andriuss 24.05.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 - szybkie wychładzanie budynku; - koszty inwestycyjne; - w wypadku łazienek brak możliwość ogrzewania podłogi i grzejników łazienkowych - chyba że elektrycznie... Ad. 1. Na to moim zdaniem rodzaj ogrzewania nie ma wpływu, a jedynie akumulacyjność domu i izolacja. Co za różnica, czy podłoga czy ściany nagrzeją się od podłogówki, czy od powietrza, ważne, że są ciepłe. Domy z silki i z podłogówką wolniej stygną, bo taka natura silki, a przecież ścian nikt bezpośrednio nie ogrzewa. Ad. 2. Dużo to kosztuje dla domów o kiepskiej izolacji. W pasywnych, gdzie potrzeba maks. 10W / m2 wystarczy 1 m3 powietrza / 1 m2 powierzchni o temp. ca. 50*, czyli tyle ile potrzeba do wentylacji. Wtedy właśnie ziści się idea standardu pt. pasywny - brak dedykowanego systemu ogrzewania. Ad. 3. Jak ktoś się już zupełnie uprze, to może sobie strzelić w łazience klasyczne rzymskie hypocaustum, czyli ciepłe powietrze pod przewodzącą podłogą. Tak działa legalett i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 25.05.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 No chyba,że ciepłe powietrze nadmuchowe zamierzasz uzyskać z węgla,pelletu,drewna czy gazu ziemnego... Można to jeszcze jakoś pożenić z piecem akumulacyjnym albo buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.05.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 ja odnosnie tematu-zrobilbym na sztywnych rurach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.05.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 ja odnosnie tematu-zrobilbym na sztywnych rurach No i właśnie to gratulacje trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.05.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 ja odnosnie tematu-zrobilbym na sztywnych rurach a dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jak już robić - to robić DOBRZE a nie na sztywnych miękkich czy innych rurach...Brać to, co w danym miejscu najlepiej się sprawdzi! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jak już robić - to robić DOBRZE a nie na sztywnych miękkich czy innych rurach... Brać to, co w danym miejscu najlepiej się sprawdzi! Adam M. Masz rację. Ale sztywna rura spiro będzie pasowała zawsze tam gdzie możemy wrzucić fleks-a A jednak fleks nie jest żadną wspaniałością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.05.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 ...fleks nie jest żadną wspaniałością tak samo jak spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 27.05.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Masz rację. Ale sztywna rura spiro będzie pasowała zawsze tam gdzie możemy wrzucić fleks-a A jednak fleks nie jest żadną wspaniałością A moze dac kawalek fleksa za rekuperatorem i przed anemostatem a reszta kanaly sztywne. Sa rozne rodzaje fleksa trzeba brac tego do wysokich cisnien z grubszej folji. A moze kanaly plastikowe? napewno lepiej tlumia niz ocynk. Kanaly stalowe napewno beda glosniejsze. Najlepiej tak rozwiazac anemostat aby nie bylo bezposrednio przy nim kolana. Ciekawe sa systemowe rozwiazania jak np uniflex+ powloki antybakteryjne, antystatyczne, max srednica wewnetrzna 78mm(moze kiedys zrobia wieksze, mogliby bo pewnie by byly cichsze) cena 1500zl rolka 50m, prosty, szybki montaz, szczelnosc, brak ostych katow. Edytowane 27 Maja 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 27.05.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Są jeszcze kanały Isocomplus+ zewnętrza warstwa tworzywo sztuczne wewnątrz izolacja z pianki - ciche i łatwe do instalacji. I nie trzeba ich izolować wełną! napewno lepiej tlumia niz ocynkCo to za centrala, że trzeba tak tłumić gwałtownie?Krótkie odcinki flexa za centralą dobrze izolują wibracje, ale areodynamicznie to jest kiepskie rozwiązanie.Dla mnie dopuszczalne tylko, jak nie ma miejsca na inne pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 27.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Im ciszej tym lepiej. Nie wspomniales o cenie systemu Isocomplus+ nie sa to kanaly elastyczne takie jak uniflex+ lecz kanaly sztywne na stonie podaja cena za 2m srednicy 125mm to 59 € a wiec drogo a do tego kolana 22 € itp itt dla porownania 2 metry uniflex+ to okolo 60zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 A moze dac kawalek fleksa za rekuperatorem i przed anemostatem a reszta kanaly sztywne. Sa rozne rodzaje fleksa trzeba brac tego do wysokich cisnien z grubszej folji. A moze kanaly plastikowe? napewno lepiej tlumia niz ocynk. Kanaly stalowe napewno beda glosniejsze. Najlepiej tak rozwiazac anemostat aby nie bylo bezposrednio przy nim kolana. Ciekawe sa systemowe rozwiazania jak np uniflex+ powloki antybakteryjne, antystatyczne, max srednica wewnetrzna 78mm(moze kiedys zrobia wieksze, mogliby bo pewnie by byly cichsze) cena 1500zl rolka 50m, prosty, szybki montaz, szczelnosc, brak ostych katow. Dokładnie tak jak piszesz... Ja robię zawsze na sztywnych rurach instalację ( na specjalne życzenie klienta fleksy ) przed anemostatem zakładam 30 - 50cm sonodeca. W wypadku podłączenia rekuperatora można też elastycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 27.05.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Dokładnie tak jak piszesz... Ja robię zawsze na sztywnych rurach instalację ( na specjalne życzenie klienta fleksy ) przed anemostatem zakładam 30 - 50cm sonodeca. W wypadku podłączenia rekuperatora można też elastycznym A moze lepiej wykonac w calosci z plastikowych okraglych kanalow sztywnych bez kombinacji a poziom halasu bedzie podobny? nie rdzewieje lepiej tlumi, przyjemniej sie pracuje... i podzielic sie spostrzezeniami z forumiwoczami:) Edytowane 27 Maja 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 A moze lepiej wykonac w calosci z plastikowych okraglych kanalow sztywnych bez kombinacji a poziom halasu bedzie podobny? nie rdzewieje lepiej tlumi, przyjemniej sie pracuje... Jeżeli chodzi o system np. z ofert awenta - to maksymalnie 125mm średnia okrągłego kanału Więc raczej za mały do rekuperatorów o wydatku powyżej 250m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.05.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 maksymalnie 125mm średnia okrągłego kanału Więc raczej za mały do rekuperatorów o wydatku powyżej 250m3/h. mam zamontowane 150... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 27.05.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jeżeli chodzi o system np. z ofert awenta - to maksymalnie 125mm średnia okrągłego kanału Więc raczej za mały do rekuperatorów o wydatku powyżej 250m3/h. Sa i fi 200 np tu: http://www.elmach.wodzislaw.pl/sklep/product_info.php?products_id=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 mam zamontowane 150... Wiem że mają ale poza katalogiem jeżeli chodzi o awente... więc nie myślę o nich W wypadku Domus-a to mam raczej co do jakości przykre doświadczenia Dlatego bardzo poważnie rozważam dogadanie się z angolami i ściągać kanały od fi 100mm do fi 200 oraz prostokątne gotowy system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Sa i fi 200 np tu: http://www.elmach.wodzislaw.pl/sklep/product_info.php?products_id=7 Sorki ale domus-a nie będę montował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 27.05.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jak jest z dzwiekochlonnoscia kanalow PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Powiem Tobie tak robiłem instalacje na sztywnej spiro i na tworzywie i w jednym i drugim przypadku jeżeli instalacja jest dobrze zaprojektowana na pewno będzie cicho W wypadku instalacji na sztywnym kanale ważny jest dobry projekt a potem materiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts