Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co dziś zainwestowałbyś robiąc WM

Recommended Posts

Czyli tak jak podejrzewam - wiesz wszystko, masz dobrych architektów i teraz tylko ich tu SPRAWDZASZ!

Fajnie to brzmi...

"Szczerze, a po co bym miała to robic skoro w domu miałam wilgotnosc na poziomie 55%?"

Głęboka jest Twa wiedza...

Popytaj więc tych super architektów o odpowiedź i wyjaśnienie.

Adam M.

(nie widzisz, że nie na temat dałaś wypowiedź?)

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

adam_mk napisał:
Czyli tak jak podejrzewam - wiesz wszystko, masz dobrych architektów i teraz tylko ich tu SPRAWDZASZ!

Fajnie to brzmi...

"Szczerze, a po co bym miała to robic skoro w domu miałam wilgotnosc na poziomie 55%?"

Głęboka jest Twa wiedza...

Popytaj więc tych super architektów o odpowiedź i wyjaśnienie.

Adam M.

(nie widzisz, że nie na temat dałaś wypowiedź?)

A co zafunduje sobie odrobine frajdy Panie Madry, a widzisz że spieprzyłeś cytowanie:>? i jak dla mnie to EOT z Tobą.

miki121 napisał:
Drogi Adamie i Gosiu...

Trochę może spasujcie po grzyba jakieś zgrzyty na forum ???

Drogi miki, chaiłam zauważyć że to nie ja insynuuje komuś iz jest idiota porywajacym sie z motyka na słońce, nie obrazam nikogo i nie szydzę. Nie komnetuję rzeczy vide, moj dom, o których nie mam pojęcia. Tak, że nie do mnie te słowa;-)

Mówię do obu bo taka wymiana zdań jak wiemy do niczego nie prowadzi...

Nie chcę oceniać poziomu osoby która się wypowiada i to ona sam powinna się dopatrzeć formy tej rozmowy.

Adamie Gosia szuka pytania i rozwiązania.

Nie zawsze Gosi wizja może pasować z Twoją czy moją wiedzą istotą forum jest wymiana doświadczenia i podpowiedzi drugiej osobie..

miki121

Przeczytaj wypowiedzi i zrób ich solidny rozbiór logiczny.

NIE SZUKA!

"Nie zawsze Gosi wizja może pasować z Twoją czy moją wiedzą istotą forum jest wymiana doświadczenia i podpowiedzi drugiej osobie.. "

Tu nie o wizję chodzi a o prawa fizyki.

Ja wiem i Ty wiesz, że JEJ WŁASNE to sobie może... chcieć lub lubić lub ... cokolwiek...

Są jeszcze te NASZE.

OBIEKTYWNE (co o nich w szkole na lekcjach fizyki gadali)

Są kompletnie nieczułe na to co kto chce czy lubi...

Złośliwie...

KAŻDA chałupa jakoś SAMA Z SIEBIE je zna i do nich się stosuje inwestora mając kompletnie w dupie!

- To często tu zagląda taki inwestor i pyta: CZEMU?

WIESZ, że zwykle cierpliwie staram się mu wyjaśnić czemu...

(ale radzić to można tylko mądremu księciu)

TAK!

Bywa, że twierdzę, że ktoś ma głupi pogląd na jakiś proces, mechanizm, albo, że kompletnie się na nim nie zna.

Czy to oznacza, że jest głupi?

Dla mnie - ma głupie pomysły.

I- TYLKO TYLE!

Adam M.

Adamie - rozumiem Gosię - bo na co dzień rozmawiam z osobami budującymi domy, których wiedza o WM polega na tym, że WM jest fajna bo sąsiad/ szfagier/ kolega zamontował i jest bardzo zadowolony, bo..... ( nie wymieniam, bo niejaki T123 powie że naganiam w kółko :-) ). I ja też chce mieć takie urządzenie, ile kosztuje?

Jako instalatorowi w zupełności mi to wystarcza do prawidłowego zaprojektowania i wykonania wszystkich instalacji - po co zawracać głowę inwestora szczegółami, o których tak naprawdę blade pojęcie mają nawet świeżo upieczeni absolwenci studiów technicznych? Ona chce mieć dobrze wykonany dom + cichą wentylację z odzyskiem ciepła + ogrzewanie i ciepłą wodę z niskimi rachunkami + komfort mieszkania we własnym domu + jedną osobę odpowiedzialną za prawidłowy dobór i montaż wszystkich instalacji.

Jak dla mnie jest oczywiste, że centrala nie może mieć żadnej 2kW grzałki (no ewentulanie przy domu superszczelnym pasywnym jakąś bardzo oszczędnie sterowaną nagrzewnicę wstępną, aby włączała się raz na ruski rok) - jak dla mnie takie patenty już na etapie projektu wykluczają jakiekolwiek oszczędności na ogrzewaniu, instalacja ma mieć małe opory i dostosowane przepływy aby nie przesuszać powietrza zimą, ma być wykonana z cichych materiałów i to właściwie wszystko.

Brak wiedzy inwestora w niczym mi nie przeszkadza - tak jak mnie niezbyt obchodzi, co tam na fotelu dentysta kombinuje z moim zębem -grunt że potem ząb jest zdrowy i wszyscy są happy :-)

PS

Dzięki Adam za bardzo ciekawe uwagi i wnioski - dużo dzięki nim się uczę, i m.in. dzięki Tobie lubię zaglądać na to forum w celu dokształcania się. Ale dalej uważam, że Inwestor nie ma obowiązku tego wszystkiego kumać - to my, instalatorzy i projektanci, powinniśmy to mieć w małym paluszku. A niestety, jest jak jest..... To tragedia, jak ludzie potrafią spierniczyć głupi system WK i CO, że o WM czy reszcie nie wspomnę...

Edytowane przez Indiana_

Indiana_ napisał:

Brak wiedzy inwestora w niczym mi nie przeszkadza - tak jak mnie niezbyt obchodzi, co tam na fotelu dentysta kombinuje z moim zębem -grunt że potem ząb jest zdrowy i wszyscy są happy :-)

PS

.

ładne podumowanie i jak dla mnie inwestora, super świadczy o Tobie jako o fachowcu. Załuję ze jestes tak daleko;-)

Ja też na co dzień rozmawiam z osobami budującymi domy.

Ty - głownie o WM - jak opisujesz.

Ja często dokonuję konceptualizacji (na życzenie inwestora).

Nie tylko zajmuję się jego wentylacją ale KOMPLETEM instalacji, lokalizacją, posadowieniem, zyskami (solarnymi i z Ziemi), stratami energetycznymi.

Scalam rozwiązania, techniki i systemy usuwając sprzeczności w koncepcji budowy.

Co rok bywam na budowach realizowanych we wszystkich technologiach i widzę je od projektu, potem wykopu po malowanie...

Wprowadziłem w ostatnich latach klika standardów w budownictwie.

Przyjęły się, bo się sprawdzają w praktyce....

Ktoś , kto kiedyś wybudował (?) (jemu wybudowali?) jakiś dom wyrocznią dla mnie nie jest, nawet jak kogoś bardzo fachowego zna...

Moja babcia znała taką jedną, która widziała jedną PRAWDZIWĄ hrabinę!

- To ja też byle kto nie jestem!

(ale czy to coś wnosi do tematu?!)

Na starość coś mi się porobiło i bardzo lubię się uczyć!

Odkryłem, że zdobywanie wiedzy w dziedzinach, którymi dotąd się mało zajmowałem przychodzi mi bez wielkiego wysiłku i sprawia przyjemność.

UWAŻNIE wczytuję się w wypowiedzi forumowiczów i staram zrozumieć istotę ich problemu.

Mogę pomóc - pomagam!

Po to tu przyszli (jak kiedyś i ja sam)

Często wyczytuję z opisu problemu sporo innych uwarunkowań prowadzących do opisywanego stanu.

(warunków koniecznych i wystarczających, aby taki stan zaistniał).

Nie mam zamiaru czy ochoty oceniać kogokolwiek.

Kłócę się z ich POGLĄDAMI.

Twoje argumenty rozumiem w pełni.

Rozumiesz moje?

Adam M.

Cytat
=adam_mk;5208784]Ja też na co dzień rozmawiam z osobami budującymi domy.

Ktoś , kto kiedyś wybudował (?) (jemu wybudowali?) jakiś dom wyrocznią dla mnie nie jest, nawet jak kogoś bardzo fachowego zna...

Moja babcia znała taką jedną, która widziała jedną PRAWDZIWĄ hrabinę!

- To ja też byle kto nie jestem!

(ale czy to coś wnosi do tematu?!)

Na starość coś mi się porobiło i bardzo lubię się uczyć!

Cytat
Jak lubisz .sie uczyć, to proponuje przeczytac 3 razy to zdanie i wyciagnać wnioski. Wiem jestes genialny i masz mnóstwo zlecen, ale ja za taka formę komunikacji, kontaktu pognałabym CIe w diabły i nie dała zarobić ani zlotówki.
  Cytat

Odkryłem, że zdobywanie wiedzy w dziedzinach, którymi dotąd się mało zajmowałem przychodzi mi bez wielkiego wysiłku i sprawia przyjemność.

UWAŻNIE wczytuję się w wypowiedzi forumowiczów i staram zrozumieć istotę ich problemu.

Cytat
Guzik prawda, są Ci potrzebni do nadymania swojego ego.
  Cytat

Mogę pomóc - pomagam!

Cytat
POmaga Sławek, Indiana i Miki, Ty obrażasz

Cytat
  Cytat

Wyjątkowo nieprzyjemny sposób, ale to napisałam juz wyżej. Tym razem bez złosliwosci. Podobną postawę reprezentował moj architekt, jestem genialny i mam rację, a jak nie mam, to i tak mam. Aż przykro się Ciebie czyta. Dzielimy się tutaj opiniami, zrewanzowałam się na Twoj temat. Podkreslam, tak CIe odbieram, to nic osobistego

Edytowane przez gosia@

Adamie napisałeś:

W domu z wentylacją grawitacyjną POPRAWNIE zbudowaną, jeżeli jej nikt nie pozatykał szmatami, taśmami czy tekturami wymiana powietrza na godzinę może sięgnąć i 10 kubatur!

MOŻE sięgać,pytanie czy sięga ,bo wydaje się,że to porównanie maks pesymistycznego wariantu wymiany WG z idealnym parametrem wymiany WM ,który też nie musi taki być (idealny)

Do WM używamy prądu cały rok,do tego używamy go do odmrażania reku w mrozy

A co by było gdyby było GGWC i WM bez reku

:lol:

To tylko dobrze!

Tylko banknot stu dolarowy kochany jest przez wszystkich!

Obawiam się, że znowu generalizujesz...

Przejrzyj to forum.

Nie wszyscy tak uważają a czasem poczytali o swoich pomysłach cierpkie słowa.

Zbyt mocno szafujesz kwantyfikatorem ogólnym w swych wypowiedziach.

Może to jest źródło nieporozumienia?

Użyj choć raz jeden stwierdzenia, że TY tak uważasz a nie że to prawidłowość uniwersalna!

Budowanie to sztuka, która nie wybacza błędów.

Możemy o sobie wzajemnie mieć zdanie dowolne.

O budowaniu - NIE!!!!

Tyle chyba da się z moich wypowiedzi zrozumieć?

Adam M.

adam_mk napisał:

Twoje argumenty rozumiem w pełni.

Rozumiesz moje?

Adam M.

Nie rozumiem dlaczego każesz tej WG robić 10 wymian, jakby nie mogła robić sobie jakiś 1 albo 1/2 w zależności od uchylenia nawiewników. Swoją drogą nigdy takiej WG regulować nie próbowałem.

tomek131 napisał:

Do WM używamy prądu cały rok,do tego używamy go do odmrażania reku w mrozy

A co by było gdyby było GGWC i WM bez reku

...ale się uparłeś na ten prąd do odmrażania... z tym, że trochę się mylisz, większość urządzeń odmraża wymiennik w taki sposób, że zatrzymuje na kilka min wentylator nawiewny i powietrze z domu o temp 20 st odmraża wymiennik czyli koszt = 0 .. koszty całoroczne: powinny zamknąć się w kwocie 200-300 zł czy to dużo niech każdy sam oceni...

GGwc i WM bez reku też będzie działało z tym że nie osiągniesz takiej sprawności jak z wymienikiem...

tomek 131

Napisałeś: "Do WM używamy prądu cały rok,do tego używamy go do odmrażania reku w mrozy

A co by było gdyby było GGWC i WM bez reku "

Zrozum!

Do wentylacji mechanicznej BEZ rekuperatora rozmrażania nie stosujemy!

Do niektórych rekuperatorów grzałek rozmrażających TEŻ nie stosujemy (bo nie są potrzebne, problem nie występuje lub jest rozwiązywany bez grzałek)

Gdybyś dobrze wczytał się w forum to znalazłbyś (niejednokrotnie wyrażaną) moją opinię, że często IDEALNYM rozwiązaniem jest GWC + WM i BEZ reku!

W kółko namawiam inwestorów do myślenia i dobierania niesprzecznych koncepcji rozwiązywania problemów grzania, chłodzenia, kosztu utrzymania, pracochłonności - ekonomii i ergonomii tych przedsięwzięć.

Czasem ktoś twierdzi jak przedszkolak : A JA CHCĘ!!!

Czy nie wolno?

- Jak chce, a budy to nie rozwala - można!

Wszystko można, co nie jest zakazane...

Ja tylko czasem pytam - PO CO?

I często odpowiedzi nie dostaję...

Bywałem już w "domach" gdzie wymiany w wietrzne dni były większe jak 10 kubatur.

Przy WM masz JEDNĄ dziurę w domu i łatwiej ją kontrolować właśnie dlatego, że jest JEDNA.

Przy WG masz ich bez liku.

Próba zapanowania nad przepływem (niewidocznych) strug jest bardzo trudna i prawie bezcelowa!

-To się tego nie robi!

Przymkniesz jedną kratkę "nie tą" to z pozostałych zaczyna nawiewać zamiast wywiewać.

Każda wpływa na każdą i masz równanie ze stoma niewiadomymi!

Zaprzecz, jak potrafisz zaprzeczenie uargumentować!

Przegięcia totalne polegające na zatykaniu wszystkiego co dało się zatkać widywałem nagminnie.

Adam M.