Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co dziś zainwestowałbyś robiąc WM

Recommended Posts

A kolega orko myśli sobie że nie bez powodu masz kłopoty z wilgotnością w domu.

W dużej mierze to zasługa twego kolektora który przewietrza wełnę.

dom w którym mam kłopoty ze zbyt niską wilgocią stoi raptem 300 km od tego w którym jest ten kolektor "dachowy"

;)

ten z kolektorem ma się dobrze teraz jest ok.45% wilgoci, ale ponoć taki jest do d... bo to "bieda domek" kryty watą...;)

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teves, czy Ty widziales kiedys ilosc danych dostarczanych przez elektronike w reku ?? Pomieszkales moze w domu z WM ?? To po prostu dziala, ale wiem, ze tego nie mozna dotknac, wiec niewielu wierzy. Dla mnie fakt, ze przez tydzien nie musze otwierac zadnego okna, nie jest mi duszno, nie latam i niezatykam kratek wentylacyjnych, nie kapie mi woda po oknach i nie wdycham wielokrotnie przekroczonej normowo ilosci Pm10 i PM2.5 jest po prostu bezcenny. Stac mnie bylo na taki komfort i juz, choc moglem wielokrotnie wiecej wydac na ladniejsze plytki w lazience albo inny bajer.

Pozdrawiam

Tak, widziałem. Tak pomieszkałem, dobrze ponad rok. Pomieszkałem nawet trochę w tym samym domu jak WM nie działała. Dotknąłem, powąchałem, pomierzyłem, znam się lepiej na ustawianiu regulacji niż dowolny montażysta, a przede wszystkim rozumiem to co widzę i czuje. Na maturze miałem matematykę, liczyć potrafię. Polski też miałem i nie jestem analfabetą wtórnym - wciąż czytam ze zrozumieniem. Z fizyki też całkiem dobrze u mnie wiec mogę się śmiało zapewnić, iż 99% informacji dostarczanych przez elektronikę reku nie jest potrzebna do jego poprawnej pracy. Tak, też mam ładna łazienkę, ale nie kosztem WM - padło na rolety rzymskie.

Jak pomieszkasz rok to chętnie poczytam Twoje obserwacje.

Tomku :) Daj sobie spokój. Tutaj zawsze będziesz Lordem Vader'em w siedzibie Yody ;) Dowiesz się, że użytkownicy WG to potencjalni klienci szpitali, że nie mają prawa przeżyć lata, bo latem WG nie działa, a zimą każdego gościa z domu z WG można poznać po odmrożonych 4 literach. Aż dziw, że latem po blokowiskach nie krążą grabarze, wypatrując zamkniętych okien... Nie wiem, czy pojąłeś, bo ci, którzy wątpią w WM są niegramotną, ciemną stroną :)

Uprzedzając pytania wpadłem do tego wątku, licząc na coś ciekawszego, niż klasyczny marketing. Zawiodłem się. Idę sprawdzić, czy mi kawa nie zamarzła na parapecie, bo w oknach mam kilka "czerpni".

Na FM odkryłem pochodzenie słowa re-kuperator. To "od-dupiacz", urządzenie, które nie pozwala na zamarznięcie 4 literom... pełen poświęcenia sam zamarza ;)

aja sie cieszę ze jest TOmek. Wpisałam się juz w innym watku, ja jestem z tych, którzy WG chawlili sobie bardzo. Zadnych grzybów, kapcia, braku powietrza. Ale...buduje nowy dom i muszę miec wszystkie dane, czy się nie uwsteczniam;-) FM w kwestii WM mi tego nie ułatwia. Zwolennicy WM są jak fanatycy, a przeciwników brak, bo sie boja odezwać

dom w którym mam kłopoty ze zbyt niską wilgocią stoi raptem 300 km od tego w którym jest ten kolektor "dachowy"

;)

ten z kolektorem ma się dobrze teraz jest ok.45% wilgoci, ale ponoć taki jest do d... bo to "bieda domek" kryty watą...;)

No cóż wróżką nie jestem skąd miałem wiedzieć że piszesz o kilku różnych domach.

Zwolennicy WM są jak fanatycy, a przeciwników brak, bo sie boja odezwać

...gosia@, nikt nie jest żadnym fanatykiem, bo jeśli tak to i tomek nim jest tylko popiera fanatycznie WG a z tym się pewnie nie zgodzisz ;)

powiem jeszcze raz:

żyjemy w wolnym kraju, możesz sobie zrobić w domu co Ci się podoba, może to być też WG, jeśli zechcesz zainstalujesz WM czyli będziesz miała ulepszoną wersję WG

w sumie i w jednym i w drugim chodzi głównie o to samo: o wymianę powietrza, dostarczenie świeżego do domu i usunięcie "zużytego" na zewnątrz...

chyba nie trzeba kończyć fizyki żeby dojść do wniosku, że WM zrobi to w o wiele bardziej kontrolowany i skuteczniejszy sposób i to tyle...

a Ty gosia@ wybieraj co chcesz... to Twój wybór i nic nie musisz....

...gosia@, nikt nie jest żadnym fanatykiem, bo jeśli tak to i tomek nim jest tylko popiera fanatycznie WG a z tym się pewnie nie zgodzisz ;)

powiem jeszcze raz:

żyjemy w wolnym kraju, możesz sobie zrobić w domu co Ci się podoba, może to być też WG, jeśli zechcesz zainstalujesz WM czyli będziesz miała ulepszoną wersję WG

w sumie i w jednym i w drugim chodzi głównie o to samo: o wymianę powietrza, dostarczenie świeżego do domu i usunięcie "zużytego" na zewnątrz...

chyba nie trzeba kończyć fizyki żeby dojść do wniosku, że WM zrobi to w o wiele bardziej kontrolowany i skuteczniejszy sposób i to tyle...

a Ty gosia@ wybieraj co chcesz... to Twój wybór i nic nie musisz....

Wiem, jasne ze tak....ale o oknach mi nikt nie chce powiedziec:-( o tym moim tarasie cały dzien otwartym, czy wtedy tez mogę?

ale wtedy muszę wyłaczyć WM? nie mowie o otwarciu na 1h, ale na cały dzień

robisz jak chcesz...

w zimie dla oszczędności nie otwierasz okien tylko wentylacja, w lecie jak lubisz otwarte okna to tego nikt ci nie zabroni...

co by nie mielić powietrza bez potrzeby wentylacje można tak ustawić żeby chodziła tylko w tedy kiedy jest wzmożony ruch w łazienkach...( na ogół rano i wieczorem )

robisz jak chcesz...

w zimie dla oszczędności nie otwierasz okien tylko wentylacja, w lecie jak lubisz otwarte okna to tego nikt ci nie zabroni...

co by nie mielić powietrza bez potrzeby wentylacje można tak ustawić żeby chodziła tylko w tedy kiedy jest wzmożony ruch w łazienkach...( na ogół rano i wieczorem )

o dziekuje pieknie, to juz jest kuszące rozwiązanie:wiggle: * lat temu chyba miałam więcej siły przy budowie;-) teraz mi juz rece opadaja, ze wszystkiego trzeba sie dowiadywac samemu bo w 80% zrobia CIe w balona..

... wbrew temu co mówi tomek możesz dostosować sposób pracy WM do swoich potrzeb...

jeśli chcesz mieć cały dzień otwarte okna to przecież WM się od tego nie popsuje, oczywiście największe jej zalety dostrzeżesz wtedy kiedy okna będą pozamykane...

Jeśli nie rozpoczęłaś jeszcze budowy to masz dobry czas na podjęcie decyzji i jeśli już zdecydujesz się na WM możesz zrezygnować z budowy kominów poza koniecznymi spalinowymi (piec na groszek czy kominek, jak myślisz o PC to tylko kominek)...

generalnie WM poprawi Ci komfort mieszkania, a komfort to jest coś takiego czego nie widać, nie słychać i nie czuć i w żadnym razie nie jesteś niewolnikiem tej instalacji. Tak w ogóle to jest tak proste urządzenie, że wysterowanie go polega głównie na stanach Wł/Wył więc możliwości masz dużo, może działać na sterowaniu czasowym (z reguły dostępnym w zestawie z urządzeniem) a możesz też kombinować dodatkowo, np jakieś czujki ruchu w domu, czujniki wilgotności czy czego tam chcesz, można to sprzęgać np z czujką alarmową w oknie i zadziała tak, że jak otworzysz okno to WM się wyłączy (takie "bajery" już nie w standardzie, ale można zrealizować)...

Coraz częściej w standardzie masz tzw przewietrzanie, czyli funkcję, która po naciśnięciu łącznika dzwonkowego (dowolna ilość - np. w każdej łazience, kuchni i gdzie tam chcesz) przełączy WM w trym pracy max na np 30 min po czym powróci do programu ustalonego co spowoduje wywietrzenie np łazienki po kąpieli czy ubikacji po ........ , czy też kuchni w przypadku jakiejś awarii przy garkach ;)

...i powiedz szczerze czy możesz to osiągnąć mając WG?

... wbrew temu co mówi tomek możesz dostosować sposób pracy WM do swoich potrzeb...

jeśli chcesz mieć cały dzień otwarte okna to przecież WM się od tego nie popsuje, oczywiście największe jej zalety dostrzeżesz wtedy kiedy okna będą pozamykane...

Jeśli nie rozpoczęłaś jeszcze budowy to masz dobry czas na podjęcie decyzji i jeśli już zdecydujesz się na WM możesz zrezygnować z budowy kominów poza koniecznymi spalinowymi (piec na groszek czy kominek, jak myślisz o PC to tylko kominek)...

generalnie WM poprawi Ci komfort mieszkania, a komfort to jest coś takiego czego nie widać, nie słychać i nie czuć i w żadnym razie nie jesteś niewolnikiem tej instalacji. Tak w ogóle to jest tak proste urządzenie, że wysterowanie go polega głównie na stanach Wł/Wył więc możliwości masz dużo, może działać na sterowaniu czasowym (z reguły dostępnym w zestawie z urządzeniem) a możesz też kombinować dodatkowo, np jakieś czujki ruchu w domu, czujniki wilgotności czy czego tam chcesz, można to sprzęgać np z czujką alarmową w oknie i zadziała tak, że jak otworzysz okno to WM się wyłączy (takie "bajery" już nie w standardzie, ale można zrealizować)...

Coraz częściej w standardzie masz tzw przewietrzanie, czyli funkcję, która po naciśnięciu łącznika dzwonkowego (dowolna ilość - np. w każdej łazience, kuchni i gdzie tam chcesz) przełączy WM w trym pracy max na np 30 min po czym powróci do programu ustalonego co spowoduje wywietrzenie np łazienki po kąpieli czy ubikacji po ........ , czy też kuchni w przypadku jakiejś awarii przy garkach ;)

...i powiedz szczerze czy możesz to osiągnąć mając WG?

Ni ei ząnie mam watpliwosci ze nie moge. Boje sie tylko kolejnej rzeczy do obsługiwania. Miałam kominek z rozprowadzeniem. Otwierasz szybę, musisz wyłaczyć rozprowadzenie, niby nic, a upierdliwe:-( DO tego boję się że jak mi spieprzą WM, to mieszkanie zamieni się w koszmar. A WM będow nie wybacza tak jak WG:no:

...to jest demonizowanie tej instalacji...

obsługujesz to jak każde inne urządzenie, czyli po kilkuminutowych zabawach z konfiguracją wstępną w zasadzie zapominasz że ono istnieje...

i po to robi się tą instalację - żeby nie zwracać na nią uwagi...

co do błędów instalatorów: raczej nie da się tego tak spieprzyć żeby nie działało wcale, poza tym masz forum, na pewno ktoś podpowie na co masz zwrócić uwagę jak fachowcy do Ciebie zawitają, ta instalacja akurat nie jest najbardziej skomplikowanym dziełem ;)

gosia, opcja robiąca nadciśnienie w domu gdy otwierasz drzwi kominka samoczynnie (bez pamiętania) jest za darmo, tak samo stopująca wm gdy otwierasz sobie drzwi na taras, tak samo jak przełączenie wm na max gdy uruchamiasz np wyciąg w kuchni, który jest do tej wm wpięty, każdy rozgarnięty instalator potrafi takie coś uskutecznić, to wszystko jest za darmo gdy kupujesz centralkę, koszt to tylko robocizna

A tak w kwestii otwierania okien i pracy reku to można spokojnie kupić reku z opcją wyłączenia wentylatora nawiewnego i zostaje tylko wyciąg :)

W takim wypadku powietrze do domu jest z dworu a wyciąg przez reku :)

Proste ??

Pozdrawiam

Dla mnie juz nic nie jest proste:-( szwagier ma i płaci 300 zł za prad za całosc, płacze rzewnymi łazami jak przychodzi rachunek za prad. Tutaj mi powiedzieli ze niemozliwe. Eeee, opadłam juz jakos z sił;-) ale musze podjac decyzje bo projekt sie robi własnie

A tak w kwestii otwierania okien i pracy reku to można spokojnie kupić reku z opcją wyłączenia wentylatora nawiewnego i zostaje tylko wyciąg :)

W takim wypadku powietrze do domu jest z dworu a wyciąg przez reku :)

Proste ??

Pozdrawiam

A powiedz mi jak blondynce, ktora nie jestem;-) co to mi daje? ze w lecie jak mam okno tarasowe otwarte to wyłacza sie nawiew? ręcznie to robie? Na jak dlugo mogę wyłaczyć?

No właśnie,a kumpel mi wciąż powtarza -daj se spokój z tymi wynalazkami bo będziesz płakał tylko gaz i wm grawitacyjna.

Gorzej jak gazu nima

300zł za prąd za co ?

ma rekuperator z gwc, dom bdb ocieplony, ok 180m2. Na prad kuchenka, swiatło no i reku. Powiedział mi nawt dokładnie ile dziennie zre mu pradu, ale wylecaiło mi z głowy. W kazdym razie są na biednych nie trafiło, a szloch jest i niemiłe zaskoczenie