiadomo, teoria teorią, a wiedza z doświadczenia jest znacznie cenniejsza

Ściślej - pytam Was-użytkowników w co dziś zainwestowałbyś robiąc instalacje WM i dlaczego.

Z czytanych opini wychodzi że dobry wybór to np reku JanGaz, warto inwestować w droższe ale i oszczędniejsze silniczki, upieram się nad GWC, prawdopodobnie będzie to rurowiec 2xfi160 ok 60m bieżących

Ogrzewanie PC- podłogówka i troszkę ścienne, 274 m po podłogach, kubatura 1070m3

Jestem z okolic Gliwic i powoli rozglądam się za rozsądnym wykonawcą

Edytowane przez rosomakx4

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pogadaj z miki ,indianą albo Adamem

Osobiście GWC z uwagi na fakt,że powietrze będzie napływać jakąś tam rurką do domu ,wykluczam.Zawsze może jakiś syf się zrobić ,a ja będę musiał nim oddychać.

Dodatkowo - ile masz zamiar zapłacić za reku,ile przyniesie oszczędności i kiedy się zwróci.Liczyłeś?A ma się zwrócić.Odzyskuje ciepło ,nic innego nie robi,więc po co on potrzebny jeśli się nie zwróci.

A może WM i do tego GGWC zamiast reku

GWC,czy GGWC to to samo,tyle,że w drugim wypadku dochodzą dodatkowe dwa urządzenia które mogą się zepsuć i wymagają konserwacji.Dodatkowo należało by powietrze z tych urządzeń podgrzać do tmp. zbliżonej do tmp.wewnątrz,czyli następne urządzenie.Rekuperator w domkach 100-140m2 nie ma sensu ale w domu o kubaturze prawie 1100m3 a i owszem.

Co daje sprawna i w pełni regulowana wentylacja?

- Daje komfort klimatyczny (w połączeniu z systemem grzewczym), zdrowy i trwały dom i oszczędności paliwa/energii.

Co daje GWC (w dowolnym wykonaniu)?

- Daje gratisowy wkład ciepła/chłodu dokładnie wtedy, gdy najbardziej tego potrzeba.

Co daje rekuperacja?

- Jeszcze wyższy komfort i odzysk części energii wpędzonej w grzanie domu i z konieczności usuwanej z domu systemem wentylacyjnym.

(częściowy odzysk strat wentylacyjnych).

Co się opłaca?

Opłaca się mieć górę kasy, leżeć bykiem i nic nie robić!

Co się "zwróci"?

NIC!!!

W sensie liczenia kasy - same wydatki i zero jej zysków.

Ale....

Nie budujemy już dziś szałasów, aby tylko jakoś dotrwać w nich do wiosny, kiedy będzie cieplej i będziemy mogli pod byle daszkiem jakoś tam egzystować...

Staramy się zbudować miejsce, które nam zaoferuje komfort i wygodę odpoczynku i bytowania.

Dlatego opłaca się nawet złoty kran i wanna za 100 tysięcy!

Kafle po 500zł/m2 i wieeeelki telewizor!

- i też się jednym zwrócą a innym - nie.

Adam M.

Adam, z kaflami, jeśli ładne obcuję na co dzień -patrzę na nie.Lubię ładne rzeczy.To coś absolutnie nie przystającego do rekuperatora.To zamysł twórczy , design,najczęściej coś w zasadzie trudno policzalnego.

Rekuperator to URZĄDZENIE DO PRZYNOSZENIA OSZCZĘDNOŚCI.To nie piękne kafle,wielki plazmowy telewizor z systemem muzycznym i masą bajerów czy piękne auto.Powtarzam - to jest wyłącznie urządzenie do przynoszenia oszczędności ,jeśli ich nie przynosi ,czyli nie spełnia swej funkcji ,nadaje się na śmietnik

CO do WM zgoda.Budujmy nowocześnie ,zapewnijmy właściwą wentylację i dającą się w zależności od potrzeb regulować

Edytowane przez tomek131

Koszt rekuperatora (urządzenia) niezłej klasy dla domu o w miarę typowej pow. użytkowej 160m2 to powiedzmy (oczywiście można taniej, można drożej) około 6-8 tys zł.

Na prawdę się nie zwróci?

W szczególności, że przy samej w. mechanicznej bez odzysku, koszt urządzeń (wentylatorów) też jest niezerowy.

Edytowane przez homecactus

adam-mk jak zawsze rozwala mnie swoimi wywodami, oczywiście in plus

Ale poważniej Panowie , liczę na sugestie oparte doświadczeniem- np reku opcja minimum ,średnio(pewnie najbardziej opłacalna) i max w zestawie ze złotymi

klamkami i kranem ;)

Jak pisałem ogrzewać będę PC z systemem chłodzenia pasywnego ,dom pełna podłogówka

Jeśli rekuperator w opcji minimum to na pewno z nagrzewnicą wstępną. Przez ostatnie trzy tygodnie solidnych mrozów wydajność WM z reku bardzo mi spadła. Wilgotność względna w domu oscylowała w przedziale 50-60-65%. Nagrzewnicę zakupiłem, czeka na montaż. Lepsze opcje to na pewno połączenie reku z GWC. Mnie podoba się to rozwiązanie http://www.tora-wentylacja.pl/index.php/gruntowny-wymiennik-ciepa/berluf ale nie mam aktualnie wolnej dychy ...

tomek131

Cały kłopot z Tobą polega na tym, że pomijasz wszystko, czego oko nie widzi!

Mamy jednak i inne zmysły.

Słusznie zauważył KrzysztofLis2 że to przede wszystkim komfort w porywach do luksusu bytowania.

To o ten komfort tu walczymy w pierwszym rzędzie a nie o oszczędność wiaderka zrzynów czy dwóch starych palet, które "zastosujemy" w naszym kotle jak przymrozi mocniej!

Tylko...

Tego się nie WIDZI!

To się tylko CZUJE.

Adam M.

Jeśli WM to oczywiście razem z reku. W przeciwnym razie będzie wiało chłodem zimą co nie jest zbyt przyjemne.

GWC nie wystarczy do podgrzania powietrza.

założymy sie...

na zewnątrz -17*

GWC 7,8*

woda w sieci ( 1m nad GWC ) 5,9*

przeglądam zapiski z tamtego roku...

dn. 3,03 2011

GWC 7,1*

woda w sieci 4,8*

zapraszam do mnie i pokaż mi gdzie wieje ?

;)

dokręcę do tego kolektor powietrzny jako czerpnia zimowa i możemy porównać Ty "zyski"... , a Ja "straty"...

Jak pisałem ogrzewać będę PC z systemem chłodzenia pasywnego ,dom pełna podłogówka

jeśli będziesz miał PC to znaczy, że będziesz miał dolne źródło (pewnie glikolowe) pod ręką, a od tego już tylko mały krok do glikolowego GWC za nieduże pieniądze...

daruj sobie wszelkie nagrzewnice wstępne i temu podobne wynalazki, nie słuchaj mądrych, którzy twierdzą, że w domku jednorodzinnym wentylacja z odzyskiem się nie opłaci bo za wentylację bez odzysku też musisz zapłacić, za darmo jej nie dostaniesz, w ogóle nie słuchaj tych co zaczynają swoje argumenty od zdania: to się nigdy nie zwróci....

po prostu kup przyzwoitą jednostkę (np tej firmy której nazwę wymieniłeś), wykorzystaj dolne źródło PC do GGWC i ciesz się fajnym klimatem w domu i wszystkimi plusami jakie uzyskasz dzięki GWC oraz oszczędnościami, które na pewno przy okazji się pojawią...

a chcesz żeby kasa się zwróciła to nie zaczynaj budowy tylko wpłać wszystko na lokatę ;)

jasiek71 napisał:

założymy sie...

na zewnątrz -17*

GWC 7,8*

O tym myślałem.Komfort podobny,więc reku ma się zwrócić.To jego podstawowe zadanie.Kiedy je spełni przy cenie 8tys.

Byłem w wielu domach z WG ,w takich za ponad 1mln grubo też.NIe widzę żadnych niekomfortowych objawów.Zaproście mnie do domu z WM ,bo póki co wydaje się ,że wydając tyle kasy to zwyczajna głupota