Sławek... 15.02.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Sławek takie właśnie wady-zamarzanie ,wylewnie wody z GWC ,filtry ,kanały ,czerpnie,siatki ,wyrzutnie itp.Ludzie.A tu tylko mniej czy bardziej rozszczelnić okno. ...sorry tomek, ale chyba najtrafniej Twoją wypowiedź podsumował kangaxx jak już podajesz jakieś zarzuty to przemyśl to trochę bo się zaczynasz lekko ośmieszać... ...aha... nie musisz montować u siebie WM, na razie nie ma takiego obowiązku i żyjemy w wolnym kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Nawet najprostszy proces można niebywale skomplikować ,a argument Kangaxx jest jak z marketingu obwoznegoNIe muszę robić,nie o to chodzi ,chodzi o naganianie montujących i sprzedających ,że to jedyna najlepsza słuszna koncepcja.Pozbawiona wad ,mająca same zalety.A to zwyczajnie nie prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Spieramy się tu o jakieś bzdury...W kółko powtarzam: MYŚLEĆ! TO NIE BOLI!!! Można postawić oborę do zimnego wychowu dla siebie i rodziny, ale nie nazywajcie "tego" DOMEM! CZY NAPRAWDĘ tak trudno chwilę pomyśleć, zamiast lecieć i wywalać kasę?Bo potem zaczyna się obrona swej złej decyzji - twarda jak obrona Częstochowy! DOM MA BYĆ SZCZELNY!MA PRZYPOMINAĆ GARNEK ODWRÓCONY DNEM DO GÓRY!!!POTEM - powinien być ocieplony tyle, na ile nas stać. Nie dopilnujemy - to powstaje obora...Za trudne do pojęcia?Dziadek takich materiałów jak my nie miał w okolicy i budował z tego, co pod nogami leżało - ale budował DOBRZE!CZEMU teraz budujący nie chcą/nie mogą/ nie umieją - tak jak dziaduś? - Z GŁOWĄ?!!!Tak bardzo świat się zmienił, że myślenie straciło kompletnie wartość?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 tomek131Napiszę wprost!W sporej części wypowiedzi BREDZISZ JAK POTŁUCZONY!!! Zrozum! Domy ludziska budują już ponad 40 wieków!Niektóre rozwiązania mają tyleż latek tradycji!Są prawidłowości, które wskazują JAK budować DOBRZE! Przeoraj to forum i ZNAJDŹ moje wypowiedzi, z których wynika, ze MOJE wytwory (to, co ja produkuję) jest najlepsze i że inne jest "BE"!. ZAWSZE naganiałem na tym (i nie tylko) forum do myślenia - twierdząc, ze TO jest najlepsza droga do sukcesu!Pokazywałem mechanizmy, które trzeba by minimalizować! (jak - to już sobie SAMI wybierzcie, jak sugestie tu podane do Was nie trafiają).Pokazywałem mechanizmy, które warto wzmacniać (reszta j/w). Często bywam pytany jak JAK bym rozwiązał ten czy inny problem.Wiem jak, lub widziałem rozwiązanie - dzielę się wiedzą!Zachęcam, aby to, co się da w prosty sposób wykonać - robić "tymi ręcami"!Sporo tak robię i pokazuję jak można...Chcesz - popraktykuj, zrób kilka próbek a potem - zrób co trzeba DOBRZE!Nie chcesz SAM? Zleć komuś, ale WIEDZ CO ZLECASZ!Dostaniesz to, co kazałeś wykonać!Obyś nie bredził, jak zlecenie komu dajesz...Każesz głupio - zrobią jak każesz i zażądają KASY! Zleć zbudowanie SZCZELNEGO domu!Znajdzie się taki, co się podejmie i wystawi Ci ofertę!Przyjmiesz lub nie - TWOJA wola (i Twoja kasa) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 No nie wiem jak ty tam to liczysz ale przez większość okresu grzewczego dzień jest krótki, słonka tyle co nic, więc jeśli cokolwiek ci podgrzewa to powietrze to na pewno nie kolektor a raczej straty ciepła z domu. podam ci mały przykład... na zewnątrz -15 piękna pogoda w domu +21* temp. powietrza nawiewanego +26* bez grzałki jeno czerpnia pod blaszanym brązowym dachem inny... w nocy -29* nawiew za gwc +7,6 w ciągu dnia -17-19* słoneczko... temp. kolektora powietrznego +52* wystarczą dwie przepustnice i sterownik... dla przypomnienia... początek sezonu grzewczego GWC zaczyna u mnie z 15,6* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 15.02.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Adam, to co mówisz to prawda, oczywiście dla kogoś kto rozumie co mówisz, a to nie jest takie oczywiste. Pamiętaj jednak że dla większości budujących, dom to największe wyzwanie biznesowo/logistyczno/intelektualne. Większość nie pamięta/ nie rozumie niczego z fizyki na poziomie szkoły podstawowej. Jak idziesz do fryzjera i poprosisz: ładnie, albo modnie, albo krótko to tak dostaniesz i będzie to bardziej lub mniej odpowiadało Twoim oczekiwaniom. A jak powiesz poproszę wentylację mechaniczną to, co dostaniesz? I czemu ma to odpowiadać? Jakim wyobrażeniom ? Będziesz wiedział jak zaczniesz mieszkać.Ot i cała tajemnica. Mało wiesz, dużo płacisz bronisz Częstochowy.Dużo wiesz jak zamieszkasz - budujesz drugi dom. Chodzisz z gromnicą i co ? Masz zrzucić dach i wypieprzyć watę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 16.02.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 I tego właśnie nie rozumiem. Polak będąc np. nauczycielem, urzędnikiem, mechanikiem, handlowcem itp... zabiera się do budowy domu i musi WIEDZIEĆ co buduje. Nie ma doświadczenia, wiedzy inżynierskiej, wszystkiego musi się dowiadywać sam (książki, czasopisma, forum). Tacy pasjonaci jak niektórzy nasi forumowicze zdobywają wielką wiedzę i można powiedzieć, że stają się specjalistami (czasami o klasę lepszymi od kierbudów) w dziedzinie nowoczesnego budownictwa. Ale niestety reszta zdobywa wiedzę niekompletną i z braku wyboru polegają na opinii majstra, kierbuda, wójka Czesia ...... Niestety każdy Polak zna się na piłce nożnej, medycynie, polityce i budowaniu. Nie ma w Polsce usług project manager dla budownictwa jednorodzinnego - człowieka, który WIE co zrobić, aby było dobrze i poprowadzi budowę od początku do końca, biorąc za swoją pracę ułamek kwoty, którą pozwoli zaoszczędzić lub dobrze spożytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.02.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Obaj macie rację.Ale...Inwestorzy sami są sobie winni!BARDZO nie lubią płacić za to, czego nie widać, czego nie dotkną i... NIE ROZUMIEJĄ!Nie cenią wiedzy, której nie posiadają i dlatego nie chcą jej "kupować"Wychodzą z założenia - przecież to proste! Tyle ludzi już to robiło i robi - to ja też dam radę!ZA CO TU PŁACIĆ?Samo życie ich później przekonuje, że było jednak warto, ale skoro już WIEDZĄ, to budują ten DRUGI dom.Ale dopiero przy budowie tego TRZECIEGO nie popełniają kardynalnych błędów... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.02.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 "Chodzisz z gromnicą i co ? Masz zrzucić dach i wypieprzyć watę ? " Czyli - mądry Polak po szkodzie?Ale tam jest też dalsza część: A gdy to przysłowie stanie się "nie w modzie" natenczas nowe sobie kupi.- Że i przed szkodą, i po szkodzie - GŁUPI! Warto byłoby o tym pamiętać.Warto nie budować bieda-domku lub budując go godzić się z jego niską jakością ZANIM się go postawi! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.02.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Podam ci taki przykład Adamieojciec jest świetnym chirurgiem,ale nie ma pojęcia o budowlance i nie chce mieć bo nie ma na to czasu,bo to nie jest jego pasja ani hobby ,jest nim chirurgia.Wiesz ilu jest takich ludzi? Wymagasz myślenia i dobrze,ale nie każdy ma hobby pt budowa domów ,wentylacja ,energooszczędność itp.Jak wybuduje dom ,gdyby chciał nowy?Zleci ? ZLeci.I pewnie jak 90% będzie to bieda dom kryty watą i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 jak będzie siedział na FM to stwierdzi że ma wszystko źle zrobione i będzie chciał nowy...jak się nie naczyta to będzie mieszkał spokojnie i cieszył się tym co ma;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 16.02.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 "Chodzisz z gromnicą i co ? Masz zrzucić dach i wypieprzyć watę ? " Czyli - mądry Polak po szkodzie? Ale tam jest też dalsza część: A gdy to przysłowie stanie się "nie w modzie" natenczas nowe sobie kupi. - Że i przed szkodą, i po szkodzie - GŁUPI! Warto byłoby o tym pamiętać. Warto nie budować bieda-domku lub budując go godzić się z jego niską jakością ZANIM się go postawi! Adam M. Szczerze powiedziawszy ani przez moment nie zdawałem sobie sprawy, że wata jaka by nie była nie nadaje się do ocieplania poddasza. Warta też zwrócić uwagę iż wiele rozwiązań ewoluuje na przestrzeni ostatnich lat i to w dosyć zaskakującym tempie, no może nawet "rewolucjonizuje się". Co do project managerów to, IMHO problem leży na etapie architekta, a potem kierownika budowy. Kastowy system dostępu do zawodu powoduje iż grupa ta może świadczyć usługi o niewspółmierni niskiej jakości do ceny. A wracając do meritum: Adam jest zwolennikiem stosowania napędów grawitacyjnych we wszelkiej maści wodnym CO, buforach etc. Miedzy innymi ze względu na zjawiska "samoadaptacji" - homeostazy czy jakoś tak. A może są takie rozwiązania odnośnie wentylacji domu, jakaś studnia słoneczna etc.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) A może są takie rozwiązania odnośnie wentylacji domu, jakaś studnia słoneczna etc.? GWC i komin słoneczny... ps. poczytaj też trochę o termitach i ich "domach" z went. grawitacyjną Edytowane 16 Lutego 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 więc jeśli cokolwiek ci podgrzewa to powietrze to na pewno nie kolektor a raczej straty ciepła z domu. mam taki prowizorycznie zrobiony kolektor na podwórku do eksperymentów... ustawienie pionowe, wolno stojący... jest godz. 11:14 na zewnątrz -5* pada śnieg i wieje, słońca nie widać temp. w kolektorze +6* wystarczy że tylko przestanie sypać i będzie ponad 20* bez słońca to na pewno czary ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 16.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Sławek takie właśnie wady-zamarzanie ,wylewnie wody z GWC ,filtry ,kanały ,czerpnie,siatki ,wyrzutnie itp.Ludzie.A tu tylko mniej czy bardziej rozszczelnić okno. No tak - ale chyba byś zmienił zdanie jakbyś drogi Kolego zobaczył taki filtr po miesiącu pracy - czym to człowiek oddycha Ponadto zalety wentylacji mechanicznej naw- wyw. ustawionej w ten sposób że w domu jest lekkie nadciśnienie obserwuje na co dzień w postaci minimalnej wręcz ilości osadzającego się kurzu. Ba nawet powstał u mnie fajny efekt że wszystkie tz. koty gromadzą się w jednym miejscu na korytarzu. Tak że sprzątanie to bajka Co bym dołożył gdybym instalował system jeszcze raz 1- wykonałbym dodatkowy kanał w kominie i do niego odprowadzał wywiewane powietrze w tej chwili wywiew wychodzi przez ścianę - w zimie te stalaktyty i stalagmity jakie powstają szczególnie po myciu podług doprowadzają mnie do szału 2- czerpnia ścienna - umieściłbym ją w takim miejscu żeby był do niej łatwy dostęp - nie macie pojęcia ile się tego szajsu osadza na kratce wlotowej szczególnie w porze kwitnienia i pylenia 3- zainstalował bym (ale chyba to jeszcze zrobię) nagrzewnicę wtórną gazową z palnikiem pośrednim tak ok 2kw - olałbym podłogówkę w okresach przejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.02.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 jasiek71Żadne czary!To te 46% energii Słoneczka, co w podczerwieni leci.Chmurki są dla niej przeźroczyste... TevesPOTRAFIĘ wyobrazić sobie układ sterowalny dla wentylacji grawitacyjnej.Kanały TEŻ by były!Ale...To SEZONOWA wentylacja.Mało twórcze, skoro kanały i tak trzeba by zamontować... tomek131Dupa z tatki nie chirurg, jak się w życiu i pracy logiką nie posługuje!Piszesz - że świetny.Zakładam więc, że MYŚLĄCY!A jak myślący - to w ciemno kasy wyrzucał pewnie nie będzie.Egro - co najmniej zorientuje się, jak nie wie już - co chce mieć zanim kasę wyda.Czyli - myśleć! To nie boli!(cbdo) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 jasiek71 Żadne czary! To te 46% energii Słoneczka, co w podczerwieni leci. Chmurki są dla niej przeźroczyste... ty to wiesz, ja to wiem, ale kolega orko jakoś tego jak na razie nie ogarnia:D odnośnie sezonowej wentylacji... myślę że komin słoneczny da radę napędzić przez cały rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.02.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Wydaje mi się ,że nie wiesz o czym piszesz Adamie.Czy świetny to w sumie nie wiem ,mnie nie kroił,ludzie tak mówią.Można być dobrym chirurgiem albo muzykiem i nie miec pojęcia o budowlance.To nie kwestia samej logiki,może dla Ciebie to nie pojęte ,ale są ludzie świetni w swych dziedzinach a nie czujący ogólno rozumianej budowlanki.Zresztą to bez znaczenia.Doszła nowa kategoria dla których WM się nie nadaje,ci nie myślący i nie kierujący się logiką.Jak odjąć od całości budów te bieda domki kryte watą i te których budowniczowie nie są logiczni i nie myślą oraz te przy budowie których budowniczych nie ma ,bo nie mają czasu,oraz te których budowniczowie nie mają kasy to zostaje tego jakieś 1-2%.To są klienci dla montujących WM.U reszty się nie da założyć WM lub się nie nadaje lub nie będzie działać poprawnie.Może to za wąski rynek ,by zawracać nim sobie głowę i z przyczyn wyżej opisanych ciężko będzie wielu na to namówić ,czy w niektórych przypadkach naciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.02.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Panowie wydaje mi się że popadamy ze skrajności w skrajność Nie można 99% budynków i wykonawców wrzucić do "złej" strony tzw. naciągaczy, oszustów, partaczy. Jest to trochę absurdalne:( A poza tym moim zdaniem inwestor po to zatrudnia fachowców aby ci zrobili to zgodnie ze sztuką i odpowiednią jakością. Ale często tak to jest jak hydraulik zabiera się za budowlankę, kafelkarz za ogrzewanie, malarz za pompy ciepła a fryzjer za budowlankę. Powinno być jasno określone minimum np. techniczne wykształcenie i 3 lata doświadczenia aby otworzyć działalność w danym kierunku a nie dzisiaj piekarz a jutro fachowiec od pomp ciepła i WM. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 16.02.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 tomek131, przeczytaj pierwszy post tego wątku.Masz WM, że zabierasz głos? Pomożesz w czymś autorowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts