rosomakx4 12.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Stoję przed wyborem rekuperatora i całego systemu ,liczę na opinie osób które używają WM i mogą się autorytatywnie wypowiedzieć za i przeciw różnych koncepcji. Wiadomo, teoria teorią, a wiedza z doświadczenia jest znacznie cenniejszaŚciślej - pytam Was-użytkowników w co dziś zainwestowałbyś robiąc instalacje WM i dlaczego. Z czytanych opini wychodzi że dobry wybór to np reku JanGaz, warto inwestować w droższe ale i oszczędniejsze silniczki, upieram się nad GWC, prawdopodobnie będzie to rurowiec 2xfi160 ok 60m bieżącychOgrzewanie PC- podłogówka i troszkę ścienne, 274 m po podłogach, kubatura 1070m3Jestem z okolic Gliwic i powoli rozglądam się za rozsądnym wykonawcą Edytowane 12 Lutego 2012 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Pogadaj z miki ,indianą albo AdamemOsobiście GWC z uwagi na fakt,że powietrze będzie napływać jakąś tam rurką do domu ,wykluczam.Zawsze może jakiś syf się zrobić ,a ja będę musiał nim oddychać.Dodatkowo - ile masz zamiar zapłacić za reku,ile przyniesie oszczędności i kiedy się zwróci.Liczyłeś?A ma się zwrócić.Odzyskuje ciepło ,nic innego nie robi,więc po co on potrzebny jeśli się nie zwróci.A może WM i do tego GGWC zamiast reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 WM to też rurki a więc syf.GWC rurowe to najkorzystniejszy stosunek PLN do pozyskanej energii.Reku nie musi się zwrócić.Niektórzy tak mają,że chcą komfortowo,bo ich na to stać,i dobrze bo instalatorzy mają pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.02.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A jaki komfort daje reku.Albo inaczej - jak podnosi komfort dolożenie reku do instalacji wentylacji mechanicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.02.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 GWC,czy GGWC to to samo,tyle,że w drugim wypadku dochodzą dodatkowe dwa urządzenia które mogą się zepsuć i wymagają konserwacji.Dodatkowo należało by powietrze z tych urządzeń podgrzać do tmp. zbliżonej do tmp.wewnątrz,czyli następne urządzenie.Rekuperator w domkach 100-140m2 nie ma sensu ale w domu o kubaturze prawie 1100m3 a i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.02.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Różnica między GWC a GGWC jest taka ,że przy GGWC powietrze wpada zawsze świeże,nie idzię rurką w ziemi.A po co dogrzewać dodatkowo.Wziąść tyle ile da GGWC i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Co daje sprawna i w pełni regulowana wentylacja?- Daje komfort klimatyczny (w połączeniu z systemem grzewczym), zdrowy i trwały dom i oszczędności paliwa/energii.Co daje GWC (w dowolnym wykonaniu)?- Daje gratisowy wkład ciepła/chłodu dokładnie wtedy, gdy najbardziej tego potrzeba.Co daje rekuperacja?- Jeszcze wyższy komfort i odzysk części energii wpędzonej w grzanie domu i z konieczności usuwanej z domu systemem wentylacyjnym.(częściowy odzysk strat wentylacyjnych). Co się opłaca?Opłaca się mieć górę kasy, leżeć bykiem i nic nie robić! Co się "zwróci"?NIC!!!W sensie liczenia kasy - same wydatki i zero jej zysków. Ale....Nie budujemy już dziś szałasów, aby tylko jakoś dotrwać w nich do wiosny, kiedy będzie cieplej i będziemy mogli pod byle daszkiem jakoś tam egzystować...Staramy się zbudować miejsce, które nam zaoferuje komfort i wygodę odpoczynku i bytowania. Dlatego opłaca się nawet złoty kran i wanna za 100 tysięcy!Kafle po 500zł/m2 i wieeeelki telewizor!- i też się jednym zwrócą a innym - nie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 13.02.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Adam, z kaflami, jeśli ładne obcuję na co dzień -patrzę na nie.Lubię ładne rzeczy.To coś absolutnie nie przystającego do rekuperatora.To zamysł twórczy , design,najczęściej coś w zasadzie trudno policzalnego.Rekuperator to URZĄDZENIE DO PRZYNOSZENIA OSZCZĘDNOŚCI.To nie piękne kafle,wielki plazmowy telewizor z systemem muzycznym i masą bajerów czy piękne auto.Powtarzam - to jest wyłącznie urządzenie do przynoszenia oszczędności ,jeśli ich nie przynosi ,czyli nie spełnia swej funkcji ,nadaje się na śmietnikCO do WM zgoda.Budujmy nowocześnie ,zapewnijmy właściwą wentylację i dającą się w zależności od potrzeb regulować Edytowane 13 Lutego 2012 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 13.02.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Człowiek oprócz zmysłu wzroku używanego do podziwiania kafelek po 500/m2 ma także inne zmysły jak np węchu do zachwycania się świeżością powietrza w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 13.02.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Koszt rekuperatora (urządzenia) niezłej klasy dla domu o w miarę typowej pow. użytkowej 160m2 to powiedzmy (oczywiście można taniej, można drożej) około 6-8 tys zł.Na prawdę się nie zwróci?W szczególności, że przy samej w. mechanicznej bez odzysku, koszt urządzeń (wentylatorów) też jest niezerowy. Edytowane 13 Lutego 2012 przez homecactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.02.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Rekuperator to URZĄDZENIE DO PRZYNOSZENIA OSZCZĘDNOŚCI. Nie tylko, to też urządzenie do poprawy komfortu i nawiewania powietrza o temperaturze +15*C zamiast 0*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 13.02.2012 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 adam-mk jak zawsze rozwala mnie swoimi wywodami, oczywiście in plus Ale poważniej Panowie , liczę na sugestie oparte doświadczeniem- np reku opcja minimum ,średnio(pewnie najbardziej opłacalna) i max w zestawie ze złotymi klamkami i kranem Jak pisałem ogrzewać będę PC z systemem chłodzenia pasywnego ,dom pełna podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 13.02.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jeśli rekuperator w opcji minimum to na pewno z nagrzewnicą wstępną. Przez ostatnie trzy tygodnie solidnych mrozów wydajność WM z reku bardzo mi spadła. Wilgotność względna w domu oscylowała w przedziale 50-60-65%. Nagrzewnicę zakupiłem, czeka na montaż. Lepsze opcje to na pewno połączenie reku z GWC. Mnie podoba się to rozwiązanie http://www.tora-wentylacja.pl/index.php/gruntowny-wymiennik-ciepa/berluf ale nie mam aktualnie wolnej dychy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 tomek131Cały kłopot z Tobą polega na tym, że pomijasz wszystko, czego oko nie widzi!Mamy jednak i inne zmysły.Słusznie zauważył KrzysztofLis2 że to przede wszystkim komfort w porywach do luksusu bytowania.To o ten komfort tu walczymy w pierwszym rzędzie a nie o oszczędność wiaderka zrzynów czy dwóch starych palet, które "zastosujemy" w naszym kotle jak przymrozi mocniej!Tylko...Tego się nie WIDZI!To się tylko CZUJE. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.02.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jeśli WM to oczywiście razem z reku. W przeciwnym razie będzie wiało chłodem zimą co nie jest zbyt przyjemne.GWC nie wystarczy do podgrzania powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jeśli WM to oczywiście razem z reku. W przeciwnym razie będzie wiało chłodem zimą co nie jest zbyt przyjemne. GWC nie wystarczy do podgrzania powietrza. założymy sie... na zewnątrz -17* GWC 7,8* woda w sieci ( 1m nad GWC ) 5,9* przeglądam zapiski z tamtego roku... dn. 3,03 2011 GWC 7,1* woda w sieci 4,8* zapraszam do mnie i pokaż mi gdzie wieje ? dokręcę do tego kolektor powietrzny jako czerpnia zimowa i możemy porównać Ty "zyski"... , a Ja "straty"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 14.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jak pisałem ogrzewać będę PC z systemem chłodzenia pasywnego ,dom pełna podłogówka jeśli będziesz miał PC to znaczy, że będziesz miał dolne źródło (pewnie glikolowe) pod ręką, a od tego już tylko mały krok do glikolowego GWC za nieduże pieniądze... daruj sobie wszelkie nagrzewnice wstępne i temu podobne wynalazki, nie słuchaj mądrych, którzy twierdzą, że w domku jednorodzinnym wentylacja z odzyskiem się nie opłaci bo za wentylację bez odzysku też musisz zapłacić, za darmo jej nie dostaniesz, w ogóle nie słuchaj tych co zaczynają swoje argumenty od zdania: to się nigdy nie zwróci.... po prostu kup przyzwoitą jednostkę (np tej firmy której nazwę wymieniłeś), wykorzystaj dolne źródło PC do GGWC i ciesz się fajnym klimatem w domu i wszystkimi plusami jakie uzyskasz dzięki GWC oraz oszczędnościami, które na pewno przy okazji się pojawią... a chcesz żeby kasa się zwróciła to nie zaczynaj budowy tylko wpłać wszystko na lokatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.02.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 jasiek71 napisał:założymy sie... na zewnątrz -17*GWC 7,8* O tym myślałem.Komfort podobny,więc reku ma się zwrócić.To jego podstawowe zadanie.Kiedy je spełni przy cenie 8tys.Byłem w wielu domach z WG ,w takich za ponad 1mln grubo też.NIe widzę żadnych niekomfortowych objawów.Zaproście mnie do domu z WM ,bo póki co wydaje się ,że wydając tyle kasy to zwyczajna głupota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Wolisz siedzieć przy koksiaku ubrany w kożuch w budzie na grabie? Tak jest najtaniej! Kaska na lokacie pracuje.... Przecież znowu będzie lato! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No w tych domach za milion to raczej obojetne czy a opal wydaje sie 2, 3, czy 8 tysi. Jelsi uwazasz, ze Wg i Wm daja taki sam komfort to nie ma o czym dyskutowac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts